Értékarányos fogkő eltávolítás ár Budapest belvárosában

Fogkő eltávolítás Budapest belvárosában a fogínygyulladás ellen

 

A fogkőleszedés, vagyis a professzionális szájhigiénés kezelés a leggyakrabban végzett fogászati kezelések egyike, ami elsősorban a megelőzést szolgálja. Megoldást jelent a fogínygyulladás, fogínysorvadás ellen, valamint megelőzhető vele a fogszuvasodás, a fogíny-, illetve a fogágygyulladás egyaránt. Vérző íny esetén pedig oki terápiaként szolgál. A fogak felszínét fogkő eltávolító berendezéssel megtisztítjuk ez az ultrahangos fogkőeltávolítás.

 

Mi az a fogkő tulajdonképpen?

 

A lerakódás, latinul (calculus) kalkulusz valójában nem más mint elmeszesedett lepedék. Ha a fogak felszínén lepedék marad, az eltérő egyéni hajlam függvényében hajlamos elmeszesedni. Érdekes, hogy ennek mértéke és gyorsasága nagyon eltérő páciensenként. Míg a lepedék még fogmosással könnyen eltávolítható, addig a fogkő eltávolítás otthon már nem megoldható.

Fogkő eltávolítás, ínygyulladás kezelése

Fogkő kialakulása

 

Szánkban a nyáltermelés hatására folyamatos lepedékképződés folyik. Fogmosás után néhány órával már minden fog és nyálkahártya felszínen friss lepedékréteg (plakk) figyelhető meg. A lepedék természetére jellemző, hogy folyamatosan baktériumokat köt meg, emiatt egyre vastagabb lesz. A vastagodó lepedék elősegíti a gyulladást okozó baktériumok megjelenését és elszaporodását.

A felszaporodó baktériumok miatt fogínygyulladás alakul ki. A fogászati lepedék ( plakk ), mint biofilm megbontásának, eltávolításának a leghétköznapibb módja a mechanikai tisztítás, az alapos, minden fogfelszínre kiterjedő fogmosás. Amennyiben a fogmosás nem kellően hatékony, és a lepedék a fogakon marad, akkor felszínén néhány nap után elkezdenek a kálcium, magnézium és egyéb ásványi anyagok kicsapódni, vagyis a lerakódás elmeszesedik. 

A kalkulusz kemény, fogmosással el nem távolítható, felszínén mindig friss lepedék réteget, baktériumokat is tartalmaz. Ez utóbbi és a lepedék jelenléte minden esetben ínygyulladást okoz. Felszíne érdes, így még könnyebben tapad meg rajta új, friss lepedék réteg, így folyamatosan vastagodik.

A lepedék fogkő átalakulás gyorsasága egyénileg eltérő, de akár néhány nap alatt is bekövetkezhet. Elhelyezkedését tekintve lerakódhat íny felett, de íny alatti fogkő is gyakran kialakul.

 

Mi a fogkő számára leginkább kitett fogfelszín és miért?

 

Legnagyobb eséllyel az alsó fogak nyelv felőli felszínén alakul ki. Ennek az az oka, hogy a nyelv alatti nyálmirigyek erre a területre ürítik a nyálat. Szintén a fogkőképződést segíti az alsó frontfogak keskeny volta és a fogak közötti rések nehéz tisztíthatósága.

A fenti ok miatt hasonlóan, kitett terület a felső őrlő fogak külső felszíne is.

 

Dentálhigiénikus tanácsa

 

Hiszem, hogy egy dentálhigiéniai kezelés hozzájárul ahhoz, hogy ínyünk hosszú távon egészséges maradhasson és emiatt a fogkőeltávolítás fontos eleme a szájüregi megelőző beavatkozások palettájának. Fogínygyulladás kezelése szempontjából is kiváló ezért javasolom, hogy 4-8 havona látogasson el hozzánk egy fogkőeltávolításra, hogy figyelemmel kísérhessük a fogágy állapotát és megelőzhessük a komolyabb folyamatok kialakulását. Jelentkezzen be hozzánk, hiszen az orális egészség nagyon fontos!

Dr. Székely Zsófia dentálhigiénikus

Milyen egyéb tényezők befolyásolhatják a fogkőképződést?

 

  • Legfontosabb tényező a nem megfelelő szájhigiénia, vagyis az el nem távolított lepedék jelenléte a fogakon.
  • A szabálytalan, kusza fogak is nehezítik a tisztítást, ezért elősegítik a fogkőképződést.
  • Szintén hajlamosító tényező lehet a nem megfelelő táplálkozás, rostszegény, rágást nem igénylő, ragadós ételek fogyasztása. (Ilyenkor a fogfelszínek öntisztulása kevésbé érvényesül)
  • Dohányzás szerepe is meghatározó faktor.
  • Bizonyos örökletes faktorok is szerepet játszanak a lepedék elmeszesedésének mértékében.

