Implantációs fogpótlások

2020.09.21.

Mint minden fogpótlásnak, az implantációs fogpótlásnak is a fő feladata, a funkció és esztétika helyreállítása. Már 1 foghiány esetén is érdemes pótoltatni a hiányzó fogat, mert a szomszédos fogak hosszú távon bedőlhetnek, túlterhelődhetnek.

Többféle fogpótlás típus rögzülését segíthetik implantátumok

fogászati implantátum megfelelő csontba történő integrációját követően, a hozzá tartozó speciális alkatrésszel, az úgynevezett lenyomati fejjel viszonylag könnyen és egyszerűen tudunk lenyomatot venni a műgyökér helyzetéről. Az elkészült lenyomat alapján a fogtechnikai laboratórium akár néhány nap alatt el tudja készíteni a koronát. Az elkészült korona rögzülhet csavarral az implantátumhoz, vagy más esetben az úgynevezett implantátum fejre került felragasztásra. Elülső (front fogak) fogak esetén, arra is van lehetőség, hogy az ínyt tökéletesre formáljuk, a teljesen természetes esztétikai hatás elérése érdekében.

Kiterjedtebb foghiányok esetén, a legstabilabb megoldás, ha a hiányzó fogakat egy-egy  fogászati implantátummal pótolunk, de nagyobb foghiány esetén lehetséges a hídpótlás készítése is. Amennyiben minden fog hiányzik egy állcsontról, több lehetőségünk van a szituációtól függően. Ideális esetben 6 darab implantátumra tudunk egy 12 fogat pótló fix hidat készíteni.

Abban az esetben ha a szituáció nem teszi lehetővé a fix megoldást (pl. csontpótlással sem lehetséges 6 implantátum behelyezése egy állcsonton), 4 implantátumra készíthetünk nagyon stabil, de kivehető fogpótlást, mely speciális rögzítő elemekkel “patent” rögzül az implantátumhoz. Ez akkor is jó megoldás lehet, ha már rendelkezésre áll egy jól megszokott kivehető fogsor, aminek a stabilitásán kell javítani implantátumok behelyezésével.

Implantációs fogpótlások