A fogágyat érintő egyéb szájsebészeti beavatkozások

Az egyszerű tisztító tasakműtétek és a bonyolultabb csontfelépítő eljárások mellett esetenként szükség lehet egyéb fogágyat érintő szájsebészeti műtétekre is.

Korona-hosszabbító műtét

Erre a műtétre akkor lehet szükség, ha valamilyen fogászati beavatkozás (tömés, inlay/onlay, korona, híd) tervezésekor a klinikai vizsgálat során azt tapasztaljuk, hogy a fog nagy mértékben elszuvasodott íny alatt. Ilyenkor korona-hosszabbító műtét nélkül az esetek nagy részében nem lehetséges pontos restaurációt készíteni, illetve ha ez meg is oldható, akkor is számíthatunk a fogágy gyulladásának kialakulására a csont közelsége miatt. Ez utóbbi azért alakul ki, mert a fogpótlás és a csont szintje között nincs meg a minimálisan szükséges körülbelül 3 mm, ami a szövetek gyulladásmentes állapotához elengedhetetlen. Ezért indokolt a végleges fogmű elkészítését megelőzően elvégezni egy kis műtétet, amellyel meghosszabbítjuk a fog klinikai koronáját, megnöveljük a távolságot a restaurátumunk széle és a csont szintje között.

Ínyvisszahúzódás kezelése

A parodontológiai problémák kisebb hányadát az esztétikai elváltozások teszik ki. Az ínyszél asszimmetriáját, gyulladásmentes visszahúzódását ma már – kiterjedésétől és fokozatától függően – nagy mértékben tudjuk korrigálni.

Ínyvisszahúzódáskor a foggyökér felszínének egy része (amelyet egészséges esetben íny fed) szabaddá válik. Emiatt a fog koronája – íny fölött látható része – hosszabbnak tűnik, mint a szomszédos fogakon, megbontva a fogsor ínylefutásának harmóniáját. Ez azonban nem csak esztétikai problémát okozhat, hanem fokozhatja a fognyak érzékenységét hideggel, meleggel, édes ízzel szemben, és növeli a fognyaki szuvasodás kockázatát is.

Az íny gyulladásmentes visszahúzódásának legfőbb oka anatómiai eltérés, a fog a fogíven kívül helyezkedik el. Emiatt vékonyabb, vagy teljesen hiányzik a fog adott felszínén a csontszövet. Ilyenkor az íny esendő, nincs elég védelme, és a túlságosan erős vagy nem megfelelő technikájú fogmosás segíti elő az ínyvisszahúzódás kialakulását. Rendelőnkben nem csak az elváltozásokat kezeljük, hanem segítünk a megfelelő fogmosási technika elsajátításában is, mellyel megelőzhetjük, illetve fenntarthatjuk az egészséges állapotot.

Az ínyvisszahúzódás fedésére különböző műtéti technikák léteznek. A megfelelő műtéttípus kiválasztása az eredményesség kulcsa.

A fogágyat érintő szájsebészeti, parodontális műtétek elvégzése hozzáértést és tapasztalatot igényel. Bízza ezt nemzetközi gyakorlattal rendelkező szakorvosokra! Látogasson el a Helvetic Clinics rendelőjébe egy személyes konzultációra és ismerje meg a fogászati rendelők új generációja által nyújtott biztonságot, kényelmet, kiemelkedő szakmai színvonalat és értékarányos árainkat! Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon tud kérni. Várjuk szeretettel a Helvetic Clinics belvárosi rendelőjében!