Betét vagy „inlay tömés" - az esztétikus töméseken túl

Az inlay (vagy onlay), más néven betét sok esetben a hagyományos fogtömés alternatívája lehet. Sokszor említik a mindennapi szóhasználatban inlay tömés elnevezéssel is. Megoldást jelenthet olyan esetekben, ha a hagyományos töméssel – a nagyfokú fogszövet hiány miatt – a fog koronája már nem állítható helyre megfelelően. A legtöbb ilyen esetben a fog „lecsiszolása” és korona készítése helyett javasoljuk a betét készítését. Az inlay legnagyobb előnye a fogkorona készítéssel szemben, hogy segítségével kevesebb foganyag feláldozásával állítható helyre a fog eredeti formája. Tökéletes esztétikája miatt nagyon jó megoldás az amalgám tömések cseréjére is. A betét nagy előnye a fogtömésekkel szemben, hogy élettartama hosszabb, mivel fogtechnikai laboratóriumban készül speciális kerámiából (porcelán betét), vagy műanyagból. Az IPS e.max® préskerámia betét az inlay-ek csúcsterméke. A Helvetic Clinicsben minőségi anyagokkal dolgozunk, így a tartós inlay Budapest belvárosában is hozzáférhető. Előszeretettel használjuk az Ivoclar Vivadent (Liechtenstein) alapanyagából készített betétet. Az IPS e.max® napjaink legmodernebb újításainak egyike, ami ötvözi a kompromisszumok nélküli esztétikát, keménységet (360-400 Mpa) és a kifogástalan pontosságot. A betét alapanyaga ebben az esetben egy préstechnológiával előállított kerámia.

Gyökérkezelt fog fedése betét alkalmazásával

Célszerű betétet készíteni gyökérkezelés után a fog koronájának helyreállítására is, mivel a gyökérkezelés során a gyökércsatornák tágításakor, feltárásakor nagy mennyiségű fogszövetet kell feláldoznunk, ami a fogat védtelenné teszi a rágóerő okozta hatalmas erőhatásokkal szemben. Betét készítésekor a csücsköket „betakarjuk”, lefedjük. Így csökkenteni tudjuk a gyökérkezelt fog törésének esélyét.

Az inlay előnyei

A betétek készítésének számtalan előnye van:

  • kimagasló esztétikai megjelenés;
  • kevés ép fogszövet feláldozásával jár az elkészítése;
  • rendkívüli pontossággal készül fogtechnika laboratóriumban;
  • hosszú távú megoldás.

A betétek típusai

Többféle alapanyagból készülhet betét. Beszélhetünk esztétikus betétekről, amik alapanyaga lehet kerámia (IPS e.max®), illetve speciális műanyag (Gradia®), de készíthető nemesfém betét is, aminek alapanyaga az arany. Az inlay/onlay az indirekt helyreállítások csoportjába tartozik tekintettel arra, hogy elkészítéséhez fogtechnikai labor háttér szükséges. 

A fogászati inlay készítés lépései

Amennyiben a fogorvos úgy dönt a fogászati konzultáció során, hogy betét készítése szükséges, Ön egy írásos árajánlatot kap tőlünk. Ebben megtalálható minden szükséges fogászati kezelés garanciával. Fogkő eltvolítás után, első lépésként eltávolítjuk a fog szuvas területeit, és kialakítjuk (csiszolás) a megfelelő formájú üreget a betét számára. A fog preparálása általában helyi érzéstelenítésben történik. A kialakított üregről pontos foglenyomatot veszünk, amit a fogtechnikai laboratóriumba küldünk. Az itt elkészült betétet a rendelőben a korábbiakban kialakított üregbe helyezve ellenőrizzük.

Megvizsgáljuk a széli záródást, a szomszédos kontaktpontok erősségét, a betét magasságát és esztétikai megjelenését. Amennyiben a betét minden tulajdonsága megfelel elvárásainknak, akkor gondos előkészítés után beragasztjuk. A felesleges ragasztóanyag eltávolítása után ismét ellenőrzésen esik át az inlay, majd a végső polírozás következik.

Inlay árak

A betét vagy inlay tömés ár alapján is kategorizálható. Hatással van az árra a betét anyaga, típusa, és az kivitelezés technológiája is. A különböző fogászati betét árak az oldal alján ismerhetők meg, vagy a fogászati árak oldalon is megtalálhatók.

Amennyiben a inlay (betét) megoldást keresi fogainak tökéletes helyreállítására, betét készítésével foglalkozó specialistáink várják jelentkezését a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

Áraink

79.000 HUF

Esztétikus inlay / onlay Gradia (betét)

89.000 HUF

E-max préskerámia inlay / onlay

Orvosaink