Fog implantátum az elvesztett fog pótlására

Ma már kijelenthetjük azt, hogy egy elvesztett fog pótlására az első választandó megoldás a fog implantátum beültetése, vagyis köznyelven fogbeültetés, amennyiben annak nincs egyéb ellenjavallata. Az implantátumok előnye a hagyományos foghíd vagy kivehető fogsor eljárásaival szemben, hogy nem terhelik túl a még meglévő saját fogakat azzal, hogy többlet-terhelést helyeznek rájuk, hanem újabb pillérként elosztják a rágóerőt. Implantátum beültetésével sok esetben elkerülhető a még ép szomszédos fogak fogszövetének elvesztése, azaz (fogcsiszolás) ami a hagyományos foghíd készítés velejárója. A fogbeültetés altatásban is végezhető.

Lejátszás

A fog implantátum szakértői

 A fog implantátum behelyezés a szájsebészet egyik gyakran elvégzett beavatkozása. A fogimplantátum ma már mindenki számára elérhető megoldást jelent az elvesztett fogak pótlására, foghiány kezelése céljából.

Legyen szó csupán egy fog hiányáról, vagy akár egy teljes állcsont elveszített fogairól, az implantátumok univerzális, akár életre szóló megoldást jelenthetnek a különböző fogpótlások megtámasztásához.

Fog implantátum beültetés

Mindenképpen javasolt, hogy amennyiben foghiánnyal rendelkezik, keresse fel implantológus specialistáink egyikét, hiszen idővel az elvesztett fogak pótlásának elmaradása visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A Helvetic Clinicsben felkészült és nemzetközi gyakorlattal rendelkező szakértői csapat végzi a fogászati implantátumok beültetését (fogbeültetés).

Szakorvos tanácsa

 

Az implantáció rutin beavatkozás, amit egyszerű helyi érzéstelenítésben végzünk. Évtizedek óta működő kiforrott eljárás, ami lehetővé teszi, hogy eltávolított foga helyére, ahhoz megszólalásig hasonló műfog készülhessen, ami kényelmében sem marad el a természetes fogakétól. Ha foghiánya van, nem kell mást tennie mint bejelentkezni hozzánk egy konzultációra.

Dr. Lukács László parodontológus

Straumann fog implantátum

A fog implantátum menete, kiképzése, felépítése

A fogászati implantátum egy titánból speciális eljárással készült csavar, mely az alsó vagy a felső állkapocs csontjába kerül behelyezésre a foggyökér helyettesítésének céljából. A műgyökér felszíne speciálisan kezelt, és kisebb-nagyobb menetek helyezkednek el rajta, hogy optimálisan rögzülhessen a csontban.

A behelyezett implantátum egy részből áll, azonban később különböző elemeket, alkatrészeket rögzítünk hozzá.

Fog implantátum gyógyuló csavar

Implantátum zárócsavar, ínyformázó csavar

A beültetéssel egy időben zárócsavar, vagy ínyformázó csavar kerül behelyezésre. Ezek hivatottak lezárni a műgyökér belső terét, illetve megformázni az implantátumot körülvevő lágyrészeket.

Implantátum fej

Gyógyulás után az ínyformázó csavart, implantátum fejjel helyettesítjük ami az elkészült fogkorona viselésére szolgál.

Az implantátumok helyettesíthetnek egyetlen hiányzó fogat, alátámaszthatnak egy hidat, akár egy körhidat, vagy stabilizálhatnak egy műfogsort is.

Fogbeültetés tervezés

A fogászati implantátum beültetésének egészségügyi feltételei

Implantátum beültetésének nincs ellenjavallata, amennyiben bármilyen általános műtéti beavatkozásnak nincs kizáró oka. A fogbeültetésnek feltétele a megfelelő mennyiségű és kiterjedésű csont, amelybe behelyezhető a titán implantátum. Amennyiben nincs megfelelő csontkínálat, csontpótlás elvégzésére lehet szükség.

A fog implantátum gyógyulási ideje

A fog implantátum gyógyulási ideje

Implantáció során a fogászati implantátumok műtéti eljárás során kerülnek behelyezésre az állcsontba. A fogbeültetés elsődleges (primer) gyógyulása néhány napig, maximum 2 hétig tart. Amikor az íny meggyógyult az implantátum felett, akkor kezdődik a gyógyulás második szakasza, amely már semmilyen szubjektív tünettel nem jár. Ez a beavatkozást követően általában 2-5 hónapig tart. Ennek leteltével az implantátumot – ha szükséges – felszabadítjuk, és lenyomatot veszünk a megfelelő fogpótlás elkészítése céljából.

