Esztétikus inlay tömés, fogbetét, kerámia betét

Mi a fogbetét?

 

A fogbetét a fog helyreállítására szolgáló, fogtechnikus által készített fogpótlás, amit egy megfelelően előkészített, csiszolt fog üregbe ragasztunk. Ragasztás után helyreállítja a fog hiányzó részét és visszaállítja a fog eredeti esztétikáját és funkcióját.

Meddig terjed ki a fogbetét, inlay onlay vagy overlay?

 

Attól függően, hogy a fog mekkora területét érinti a fogbetét beszélhetünk inlay, onlay, vagy overlay fogpótlásról. Az inlay fogbetét a legkisebb a fentiek közül, hiszen csak a barázda területére terjed ki és nem terjed rá a csücskök területére. 

Az onlay jelentése alatt már a fog nagyobb területét érintő fogpótlást értünk, ami ráterjed a csücskök egy részére. Az onlay fogbetét emiatt nagyobb terhelést kap. Az overlay kiterjedése a legnagyobb, beborítja a csücsköket, így a teljes rágófelszín érintett. Az overlay nagy kiterjedésű, de kisebb mint a fogkorona.

 

Betét vagy „ inlay tömés " - az esztétikus töméseken túl

Inlay tömés

Az inlay onlay, más néven betét sok esetben a hagyományos fogtömés alternatívája lehet. Sokszor említik a mindennapi szóhasználatban inlay tömés elnevezéssel is. Megoldást jelenthet olyan esetekben, ha a hagyományos töméssel – a nagyfokú fogszövet hiány miatt – a fog koronája már nem állítható helyre megfelelően.

A legtöbb ilyen esetben a fog „lecsiszolása” és korona készítése helyett javasoljuk a fogbetét készítését. Az inlay legnagyobb előnye a fogkorona készítéssel szemben, hogy segítségével kevesebb foganyag feláldozásával állítható helyre a fog eredeti formája. Tökéletes esztétikája miatt nagyon jó megoldás az amalgám tömések cseréjére is. A fogbetét nagy előnye a fogtömésekkel szemben, hogy élettartama hosszabb, mivel fogtechnikai laboratóriumban készül speciális kerámiából ( porcelán betét ), vagy műanyagból.

Az inlay előnyei

 

A betétek készítésének számtalan előnye van:

 • kimagasló esztétikai megjelenés;
 • kevés ép fogszövet feláldozásával jár az elkészítése;
 • rendkívüli pontossággal készül fogtechnika laboratóriumban;
 • hosszú távú megoldás.

 

A betétek típusai, inlay anyaga

 

Többféle alapanyagból készülhet betét. Beszélhetünk esztétikus betétekről, amik alapanyaga lehet kerámia (IPS e.max®), illetve speciális műanyag (Gradia®), de létezik nemesfém fogbetét is, aminek alapanyaga az arany, ekkor arany inlay készül. 

Az inlay onlay az indirekt helyreállítások csoportjába tartozik tekintettel arra, hogy elkészítéséhez fogtechnikai labor háttér szükséges. 

 

Kompozit betét

Műanyag, vagy kompozit inlay a fogtöméseknél jól ismert fényrekötő műanyagból készül, laboratóriumi körülmények között. Kopásállósága magasabb, hiszen a fogtechnikai labor lehetőséget ad az anyag tökéletes kikeményítésére. Az anyagba ágyazott kerámia szemcsék szintén javítják fizikai tulajdonságait. A kivitelezés során több rétegből készül, a színek megfelelő rétegzése útján. A kompozit betétek fizikai tulajdonságai jobbak mint a tömések jellemzői.

E-max inlay, préskerámia betét

Az IPS e max préskerámia betét az inlay-ek csúcsterméke. A Helvetic Clinicsben minőségi anyagokkal dolgozunk, így a tartós inlay Budapest belvárosában is hozzáférhető. Előszeretettel használjuk az Ivoclar Vivadent (Liechtenstein) alapanyagából készített  e max betétet. 

