Betétek

Az esztétikus töméseken túl: a betétek (inlay, onlay)

Az inlay, (onlay) más néven betét sok esetben a hagyományos tömés alternatívája lehet, máskor megoldást jelenthet, ha a hagyományos töméssel a fog koronája már nem állítható helyre megfelelően a nagyfokú fogszövethiány miatt. A legtöbb ilyen esetben a fog „lecsiszolása” és korona készítése helyett javasoljuk a betéttel végzett restaurációt, mely legfőbb előnye a koronához képest, hogy segítségével kevesebb foganyag feláldozásával állítható helyre a fog anatómiája. Tökéletes esztétikája miatt nagyon jó megoldás az amalgámtömések cseréjére is. A betét nagy előnye a hagyományos fényrekötő esztétikus tömésekkel szemben, hogy viselési ideje jóval hosszabb, melynek oka, hogy nem a fogorvos készíti el a rendelőben, mint egy tömést, hanem fogtechnikai laboratóriumban készül speciális kerámiából.  Így az anyag zsugorodására nem kell számítanunk.

Az IPS e.max® préskerámia betét az inlay-ek csúcsa. A Helvetic Clinicsben előszeretettel használjuk az Ivoclar Vivadent (Liechtenstein) cég által gyártott alapanyagból készített betétet. Az IPS e.max® napjaink legmodernebb újításainak egyike, mely ötvözi a kompromisszumok nélküli esztétikát, keménységet (360-400 Mpa) és a kifogástalan pontosságot. A betét alapanyaga ebben az esetben egy préstechnológiával előállított lítium-diszilikát üvegkerámia.

Gyökérkezelt fogak fedése betétekkel

Célszerű betétet készíteni gyökérkezelt fogak koronájának helyreállítására is, hiszen a gyökérkezelés során a gyökércsatornák tágításakor, feltárásakor nagy mennyiségű fogszövetet kell feláldoznunk, ami a fogat védtelenné teszi a rágóerő okozta hatalmas erőhatásokkal szemben. Betét (onlay) készítésekor a csücsköket „betakarjuk”, íly módon összetartva a koronát tudjuk nagy eséllyel csökkenteni a gyökérkezelt fog törésének esélyét.

A betétek előnyei

A betétek készítésének számtalan előnye van, melyet most Ön is élvezhet:

  • kimagasló esztétikai megjelenés
  • kevés ép fogszövet feláldozásával jár az elkészítése
  • rendkívüli pontossággal készül fogtechnika laboratóriumban
  • hosszútávon oldja meg az Ön fogászati problémáját.

  

A betétek típusai

Többféle alapanyagból készülhet betét. Beszélhetünk esztétikus betétekről, melyek alapanyaga lehet kerámia (IPS e.max®), illetve speciális műanyag (Gradia®), de készíthető nemesfém betét is, melynek alapanyaga az arany. Az inlay/onlay az indirekt helyreállítások csoportjába tartozik tekintettel arra, hogy elkészítésükhöz fogtechnikai labor háttér szükséges.

A betétek készítésének lépései

Első lépésként eltávolítjuk a fog szuvas területeit, és kialakítjuk a megfelelő formájú üreget a betét számára. Erről pontos lenyomatot veszünk, melyet a fogtechnikai laboratóriumba küldünk. Az itt elkészült betétet a rendelőben a korábbiakban kialakított üregbe helyezve ellenőrizzük. Megvizsgáljuk a széli záródást, a szomszédos kontaktpontok erősségét, a betét magasságát és esztétikai megjelenését. Amennyiben a betét minden tulajdonsága megfelel elvárásainknak, akkor gondos előkészítés után beragasztjuk. A felesleges ragasztóanyag eltávolítása után ismét ellenőrzésen esik át a betét, majd a végső polírozás következik.

Amennyiben szeretné, hogy fogászati problémájára a természetes fogaihoz megtévesztésig hasonlító, esztétikus, és tartós eredményt nyújtó betét jelentse a megoldást, javasoljuk, hogy látogasson el a Helvetic Clinics rendelőjébe egy személyes konzultációra, és ismerje meg fogászati rendelőnk nyújtotta biztonságot, kényelmet, kiemelkedő szakmai színvonalat és értékarányos árainkat! Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon tud kérni. Várjuk szeretettel a Helvetic Clinics fogászati rendelőjében.