Befolyásolja a fogászati implantátum gyógyulási idejét az is, hogy történt-e csontpótlás a beültetéssel egyidőben. Ha arcüreg emelés (sinus lift) műtétre került sor, a gyógyulási idő 6 hónapra módosul.

Azonnali fogbeültetés menete

Előfordulhat, hogy az implantátumot olyan fog helyére tervezzük beültetni, melyet még nem távolítottunk el (azonnali implantáció). A fog eltávolításának oka lehet annak mélyre hatoló törése, előrehaladott szuvasodása, amely más módon már nem kezelhető, vagy a fogágy túlzott pusztulása. Ebben az esetben minimális sebészi beavatkozás mellett tudunk implantátumot beültetni. Előnye, hogy meg tudjuk előzni a hagyományos foghúzás után végbemenő csontátépülő, csontlebontó folyamatokat. Ezzel megóvhatjuk a fogászati implantátum körül azokat a kemény- és lágyszöveteket, amelyek egyébként elvesznének, lebomlanának egy fog eltávolítása után. Emellett nem kell külön megvárni a foghúzás gyógyulásának idejét sem. Néhány hónappal a fog eltávolítását és az implantátum behelyezését követően el is készülhet a végleges fogpótlás az implantátumra. A fogászati implantátumok látványa és érzete is annyira természetes, hogy úgy érzi, a saját fogait kapta vissza.

Fogbeültetés vizsgálat

A fog implantátum beültetésének kockázatai

Gyakran felmerül kérdésként a páciensek részéről, hogy „befogadja-e” a szervezet az implantátumot, illetve mennyi az implantátum kilökődésének az esélye. A Helvetic Clinicsben csak piacvezető gyártók implantátumait használjukí, így Ön is csak kiváló minőségű fog implantátum fajták közül választhat.

 • költségtakarékos AnyOne / prémium AnyRidge MegaGen implantátum Dél-Koreából
 • felső kategóriás Astra Tech implantátum Svédországból
 • prémium kategóriás Straumann implantátum Svájcból

Az implantátumok anyaga tiszta titán, amely biokompatibilis anyag. Ez azt jelenti, hogy a szervezet számára nem testidegen, ellene semmilyen immunológiai válaszreakció nem alakul ki. Emiatt alkalmazzák az orvoslás számtalan más területein is (csípő- és végtagprotézisek). Így biztosan nem fordul elő az, hogy az implantátum „kilökődik”. Természetesen a szervezetnek lehet olyan egyedi reakciója (gyulladás), amely az implantátum elvesztését okozhatja, ennek az esélye azonban a megfelelő tervezés, kivitelezés és utánkövetés esetén rendkívül kicsi.

Rendelőnkben az implantátumok hosszú távú sikerességének arány több, mint 98%.

Fog implantátum kilőkődés tünetei

Fontos megjegyeznünk, hogy fog implantátum kilökődés nem létezik. Előfordul azonban az implantátum körüli szövetek gyulladása, ami a beültetett műgyökér elvesztéséhez vezethet. Az implantátum körüli gyulladás (periimplantitis) jelei lehetnek a fájdalom, az érzékenység, a röntgenfelvételen felfedezhető csontpusztulás, a gyulladt íny, az implantátum melletti genny (gyulladásos váladék) megjelenése. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, haladéktalanul keresse fel kollégáinkat, hogy segíteni tudjunk. Amennyiben a gyulladást nem sikerül időben kezelni a folyamat megoldása az implantátum eltávolítás lehet.

Az implantátum körüli gyulladás oka

Az implantátum körüli gyulladás oka lehet:

 • Gyenge minőségű implantáum;
 • Fogbeültetés műtéti hiányosságai, hibái;
 • Rossz szájhigiénia;
 • Rosszul megtervezett fogpótlás;
 • Implantátum mellett ínyviszony kedvezőtlen volta;
 • Általános egészségügyi problémák;
 • Dohányzás.

Fontos, hogy a fentiek tudatában legyünk, hiszen a páciensnek is nagy szerepe van abban, hogy a beültetett fog implantátum milyen sikerességgel fog működni. Ezen okoknál fogva kiemelten fontos a rendszeres kontrollvizsgálat (röntgen vizsgálat), rendszeres dentálhigiéniai kezelés, fogkőszedés.

 

Fog implantátum fajták

Megagen fog implantátum

MegaGen fogimplantátum Dél-Koreából

Az AnyOne / AnyRidge implantátum a dél-koreai Megagen Implant Co. terméke, amit évek óta nagy megelégedéssel használunk rendelőnkben. 2002-es alapítása óta a Megagen arra törekszik, hogy innovatív, magas szintű termékekkel segítse a fogászatban dolgozó szakemberek munkáját.

