Ma már kijelenthetjük azt, hogy egy elvesztett fog pótlására az első választandó megoldás a fogimplantátum beültetése, vagyis fogbeültetés, amennyiben annak nincs egyéb ellenjavallata. Az implantátumok előnye a hagyományos híddal vagy kivehető fogsorral szemben az, hogy nem terhelik túl a még meglévő saját fogakat azzal, hogy többlet-terhelést helyeznek rájuk, hanem újabb pillérként elosztják a rágóerőt. Implantátum beültetésével sok esetben elkerülhető a még ép szomszédos fogak fogszövetének elvesztése, azaz lecsiszolása a hagyományos híd készítéséhez képest.

A fogimplantátumok szakértői

A fogimplantátum ma már mindenki számára elérhető megoldást jelent az elvesztett fogak pótlására, foghiányok megszüntetésére.

Legyen szó csupán egy fog hiányáról, vagy akár egy teljes állcsont elveszített fogairól, az implantátumok univerzális, akár életre szóló megoldást jelenthetnek a különböző fogpótlások megtámasztásához.

Mindenképpen javasolt, hogy amennyiben foghiánnyal rendelkezik, keresse fel specialistáink egyikét, hiszen idővel az elvesztett fogak pótlásának elmaradása visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A Helvetic Clinicsben felkészült és nemzetközi gyakorlattal rendelkező szakértői csapat végzi a fogászati implantátumok beültetését (fogbeültetés).

A fogimplantátumok felépítése

A fogászati implantátum egy titánból speciális eljárással készült csavar, mely az alsó vagy a felső állkapocs csontjába kerül behelyezésre a foggyökér helyettesítésének céljából. A műgyökér felszíne speciálisan kezelt, és kisebb-nagyobb menetek helyezkednek el rajta, hogy optimálisan rögzülhessen a csontban.

A behelyezett implantátum egy részből áll, azonban később különböző elemeket, alkatrészeket rögzítünk hozzá.

Zárócsavar, ínyformázó csavar

A beültetéssel egy időben zárócsavar, vagy ínyformázó csavart helyezünk bele. Ezek hivatottak lezárni a műgyökér belső terét, illetve megformázni az implantátumot körülvevő lágyrészeket

Implantátum fej

Gyógyulás után az ínyformázó csavart, implantátum fejjel helyettesítjük ami az elkészült korona viselésére szolgál.

Az implantátumok helyettesíthetnek egyetlen hiányzó fogat, alátámaszthatnak egy hidat, akár egy körhidat, vagy stabilizálhatnak egy műfogsort is.

A fogászati implantátum beültetésének egészségügyi feltételei

Implantátum beültetésének nincs ellenjavallata, amennyiben bármilyen általános műtéti beavatkozásnak nincs kizáró oka. A fogbeültetésnek feltétele a megfelelő mennyiségű és kiterjedésű csont, amelybe behelyezhető a titán implantátum. A Helvetic Clinicsben elvégzendő műtétek tervezését különböző, nagyon szigorú klinikai és radiológiai vizsgálat-sorozat előzi meg, amellyel rendkívül pontosan megismerhetők a fogászati implantátum behelyezésének lehetőségei, feltételei. Ezekkel a diagnosztikai vizsgálatokkal, precíz műtéti tervezéssel és szakmai hozzáértéssel a minimumra csökkenthető a műtét sikertelenségének a kockázata.

A fogimplantátumok gyógyulási ideje

Implantáció során a fogászati implantátumok műtéti eljárás során kerülnek behelyezésre az állcsontba. A fogbeültetés elsődleges (primer) gyógyulása néhány napig, maximum 2 hétig tart. Amikor az íny meggyógyult az implantátum felett, akkor kezdődik a gyógyulás második szakasza, amely már semmilyen szubjektív tünettel nem jár. Ez a beavatkozást követően általában 2-5 hónapig tart. Ennek leteltével az implantátumot – ha szükséges – felszabadítjuk, és lenyomatot veszünk a megfelelő fogpótlás elkészítése céljából.

Azonnali fogbeültetés

Előfordulhat, hogy az implantátumot olyan fog helyére tervezzük beültetni, melyet még nem távolítottunk el (azonnali implantáció). A fog eltávolításának oka lehet annak mélyre hatoló törése, előrehaladott szuvasodása, amely más módon már nem kezelhető, vagy a fogágy túlzott pusztulása. Ebben az esetben minimális sebészi beavatkozás mellett tudunk implantátumot beültetni. Előnye, hogy meg tudjuk előzni a hagyományos foghúzás után végbemenő csontátépülő, csontlebontó folyamatokat. Ezzel megóvhatjuk a fogászati implantátum körül azokat a kemény- és lágyszöveteket, amelyek egyébként elvesznének, lebomlanának egy fog eltávolítása után. Emellett nem kell külön megvárni a foghúzás gyógyulásának idejét sem. Néhány hónappal a fog eltávolítását és az implantátum behelyezését követően el is készülhet a végleges fogpótlás az implantátumra. A fogászati implantátumok látványa és érzete is annyira természetes, hogy úgy érzi, a saját fogait kapta vissza.

