Mikroszkópos gyökérkezelés lépési a Helvetic Clinics Fogászaton

Mikroszkópos gyökérkezelés lépései a Helvetic Clinicsben

A gyökérkezelés elsődleges célja egy elhalt vagy fertőzött fog megmentése, a fogeltávolítás elkerülése. Amennyiben egy fog szuvasodását nem ismerik fel időben, akkor az olyan mélységbe juthat, hogy a fogbélben lévő ér- és idegképleteket is elérheti, fertőzheti. Ilyen esetekben a fog vagy intenzív fájdalom mellett begyullad (pulpitis), vagy akár tünetmentese elhalhat. Bármelyik is történik, a fog megmentésének egyetlen lehetősége a fogbél kitisztítása, a csatorna-rendszer fertőtlenítése, preparálása és lezárása (gyökértömés). Ennek hiányában a fertőzés átjuthat a gyökér csúcsi részét körülvevő csontba, ahol csontfelszívódást eredményezhet. Amennyiben a csatornarendszer lefutása bonyolult, szűk, vagy már egy korábbi, nem megfelelő gyökértömés, esetleg betört műszer nehezíti a csatornák feltárását, akkor szükség lehet endodonciai mikroszkóp segítségére, hogy a nehezen elérhető helyeket is megfelelően tudjuk kezelni.

A mikroszkópos gyökérkezelés bemutatása lepésről lepésre:

Első lépés: a pontos diagnózis felállítása korszerű digitális diagnosztikai eszközök segítségével

A sikeres mikroszkópos gyökérkezelés alapja a pontos diagnózis. A precíz diagnózis felállításához akár digitális 3D CBCT felvétel készítésére is szükség lehet a hagyományos, 2D röntgenfelvételeken túlmenően. A CT felvételek alapján kezelőorvosa meg tudja határozni a gyulladás mértékét, a fog csatornáinak számát, lefutását, hosszát, és meg tudja tervezni a mikroszkópos gyökérkezelés folyamatát is. A Helvetic Clinicsben két korszerű 3D CBCT berendezés áll az Ön rendelkezésére, így nem kell külső helyszínre menni a felvételek elkészítése céljából. A felvétel 5 percen belül már a kezelőorvosa monitorján látható a kezelőhelyiségekben.

A 3D CT felvételek készítéséről ide kattintva olvashat részletesebben.

Második lépés: a 2D röntgen vagy a 3D CBCT felvételek elemzése és kezelési terv készítése

A képalkotó felvétel elkészültét követően kezelőorvosa alaposan megvizsgálja Önt.

A diagnózis felállítását precíz tervezői munka követi, amelynek az eredménye egy írásos kezelési terv lesz, amelyben kezelőorvosa javaslatot tesz a kezelendő fog megmentésére.

Ebből készül aztán egy, az Ön számára könnyen értelmezhető, grafikusan ábrázolt írásos ajánlat, amelyből kiderül, hogy milyen lépésekből áll és mennyibe fog kerülni a teljes beavatkozás sorozat.

Harmadik lépés: a szájüreg előkészítése a mikroszkópos gyökérkezeléshez

A mikroszkópos gyökérkezelés előtt a szájüregnek baktériummentesnek kell lennie. Ezt elérendő kezelőorvosa kezeli a kisebb fogászati problémákat, és amennyiben indokolt, dentálhigiéniai kezelés során előkészíti a tiszta és baktériummentes környezetet a mikroszkópos gyökérkezeléshez.

Negyedik lépés: a gyökércsatorna feltárása

A mikroszkópos gyökérkezelés minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, ezért fájdalommentes lesz az Ön számára.  Miután megkapta az érzéstelenítőt és annak hatása már érezhető, az endodontus specialista a fogat kofferdámgumi segítségével izolálja a többi fogtól, hogy a nyálban lévő baktériumok ne fertőzzék tovább a kezelendő területet. A fog koronájából eltávolítja a szuvas részeket, majd a fogbélkamrán keresztül eléri a gyökércsatornákat.

Ötödik lépés: a gyökércsatornák tisztítása

Kezelőorvosa digitális távolságmérő segítségével (Apex lokátor) pontosan beméri a csatornák hosszát. A csatornák teljes tisztítása, preparálása speciális gépi műszerekkel történik, amely hatékonyabb a hagyományos kézi műszereknél. Fogorvosa az effektív fertőtlenítés érdekében több alkalommal erős fertőtlenítő folyadékokkal öblíti át a csatornát.

Hatodik lépés: a gyökértömés

Amennyiben a csatornák kiszáríthatóak és nem maradt hátra bennük szövet-törmelék, a következő lépés a gyökértömés elkészítése. A gyökértömés kifejezetten erre célra fejlesztett anyag (ún. nevezett guttapercha) felhasználásával történik.

Ha a fog még nem szárítható ki, az gyulladásra utal, emiatt gyökértömésre csak később kerülhet sor. Az üregbe ilyenkor gyulladáscsökkentő gyógyszer kerül.

Hetedik lépés: a gyökérkezelt fog végleges ellátása, fedése

Befejező lépésként egy esztétikus fedő restaurátum (általában betét: inlay, onlay vagy korona) kerül a gyökérkezelt fogra.

A Helvetic Clinicsben nemzetközi gyakorlattal rendelkező specialisták végzik a mikroszkópos gyökérkezelő beavatkozásokat.  A több éves rutin igazi biztonságot jelent az Ön számára a kezelések során.

Ha Ön is szeretné megmenteni fogait, mégpedig egy korszerű és kíméletes mikroszkópos gyökérkezelő eljárás segítségével, akkor jöjjön el Helvetic Clinics rendelőjébe egy gyökérkezelés konzultációra és tudjon meg mindent a fogak megmentésének hatékony módszereiről.

Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304 telefonszámon tud kérni. Várjuk Önt szeretettel bevárosi rendelőnkben.