Fogászati érzéstelenítés módszerei, érzéstelenítő fajták

Fájdalommentes érzéstelenítés általános tudnivalói

 

A fogászati érzéstelenítés célja az, hogy beavatkozásainkat mindig fájdalommentesen végezhessük. Legyen szó akár szájsebészeti, akár nem sebészi kezelésről minden esetben kijelenthető, hogy a megfelelő érzéstelenítés elvégzését követően, a beavatkozások alatt a páciens fájdalmat nem fog érezni.

Az érzéstelenítő oldatok működésének lényege, hogy a szájban, ínyben, fogbélben található érzőidegek működését blokkoljuk különböző érzéstelenítő folyadékok adott helyre juttatásával, ezáltal a fájdalomérző idegvégződések nem juttatnak fájdalomérzetet az agyba. 

Különlegessége, hogy sem a mozgató idegek működését nem gátolja, sem a mély, ún. nyomásérző idegek funkcióját nem zavarja. Ennek az lesz a következménye, hogy bár fájdalmat egyáltalán nem érez a páciens, de nyomást, tapintást még az érzéstelenített terület környékén is tapasztalhat. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem fájdalmat jelent, csupán tompa érzékelését annak, hogy az adott területen valami történik. 

Altatás

 

Természetesen létezik az érzéstelenítésnek egy sokkal komolyabb, a szervezet egészére hatást gyakorló módja, amit altatásnak hívunk. Ilyenkor nem csak a fájdalomérzetet szüntetjük meg, hanem a páciens tudatát is kikapcsoljuk. 

Elsősorban nagy műtéti beavatkozások, extrém félelem vagy nehezen együttműködő páciens esetében indokolt a használata, hiszen egészen más terhelést jelent a szervezet számára, mint a helyi érzéstelenítés. Kivitelezéséhez altatógépre, gépi lélegeztetésre és aneszteziológus teamre van szükség. 

Az altatás során is szükséges külön érzéstelenítő alkalmazása, ami a fájdalomérzet megszüntetéséért felel.

A fogászati altatásról bővebben itt olvashat.

 

Helyi érzéstelenítés a fogászatban: mit jelent?

 

Helyi érzéstelenítésről beszélünk, amikor csupán a kívánt beavatkozás közvetlen környezetében szeretnénk a fájdalomérzetet kiiktatni a fogorvosi érzéstelenítő használatával. Ez a leggyakrabban használt érzéstelenítési mód. A nyálkahártyán, a fogbélben vagy az állcsontban elvégezni kívánt beavatkozások tehetők vele fájdalommentessé.

A helyi érzéstelenítésnek különböző formái léteznek.

Nyálkahártya érzéstelenítés

 

Nyálkahártya érzéstelenítés során csupán a nyálkahártya felületes részei zsibbadnak el, ilyenkor csak felszínes, nagyon kis beavatkozások végezhetők, illetve alkalmas lehet injekcióstűvel végzett érzéstelenítést megelőző használatra, ezzel is csökkentve a tűszúrás okozta kellemetlenséget. Lidocain spray vagy benzocain tartalmú ízesített zselék használhatók erre a célra. 

Érzéstelenítő zselé

Terminális érzéstelenítés 

 

Terminális érzéstelenítés során adott fog közvetlen környezetébe juttatunk érzéstelenítő folyadékot, emiatt csak a kezelt terület fog elzsibbadni, de távolabbi, a kezelésben indifferens terület nem fog elérzéstelenedni. 

Elsősorban a felső fogak és nyálkahártya érzéstelenítésére használjuk, ahol a fogakat külön-külön kis ideg kötegek idegzik be. Régebben lidokain, manapság inkább articain tartalmú érzéstelenítő injekciót alkalmazunk erre a célra. 

