Fogkorona, cirkónium korona árak, tudnivalók

Mi a fogkorona, mikor készül?

 

A fogkorona a lecsiszolt fogra ragasztott, fogtechnikus által készített fogpótlás, ami visszaadja a fog természetes alakját, funkcióját.

Amikor a fog szuvasodás vagy sérülés következtében nagymértékben károsodott fogkorona készítésére lehet szükség. Ekkor a fog az elveszített szövetek nagysága miatt kompozit fogtömés vagy esztétikus inlay „betét tömés" segítségével már nem állítható helyre. Abban az esetben is szükséges lehet fogkorona készítése, ha fogunk foggyökér kezelés miatt meggyengült.

 

Melyek a leggyakoribb fogkorona fajták?

 

A Helvetic Clinicsben Ön több koronatípus közül is választhat:

fémkerámia fogkorona;

fémmentes esztétikus korona.

 

A fémkerámia korona

A fémkerámia, vagy köznapi nyelven porcelán korona még ma is az egyik legnépszerűbb fogpótlás Magyarországon, azonban az új esztétikus alternatívák megjelenésével rohamosan veszít népszerűségéből. Elkészítése során először egy fém váz készül, ami a végleges koronának a kicsinyített mása.

Ezt követően a fogtechnikus speciális fogászati korona kerámiával leplezi a korábbiakban elkészített vázat ( kerámia korona ), kialakítva ezzel a fogmű esztétikáját, illetve funkcióképességét. A fémvázas porcelán fog hátránya a fémmentes koronához képest anyagtani tulajdonságaikban keresendő.

Fémkerámia korona

Mivel a természetes fogak a fény számára átjárhatók, transzparensek, így ezek leutánzásakor a legtökéletesebb eredményt csak hasonlóan transzparens anyagok használatával érhetünk el. Mivel fémkerámia korona esetében egy fém színű váz adja a fogkorona alapját, ez megnehezíti a kifogástalan esztétikai eredmény elérését, hiszen fényáteresztő képességének mértéke csekély.

 

Esztétikus fémmentes korona

Esztétikus fémmentes korona

Megfelelően képzett fogtechnikus mester, „művész” kezei között saját egészséges fogainkhoz megszólalásig hasonló korona fogpótlások születhetnek. A fogászat egyik leggyorsabban fejlődő területe a fémmentes anyagok tökéletesítése. A fémmentes koronák leggyakoribb alapanyaga a préselhető kerámia ( préskerámia korona ) és a cirkónium-dioxid ( cirkon fogkorona ).

Korona készítése

Préskerámia E-max korona

Rendelőnkben előszeretettel használjuk az Ivoclar Vivadent (Liechtenstein) alapanyagából készített préskerámia fogkorona típust. Az IPS e.max® napjaink legmodernebb újításainak egyike, ami ötvözi a kompromisszumok nélküli esztétikát, keménységet (360-400 Mpa) és a kifogástalan pontosságot, hiszen teljesen fémmentes anyagok.

A fogkorona alapanyaga ebben az esetben egy préselési technológiával előállított üvegkerámia. Az IPS e.max® használatával tényleg kifogástalan végeredmény érhető el. Kifejezetten a frontfogak területén, az esztétikus zónában ajánljuk ezt a megoldást saját fogra pácienseinknek.

 

Cirkónium korona (cirkónia fog korona)

A cirkon korona alkalmazásával szintén esztétikus megoldások születhetnek, annak ellenére, hogy ezek valójában anyagtani szempontból a fémek közé tartoznak. Az anyag letört fog pótlása esetében is alkalmazható, ilyenkor szóló fogmű készülhet.

Lejátszás

Megoldást jelenthet kiterjedt fogpótlások, foghidak készítésekor is hiányzó fogak esetén, mivel nagyon pontos, merev, stabil fogpótlások készítésére alkalmas. Ez az esztétikus fogpótlás azonban nem minden esetben egy anyagból készül. 