 

A fogkő fogínygyulladás kialakulásához, fogínysorvadáshoz vezet

 

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen következményei lehetnek ha nem járunk rendszeres fogkőeltávolításra. A kemény lerakódás jelenléte gyulladásos elváltozások kialakulásához vezet, emiatt ínygyulladás és fogágybetegség alakulhat ki. Kattintson a linkre, hogy bővebben tájékozódhasson a témában.

Fogkő eltávolítás közben

A fogínygyulladás kezelése, vagyis a fogkő eltávolítása (depurálás), hétköznapi nyelven fogkő leszedés

 

A fogínygyulladás megállításának legmegfelelőbb módszere a fogkő eltávolítás, a „ fogkő leszedés ", vagyis depurálás, ami az esetek nagy részében ultrahangos fogkőeltávolító eszközökkel történik. Ez nem csupán a kemény felrakódások, hanem a friss lepedék eltávolítását is magában foglalja. A beavatkozást erre specializálódott dentálhigiénikus végzi. A fogkőszedést minden esetben fogorvosi fogászati konzultáció előzi meg.

A parodontális konzultáció során kiderülhet, hogy a fogkőeltávolítás önmagában nem elégséges a már kialakult elváltozások miatt, így a fogínysorvadás kezelése céljából más beavatkozásokra is szükség lehet.

A dentálhigiéniai kezelés lényege, hogy részben ultrahangos depurátorral, részben vékony kézi fogkő leszedő eszközökkel megbontjuk, eltávolítjuk a fogak felületéhez tapadt lepedéket és a fogkövet, íny felett és íny alatt, majd különböző polírozókkal simára polírozzuk a fogfelszíneket. Amennyiben indokolt a kezelések során, speciális homokfúvó gépekkel ( sópolírozás air-flow ) – Kavo PROPHYflex) el tudjuk távolítani a makacs elszíneződéseket is az egészséges felszínekről.

Lejátszás

A beavatkozások általában semmilyen fájdalommal nem járnak, azonban a páciensek fokozottabb érzékenysége esetén érzéstelenítő zselé vagy akár helyi érzéstelenítő injekció is használható. A fogkőleszedés kulcsa a rendszeresség. Az otthoni szájápolási technika függvényében minden 3-6 hónapban javasolt parodontológiai szűrővizsgálat vagy kontroll mellett alapos professzionális tisztítást végezni.

A fogkőleszedés, a biofilm eltávolítása történhet GBT technika útján is. Ez a professzionális fogtisztítás kellemesebb módja, így ha tart attól, hogy a fogkő eltávolítás fáj, akkor az irányított biofilm terápia Önnek szól. Rendelőnkben ezt a módszert is van lehetősége kipróbálni a fogkő ellen.

Fogkő leszedés után

 

Depurálás után van néhány sajátosság amiről érdemes tudni. Az eltávolított fogkő miatt sok esetben az alsó fogaink nyelv felőli oldalát másnak érezzük mint azelőtt. Ennek oka az, hogy a lerakódással borított felszínek miatt az alsó fogak különállóságának érzete fogkő szedés előtt kisebb mértékű. 

Úgy érezzük, hogy egybe vannak a fogak, simább a terület tapintása. Depurálás után fogínygyulladás esetén, minimális vérzés normális jelenség. 

Ultrahangos fogkő eltávolítás után, elnyerik a fogfelszínek az eredeti, egészséges állapotukat, ami eleinte furcsa lehet. Minimális érzékenység szintén normális tünet depurálás után. A kezelést követő eredmény helyes fogmosással fenntartható, ezért is instruálják kollégáink pácienseinket a helyes technikák alkalmazásáról.

Fogkő eltávolítás házilag lehetséges?

 

Ultrahangos fogkő eltávolítás otthon való elvégzését semmiképpen nem javasoljuk, hiszen sokkall több bajt okozhatunk vele mint hasznot. Amikor már kemény a lerakódás és nem plakk vagy lepedék van jelen a fogainkon, azok eltávolításához nem elégséges a fogkefe, vagy fogköztisztító kefe. Abban az esetben ha a fogkefénél keményebb eszközökkel próbálkozunk, fennáll az íny sérülésének, vagy a szájüreg fertőzésének veszélye, így a nem hozzáértő próbálkozás a szövetek károsodásához is vezethet.. Ezen okok miatt a fogkőszedés csak erre felkészült fogorvosi rendelőben javasolt.

Fogkő eltávolítás ár vonatkozása

 

A fogkő leszedés ár alapján is kategorizálható. Az, hogy mennyibe kerül a fogkő eltávolítása függ attól, hogy a fogkőszedés kiterjed-e mindkét állcsontra, vagy csak az egyikre. Szintén nem mindegy, hogy íny alatti fogtisztítást ( zárt küret ) végzünk, vagy íny felettit. Az egyes fogkő-eltávolítás árak az oldal alján olvashatók, vagy a fogászati árak oldalon találhatóak meg.

Ha fontos Önnek a szájüreg egészsége, és szeretné gyulladásmentesen tartani az ínyét, jelentkezzen be a +36 1 690 1304-es szám felhívásával és kérjen időpontot, hogy fogai egészségesek legyenek! Fogkő eltávolítás Budapest belvárosában elérhető a Helvetic Clinicsben. Várjuk szeretettel!

