Kerámia héj

A kerámia héj vagy porcelán héj fogra történő alkalmazása nagyszerű módja a fogaink ragyogóvá tételének. Ezen indirekt héj megoldásokkal megvalósítható a sokszor csodált hollywoodi mosoly. Használatukkal megváltoztatható a fogak színe és formája, illetve lehetőség nyílik a fogak közötti rések (diasztéma) zárására is. Kerámia héjak alkalmazása szintén javasolt baleset következtében letört fogak helyreállítására is.

Rendelőnkben a héjakat IPS e.max® préskerámiából készítjük, amivel kellően ellenálló, pontos és gyönyörű végeredményt érhetünk el.

Direkt héj vagy indirekt héj?

Szükséges különbséget tennünk a fogorvos által készített direkt héj és a fogtechnikus és fogorvos által csapatmunkában elkészített indirekt porcelán héj között. Mindkét héj típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal és hátrányos tulajdonságokkal egyaránt.

Direkt héj előnyei:

 • A direkt héj készítésekor nincs szükség a fogtechnikus munkájára, hiszen ezek szék mellett egy alkalom alatt elkészülhetnek a fogorvos kezei által.

 • Előnyös a direkt héj árak kedvezőbb volta.

 • Szintén előnyös, hogy könnyen javítható. 

Előnyös tulajdonságai mellett a direkt héj hátrányai is fontosak:

 • Műanyagból készül, úgy mint a kompozit tömés, emiatt kisebb kopásállósággal bír mint a kerámia héj.

 • Mivel szájban készülnek, formai kialakításuk sokkal nehezebb és a végeredmény általában alulmúlja a porcelán héj megjelenését.

 • Használatuk kis változtatások kivitelezéséhez javasolt.

 • Élettartamuk anyagtani okból kifolyólag rövidebb.

Indirekt porcelán héj előnye, hátrányai

Előnyei:

 • A porcelán foghéj a fogtechnikus kezei között fogtechnikai laboratóriumban kel életre,  ezért optimális esztétikai eredmény érhető el velük.

 • Kerámiából (porcelán) készülnek ezért kopásállóságuk jobb mint a fényre keményedő műanyagé.

 • Élettartamuk messze meghaladja a direkt héj (műanyag héj) élettartamát

Hátrányai:

 • Elkészítésükhöz több idő szükséges

 • Költségesebb megoldás mint a direkt foghéj

A továbbiakban az indirekt héjakat tárgyaljuk részletesen, mert ezt tartjuk a jobb megoldásnak a mosoly átalakításához, főleg abban az esetben, ha jelentős módosítást szeretnénk elérni.

A kerámia héjak pozitív tulajdonságai

A porcelán héj nagyon vékony (kb. 0,2-0,8 mm) fogtechnikai laborban készült kerámia lapocska, amiket esztétikus specialistáink a fogak külső felületére ragasztanak. Elkészítéséhez csupán minimális mennyiségű fogcsiszolás elvégzésére van szükség, ami nagyságrendileg megegyezik a kerámia héj vastagságával. Nagy előnyük, hogy elkészítésük után nem jelentkezik szürkés vonal az íny szélén, mint bizonyos esetekben a fémkerámia fogorona használatakor. Ennek oka az, hogy a kerámia foghéj fémmentes anyagból készül.

A kerámia héj a fog saját szöveteihez hasonlóan a fény számára átjárható, transzparens. Ezzel a tulajdonságával rendkívül magas esztétikai eredmény érhető el, így szinte lehetetlen megmondani, hogy a páciens saját fogait látjuk, vagy a héjakat.

Mikor szükséges a kerámia héj?

A kerámia héj mosolyszépítő tulajdonsága számtalan, komoly lelki és fizikai problémát okozó fogászati problémára nyújt esztétikus és tartós megoldást:

 • tükörbe nézve nem elégedett fogainak szépségével, és ezen szeretne sürgősen változtatni;
 • fogainak fehérsége nem éri el azt a szintet, amivel elégedett lenne, és erre szeretne egy végleges megoldást találni;
 • két foga között zavaróan nagy a rés, amit szeretne eltüntetni;
 • fogai nem elég szabályosak, és nem szeretne egy hosszadalmas fogszabályozó kezelésen részt venni (a fogak szabálytalansága nem minden esetben kezelhető kerámia héj segítségével, az esetek egy részében mindenképpen fogszabályozásra van szükség);
 • fogain zománchibák vannak, amik megakadályozzák a felhőtlen mosolygásban;
 • letört fog esetén, amikor fogai fizikailag megsérültek, és azokat esztétikailag is orvosolni kell;
 • fogai gyökérkezelés miatt elszíneződtek és fogfehérítés nem végezhető.