A folyamatos kutatás-fejlesztésnek köszönhetően a gyártó mára több, mint 2000 a fogászati implantátumok termékköréhez tartozó eszközt fejlesztett. Az AnyOne implantációs rendszer bemutatását követő években a Megagen “Korean Prime Minister’s Citation Award” kitüntetést kapott. Ugyan alacsonyabb árkategóriájú implantátum, mégis megbízható, jól méretezett és széles protetikai lehetőségekkel rendelkező rendszer.

Használhatjuk egy hiányzó fog pótlására, vagy akár egy teljesen fogatlan páciens bármely állcsontjának teljes rehabilitációjára is, legyen szó fix pótlásról (körhíd) vagy fix fogsor általi fogpótlásról (Locator).

Alkalmas akár azonnali implantációra, vagy csontpótlással egy időben történő alkalmazásra is.

XPEED felületkezeléssel rendelkezik. A felületkezelés során az implantátum felszínét szilikát részecskékkel bombázzák, majd egy savas fürdőnek vetik alá. Az így kialakult érdes felszínt aztán kalcium-ionokkal vonják be. A gyártó célja, hogy minél kedvezőbb feltételeket biztosítson a csontszövet növekedéséhez, hiszen a cél az, hogy a csontsejtek a gyógyulási idő során az implantátum felületére vándoroljanak.

AnyRidge fogimplantátum

 • Speciálisan azonnali implantáció elvégzéséhez és azonnali terheléshez alakították ki. Rendkívül nagy primer stabilitás érhető el vele akár moláris fogak azonnali implantációja esetén is
 • Ajánlott azonnali implantációra, vagy csontpótlással egy időben történő alkalmazásra
Megagen Anyridge implantátum
 • Ennél a rendszernél is lehetséges azonnali ideiglenes korona készítése
 • Saját fejlesztésű sebészi fúrósablon rendszerrel (R2Gate) is használható, amivel az implantátumok behelyezése fog CT alapján megtervezett pozícióban történik lebenyképzés és varrat behelyezése nélkül.

Implantátum típustól függően 3-5 hónapot várunk, mielőtt a végleges fogpótlást elkészítjük az implantátumra. Az implantátumra, mint termékre élethosszig tartó garanciát biztosít a gyártó.

Astratech fog implantátum

Astra Tech fogimplantátum Svédországból

Évek óta nagy megelégedéssel használjuk rendelőnkben az Astra Tech OsseoSpeed implantátumot, amit 1993-ban fejlesztették ki, és a preklinikai fázis utána 2000-ben ültették be először az oslói egyetemen.

Az Astra Tech implantátumot Svédországban gyártják a Dentsply Sirona égisze alatt.

Astra Tech fog implantátum előnyei:

 • Nem fordulhat elő az, hogy szüksége lenne egy apró kiegészítőre vagy egy felépítmény cseréjére, de a gyártó cég már régen beszüntette tevékenységét és nem tud segíteni.
 • Az Astra Tech esetében egyetlen implantátum típus sem kerülhet kereskedelmi forgalomba addig, amíg legalább 5 éves klinikai kutatás nem áll rendelkezésre.
 • Folyamatos innováció, amellyel az Astra Tech magas minőséget ért el az implantátum gyártás területén.
 • Az implantátum kialakítása és felületkezelése nagy mértékben segíti a szöveti gyógyulást és csontosodást.
 • A nyaki részen kialakított szűkített köztielem forma elősegíti, hogy a baktériumok távol maradjanak a kritikus területtől, ezáltal az implantátum mellett alig alakul ki csont visszahúzódás.
 • Az implantátum teste és a köztielem közötti kónuszos kapcsolat olyan szoros, hogy alig jelentkezik mikromozgás a két felszín között, ami ugyancsak a stabil csontviszonyt segíti elő az implantátum körül.

Előnye még az elfogadható ára, ami teljes mértékben arányban áll az Astra Tech által kínált kompromisszumok nélküli minőséggel, és megfizethető alternatívát jelent az implantátumok palettáján

Az Astra Tech implantátum esetében a gyógyulási idő 4 hónap. A termékre élettartam garanciát biztosít a gyártó.

Straumann fog implantátum Svájcból

Straumann fogászati implantátum

A Straumann Gmbh. az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező, svájci prémium implantátum gyártó. Fogágybetegséggel érintett pácienseknél a Straumann implantátum az elsődlegesen ajánlott implantátum rendszer. Használjuk „tissue level” és „bone level tapered” típusait is, melyek megoldást jelentenek akár kedvezőtlen csontkínálat esetén, akár olyan esetekben is, amikor az esztétika kiemelten jelentőségű.