 

Vezetéses érzéstelenítés fogászatban való alkalmazása

 

Vezetéses érzéstelenítés lényege, hogy egy nagyobb, központibb idegtörzset érzéstelenítünk el, ezáltal minden ehhez a törzshöz tartozó kisebb ideg fájdalomérzetét egyszerre iktatjuk ki. Leggyakrabban az alsó fogak és nyálkahártya érzéstelenítésére használjuk, hiszen anatómiai okokól ezeket a fogakat nem kis idegek látják el külön-külön, hanem egy nagyobb idegtörzs idegzi be, melynek a központi törzse könnyen megközelíthető és érzésteleníthető.

Előnye, hogy egy injekció beadásával sok fog fájdalomérzete kiesik, hátránya, hogy akkor is nagy terület zsibbad el, ha csak egyetlen fogat szeretnénk kezelni. A terminális érzéstelenítő folyadékokkal megegyező anyagokat használunk erre a célra. 

Érzéstelenítés eszközei

 

Érzéstelenítő oldat: lidocain, articain, benzocain

 

A fogászati érzéstelenítő oldat hatóanyaga az esetek nagy részében lidokain, vagy artikain. Ezeket az anyagokat oldott formában alkalmazzuk (2%-os olda), amit általában érösszehúzó hatású adrenalinnal kombinálunk. Ez utóbbi erősíti és elnyújtja az érzéstelenítő hatását. 

Érzéstelenítő spray, lidocain kenőcs vagy más nyálkahártya zsibbastására használt érzéstelenítő zselé magasabb koncentrációban tartalmaz hatóanyagot 5-10%.

Érzéstelenítés segédeszközei: tű, fecskendő

 

Az érzéstelenítő oldalt bejuttatására szükség van egy fecskendőre és különböző átmérőjű és hosszúságú tűre. A hagyományos fecskendők steril csomagolásban, eldobható formában készülnek. A fecskendők végére használatkor tű kerül felhelyezésre. A hagyományos tű általában 0,4-0,5 mm átmérőjű.

Hagyományos injekció

Carpule fecskendő

 

A hagyományos segédeszközök helyett rendelőnkben a carpule rendszert használjuk. Ebben az esetben a fecskendő nem eldobható és az érzéstelenítő oldatot patronok formájában töltjük fel.

A tű csavarmenetekkel rögzíthető hozzá

 

Előnyei:

  • A tű átmérője sokkal kisebb, 0,3 mm, emiatt kevésbé fájdalmas.
  • Puhábban és pontosabban adagolható, így kevésbé feszít.
  • Biztonságosabb, mert a tű nem lökődhet le a fecskendőről.
Carpule érzéstelenítés

Hogyan történik az érzéstelenítés?

 

Általában nagyon vékony injekciós tűvel (Carpule) végezzük, előtte minden esetben érzéstelenítő zselét használunk, hogy a tűszúrás kellemetlenségét is elkerülhessük. Sokszor nem is a tű behatolása okozza a nyálkahártyán a kellemetlen érzetet, hanem az érzéstelenítő folyadék szövetek közé juttatása. Ennek enyhítésére kollégáink mindig nagyon lassan deponálják az érzéstelenítő folyadékot, ezáltal kisebb feszülést eredményez az érzéstelenítés folyamata.

 

Fogászati érzéstelenítő hatóideje

 

Az érzéstelenség hossza egy szóval sosem határozható meg, hiszen rengeteg körülménytől függ. Függ az érzésteleníteni kívánt területtől, a beadott érzéstelenítő mennyiségétől, típusától. Emellett függ a páciens aktuális stressz szintjétől, életkorától, a beavatkozást megelőző étkezésétől és folyadékfogyasztásától.

Nagy általánosságban elmondható, hogy az érzéstelenítő folyadékok hatása a beadást követő 2-3 óra után elmúlik, azonban ahogy említettük, lehetnek egyéni különbségek. A fog érzéstelenítés zsibbadás csökkenésekor bizsergő érzés tapasztalható, ami normális jelenség.

 

Fogászati érzéstelenítés szövődményei

 

Szövődményekkel szerencsére meglehetősen ritkán találkozunk, és akkor is általában csak enyhe, átmeneti szövődmények lépnek fel, melyek hatása kis idő elteltével megszűnik. 

