Mikor készül fogkorona?

Amikor a fog koronai része szuvasodás vagy sérülés következtében nagy mértékben károsodott fogkorona készítésére lehet szükség. Ekkor a fog az elveszített szövetek nagysága miatt kompozit fogtömés vagy esztétikus inlay „betét tömés" segítségével már nem állítható helyre. Abban az esetben is szükséges lehet fogászati korona készítése, ha fogunk foggyökér kezelés miatt meggyengült.

A Helvetic Clinicsben Ön több koronatípus közül is választhat:

  • fémkerámia korona;
  • fémmentes esztétikus korona.

A fémkerámia korona

A fémkerámia korona még ma is az egyik legnépszerűbb fogpótlás Magyarországon, azonban az új esztétikus alternatívák megjelenésével rohamosan veszít népszerűségéből. Elkészítése során először egy fém váz készül, ami a végleges koronának a kicsinyített mása.

Ezt követően a fogtechnikus speciális fogászati kerámiával leplezi a korábbiakban elkészített vázat, kialakítva ezzel a korona esztétikáját, illetve funkcióképességét. A fémkerámia koronák hátránya a fémmentes koronákhoz képest anyagtani tulajdonságaikban keresendő. Mivel a természetes fogak a fény számára átjárhatók, transzparensek, így ezek leutánzásakor a legtökéletesebb eredményt csak hasonlóan transzparens anyagok használatával érhetünk el. Mivel fémkerámia korona esetében egy fém színű váz adja a fogkorona alapját, ez megnehezíti a kifogástalan esztétikai eredmény elérését.

 

Esztétikus fémmentes korona

Megfelelően képzett fogtechnikus mester, „művész” kezei között saját egészséges fogainkhoz megszólalásig hasonló korona fogpótlások születhetnek. A fogászat egyik leggyorsabban fejlődő területe a fémmentes anyagok tökéletesítése. A fémmentes koronák leggyakoribb alapanyaga a préselhető kerámia (préskerámia) és a cirkónium-dioxid (cirkon).

E.max® préskerámia korona

Rendelőnkben előszeretettel használjuk az Ivoclar Vivadent (Liechtenstein) alapanyagából készített préskeráia korona típust. Az IPS e.max® napjaink legmodernebb újításainak egyike, ami ötvözi a kompromisszumok nélküli esztétikát, keménységet (360-400 Mpa) és a kifogástalan pontosságot. A korona alapanyaga ebben az esetben egy préselési technológiával előállított üvegkerámia. Az IPS e.max® használatával tényleg kifogástalan végeredmény érhető el. Kifejezetten a frontfogak területén, az esztétikus zónában ajánljuk ezt a megoldást pácienseinknek.

Cirkónium korona (cirkon korona)

A cirkon koronák alkalmazásával szintén esztétikus megoldások születhetnek, annak ellenére, hogy ezek valójában anyagtani szempontból a fémek közé tartoznak. Az anyag letört fog pótlása esetében is alkalmazható, ilyenkor szóló korona készülhet. Megoldást jelenthet kiterjedt fogpótlások, foghidak készítésekor is, mivel nagyon pontos, merev, stabil fogpótlások készítésére alkalmas. Ez az esztétikus fogpótlás azonban nem minden esetben egy anyagból készül. A fémkerámia koronához hasonlóan ennek a koronának is lehet egy váza, ami a természetes fogakhoz hasonlóan, fehér anyagból készül. Erre készül el a kerámia leplezés, ami megadja a fog végső formáját és színét. Bizonyos esetekben a teljes korona alapanyaga cirkónium.

A természetes fogak mellett készülhet a korona implantátumra is. Erről részletesen itt olvashat

Fogkorona készítésének lépései

A fogkorona elkészítése több lépésből áll. Kiindulási lépése a fogkő eltávolítása, így létrehozva a száj egészséges gyulladásmentes állapotát. Ezt követi a fog csiszolása, ami helyi érzéstelenítés mellett történik. Fogcsiszolást követően ideiglenes korona, műanyag fogkorona készül. Az elkészült műanyag koronák védik a fogat amíg a fogtechnikai laboratórium elkészíti a végleges fogpótlást. Ezen beavatkozás során történik a lenyomatvétel (mintavétel) is. A lenyomat készülhet hagyományos lenyomat segítségével, vagy digitális lenyomatvételi eljárással. Ilyenkor nincs szükség lenyomatanyag használatára, hiszen egy digitális kamera tapogatja le a fog felszíneit. A következő alkalommal a fogpótlások készítésére specializálódott fogorvos bepróbálja az elkészült fogkoronát, és amennyiben ön is elégedett annak megjelenésével kényelmével, speciális fogászati ragasztócementtel beragasztja azt.

Fogkorona árak

A fogkorona árak alapján is kategorizálható. Módosítja az árat a fogkorona anyaga, típusa, nagysága és az kivitelezés technológiai háttere is. Az egyes fogászati korona árak az oldal alján találhatók, vagy a fogászati árak oldalon megismerhetők.

Abban az esetben, ha fogkorona készítése vált szükségessé az Ön esetében is, telefonáljon bátran a +36 1 690 1304-es telefonszámon, ahol ügyfélszolgálatos kollégáink készséggel segítenek konzultációs időpontot találni specialistáink egyikéhez!

Áraink

74.000 HUF

Fémkerámia korona

74.000 HUF

Fémkerámia cementezhető korona/hídtag implantátumra

62.000 HUF

Multi-Unit felépítmény átmenő csavaros hídhoz Megagen-AnyOne implantátumra

89.000 HUF

E-max préskerámia korona

Orvosaink