A fémkerámia koronához hasonlóan ennek a fogpótlásnak is lehet egy váza, ami a természetes fogakhoz hasonlóan, fehér színű anyagból készül. Erre készül el a kerámia leplezés, ami megadja a fog végső formáját és színét. Bizonyos esetekben a teljes korona alapanyaga cirkónium.

A természetes fogak mellett készülhetnek a cirkon koronák implantátumra is. Erről részletesen itt olvashat.

Hogyan készül a fogkorona, készítésének lépései, tudnivalók

 

A fogkorona készítés menete több lépésből áll. Kiindulási lépése a fogkő eltávolítása, ha ez szükséges, így létrehozva a száj egészséges gyulladásmentes állapotát. Ezt követi a fog csiszolása, ami helyi érzéstelenítés mellett történik. 

Fogcsiszolást követően ideiglenes korona, műanyag fogkorona készül. Az ideiglenes pótlás készülhet rövid, vagy hosszabb távra, készítheti fogorvos, vagy fogtechnikus is. Ragasztásuk ideiglenes cementtel történik. Az elkészült műanyag koronák védik a fogat amíg a fogtechnikai laboratórium elkészíti a végleges fogpótlást.

Ezen beavatkozás során történik a lenyomatvétel (mintavétel) is. A lenyomat készülhet hagyományos lenyomat segítségével, vagy digitális lenyomatvételi eljárással. Ilyenkor nincs szükség lenyomatanyag használatára, hiszen egy digitális kamera tapogatja le a fog felszíneit. 

A következő alkalommal a fogpótlások készítésére specializálódott fogorvos bepróbálja az elkészült fogpótlást, és amennyiben ön is elégedett annak megjelenésével kényelmével, speciális fogászati ragasztócementtel beragasztja azt. A fogkorona készítés ideje ideális esetben nem több 1-2 hétnél.

 

Elrontott fogkorona javítása, cseréje

 

Sajnos sok esetben találkozunk nem megfelelő minőségben elkészített fogpótlással, ami abban az esetben, ha nem javítjuk, esetleg cseréljük akkor további szövődmények kialakulásához vezethet.

 

Mik lehetnek az elrontott fogkorona tünetei?

  • korona alatt büdös szag;
  • a pótlás széle eláll, nem zár pontosan;
  • az elkészített fogpótlás túl magas, vagy túl alacsony;
  • vagy nem illeszkedik elég szorosan a szomszédos fogakhoz.

 

Amikor a fogpótlás cseréjére van szükség a fentebb vázolt munkafolyamat első lépése a régi elem levétele. 

 

Fogkorona levétele mennyire fájdalmas?

A fenti kérdés gyakran merül fel pácienseinkben a fogpótlás cseréje kapcsán. Ez a beavatkozás is érzéstelenítés mellett történik, agy egyáltalán nem fájdalmas.  Azt is fontos tudni, hogy a korona eltávolítása kíméletesen történik azáltal, hogy egy hosszanti vágást ejtünk fúróval a cserélendő elem külső oldalán és azt enyhén szétfeszítve könnyen eltávolíthatóvá válik a porcelán fog.

Fogkorona árak, cirkónium árak. Mennyibe kerül?

 

A fogkorona árak alapján is kategorizálható. Módosítja az árat a fogkorona anyaga, típusa, nagysága és az kivitelezés technológiai háttere is. A cirkónium korona árak magasabbak, mint annak fémkerámia változata. Az egyes fog korona árak az oldal alján találhatók, vagy a fogászati árak oldalon megismerhetők.

Abban az esetben, ha fogkorona készítése vált szükségessé az Ön esetében is, telefonáljon bátran a +36 1 690 1304-es telefonszámon vagy keressen minket e mailenahol ügyfélszolgálatos kollégáink készséggel segítenek konzultációs időpontot találni specialistáink egyikéhez! Várjuk Önt a Helvetic Clinics fogászati rendelőjében!

