A fogszabályozás célja

A fogszabályozás vagy fogszabályzó kezelés ma már nem csak a fiatalok számára elérhető. Az sem jelent problémát, ha a növekedés befejeződött, vagy az öregedési folyamatok elindultak a szervezetben. A technika fejlődése lehetővé tette a fogszabályozó kezelést minden korosztály számára, legyen a páciens gyermek, fiatal felnőtt, vagy tartozzon az idősebb korosztályhoz.

A kezelések elsődleges célja a fogazat harmónikus, esztétikus megjelenésének kialakítása, a fogzáródás korrigálása és a fogak korai elvesztésének megelőzése. A torlódott fogak miatti fogszuvasodás, illetve a rossz harapás miatt létrejövő egyéb szövődmények szinte minden esetben megelőzhetőek magas minőségű fogszabályozó kezeléssel.

A cél nem csupán a fogak sorba állítása, hanem a harmonikus mosoly elérése, a páciens esztétikai igényeinek teljesítése. A kezelés tervezése során figyelembe vesszük a lágyrészek és izmok működését is.

Fogszabályozás Budapest belvárosában

Az első konzultáció

Az első találkozó alkalmával megismerkedhet fogszabályozó szakorvosunkkal. Az első személyes konzultáció során – a saját elképzelése ismertetése után – megvizsgáljuk önt és ismertetjük az esetről nyert első benyomások alapján a várható kezelési lehetőségeket. Ez a találkozó nem jár semmilyen kötelezettséggel az érdeklődő részéről. Amennyiben szeretne részletes egyénre szabott kezelési tervet a várható konkrét kezelésekről és költségekről, akkor megtesszük az ezek elkészítéséhez szükséges előzetes lépéseket (lenyomatvétel, fényképek felvételek készítése, röntgenfelvételek készítése) és ezen adatok segítségével készítjük el a terveket.

Kezelési terv elfogadása

A kezelés terv elfogadása után páciensünkkel megbeszéljük a készülék átadásának, rögzítésének időpontját. Készüléktől függően az átadás, beragasztás protokollja különbözhet.

Fogszabályozó kezelés menete

Az alkalmazott fogszabályozó készüléktől függ, hogy a kezelés során milyen rendszerességgel hívjuk vissza pácienseinket ellenőrzésre. Ez általában havonta történik. Minden fogszabályozó kezelés feltételezi a páciens együttműködését. A fogmosás és az időpontok betartása alapvető feltétele a sikeres kezelésnek. Pácienseinket a fogszabályozás alatt is megkérjük arra, hogy rendszeresen keressék fel fogorvosukat és parodontológusukat.

A fogszabályozó készülék levétele

Az aktív fogszabályozó kezelés befejeztével eltávolítjuk a fogszabályozó készüléket és átadjuk az elért helyzetet rögzítő készüléket (retainer). Az aktív fogmozgatás után a helyfenntartó készüléket meghatározott ideig viselni kell. Ez idő alatt ellenőrzésekre rendszeresen visszahívjuk pácienseinket.

Melyik korosztályban használható?

Ma már gyakorlatilag bármely életkorban lehet fogszabályozó kezelést végezni! Már 3 éves kortól alkalmazunk különböző készülékeket, amik a korai állcsont deformációkat és rossz szokásokat hivatottak korrigálni. A legintenzívebb fogszabályozási időszak 8 éves kortól a serdülőkorig tart. A növekedés lezárulta után is van lehetőségünk kisebb- nagyobb eltéréseket kezelni.

Korai kezelés

Kisgyermekkori (korai, 3-5 éves kor) kezeléseink célja a fogak, állcsontok és az arc harmonikus növekedésének támogatása, a helyes növekedést gátló tényezők, rossz szokások kiküszöbölése. Ennek érdekében kivehető és részleges, speciális rögzített készülékeket használunk, valamint esetenként logopédiai kezelést javasolunk.

Gyermek fogszabályozás

Javasoljuk, hogy a gyermekeket már 6-8 évesen vigyék el fogszabályozó vizsgálatra. Ebben a korban már láthatóak az állcsont és harapási eltérések, és fontos, hogy a fogszabályozó orvos követni tudja a fogváltást, illetve a harapás változásait egészen addig, ameddig a kezelés ténylegesen elkezdődik, így érdemes időnként vizsgálatra bejelentkeznie. Nincs szükség arra, hogy megvárjuk a maradó fogak előtörését, ahhoz hogy eredményesen csökkenteni tudjuk a későbbi eltérések mértékét. A gyermekkori kezelés célja a fogváltás és az állcsontok harmonikus növekedésének támogatása. Sokfajta készülék használatos ebben a korban, különböző kivehető és rögzített készülékekkel dolgozunk.

Felnőttkori fogszabályozás

A kezelés időtartama függ az életkortól, az alkalmazott kezeléstől és a készülék típusától, ami 1-2 évtől kezdődően akár jó néhány év is lehet. Ritkán előforduló, súlyos állcsont eltérések esetén a fogszabályozó kezelés mellett állcsont műtétre is szükség lehet.

A jelenkori fogszabályozás minden eszköze rendelkezésünkre áll. Ebben a korban az esztétikus és láthatatlan kezelések dominálnak. Cél a legkomfortosabb kezelés kiválasztása, ami a páciens napi életét a legkevésbé befolyásolja. A kezelési célok is változóak, a teljes funkcionális-esztétikai rehabilitációtól az esztétikai korrekción át a team-munkában végzett implantológiai előkezelésig.

Fogszabályozás árak

A fogszabályozás ár tekintetében különböző kategóriába esik. Az árképzés függ a fogszabályozás típusától, az alkalmazott fogszabályozó készülék fajtájától, a kezelés hosszától, a szükséges korrekciós lépések számától is.

Áraink

0 HUF

Állapotfelmérés, konzultáció, kezelési terv készítése

Orvosaink

Dr. Segatto Emil PHD, fogszakorvos

  • State of the Art Fogszabályozás
  • Arc-esztétikai elemzések
  • Orthognát sebészeti beavatkozások alkalmazása
  • Aktív önligírozó bracketek használata
  • Szkeletális horgonylatok
  • Sínes kezelések