Fog implantátum konzílium

Minden esetben a Roxolid összetételű (85% titán, 15% cirkónium) implantátumokat használjuk, melynek 40%-kal nagyobb a kifáradási szilárdsága (fatigue strength), ezáltal kedvezőtlenebb csontkínálat esetén is biztonsággal alkalmazható. Rendkívül univerzálisan használható implantátum. Használhatjuk kétfázisú implantáció, azonnali implantáció, vagy csontpótlással egy időben történő implantáció esetén is.

Minden Straumann implantátum használható szóló foghiány, néhány fog elvesztése vagy teljes fogatlanság esetén is. Több implantátum beültetésével akár teljes körhíd, vagy implantátumon rögzülő fogsor is készíthető.

Straumann Roxolid SLA és SLActive

 • A Straumann rendszernél van lehetőség akár azonnali ideiglenes fogpótlás készítésére is.
 • SLA felszínnel a gyógyulási idő 3 hónap, azonnali implantáció esetén 4 hónap.
 • SLActive felszínnel a gyógyulási idő akár 2 hónap is lehet, azonnal implantáció esetén 3 hónap (megfelelő primer stabilitás esetén).
 • A termékre élethosszig tartó garanciát biztosít a gyártó.

A rendelőnkben dolgozó kollégák óriási tapasztalattal rendelkeznek az implantológia területén, melynek köszönhetően az implantációk hosszú távú sikeressége 97% feletti.

Bizonyára felmerült Önben is a kérdés, hogy melyik a legjobb fog implantátum és mi alapján hozhat jó döntést a megfelelő implantátum kiválasztásakor. Klikkeljen a linkre és segítünk Önnek jobban eligazodni! Amennyiben a fog implantátum beültetés utáni tudnivalók érdeklik kattintson!

Fog implantátum árak és fogbeültetés árak

A fog implantátum ár szempontjából több tényezőtől függ. Ez leginkább a behelyezett fogászati implantátum gyártójának, típusának függvénye. A fogbeültetés ár vonatkozásában lehet kedvezőbb, amennyiben olcsóbb gyártó termékét választjuk. Sok gyártó középkategóriás termékek mellett prémium implantátum gyártását is magáénak tudja. A fogbeültetés ár szempontjából befolyásoló tényező továbbá a műtéti beavatkozásoknál használt speciális felszerelés szükségessége is. Természetesen szintén befolyásolja a költségeket az operatőr gyakorlata, szaktudása.

Lejátszás

A fogimplantátum ár alapján több csoportba sorolható, melyeket az oldal alján talál, vagy a fogászati árak oldalon ismerhet meg.

Amennyiben foghiánnyal rendelkezik és érdekli a fogbeültetés, fogimplantátum behelyezés lehetősége nem kell mást tennie, mint bejelentkezni hozzánk a +36 1 690 1304-es telefonszámon. Implantológus, szájsebész, parodontológus kollégáink tájékoztatni fogják Önt egy konzultáció keretein belül a lehetséges megoldásokról, azok előnyeiről illetve hátrányairól.

GYIK - Fog implantátum gyakori kérdések

Gyakori az elrontott fog implantátum?

Sajnos sokszor találkozunk olyan esettel, amikor nem megfelő szakértelemmel történt az implantátumok behelyezése. Sokszor nem megfelelő méretű, és nem megfelelő tengelyállású műgyökér kerül behelyezésre, ilyenkor a fogpótlás vagy nem, vagy csak kompromisszumok árán készülhet el. A reménytelen helyzetű implantátumokat sokszor el kell távolítani. Szintén hiba lehet, hogy olyan helyre kerül implantátum, ahová csak csontpótlás után lett volna szabad beültetést végezni.


Mik a fog implantátum mellékhatásai?

A beültetett műgyökér titánból készül, így mellékhatásokkal nem kell számolnunk. A titán biológiailag szervezetbarát anyag. Természetesen vannak esetek amikor gyulladás alakul ki az implantátum mellett, de ez nem idegentest reakció, nem "kilökődés".


Létezik fogbeültetés fájfdalom nélkül?

A szájsebészeti műtétek közül az implantáció is érzéstelenítésben történik, így a beavatkozás egyáltalán nem jár fájdalommal. Az érzéstelenítő oldalt beadásának kellemetlenségeit is igyekszünk érzéstelenítő zselé használatával csökkenteni. Minimális kellemetlenséggel számolnunk kell azonban, hiszen a száj nyitvatartása is fárasztó bizonyos idő után.


 

Áraink

128.000 HUF

Fogbeültetés Megagen AnyOne implantátummal

199.000 HUF

Fogbeültetés Astratech implantátummal

199.000 HUF

Fogbeültetés Straumann SLA implantátummal

209.000 HUF

Fogbeültetés Megagen AnyRidge implantátummal

Orvosaink