GYIK - Gyakori fogkorona kérdések

Hogyan szedik le a koronát a fogról?

A korona eltávolítása úgy történik, hogy fúróval egy vékony vágást ejtünk a fogkorona külsö felszínén, majd óvatosan szétfeszítve könnyen eltávolíthatóvá válik a fogról.

Mi a különbség a fogkorona és az implantátum között?

A fogkorona a lecsiszolt fogra, készül, míg az implantátum a csontba beültetett műgyökér, ami adott esetben korona viselésére is szolgálhat.

Fáj a fogam a korona alatt mit tehetek?

Sajnos előfordul, hogy a korona alatti fog begyullad. Ilyenkor szóba jöhet a fog gyökérkezelése, ami akár koronán keresztül is megvalósítható.

Mi a különbség porcelán fogsor és porcelán korona között?

A két kifejezés gyakran keveredik a napi szóhasználatban. A porcelán fogsor tulajdonképpen a kerámia fogakkal készült kivehető fogpótlást jelenti, míg a porcelán koronák kerámiából készített ragasztott fogművet. 

A köznyelvben azonban sok esetben porcelán fogsor alatt egy állcsont minden fogára készült koronát, vagy hidat értenek.

Fogkorona felhelyezés közben fájdalmat éreztem normális ez?

Korona felhelyezése, ragasztása közben érzéstelenítés nélkül normális jelenség, ha a fog érzékeny, vagy fáj. A kellemetlenség rövid időn belül megszűnik.

Az eredeti fogaimat le lehet másolni cirkónium koronák és hidak készítésekor?

Abban az esetben, ha az eredeti fogformát szeretnénk megtartani, van mód annak lemásolására. Kifejezetten igaz ez digitális technika alkalmazásakor.

Cirkónium oxid vagy fémkerámia koronák tartósabbak?

Legyen szó bármelyik típusról, tartósság tekintetében nincs érdemi különbség a kettő között.

Ideiglenes koronák a fogorvosi rendelőben elkészülnek már?

Ideiglenes fogpótlásra van lehetőség közvetlenül a fog lecsiszolása után, így a csiszolt fog érzékenysége azonnal megakadályozható.

Fémkerámia, cirkon korona vélemények

Clinton

„Már öt éve járunk erre a csodálatos fogászati ​​klinikára. A részletekre és a minőségre való odafigyelésük felülmúlhatatlan. Volt szerencsém gyökérkezelés, bölcsességfog eltávolítás, koronák, tömések, betétek készítésén, fogászati ​​műtéteken (törött fogon) részt venni, mind szakszerűen és nagy odafigyeléssel oldották meg. Nem tudjuk eléggé ajánlani ezt a rendelőt, ráadásul nagyon versenyképesek az árak és nagyon előzékenyek és alkalmazkodóak.“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
P. Clinton értékelése logo

Szabi

„Én egy elég összetett problémával fordultam a Helvetic Clinics-hez. Reflux betegségem mellé egy éjszakai fokcsikorgatással is problémáim voltak. Ennek eredményeképp lecsiszoltam a koronáimat. A legfőbb panasz egy ezidáig ismeretlen fájdalom volt, mellyel jártam már több fogászaton és szájsebészeten is. A Helvetic Clinics-nél megoldást találtak minden problémámra. Dr. Bárka Csanád-nál jártam bölcsességfog húzáson, amiből semmit nem éreztem. Bátran ajánlom mindenkinek! Dr. Berkei Gábor végzett el egy esztétikai koronahosszabbító műtétet a felső front fogaknál. Nagyon féltem ettől a beavatkozástól, de alaptalan volt a félelmem. Gyors és fájdalommentes volt a beavatkozás, ami teljesen megváltoztatta a mosolyomat.Dr. Kis Patrik volt a kezelőorvosom. Nála jártam gyökérkezelésen, a beavatkozáskor semmi fájdalmat nem éreztem, majdnem el is aludtam közben :) Készítettek nekem egy terápiás sínt, mivel az ismeretlen fájdalmat az állkapocsízület okozta és a sín viselésétől ez normalizálódott. Végül új koronák kerültek a fogakra, melyek mind komfort, mind esztétikum szempontjából számomra tökéletesre sikerültek. Ezúton is köszönöm a végtelen precizitást, a kedvességet és a türelmet. Köszönöm a recepciósok és az aszisztensek kedvességét, külön köszönöm Nagy Zsuzsannának, aki végig biztatott és segített ezen időszak alatt. A legjobb fogászat ahol eddig jártam, ajánlom mindenkinek!“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Sz. Szabi értékelése logo

