Foghiányok gyógyítása

Foghiányok következményei

A hiányzó fog nem csak esztétikai, de komoly egészségügyi problémákat is okozhat

Hiányzó fogainkról hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az csak egy esztétikai kérdés. Hátsó fogak esetében pedig nem is zavaró a dolog, hiszen senki sem látja. A probléma ennél azonban sokkal összetettebb, hiszen fogaink természetes anatómiai felépítése arra épül, hogy minden felső vagy alsó foggal szemben egy másik fog helyezkedik el, így lesz a rágási funkció kiegyensúlyozott.

Saját fogai is károsodhatnak:

 • fogai túlterhelődhetnek, elkophatnak
 • szemközti fogai kiemelkedhetnek a fogmederből
 • a hiányt határoló fogak bedőlhetnek
 • a bedőlt fogakra kedvezőtlen irányú erőhatás juthat, emiatt azok állapota tovább romlik, később szükség lehet eltávolításukra
 • fognyaki érzékenység keletkezhet
 • a fogak találkozása, az okklúzió sérülhet

Az okklúziós (harapási) problémák – amennyiben hosszabb ideig fennállnak – rágóízületi problémákhoz vezethetnek. A következő tünetek jelentkezhetnek:

 • fogak csikorgatása, szorítása
 • fejfájás
 • nyakfájás
 • vállfájás
 • hátfájás
 • fültájéki fájdalom
 • füldugulás
 • egyensúlyzavar

Az is lehet, hogy az Ön alvászavarainak a hátterében is a hiányzó fogak problémája áll.

 • nem tud elég mélyen és pihentető módon aludni
 • leverten és fáradtan ébred
 • éjszaka csikorgatja a fogait
 • ébredés után fogai érzékenyebbek

Javasolt tehát a lehető legrövidebb időn belül pótolni a hiányzó fogakat, hogy elkerüljük az esetleges káros következményeket és szövődményeket.

Foghiányok típusai és gyógyításuk

Egyes fogak hiánya, szóló foghiányok

Szóló foghiányról akkor beszélünk amikor Önnek akár a front, akár a hátsó régióban egy-egy foga hiányzik, a szomszédos fogak pedig megtartottak.

Első számú választandó megoldás: Amennyiben az érintett terület csontjának minősége és mennyisége alkalmas a beültetésre, akkor az elsőként választandó megoldás a fogászati implantáció.  Ezzel az egyszerű rutin műtéttel rövid idő alatt pótolható a hiányzó fog a szomszédos fogak károsítása nélkül. Szükséges esetben a beültetést csontpótló beavatkozás előzheti meg, amennyiben a csontkínálat nem megfelelő. A csontszövet mennyisége fogászati 3D CBCT-vel ellenőrizhető. A beültetett implantátumra végleges fogpótlásként korona készül, mely minden esztétikai elvárást kielégítve természetes módon illeszkedik majd meglévő fogaihoz.

Második számú választandó megoldás: Amennyiben a fogászati implantáció valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető, és a hiányzó fog nem sorvégi, vagyis előtte is mögötte is van saját fogunk, megoldás lehet a hídpótlás készítése. A fogászati híd anyagtani szempontból lehet fémkerámia, vagy fémmentes.

Harmadik számú választandó megoldás: Szintén megoldást jelenthetnek szóló foghiányok esetén a kivehető fogpótlások, bár ezeket a foghiány csekély volta miatt ezekben az esetekben nem javasoljuk.

Több fog együttes hiánya

Az ilyen típusú foghiányokról akkor beszélünk amikor egymás mellett több fog is hiányzik.

Első számú választandó megoldás: Amennyiben az érintett terület alkalmas a beültetésre, akkor az elsőként választandó megoldás a fogbeültetés.  Ezzel az egyszerű rutin beavatkozással rövid idő alatt pótolhatóak a hiányzó fogak a szomszédos fogak károsítása nélkül. Szükséges lehet csontpótlás a beavatkozás előtt, amennyiben nem megfelelő a meglévő csont mennyisége. A beültetendő műgyökerek száma változó, függően attól, hogy mekkora a foghiány. Két hiányzó fog esetén két implantátum beültetése szükséges, viszont 3 fogat érintő egymás melletti foghiány már 2 beültetett műgyökérrel is orvosolható. A beültetett implantátumokra végleges fogpótlásként korona, vagy hídpótlás készül, mely minden esztétikai elvárást kielégítve állítja vissza rágóképességét.

Második számú választandó megoldás: Amennyiben a beültetés valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető, és a hiányzó fogak nem sorvégiek, vagyis a hiány előtt is mögött is van saját fogunk, megoldás lehet a hídpótlás készítése. A fogászati híd anyagtani szempontból lehet fémkerámia, vagy fémmentes. Ehhez szükséges azonban, hogy a tehert viselő fogak(pillérek) megfelelő stabilitással rendelkezzenek. Amikor a foghiány nagyon nagy mértékű, ez a megoldás nem javasolt.

Harmadik számú választandó megoldás: Szintén megoldást jelenthetnek több fog együttes hiánya esetén a kivehető fogpótlások, bár ezek kényelmi szempontból alul maradnak az első két megoldással szemben.

Teljes foghiány

Teljes foghiányról akkor beszélünk, amikor egy van két állcsonton nincs egyetlen megtartott fog sem.

Első számú választandó megoldás: Amennyiben az érintett terület alkalmas a beültetésre, akkor az elsőként választandó megoldás az implantáció.  A fogbeültetéssel rövid idő alatt pótolhatóak a hiányzó fogak. Meglévő csontmennyiség függvényében csontpótlás, arcüreg emelés (sinus lift) előzheti meg a beültetést. A beültetendő implantátumok száma változó, függően attól, hogy milyen fogpótlás elkészítését tervezzük. Kisebb számú implantátum beültetésekor, (általában 4 darab állcsontonként) implantátumokon rögzülő kivehető műfogsort készítünk. Ha 6-nál több implantátumot ültetünk be, rögzített hídpótlás készíthető, mely kompromisszumok nélküli megoldást jelent, hiszen olyan érzése lesz, mintha visszakapta volna saját fogait.

Második számú választandó megoldás: Megoldást jelenthetnek teljes foghiány esetén a kivehető fogpótlások implantátumokon való rögzítés nélkül is. Ilyenkor a funkció és esztétikai megjelenést úgy állítjuk helyre, hogy a rágóerőt nem beültetett műgyökerek viselik, hanem a szájüreg nyálkahártyával fedett csontos képletei. Ezen megoldás előnye az, hogy gyorsan kivitelezhető, de stabilitása elmarad az implantációs megoldásokétól.

Ha szeretné hiányzó fogait fájdalommentesen és hosszú távon pótolni egy biztonságos és megnyugtató környezetben, hozzáértő és nemzetközi gyakorlattal rendelkező szakorvosok keze alatt, akkor látogasson el a Helvetic Clinics rendelőjébe egy személyes konzultációra és ismerje meg a fogászati rendelők új generációja által nyújtott biztonságot, kényelmet, kiemelkedő szakmai színvonalat és értékarányos árakat. Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon tud kérni. Várjuk szeretettel a Helvetic Clinics belvárosi rendelőjében!