 

Lidocain allergia

 

Vannak páciensek, akik allergiás tüneteket produkálhatnak érzéstelenítő folyadékkal szemben. Nagyon fontos kezelőorvosát informálni arról, ha a múltban voltak szokatlan reakciói érzéstelenítés után, hiszen ennek tudatában választhatunk másik érzéstelenítő folyadékot kezeléseinkhez.

 

Szívdobogás, pulzusszám emelkedés

 

Nagyobb mennyiségű érzéstelenítő használata után enyhe szívdobogás, pulzusszám emelkedés fordulhat elő. Ez nem jelent allergiás reakciót, hiszen az oldalt érszűkítő alkotórészére adott reakció csupán

Tekintettel arra, hogy a legtöbb érzéstelenítő tartalmaz érszűkítő anyagot (adrenalin), fontos jelezni kezelőorvosának, amennyiben a páciens szemnyomásával voltak már problémák (glaukoma), illetve, ha szemcseppet használ. Ilyen esetekben adrenalin mentes oldatot használhatunk.

 

Egyéb szövődmények

 

Érzéstelenítés után ritka esetekben kialakulhatnak kellemetlen tünetek, úgymint vérömleny (hematóma), anémiás zóna a bőrön, extrém esetben faciális parézis (fogászati érzéstelenítés idegsérülés). Ezek mindegyike csak átmeneti jellegű, az érzéstelenítő hatásának elmúltával eltűnik. 

 

Fogászati érzéstelenítés terhesség alatt

 

A terhesség alatt használt anyagok mérlegelésekor mindig értékelnünk kell a beavatkozás elmaradásának kockázatát, illetve az adott beavatkozás során felhasznált anyagok veszélyességét. A fogászati kezelések elmaradása sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint amit egy érzéstelenítő oldat beadása jelenthet.

Emiatt azt javasoljuk, hogy amennyiben nem sűrgősségi beavatkozásról van szó érdemes megvárni a 2. trimesztert, de nem érdemes annál tovább halogatni a szükséges beavatkozások elvégzését. Így a várandósság alatt a 2. trimesztertől nem zárkózunk el érzéstelenítő fogászat i használatától.

FAQ - Érzéstelenítés gyakori kérdések

Hatásos a lidocain spray fogra?

A lidocain tartalmú spray a fog érzéstelenítésére nem alkalmas, csak a nyálkahártya zsibbasztása kivitelezhető vele.

Érzéstelenítés vélemények

Tímea

Évek óta járok Dr. Berkei Gáborhoz. Mindig nagyon kedves és gyönyörűen dolgozik. Amióta hozzá járok nem félek a fogaszati kezelésektől, mert mindig ügyel arra hogy fájdalommentes legyen. A klinika gyönyörű és mindenki nagyon kedves.Elégedett vagyok és mindenkinek csak ajánlani tudom.

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
M. Tímea értékelése logo

Fruzsina

„Pozitív fogadtatás már a recepción. Kedvesek és segítőkészek voltak. Dr. Bárka Csanád volt a kezelőorvosom, gyorsan és fájdalommentesen távolította el a bölcsességfogaimat. A műtétek során az asszisztensek is hasonló profizmussal dolgoztak, mint Ő. Előtte egy átfogó tájékoztatást adott, ami megnyugtatott a kezelésemet illetően. A gyógyulásom is problémamentesen történt. Nyugodt szívvel ajánlom a klinikát, annak is aki egyébként retteg a fogorvostól." ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Fruzsina értékelése logo

Gyula

„A Helvetic Clinics egy olyan hely, ahol mindenki mosolyog. Már az első alkalommal is azt éreztem, hogy jó helyen, jó kezekben vagyok. A magabiztosság, a szakmaiság fontos a gyógyításban, itt ezt magkaptam. Minden kezelésen azt történt, amit megbeszéltünk. Sosem izgultam, sosem fájt a kezelés. Mindenkinek ajánlom a Helveticet!”

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Gyula értékelése logo

Isty

Nagyon profi csapat, figyelmesek kedvesek fájdalom mentes kezelés. Nagyon köszönöm!