A fogimplantátum beültetésének kockázatai

Gyakran felmerül kérdésként a páciensek részéről, hogy „befogadja-e” a szervezet az implantátumot, illetve mennyi az implantátum kilökődésének az esélye.

A Helvetic Clinicsben csak kiváló minőségű, piacvezető gyártók implantátumait használjuk:

 • költségtakarékos MegaGen implantátum Dél-Koreából
 • felső kategóriás Astra Tech implantátum Svédországból
 • prémium kategóriás Straumann implantátum Svájcból

Az implantátumok anyaga tiszta titán, amely biokompatibilis anyag. Ez azt jelenti, hogy a szervezet számára nem testidegen, ellene semmilyen immunológiai válaszreakció nem alakul ki. Emiatt alkalmazzák az orvoslás számtalan más területein is (csípő- és végtagprotézisek). Így biztosan nem fordul elő az, hogy az implantátum „kilökődik”. Természetesen a szervezetnek lehet olyan egyedi reakciója (gyulladás), amely az implantátum elvesztését okozhatja, ennek az esélye azonban a megfelelő tervezés, kivitelezés és utánkövetés esetén rendkívül kicsi.

Rendelőnkben az implantátumok hosszú távú sikerességének arány több, mint 98%.

MegaGen fogimplantátum Dél-Koreából

Az AnyOne/AnyRidge implantátum a dél-koreai Megagen Implant Co. terméke, amit évek óta nagy megelégedéssel használunk rendelőnkben. 2002-es alapítása óta a Megagen arra törekszik, hogy innovatív, magas szintű termékekkel segítse a fogászatban dolgozó szakemberek munkáját.

A folyamatos kutatás-fejlesztésnek köszönhetően a gyártó mára több, mint 2000 a fogászati implantátumok termékköréhez tartozó eszközt fejlesztett. Az AnyOne implantációs rendszer bemutatását követő években a Megagen “Korean Prime Minister’s Citation Award” kitüntetést kapott. Ugyan alacsonyabb árkategóriájú implantátum, mégis megbízható, jól méretezett és széles protetikai lehetőségekkel rendelkező rendszer.

Használhatjuk egy hiányzó fog pótlására, vagy akár egy teljesen fogatlan páciens bármely állcsontjának teljes rehabilitációjára is, legyen szó fix pótlásról (körhíd) vagy implantátumokon rögzülő fogsorról (Locator).

Alkalmas akár azonnali implantációra, vagy csontpótlással egy időben történő alkalmazásra is.

XPEED felületkezeléssel rendelkezik. A felületkezelés során az implantátum felszínét szilikát részecskékkel bombázzák, majd egy savas fürdőnek vetik alá. Az így kialakult érdes felszínt aztán kalcium-ionokkal vonják be. A gyártó célja, hogy minél kedvezőbb feltételeket biztosítson a csontszövet növekedéséhez, hiszen a cél az, hogy a csontsejtek a gyógyulási idő során az implantátum felületére vándoroljanak.

AnyRidge fogimplantátum

 • Speciálisan azonnali implantációhoz és azonnali terheléshez alakították ki. Rendkívül nagy primer stabilitás érhető el vele akár moláris fogak azonnali implantációja esetén is
 • Ajánlott azonnali implantációra, vagy csontpótlással egy időben történő alkalmazásra
 • Ennél a rendszernél is lehetséges azonnali ideiglenes korona készítése
 • Saját fejlesztésű sebészi fúrósablon rendszerrel (R2Gate) is használható, amivel az implantátumok behelyezése CT alapján megtervezett pozícióban történik lebenyképzés és varrat behelyezése nélkül.

Implantátum típustól függően 3-5 hónapot várunk, mielőtt a végleges fogpótlást elkészítjük az implantátumra. Az implantátumra, mint termékre élethosszig tartó garanciát biztosít a gyártó.

Astra Tech fogimplantátum Svédországból

Évek óta nagy megelégedéssel használjuk rendelőnkben az Astra Tech OsseoSpeed implantátumot, amit 1993-ban fejlesztették ki, és a preklinikai fázis utána 2000-ben ültették be először az oslói egyetemen.

Az Astra Tech implantátumot Svédországban gyártják a Dentsply Sirona égisze alatt.