Frédéric

„Ma fejezem be a Helvetic Clinics öt látogatásból álló sorozatát. Az elmúlt 15 hónap foghúzások (#1), csontpótlás + arcüreg emelés (#2), implantátum beültetés(#3), lenyomatok (#4) és több korona elkészítéséből (#5) álltak. Komoly és hozzáértő, de egyben barátságos csapatuknak köszönhetően most újra felfedezem, mit jelent a nyugodt mosolygás és étkezés. Amit a Helvetic Clinics elért a számban, az messze meghaladja a kezdeti várakozásaimat. Külön köszönet Adriennnek, Erikának, Bendes Dr.-nak és kedves asszisztensének.“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
F. Frédéric értékelése logo

Gabriele

„2018 óta számos különböző típusú kezelést (implantátum, gyökérkezelés, koronák) végeztek el ezen a klinikán, és ennél jobbat el sem tudok képzelni. Ezért továbbra is ott fogom végeztetni az éves ellenőrzést. Mindenekelőtt a munkatársak megbízhatóságát (az e-mailes vagy telefonos tervezéstől kezdődően), a részletes tanácsadást tartom fontosnak, akár előre, akár a kezelőorvosokkal való kapcsolatfelvételt követően. Egyetlen kérdés sem túl sok, soha nem érzel időnyomást. Soha nem volt olyan érzésem, hogy valaki „el akarna adni” nekem valamit. Nyugodt a légkör, teljesen fájdalommentesek a kezelések, és soha nem kellett utána otthon fogorvoshoz mennem, minden gördülékenyen ment. Az eredmény nem hagyott kívánnivalót maga után, a cél mindig a lehető legjobb esztétikai eredmény elérése. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul az ugyanabban az épületben található fogászati ​​laboratórium, a kommunikáció (nagyszerű tolmácsok!) és a rendkívül barátságos támogatás, akár kivel is van dolguk, egyedülálló és a legmagasabb színvonalú. Az itt dolgozó személyzet minden tagjával biztonságban éreztem magam, az árak átláthatóak, otthon nem engedhettem volna meg magamnak ezeket a kezeléseket. Köszönöm szépen mindenkinek, szívesen visszamennék – hiszen Budapest egy gyönyörű város! Fenntartás nélkül ajánlom a Revay 12 Hotelt és a klinikát is.“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
H. Gabriele értékelése logo

Louis

„Nagyon örülök a kezelésemnek. Minden nagyon professzionálisan történt. 10 implantátum + korona, csontpótlás, sinus lift történt 4 vizitben. Mi is a szállodában szálltunk meg, ami szintén nagyon jó.“

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
D. Louis értékelése logo

S. Stéphane (CH)

„Szuper fogadtatás, profi munka, jól felszerelt rendelők - implantátumokat, koronákat csináltattam."

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
S. Stéphane (CH) értékelése logo
Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

88 000 Ft

Fémkerámia korona

88 000 Ft

Fémkerámia cementezhető korona/hídtag implantátumra

62 000 Ft

Multi-Unit felépítmény átmenő csavaros hídhoz Megagen-AnyOne implantátumra

109 000 Ft

E-max préskerámia korona

Orvosaink