Fémkerámia korona készítés lépésről lépésre a Helvetic Clinicsben

A fémkerámia korona a ma legnagyobb számba készített fogpótlás típus. Pozitív tulajdonságai teszik ilyen népszerűvé világszerte: szilárd, stabil fogpótlás, amelyre hosszú távon számíthat és ráadásul költségtakarékos megoldás is.

A fémkerámia korona egy vékony fémvázra égetett kerámia fogpótlás, melyből csak a fogakhoz megtévesztésig hasonló porcelán réteg látszik ki, ami teljesen befedi a fém vázat. A kerámia réteg teljes mértékben igazodik meglévő fogainak színéhez, így természetesen megjelenést kölcsönöz Önnek.

A fémkerámia korona egy tartós és korszerű megoldás, azonban esztétikai megjelenés tekintetében elmarad a cirkónium vázas koronától.

A cirkónium vázas, fémmentes koronákról ide kattintva olvashat részletesebben.

A fémkerámia korona készítésének bemutatása lépésről lépésre:

A fémkerámia korona készítés első lépése: a pontos diagnózis felállítása, melyben segítségünkre lehetnek a korszerű 3D CT digitális diagnosztikai eszközök.

Egy korszerű fogpótlás megtervezéséhez és kompromisszummentes kivitelezéséhez nélkülözhetetlen lehet a digitális diagnosztika. A precíz diagnózis felállításához pedig panoráma felvétel, vagy digitális 3D CT felvétel készítésére lehet szükség. A kíméletes CT felvételek alapján kezelőorvosa meg tudja határozni a fogainak aktuális állapotát. Fogorvosa meg tudja tervezni a fémkerámia korona ideális méretét, formáját és pozícióját.

A Helvetic Clinicsben két korszerű 3D CT berendezés áll az Ön rendelkezésére, így nem kell külső helyszínre menni azok elkészítése céljából. A felvétel 5 percen belül már a kezelőorvosa monitorján látható a konzultációs szobában.

A 3D CT felvételek készítéséről ide kattintva olvashat részletesebben. 

A fémkerámia korona készítés második lépése: a fizikai vizsgálat nemzetközi gyakorlattal rendelkező esztétikai specialista által

A 3D CT felvétel előkészületét követően kezelőorvosa alaposan megvizsgálja Önt és ezek alapján állítja fel az ideális fogpótlásra vonatkozó kezelési tervet. Ennek keretében megtervezi:

  • A szükséges fémkerámia koronák számát
  • Az egyes koronák formáját és méretét
  • A koronák pontos pozícióját

A diagnózis felállítását precíz tervezői munka követi, amelynek az eredménye egy írásos kezelési terv lesz. Kezelőorvosa javaslatot tesz a fogpótlás elkészítésére és az Ön elképzeléseit és lehetőségeit figyelembe véve készíti el a végleges kezelési tervet.

Ebből készül aztán egy, az Ön számára könnyen értelmezhető, grafikusan ábrázolt írásos ajánlat. Ebből kiderül, hogy milyen lépésekből áll és mennyibe fog kerülni a teljes fémkerámia korona készítési folyamata.

A fémkerámia korona készítés harmadik lépése: a szájüreg előkészítése

A fogpótlás elkészítése előtt gondoskodnunk kell a szájüreg megfelelő higiéniai állapotáról. Ez elérhető egy dentálhigiéniai kezelés segítségével, mely tiszta és alacsony baktériumszámú környezetet teremt. Majd ezt követően kezelőorvosa orvosolja a kisebb fogászati problémákat is.

A fémkerámia korona készítés negyedik lépése: a fogak előkészítése a fogpótláshoz

Esztétikai specialistánk helyi érzéstelenítésben eltávolítja a sérült vagy szuvas fogrészeket és előkészíti fogait a fémkerámia koronához. Ezt követően lenyomatot vesz az előkészített fogakról, amit az épületben működő fogtechnikai laboratóriumba küld a fogpótlás elkészítése céljából. A fogtechnikai laboratórium a lenyomat alapján egy gipszmintát készít, melyet beszkennel és a számítógépes technológiával megtervezi. Speciális faragógép alkalmazásával kifaragja az ezred milliméter pontosságú fémkerámia korona vázát, melyet visszajuttat kezelőorvosának.

Az épületen belül működő csúcstechnológiával felszerelt fogtechnikai laboratóriumunkról ide kattintva olvashat részletesebben.

 

A fémkerámia korona készítés ötödik lépése: a vázpróba

Fogorvosa az elkészült vázat bepróbálja, hogy az anatómiai és kényelmi szempontból is tökéletesen illeszkedjen az előkészített fogakra. Ha a próba sikeres volt, akkor a vázat visszaküldi a fogtechnikai laboratóriumnak. A vázra több rétegeben esztétikus, meglévő fogaihoz hasonló kerámia réteget visznek fel, amit leplezésnek hívunk.

A fémkerámia korona készítés hatodik lépése: a fogpótlás végleges rögzítése

A kerámia leplezést követően fogorvosa a már kész fogpótlást újra bepróbálja, hogy az esztétikai szempontból is tökéletes legyen. Ha próba sikeres volt, és Ön is elégedett a végeredménnyel, akkor véglegesen beragasztja a fémkerámia fogpótlást.

Ezzel az Ön új fémkerámia fogpótlása már el is készült. Mostantól korlátozások nélkül ehet, ihat és mosolyoghat. A Helvetic Clinics több ezer fémkerámia koronát készít évente nemzetközi pácienseinek. Ezeket a beavatkozásokat tehát nagy rutinnal rendelkező esztétikai specialistáink végzik szoros együttműködésben a csúcstechnológiával felszerelt fogtechnikai laborral.

Ha tartós és hosszú távú fogpótlást szeretne, akkor jöjjön el Helvetic Clinics rendelőjébe egy személyes konzultációra. Tudjon meg mindent a korszerű és egyedi igényeihez igazodó fogpótlás megoldásokról.

Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304 telefonszámon tud kérni. Várjuk Önt szeretettel belvárosi rendelőnkben.