Csontpótlás - augmentáció

Fogászati csontpótlás, mint az implantáció olykor nélkülözhetetlen feltétele

A hiányzó fogak pótlásának legkorszerűbb módja az implantátum beültetés. Ennek alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a csontmennyiség olyan mértékben eltűnt, hogy az implantáció már nem lehetséges csontpótló beavatkozás nélkül.

A csontpótló beavatkozás elkerülése

A megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány felelős a fogak stabilitásáért. Amikor egy fogat eltávolítunk, foghiány keletkezik. A foghúzás az érintett területen lévő csont átrendeződéséhez (remodelling) vezet, hiszen az aktuális területet átmenetileg nem éri terhelés, ami a csontmennyiség megőrzésében esszenciális.

Előfordulnak olyan betegségek is, melyek negatív hatással vannak a csontmennyiségre, illetve a csont minőségére. A leggyakoribb betegség, mely csontpusztulást okoz a fogágybetegség (parodontitis).

Minél korábban sikerül felismerni a fogágy pusztulását okozó betegségeket, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy  a megfelelő, időben elvégzett kezelésekkel  elkerülhetőek legyenek a későbbi csontpótló beavatkozások, mint a fogászati implantáció feltételei.

Fogászati csontpótlás korszerű csontpótló anyagokkal

A csontpótlás célja a hiányzó csont mennyiségének pótlása és a további csontképződés elősegítése. A sikeres csontpótláshoz természetes vagy mesterséges csontpótló anyagok felhasználására lehet szükség. Intézményünkben a svájci Botiss (Cerabone) és Geistlich (BioOss) termékeit használjuk, melyek állati eredetű csontpótló anyagok (xenograft).

A megfelelő csontpótló anyag és augmentációs technika kiválasztása komoly szakértelmet igénylő feladat.  Függ a fogbeültetés helyétől, a csonthiány mértékétől, a tervezendő fogpótlás típusától és egyéb egészségügyi körülményektől is.

A Helvetic Clinicsben egy implantációs konzultáció alkalmával 3D CBCT felvételt készítünk, majd ezt követően tapasztalt fogszakorvos kollégánk megállapítja, hogy szükség van-e, és amennyiben igen, milyen típusú csontpótló beavatkozás lesz a legalkalmasabb a fogbeültetés előtti csontpótlás elvégzéséhez.

Csontpótlás a felső állcsont esetében

A felső állcsont esetében a fogbeültetést leggyakrabban az arcüreg emelés, mint csontpótló beavatkozás előzi meg. Ennek ok az, hogy az arcüreg alapja és a szájüreg között sokszor nincs kellő magasságú csont, ami az implantáció feltétele lenne. A csontpótlás ezen formája a legtöbb esetben rutineljárásnak számít.

A beavatkozás során a felső állcsont oldalsó részén egy kis méretű csontablakot hozunk létre, és ezen keresztül egy speciális eszközzel megemeljük az arcüreg nyálkahártyáját, majd csontpótló anyagot juttatunk alá. Az így megnövelt csontmennyiség már elegendő lesz az implantátum beültetéséhez. Ebben az esetben saját csont, illetve egyéb csontpótló anyag is alkalmazásra kerülhet.

A kiindulási csontmagasság függvénye az, hogy a beavatkozás külön lépésben történik, vagy az implantátum beültetéssel egyidejűleg kivitelezhető. Ezt a beavatkozást hívjuk külső (direkt) arcüreg emelésnek. Amennyiben kevesebb csontmennyiség hiányzik a sikeres implantációhoz, elegendő lehet az arcüreg nyálkahártyájának indirekt emelése is, melyet belső arcüreg emelésnek nevezünk.

Egyéb csontpótló beavatkozások

Amennyiben a meglévő csontállomány szélessége, vastagsága nem/sem megfelelő, akkor egyéb fogászati csontpótló beavatkozásokra lehet szükség. Ezek egy része bizonyos feltételek megléte esetén a fogorvosi rendelőben is elvégezhető.

Ilyenkor saját szervezetből nyert, vagy idegen csontpótló anyagokkal növeljük a fogatlan gerinc térfogatát (magasságát/szélességét), melyet különböző membránokkal zárhatunk. A végeredmény szempontjából elsődleges fontosságú, hogy a bezárt terület ne nyíljon szét, és ne fertőződjön. Ezt csak szoros megfigyeléssel, utánkövetéssel biztosíthatjuk a legtöbb esetben. Emiatt ezek a beavatkozások érzékenyebbek.

A meglévő csontállomány rendkívül csekély volta, vagy egyéb háttérbetegségek miatt elképzelhető az is, hogy nem végezhető el csontpótlás, vagy csak korházi körülmények között. Ez utóbbira példa a csípőcsontátültetés.

A Helvetic Clinicsben felkészült és nemzetközi gyakorlattal rendelkező szájsebész, parodontológus kollégáink számára a fogászati csontpótlás napi rendszerességgel végzett rutin eljárás, melyet nagy biztonsággal hajtanak végre a fogbeültetéshez hasonlóan.

Látogasson el a Helvetic Clinicsbe egy térítésmentes csontpótló – implantációs konzultációra, hogy a fogászati implantáció az Ön számára is elérhetővé váljon! Csontpótló beavatkozással kapcsolatos konzultációs időpontot a +36 1 690 13 04-es számon tud kérni. Várjuk Önt szertettel belvárosi rendelőnkben!