Endodontia - Gyökérkezelés

A fogak megmentésének eszközei: gyökérkezelés, azaz endodontia

A Helvetic Clinicsben eltökélt célunk, hogy mindent megtegyünk az Ön fogainak megmentéséért. Ennek egyik hatásos módszere lehet a gyökérkezelés. Endodontia, azaz foggyökér-kezelés alatt tehát a fogbélszövetet érintő kezeléseket értjük. A fogbélszövet különböző hatásokra (baktériumok, hő, kémiai) károsodhat. Ilyenkor a fogbélben változások lépnek fel, melyek egyszerű esetben visszafordítható folyamatok. Súlyosabb esetben viszont a fogbélben meginduló folyamatok nem visszafordítható károsodásokat okoznak. Ilyenkor már nem következhet be spontán gyógyulás, ezekben az esetekben szükséges a fogak gyökérkezelése.

A gyökérkezelés folyamata a Helvetic Clinicsben

A gyökérkezelés folyamatát két részre oszthatjuk:

  • A folyamat első lépése a gyökércsatornák feltárása, megkeresése, illetve feltágítása, fertőtlenítése
  • Ezt követi a befejező lépés, azaz a feltágított csatornák betömése speciális gyökértömőanyaggal.

Az elvégzett kezelések csak abban az esetben vezethetnek tökéletes gyógyuláshoz, ha a lépéseket nagyon körültekintően és pontosan végezzük el. A fogaink fogcsoportoktól függően 1-4 vagy akár több gyökércsatornával is rendelkezhetnek. A kezelés sikerességét nagyban befolyásolja, hogy a fogban lévő összes gyökércsatornát megtaláljuk, ami sokszor meglehetősen nehéz feladat elé állítja a fogorvost. Rendelőnkben, mint majdnem minden beavatkozást ezt is nagyítás alatt vagy fogászati mikroszkóp segítségével végezzük, így lehetőségünk van az erősen beszűkült gyökércsatornák feltérképezésére is.

Eszközök, melyek segítségünkre vannak a sikeres gyökérkezeléshez

Apexlokátor: a gyökérkezelés csak abban az esetben vezethet a várt eredményhez, vagyis a fog gyógyulásához, ha a fentebb vázolt folyamatot megfelelő hosszban és megfelelő minőségben készítjük el. A gyökércsatorna hosszának meghatározásához nyújt segítséget az apexlokátor. Nagy előnye a röntgenképpel való hosszmeghatározáshoz képest a pontossága.

Endodontiai motor, gépi gyökércsatorna tágítás: lehetővé teszi a gépi gyökércsatorna-tágító eszközök biztonságos használatát a gyökérkezelés során. A gépi gyökércsatorna tágítás előnyei a hagyományos kézi eszközökkel való tágításhoz képest, hogy gyorsabb munkavégzést tesznek lehetővé, így a páciensnek kevesebb időt kell a székben töltenie, illetve a gépi csatornatágítás simább gyökércsatorna felszínt eredményez, így a gyökércsatorna megtömése pontosabban és könnyebben kivitelezhető. További előnye, hogy használatával lehetőségünk van az erősen görbült, beszűkült gyökércsatornák feltágítására is, mely a hagyományos kézi eszközökkel a korábbiakban elképzelhetetlen volt. Rendelőnkben a hagyományos, illetve a gépi eszközökkel való tágítást kombinálva alkalmazzuk, a lehető legtökéletesebb eredmény eléréséért.

Fogászati mikroszkóp: a fogászatban rendkívül nagy szerepe van a nagyításnak. A Helvetic Clinics nemzetközi gyakorlattal rendelkező szakorvosai a gyökérkezelések egyes eseteinél éppen ezért alkalmazzák a csúcstechnológiát képviselő fogászati mikroszkópokat. Fogunk, mint ahogy szervezetünk többi része, összetett felépítésű. Ezt a komplex rendszert a fogorvoslásban nem mindig látjuk tisztán, szabad szemmel. A gyökércsatornák feltérképezésében és precíz megtisztításában ezért van kiemelkedő szerepe az akár 25-szörös nagyításnak és a speciális megvilágításnak.

Kofferdam izoláció: a fogászati beavatkozás egyik legkritikusabb pontja a kezelési terület szárazon tartása, a nyálmentesség biztosítása. Ez sokszor a hagyományos vattarolnik használatával az ún. relatív izolálással nem megvalósítható kielégítően, mely az elvégzett kezelés sikerességét kérdőjelezi meg. Ezzel szemben a kofferdammal történő abszolút izoláció megfelelő alkalmazás esetén tökéletes nyál és páramentes munkaterületet biztosít a fogorvos számára. Rendelőnkben a nedvességérzékeny beavatkozásokat abszolút izolálásban végezzük.

endodontia gyökérkezelés

gyökérkezelés

A gyökérkezelés egy rendkívül technika-szenzitív fogászati beavatkozás, amelynek sikeressége nagyon nagy mértékben múlik a kivitelező orvos szakmai felkészültségén és endodontiai tapasztalatán. A kezelés sikeresége határozza meg, hogy az adott fog megmenthető-e, vagy ki kell húzni és fogbeültetéssel kell majd azt pótolni. Éppen ezért javasoljuk, hogy látogasson el a Helvetic Clinics rendelőjébe egy személyes konzultációra, és ismerje meg endodontiai specialistáinkat! Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon tud kérni. Várjuk szeretettel a Helvetic Clinics belvárosi rendelőjében!