GYIK - Gyakori fogkő kérdések

Megoldható a fogkőeltávolítás otthon?

A fogkőeltávolítás rendelőn kívül történő eltávolítása nem javasolt, hiszen otthoni körülmények között sérüléseket okozhatunk az ínyen, fogakban. Házilag a higiéniai feltételeket sem tudjuk biztosítani.

Milyen fogkő eltávolító készülék típusok használatosak?

Alapvetően ultrahangos fogkő eltávolító készülék használatos, amit kézi eszközök alkalmazásával egészítünk ki. Kiegészítője az air-flow sópolírozás (fogkő eltávolító por), illetve polírpaszták, polírgumik alkalmazása.

Létezik fogkő eltávolító szájvíz?

Fogkőeltávolító szájvíz nem létezik. A szájvizek mint antiszeptikus, gyulladáscsökkentő segédeszközök használatosak. A szájvíz baktériumölő hatása érvényesül kúraszerű használat mellett, mindennapos használatuk kerülendő.

Létezik fogkő elleni fogkrém?

Ilyen fogkrém nem ismert. Elérhető a kereskedelmi forgalomban olyan fogkrém ami fogágybeteg pácienseknek ajánlott.

Fekete fogkő van a fogamon, normális ez?

A fogkő színe változó, így lehet fehéres, sárga, barna akár fekete. Gyakori a lerakódás feketés elszíneződése dohányos páciensek esetén.

Csak ultrahangos fogtisztító segítségével távolítható el a fogkő?

Az ultrahangos depurátor mellett kézi eszközök vagy speciális homokfúvó készülék alkalmas a lerakódás megbontására. Ez utóbbi kellemesebb felhasználói élményt jelent pácienseinknek.

Fogínygyulladás, fogínyvérzés esetén érdemes kímélni az ínyt?

Az ínyt kímélni nem kell, sőt fokozott mechanikai tisztítás szükséges, hiszen így rövid időn belül elmúlik az ínyvérzés, és a fogíny visszanyeri egészséges állapotát.

Fogkő eltávolítás vélemények

Barnabás Cs.

Nagyon kedves személyzet és profi hozzáállás. Ma voltam fogkő eltávolításon és meg kell mondjam, hogy aki elvégezte precíz,nagyon odafigyelő szakmailag a legjobbat hozta és mindezek mellett nagyon kedves, aranyos hölgy volt. Csak ajánlani tudom! Köszönöm szépen!!! ? Alig várom legközelebbi kezelést.

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Barnabás Cs. értékelése logo

Norbert

Voltam már fogászaton párszor életemben, de a HC semmihez sem hasonlítható. Dentálhigiénés kezelésen voltam, Tamás nagyon türelmes és kedves orvos volt, csakúgy mint bárki más, aki ott dolgozik. Nem kérdés, hogy legközelebb is visszatérek!

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
T. Norbert értékelése logo

Ádám

„Külföldön élek, de évente hazajárok. A családlátogatás mellett mindig elmegyek a Helvetic Clinics-be egy kontrollra. Szeretem, hogy a recepció nagyon figyelmes, az orvos emlékszik rám és az asszisztensek fájdalommentesen végzik a fogkőleszedést.“

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
D. Ádám értékelése logo

Marie

„Fogászati beavatkozásom volt a Helvetic klinikán, és nagyon ajánlom ezt az intézményt. A fogkő eltávolítástól kezdve az implantátum beültetésen át a csontbeültetésig minden tökéletes volt!!! Balázs BENDES fogorvos amellett, hogy rendkívül kedves, kiváló szakember. Csakúgy, mint az egész csapat, az irodai munkatársak, a koordinátorok és a fogorvosi asszisztensek kedvesek és professzionálisak. Charles Thomer“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Marie T. értékelése logo
Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Dentálhigiénés program (1 állcsont)

Dentálhigiénés program (2 állcsont)

Íny alatti fogtisztítás (zárt küret) foganként

Íny alatti fogtisztítás (zárt küret) kvadránsonként

Orvosaink

Zemplényiné Berényi Klaudia, (szülési szabadság)

Barna Barbara, (szülési szabadság)

Bíró Bettina, (szülési szabadság)

Kállóné Horváth Klaudia, (szülési szabadság)

Bogdány Orsolya, dentálhigiénikus

Kocsis Anna, dentálhigiénikus

Buda Csilla, dentálhigiénikus

Simon Nikolett, dentálhigiénikus

Szekrényesné Sipkó Rita, dentálhigiénikus

Fülöp Tamás, dentálhigiénikus

Borsi Brigitta, dentalhigiénikus

Csizmadia-Ragó Henriett, dentálhigiénikus

Krekács Katalin, dentálhigiénikus

Németh Nedda, dentálhigiénikus

Nagy Zsuzsanna, dentálhigiénikus

Szabó Kármen, dentálhigiénikus