Astra Tech fogimplantátum előnyei:

 • Nem fordulhat elő az, hogy szüksége lenne egy apró kiegészítőre vagy egy felépítmény cseréjére, de a gyártó cég már régen beszüntette tevékenységét és nem tud segíteni.
 • Az Astra Tech esetében egyetlen implantátum típus sem kerülhet kereskedelmi forgalomba addig, amíg legalább 5 éves klinikai kutatás nem áll rendelkezésre.
 • Folyamatos innováció, amellyel az Astra Tech magas minőséget ért el az implantátum gyártás területén.
 • Az implantátum kialakítása és felületkezelése nagy mértékben segíti a szöveti gyógyulást és csontosodást.
 • A nyaki részen kialakított szűkített köztielem forma elősegíti, hogy a baktériumok távol maradjanak a kritikus területtől, ezáltal az implantátum mellett alig alakul ki csont visszahúzódás.
 • Az implantátum teste és a köztielem közötti kónuszos kapcsolat olyan szoros, hogy alig jelentkezik mikromozgás a két felszín között, ami ugyancsak a stabil csontviszonyt segíti elő az implantátum körül.

Előnye még az elfogadható ára, ami teljes mértékben arányban áll az Astra Tech által kínált kompromisszumok nélküli minőséggel, és megfizethető alternatívát jelent az implantátumok palettáján

Az Astra Tech implantátum esetében a gyógyulási idő 4 hónap. A termékre élettartam garanciát biztosít a gyártó.

Straumann fogimplantátum Svájcból

A Straumann Gmbh. az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező, svájci prémium implantátum gyártó. Fogágybetegséggel érintett pácienseknél a Straumann implantátum az elsődlegesen ajánlott implantátum rendszer. Használjuk „tissue level” és „bone level tapered” típusait is, melyek megoldást jelentenek akár kedvezőtlen csontkínálat esetén, akár olyan esetekben is, amikor az esztétika kiemelten jelentőségű. Minden esetben a Roxolid összetételű (85% titán, 15% cirkónium) implantátumokat használjuk, melynek 40%-kal nagyobb a kifáradási szilárdsága (fatigue strength), ezáltal kedvezőtlenebb csontkínálat esetén is biztonsággal alkalmazható.

Rendkívül univerzálisan használható implantátum.

Használhatjuk kétfázisú implantáció, azonnali implantáció, vagy csontpótlással egy időben történő implantáció esetén is. Minden Straumann implantátum használható szóló foghiány, néhány fog elvesztése vagy teljes fogatlanság esetén is. Több implantátum beültetésével akár teljes körhíd, vagy implantátumon rögzülő fogsor is készíthető.

Straumann Roxolid SLA és SLActive

 • A Straumann rendszernél van lehetőség akár azonnali ideiglenes fogpótlás készítésére is.
 • SLA felszínnel a gyógyulási idő 3 hónap, azonnali implantáció esetén 4 hónap.
 • SLActive felszínnel a gyógyulási idő akár 2 hónap is lehet, azonnal implantáció esetén 3 hónap (megfelelő primer stabilitás esetén).
 • A termékre élethosszig tartó garanciát biztosít a gyártó.

A rendelőnkben dolgozó kollégák óriási tapasztalattal rendelkeznek az implantológia területén, melynek köszönhetően az implantációk hosszú távú sikeressége 97% feletti.

Bizonyára felmerült Önben is a kérdés, hogy melyik a legjobb fogászati implantátum és mi alapján hozhat jó döntést a megfelelő implantátum kiválasztásakor. Itt segítünk Önnek jobban eligazodni.

Áraink

128.000 HUF

Fogbeültetés Megagen AnyOne implantátummal

199.000 HUF

Fogbeültetés Astratech implantátummal

199.000 HUF

Fogbeültetés Straumann SLA implantátummal

209.000 HUF

Fogbeültetés Megagen AnyRidge implantátummal

Orvosaink

Dr. Bárka Csanád fogszakorvos

 • Bölcsességfog húzás
 • Csontpótlás
 • Arcüreg emelés
 • Fogimplantátum - fogbeültetés
 • Foghúzás
 • PRF kezelés
 • Koronahosszabbító műtét
 • Foghiányok kezelése

Dr. Lukács László fogszakorvos, a Helvetic Clinics tulajdonosa

 • Fogimplantátum - fogbeültetés
 • Csontpótlás
 • Arcüreg emelés
 • PRF kezelés
 • Fogínysorvadás kezelése
 • Bölcsességfog húzás
 • Foghúzás

Dr. Berkei Gábor fogszakorvos, szakmai vezető

 • Fogimplantátum - fogbeültetés
 • Foghiányok kezelése
 • Csontpótlás
 • Arcüreg emelés
 • Implantátumon rögzülő korona és híd
 • PRF kezelés
 • Fogínysorvadás kezelése
 • Bölcsességfog húzás

Dr. Bendes Balázs fogorvos

 • Foghiányok kezelése
 • Fogimplantátum - fogbeültetés
 • Fogászati korona
 • Fogászati híd
 • Implantátumon rögzülő korona és híd
 • Fogászati héj
 • Fogínysorvadás kezelése
 • Csontpótlás