Csontpótlás - Helvetic Clinics Fogászati Intézmény

Csontpótlás

A csontpótlás, mint az implantáció olykor nélkülözhetetlen feltétele

A hiányzó fogak pótlásának legkorszerűbb módszere az implantátum beültetés. Ennek alapfeltétele a megfelelő csontállomány. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a csontmennyiség olyan mértékben felszívódik, hogy a fogbeültetés már nem lehetséges csontpótló beavatkozás – csontpótlás – nélkül.

A csontpótló beavatkozás elkerülése

A megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány felelős a fogak stabilitásáért. Amikor egy fogat eltávolítunk foghiány keletkezik. A foghúzás az érintett területen lévő csont átrendeződéséhez, sorvadásához vezet, hiszen az aktuális területet nem éri terhelés, ami a csontmennyiség megőrzésében fontos.

Előfordulnak olyan betegségek is, melyek negatív hatással vannak a csontmennyiségre, illetve a csont minőségére. A leggyakoribb betegség, mely csontveszteséget okoz, a fogágybetegség.

Amennyiben a csontvesztés a fogak eltávolítása, vagy fogágybetegség miatt keletkezik, akkor a megfelelő, időben elvégzett kezelésekkel adott esetben elkerülhetőek lehetnek a későbbi csontpótló beavatkozások, mint az implantáció feltételei.

A csontpótlás korszerű csontpótló anyagokkal

A csontpótlás célja a hiányzó csont mennyiségének pótlása és a további csontképződés elősegítése. A sikeres csontpótláshoz mesterséges vagy természetes csontpótló anyagra van szükség.

A csontpótló anyag megfelelő kiválasztása komoly szakértelmet igénylő feladat.  Függ a fogbeültetés helyétől, a csonthiány mértékétől, és az egyéb egészségügyi körülményektől.

A Helvetic Clinicsben egy személyes konzultáció alkalmával 3D CBCT felvételt készítünk és ezt követően egy tapasztalt fogszakorvos megállapítja, hogy szükség van-e, és amennyiben igen, milyen típusú csontpótló anyag lesz a legalkalmasabb a fogbeültetés előtti csontpótlás elvégzéséhez.

Csontpótlás a felső állcsont esetében

A felső állcsont esetében a fogbeültetést leggyakrabban az arcüregemelés mint csontpótló beavatkozás előzi meg. Ez a beavatkozás a legtöbb esetben rutineljárásnak számít. Ennek ok az, hogy az arcüreg alapja és a szájüreg között nincs kellő vastagságú csont, ami az implantáció feltétele lenne.

A beavatkozás alatt az arccsonton egy csontablakot hozunk létre és ezen keresztül egy speciális eszközzel megemeljük az arcüreg nyálkahártyáját, majd csontpótló anyagot juttatunk alá. Az így megnövelt csontmennyiség már elegendő lesz a fogbeültetés számára. Ebben az esetben saját csont, illetve egyéb csontpótló anyag is alkalmazásra kerülhet.

A kiindulási csontmennyiség függvénye, hogy a beavatkozás külön lépésben történik, vagy az implantátum beültetéssel egyidejűleg. A fenti beavatkozás a külső arcüregemelés. Amennyiben kevesebb csontmennyiség hiányzik a sikeres fogbeültetéshez, elegendő lehet az arcüreg nyálkahártyájának felkopogtatása, melyet belső arcüregemelésnek nevezünk.

Egyéb csontpótló beavatkozások

Amennyiben a meglévő csontállomány vastagsága, magassága nem megfelelő egyéb csontpótló beavatkozásokra lehet szüksége. Ezek egy része bizonyos feltételek megléte esetén a fogorvosi rendelőben is elvégezhető.

Ilyenkor különböző saját szervezetből nyert, vagy idegen csontpótló anyagokkal növeljük a fogatlan gerinc csontkínálatát(magasságát/szélességét), melyet különböző membránokkal zárhatunk. A végeredmény szempontjából elsődleges fontosságú, hogy a zárt terület ne nyíljon szét és ne fertőződjön. Ezt csak szoros megfigyeléssel, utánkövetéssel biztosíthatjuk a legtöbb esetben. Emiatt ezek a beavatkozások érzékenyebbek.

A meglévő csontállomány rendkívül csekély volta, vagy egyéb betegségek miatt elképzelhető az is, hogy nem végezhető el csontpótlás, vagy csak korházi körülmények között. Ez utóbbira példa a csípőcsontátültetés.

Csontpótló beavatkozások nagy biztonsággal

A Helvetic Clinicsben felkészült és nemzetközi gyakorlattal rendelkező szájsebész/parodontológus kollégáink számára a csontpótlás napi rendszerességgel végzett rutin eljárás, melyet nagy biztonsággal hajtanak végre, akár csak a fogbeültetést.

Látogasson el a Helvetic Clinicsbe egy térítésmentes csontpótlás konzultációra, hogy a fogászati implantáció az Ön számára is elérhetővé váljon.

Konzultációs időpontot a +36 (1) 690 13 04-es számon tud kérni.

Várjuk Önt szertettel belvárosi rendelőnkben.