A fogtömés mesterei - Helvetic Clinics fogászati intézmény

A fogtömések mesterei

Az esztétikus tömések melyeket direkt restaurációknak, kompozit fogtömésnek (helyreállításnak) is hívhatunk azzal a nagy előnnyel rendelkeznek, hogy megfelelő ínyviszony mellett (gyulladt íny mellett nem végezhető el korrekt minőségben, ilyenkor első lépés az íny gyulladásmentessé tétele) egy lépésben elkészíthetők, nem igényelnek laborhátteret.

A Helvetic Clinicsben dolgozó fogorvosok komoly követelményeket támasztanak az általuk elkészített tömésekkel szemben, ami az Ön biztonságát szolgája:

 • Megfelelő forma és funkció: az elkészült tömésnek anatómikusnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy formájának tükröznie kell a fog eredeti formavilágát. Csücsköket és barázdákat kell formálnunk. Lapos, sík felszínű tömések készítését nem tartjuk megengedhetőnek. Az elkészült restaurációnak szorosan illeszkedni kell a szomszédos fogakhoz (kontakt pont), hogy evésnél az étel ne tudjon a fogak közé ékelődni. Ez utóbbival tudjuk megakadályozni, hogy később ínygyulladás és szuvasodás alakuljon ki
 • Pontosság: az elkészült tömésnek pontosan illeszkedni kell a kialakított üregbe. A fogtömés széle nem érhet túl, így nem kell a későbbiekben sem elszíneződéssel, sem ínygyulladással számolnunk
 • Nagy gondossággal kiválasztott szín: a tömés színének illeszkedni kell az eredeti fog színéhez. Ez a legtöbb esetben csak több különböző színű, különböző átlátszóságú tömőanyag rétegezésével történhet meg, mivel saját fogaink is hasonlóképpen épülnek fel. Léteznek már speciális festékek is melyekkel még élethűbb hatásokat tudunk elérni a töméseknél
 • A fogtömés „magassága”: nagy hangsúlyt fektetünk az általunk készített tömések „magasságának” beállítására. Ennek a rágóízület épsége szempontjából van nagy jelentősége. Ha egy tömés túl magas, akkor minden egyes záráskor ez lesz az első fog mely találkozni fog a vele szemben álló foggal, ami túlterheléshez, fogfájáshoz vezethet. Ha egy tömés túl alacsony akkor viszont nem alkalmas arra, hogy a rágóerő viselésében megfelelően részt vegyen
 • Polírozottság: fontos, hogy a kompozit fogtömés felszíne sima, magas fényű legyen, így nehezebben tapadnak meg rajta a baktériumok, ételfestékek.

A töméskészítés lépései a Helvetic Clinicsben

Töméskészítésre akkor kerülhet sor, ha a fog valamilyen oknál fogva sérült (szuvasodás, törés) és az új töméssel szeretnénk visszaállítani a fog esztétikáját és funkcióját. A kezelést a legtöbb esetben érzéstelenítéssel kezdjük, majd ezt követi a fogtömés üregének kialakítása, a fog tisztítása, szuvasodás eltávolítása. Az előkészített üreget felszínének felérdesítése után speciális ragasztóanyaggal (bond) kezeljük a fogat, amit a tömőanyag felvitele követ. A kompozit töméseket lágy formában visszük be az előkészített üregbe, majd egy speciális, meghatározott hullámhosszú fénnyel megvilágítva keményítjük meg az anyagot.

Fehér fogtömés és fehér fogtömés között is van különbség

Az esztétikus töméskészítés az egyik leggyakrabban elvégzett kezelés a fogorvosi rendelőkben. Bárhol is készül egy fehér tömés az alapvető lépések mindenhol megegyeznek, azonban az igazán minőségi, hosszútávú esztétikus restaurációk készítésekor az apró részleteknek is hatalmas jelentőségük van:

 • Időfaktor: a minőségi munka csak megfelelő mennyiségű idő ráfordításával lehetséges. Csupán az alapvető kritériumoknak megfelelő fogtömés sem készíthető el megfelelően 5-10 perc alatt. A Helvetic Clinicsben dolgozó fogorvosok pontosan annyi időt töltenek a tömések elkészítésével, amennyire szükség van
 • Izoláció: a fogszínű tömőanyagok nagyon érzékenyek a nedvességre, az íny nyálas nedves környezetében minőségi munka nem készíthető el velük. Fontos megjegyeznünk, hogy gyulladt íny mellet elképzelhetetlen egy hosszútávon működni tudó restauráció elkészítése. Ilyen esetben mindig az első lépés az íny állapotának stabilizálása, kikezelése. Az izoláció legjobb módja a kofferdam technika alkalmazása, mely során egy kilyukasztott gumilepedőt alkalmazunk melyeken átbújtatjuk a kezelni kívánt fogakat, így kizárva ezzel a nedvességet a kezelés során
 • Felhasznált anyagok: a végeredmény szempontjából szintén nagyon fontos elem a felhasznált anyagok kérdése. A különböző tömőanyaggyártó cégek termékei között akár ötszörös árkülönbség is jelentkezhet. A drágább tömőanyagok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek (esztétika, kis zsugorodás, kopásállóság), mely a korábbi fehér tömőanyagoknál elképzelhetetlen volt. Rendelőnkben csak a legnagyobb nevű nyugat-európai, illetve japán cégek termékeit használjuk, hogy Önnek valódi értéket adhassunk.
 • Orvosi tényező: a felhasznált anyagokon túl azonban a legnagyobb jelentősége az orvosi tényezőnek van. Elengedhetetlen egy megfelelő szemlélet akár csak egy „fogtömés” készítésekor is. Ha az elkészült helyreállítás minden általunk támasztott követelménynek megfelel, akkor célszerűbb már nem tömésről, hanem restaurációról beszélnünk, mely esztétikailag és funkcionálisan valóban lemásolja az eredetileg ép fogunk jellemzőit. Rendelőnkben minden beavatkozás, így a töméskészítés is speciális nagyító (Lupe) használatával történik, hogy egyetlen apró részlet se kerülhesse el figyelmünket.

Helvetic Clinics fogtömés mesterei

Helvetic Clinics fogtömés mesterei

Esztétikus fogtömés amalgám tömés helyett

A kompozit tömés vonzó alternatívája a sötét fém színű amalgám tömésnek. Esztétikailag kifogástalan eredményt nyújthatnak, és kevesebb fogszövet feláldozásával jár az elkészítésük, mint a hagyományos töméseké.

Az esztétikus tömések előnyei az amalgámhoz képest:

 • A kutatások azt bizonyítják, hogy egészségesebbek, mint az amalgám tömések
 • Kevesebb egészséges fogszövetállomány feláldozásával jár az elkészítésük
 • Kisebb a hőtágulása az amalgámhoz képest

Az amalgámtömések fogszínű tömésekre való cseréje viszonylag kis költséggel járó beavatkozás, mellyel visszakaphatjuk a fogak természetes megjelenését, így mosolyunk egészséges és fiatalos lesz.

Amennyiben szeretné, hogy fogászati problémájára a természetes fogaihoz megjelenésében hasonlító, esztétikus, és tartós megoldást nyújtsunk Önnek a fogtömések segítségével, akkor javasoljuk, hogy látogasson el a Helvetic Clinics rendelőjébe egy személyes konzultációra és ismerje meg a fogászati rendelők új generációja által nyújtott biztonságot, kényelmet, kiemelkedő szakmai színvonalat és értékarányos árainkat. Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon tud kérni. Várjuk szeretettel a Helvetic Clinics belvárosi rendelőjében.