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Isty értékelése logo

Sz. Edit

Szuper csapat?Profi orvosok. Többféle kezelésen (tisztítástól a komolyabb beavatkozásig) voltam már, minden alkalommal 100%-ig meg voltam elégedve. Semmi fájdalom?Ami még fontos számomra, nagyon kedves mindenki❤️ Szívből ajánlom!

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Sz. Edit értékelése logo

Tamás

„Budapest egyik legjobb fogászati klinikája véleményem szerint. Ráadásul könnyen elérhető helyen, a belvárosban! Évek óta hozzájuk járok ellenőrzésre ill. kezelésekre és eddig mindig csak pozitív tapasztalatokkal tértem haza. A rendelő modern, tiszta és felszerelt, az ott dolgozó személyzet nagyon kedves és segítőkész, az orvosok pedig magas szakmai színvonalon végzik munkájukat, így tényleg csak ajánlani tudom őket, noha több budapesti rendelőben is megfordultam már! Bármilyen problémával fordultam eddig hozzájuk, mindig ugyanazt a színvonalat hozták, tartós, ugyanakkor fájdalommentes megoldásokat kínálva, ami nekem fontos szempont!” ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Tamás értékelése logo

Petra

„Nagyon kedves, és hozzáértő a személyzet minden része, a recepcióstól kezdve a szakorvosig. Dr. Bendes Balázs kb 1 perc alatt húzta ki a bölcsességfogamat, fájdalom nélkül. Örök hálám! Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a fogaszatot, garantáltan nem megyek soha többet máshova."

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Simon Petra értékelése logo

Petra

Egy barátom ajánlotta a klinikát, csupa jót mondott a fogorvosáról. Én kicsit félős vagyok de szükségem volt egy tömésre. A kezelés fájdalommentes volt, az orvos nagyon kedves. Köszönöm a Helvetic Clinics egész csapatának! Visszatérek.

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Sz. Petra logo

Jiuying F. (CH)

„A folyamat nagyon világos, az ára is jó, az orvos nagyon profi, és az egész folyamat fájdalommentes, kivéve az érzéstelenítést"

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Jiuying F. (CH) értékelése logo

Magdalena K. (EN)

„Istenem, nem is lehetnék boldogabb, hogy a Helvetic Clinic-et választottam fogászati ​​kezelésemre. Rendkívül profi, tiszta, hatékony és .....fájdalommentes! Ügyfélszolgálat a legmagasabb szinten – mindenki nagyon kedves és segítőkész! Megkaptam a tervet az elvégzendő kezelésekről, egyértelmű árakkal és időbeosztással, így pontosan tudom, mit, hogyan, mikor és mennyiért kell tennem. Elvittek a reptérről, a hazautazáshoz ingyenes antigén teszteket ajánlottak fel a reptérre való visszaszállítással együtt! Ingyenes konzultáció, panoráma röntgen – ezzel nem tévedhetsz. A szálloda ugyanabban az épületben található, és mindentől sétatávolságra van, de a tömegközlekedés széles körben elérhető és nagyon jó. Hop-on hop-off túra szó szerint 5 percre van. Adjon hozzá egy csodálatos legfelső emeleti lakást, gyönyörűen ízléses reggelit, csodálatos személyzetet és persze Budapest ÁÁÁÁ.... Budapest a Duna abszolút gyémántja, tónusaival, látnivalóival, látványosságaival, és nem megfeledkezve a finom magyar ételekről sem. Ha tudsz oroszul nagy előny, de mindenki beszél angolul is." ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Magdalena K. (EN) értékelése logo

Franck M. (FR)

„A klinika tökéletes, a fogorvosok nagyon gyengédek és figyelembe veszik a betegek fájdalmát, így nulla fájdalom és az ár nagyon vonzó"

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Franck M. (FR) értékelése logo
Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Állapotfelmérés, konzultáció, kezelési terv készítése

Panoráma röntgenfelvétel

CT felvétel

Orvosaink