Kerámia héj készítés lépésről lépésre

A kerámia fogászati héj igazi varázsa abban rejlik, hogy akár egy hét leforgása alatt teljesen új külsőt kölcsönözhetünk fogainak és varázsolhatjuk újjá mosolyát. Ma már lehetséges ez egy olyan kíméletes megoldással, ami maximálisan kíméli fogainak egészségét.

Az eljárás lényege, hogy korszerű technológiával megtervezett, kontaktlencse vékonyságú kerámia lapocskák készülnek a fogtechnikai laboratóriumban, amiket fogainak külső oldalára ragasztunk, megszépítve megjelenését és mosolyát.

A kerámia héj készítésének bemutatása lépésről lépésre:

1. lépés: fogászati konzultáció, igényfelmérés és digitális diagnosztika

A kerámia héj készítésének célja a fogak megszépítése, így teljesen természetes az, hogy a kezelést azzal kezdjük, hogy megismerjük az Ön esztétikai elképzelésit, hogy milyen változást szeretne megjelenésében. A precíz diagnózis felállításához digitális 3D fogászati CT felvétel készítésére is szükség lehet. A kíméletes CT felvételek alapján kezelőorvosa meg tudja határozni a fogainak aktuális állapotát és meg tudja tervezni a kerámia foghéj ideális méretét és formáját.

2. lépés a fizikai vizsgálat nemzetközi gyakorlattal rendelkező esztétikai specialista által

Ahhoz, hogy Ön a kezelés végén maximálisan elégedett legyen fogainak megjelenésével, a kezelőorvosnak precízen meg kell terveznie a kerámia héjak részleteit. A tervezés eredményét ezt követően közösen megbeszélik és az elképzeléseit figyelembe véve közösen állítják össze a kezelési tervet, ami garantálja a várt eredményt. Ezt követően készül egy könnyen értelmezhető és grafikusan ábrázolt írásos árajánlat garanciával, amiből kiderül, hogy milyen lépésekből áll és mennyibe fog kerülni a teljes kerámia héj készítési folyamata.

Amennyiben a biztonság mindennél fontosabb az Ön számára, akkor esztétikai specialistánk viaszmintából elkészíti leendő kerámia héjainak modelljét (wax-up), hogy az eredmény még a beavatkozás megkezdése előtt látható legyen. Ezzel tudjuk maximalizálni azt, hogy a végén garantáltan elégedett legyen megszépült mosolyával.

3. lépés: a szájüreg előkészítése a kerámia héj készítésre

A kerámia héjak elkészítése előtt gondoskodnunk kell a szájüreg megfelelő higiéniai állapotáról. Ez elérhető egy dentálhigiéniai kezelés vagyis fogkő eltávolítás segítségével, ami tiszta és alacsony baktériumszámú környezetet teremt. Ezt követően kezelőorvosa orvosolja a kisebb fogászati problémákat is.

4. lépés: a fogak előkészítése a kerámia foighéjakhoz

Fogszakorvos kollégánk helyi érzéstelenítésben előkészíti (preparálja, lecsiszolja) a fogakat a kerámia héjakhoz. Ez egy kíméletes lépés, ami csak minimális foganyag veszteséggel jár. Ezt követően lenyomatot vesz a fogakról, amit az épületben működő fogtechnikai laboratóriumba küld, ahol a héjak készülnek majd. Ezt követően gipszminta készül, majd a fogtechnikus megtervezi a héjakat. A tervezést követően a laboratórium egy speciális préstechnológiával előállítja az Ön személyre szabott kerámia héjait, amit visszajuttat kezelőorvosának.

5. lépés: a próba

Fogorvosa az elkészült kerámia héjakat bepróbálja, hogy az anatómiai és esztétikai szempontból is tökéletesen illeszkedjen az előkészített fogakra. Ebben a fázisban Önt is megkérjük, hogy véleményezze új mosolyát. Ha szükséges, további módosításokat kérünk a fogtechnikai labortól.

6. lépés: a beragasztás

Sikeres próba esetén kezelőorvosa a héjakat véglegesen beragasztja az előkészített fogakra. A beragasztást követően a kerámia fogászati héj és ezzel együtt az Ön megszépült mosolya már el is készült.

Foghéj árak

A foghéj ár alapján is kategorizálható. Módosítja az árat az, hogy direkt héj vagy indirekt kerámia foghéj készül. Az különböző foghéj típus árak az oldal alján olvashatók, vagy a fogászati árak oldalon is megtalálhatóak.

Amennyiben a legesztétikusabb megoldást keresi mosolyának tökéletes helyreállítására, foghéj felragasztásával foglalkozó specialistáink várják jelentkezését a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

 

Áraink

52.000 HUF

Direkt héj

89.000 HUF

E-max préskerámia héj

9.000 HUF

Mosolytesztelés (Mock-up) fogpótlás készítés előtt

9.000 HUF

Mosoly minta készítés (Wax-up) fogpótlás készítés előtt

Orvosaink