Az IPS e.max® napjaink legmodernebb újításainak egyike, ami ötvözi a kompromisszumok nélküli esztétikát, keménységet (360-400 Mpa) és a kifogástalan pontosságot. Az e-max betét alapanyaga ebben az esetben egy préstechnológiával előállított kerámia. Készülhet belőle kerámia inlay, onlay, és overlay is.

Inlay készítés

Gyökérkezelt fog fedése betét alkalmazásával

 

Célszerű betétet készíteni gyökérkezelés után a fog koronájának helyreállítására is, mivel a gyökérkezelés során a gyökércsatornák tágításakor, feltárásakor nagy mennyiségű fogszövetet kell feláldoznunk, ami a fogat védtelenné teszi a rágóerő okozta hatalmas erőhatásokkal szemben. Betét készítésekor a csücsköket „betakarjuk”, lefedjük. Így csökkenteni tudjuk a gyökérkezelt fog törésének esélyét

A fogászati inlay készítés lépései

 

Amennyiben a fogorvos úgy dönt a fogászati konzultáció során, hogy betét készítése szükséges, Ön egy írásos árajánlatot kap tőlünk. Ebben megtalálható minden szükséges fogászati kezelés garanciával

 1. Fogkő eltvolítás után, első lépésként eltávolítjuk a fog üregéből a szuvas részeket, és kialakítjuk (fogcsiszolás) a megfelelő formájú üreget a betét számára. 
 2. A fog preparálása általában helyi érzéstelenítésben történik. 
 3. A kialakított üregről pontos foglenyomatot veszünk, amit a fogtechnikai laboratóriumba küldünk. 
 4. A fogtechnikus elkészíti a fogbetétet a lenyomat alapján készített gipszmintára.
 5. A fogorvosi rendelőben a korábbiakban kialakított üregbe helyezve ellenőrizzük a fogpótlást. Megvizsgáljuk a széli záródást, a szomszédos kontaktpontok erősségét, a betét magasságát és esztétikai megjelenését. 
 6. Amennyiben a betét minden tulajdonsága megfelel elvárásainknak, akkor gondosan előkészítjük a természetes fog felszínét  és utána beragasztjuk a fogpótlást.. 
 7. A felesleges ragasztóanyag eltávolítása után ismét ellenőrzésen esik át az inlay, majd a végső polírozás következik.

 

Fogbetét ára, inlay árak

 

A betét vagy inlay tömés ár alapján is kategorizálható. Hatással van az árra a betét anyaga, típusa, és az kivitelezés technológiája is. Az e max inlay költségesebb, mint a műanyag testvére. A különböző fogászati betét árak az oldal alján ismerhetők meg, vagy a fogászati árak oldalon is megtalálhatók.

Amennyiben a inlay (betét) megoldást keresi fogainak tökéletes helyreállítására, betét készítésével foglalkozó specialistáink várják jelentkezését a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

GYIK - Inlay onlay, fogbetét gyakori kérdések

Mi a különbség az inlay és az onlay között?

Az inlay nem takarja be a csücsköket, míg az onlay minimum egy csücsköt betakar, pótol.

Az inlay mivel rögzül a foghoz?

Az inlay, betét rögzítéséhez speciális kompozit ragasztót alkalmazunk.

Betét, inlay vélemények

Clinton

„Már öt éve járunk erre a csodálatos fogászati ​​klinikára. A részletekre és a minőségre való odafigyelésük felülmúlhatatlan. Volt szerencsém gyökérkezelés, bölcsességfog eltávolítás, koronák, tömések, betétek készítésén, fogászati ​​műtéteken (törött fogon) részt venni, mind szakszerűen és nagy odafigyeléssel oldották meg. Nem tudjuk eléggé ajánlani ezt a rendelőt, ráadásul nagyon versenyképesek az árak és nagyon előzékenyek és alkalmazkodóak.“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
P. Clinton értékelése logo

A. S. G. (Fr)

„Most fejeztem be egy implantos, inlay-es kezeléssorozatot. Minden remekül ment. Nagyon előzékeny és figyelmes csapat. Minőségi munka. A fogorvostól való félelmem teljesen megszűnt. Az eredmény tökéletes.”

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
A. S. G. (Fr) értékelése logo
Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Esztétikus inlay / onlay Gradia (betét)

E-max préskerámia inlay / onlay

Orvosaink