Hogyan készül a kompozit tömés? Fogtömés árak, tudnivalók

Mit érdemes tudni a fogtömés témájában?

 

Oldalunkon összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a kompozit tömésről és sok ehhez kapcsolódó problémáról, így alaposan betekintést nyerhet a témába. Mielőtt azonban tovább olvasna felhívjuk figyelmét egyéb szakmai cikkeinkre is, ahol a fogtömés utáni fájdalom okairól olvashat és megtudhatja, hogy mi a teendő kiesett fogtömés esetén.

Mire jó a fogtömés?

 

Az esztétikus fehér fogtömés, amit direkt restauráció, kompozit tömés elnevezéssel is ismert lyukas fog, vagy szuvasodás helyreállítására használatos. Nagy előnye, hogy egészséges állapotú íny megléte esetén egy lépésben elkészíthető, nem igényel fogtechnikai labor háttérmunkát, így a fogászati rendelőben elkészíthető. Vérző íny, fogágygyulladás (fogínysorvadás) aktív szakaszában, tehát gyulladt íny esetén nem végezhető el korrekt minőségben. Ilyenkor első lépés mindig az íny gyulladás mentessé tétele a fogkő eltávolítás (depurálás).

 

A fogtömés elkészítésének lépései

 

Kompozit restaurációra akkor lehet szükség, ha a fog valamilyen oknál fogva sérült (szuvas fog, letört fog), és az új töméssel szeretnénk visszaállítani a fog eredeti esztétikáját és funkcióját. A fogorvos által mérlegelendő a betét, vagy köznyelven inlay tömés készítése mint a fogtömés alternatívája. Ezt általában nagyobb üregek esetében javasoljuk.

1. A kezelést a legtöbb esetben érzéstelenítéssel kezdjük. Közhiedelemmel ellentétben tehát nem fáj a fogtömés, hiszen érzéstelenítés alatt készítjük.

2. Ezt követi a fogcsiszolás, a fog tisztítása, a szuvasodás eltávolítása. 

Amalgám tömés képe

 3. Az előkészített üreg felszínét felérdesítjük (savazás) majd speciális ragasztóanyaggal (bond) kezeljük. 

4. Ezt követi a tömőanyag rétegeinek felvitele. A kompozit töméseket lágy formában visszük be az előkészített üregbe, majd egy speciális, meghatározott hullámhosszú fénnyel megvilágítva keményítjük meg az anyagot (GC fényre kötő tömés).

5. Befejező lépés a magasság beállítása, és a felszínek polírozása.

Szakorvos tanácsa

 

A fogászati tömés elkészítése rutin beavatkozás, amit egyszerű helyi érzéstelenítésben végzünk. Egyszerűsége ellenére csak akkor feledkezhetünk meg róla a beavatkozás után, ha nagy odafigyeléssel készítjük el. Hiszem, hogy 15 perc alatt nem készíthető el megfelelő minőségben, így azt javaslom Önnek, hogy szánja rá az időt és válassza a minőséget. Ha fogtömésre van szüksége, nem kell mást tennie mint bejelentkezni hozzánk egy konzultációra.

Dr. Farkas Lili fogorvos

Fogtömés készítés

Két fehér fogtömés között is van különbség

 

Az esztétikus tömés készítés az egyik leggyakrabban elvégzett kezelés a fogorvosi rendelőkben. Bárhol is készül, az alapvető lépések mindenhol megegyeznek, azonban az igazán minőségi, hosszútávú esztétikus restaurációk készítésekor az apró részleteknek is hatalmas jelentőségük van.

Amalgám tömés cseréje

Időfaktor: a minőségi munka csak megfelelő mennyiségű idő ráfordításával lehetséges. Még a minimálisan elvárható kritériumoknak megfelelő fogtömés sem készíthető el megfelelően 5-10 perc alatt. A Helvetic Clinicsben dolgozó fogorvosok pontosan annyi időt töltenek a tömések elkészítésével, amennyire szükség van a maximális szakmai színvonal elérése érdekében.

Kifúrt fog

Izoláció: a fogszínű tömőanyagok nagyon érzékenyek a nedvességre, az íny nyálas, nedves környezetében minőségi munka nem készíthető el velük. Az izoláció legjobb módja a kofferdam technika alkalmazása, amikor egy kilyukasztott gumilepedőn bújtatjuk át a kezelni kívánt fogakat, így kizárva ezzel a nedvességet a kezelés alatt.

Fogtömés lépései

Felhasznált anyagok: a végeredmény szempontjából szintén nagyon fontos elem a felhasznált anyagok minősége. A különböző tömőanyag gyártó cég termékei között akár ötszörös árkülönbség is jelentkezhet. A drágább tömőanyagok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek (esztétika, kis zsugorodás, kopásállóság), amik a korábbi fehér tömőanyagoknál elképzelhetetlenek voltak. Rendelőnkben csak a legjobb nevű nyugat-európai, illetve japán cégek termékeit használjuk.

Kész fogtömés

Orvosi tényező: a felhasznált anyagokon túl azonban a legnagyobb jelentősége az orvosi tényezőnek van. Több mint elengedhetetlen a megfelelő szakmai szemlélet, akár csak egy restaurátum készítésekor is. Ha az elkészült helyreállítás minden általunk támasztott követelménynek megfelel, akkor célszerűbb már nem tömésről, hanem restaurációról beszélnünk, ami esztétikailag és funkcionálisan valóban lemásolja az eredetileg ép fogunk jellemzőit.

Rendelőnkben minden beavatkozás, így ez a beavatkozás is speciális nagyító (Lupe) használatával történik, hogy egyetlen apró részlet se kerülhesse el figyelmünket.

Mikor jó egy fogtömés?

 

  • Megfelelő forma és funkció: az elkészült tömésnek anatómikusnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy formájának tükröznie kell a fog eredeti formavilágát. Csücsköket és barázdákat kell formálnunk. Lapos, sík felszínű tömések készítését nem tartjuk megengedhetőnek. Az elkészült restaurációnak szorosan illeszkedni kell a szomszédos fogakhoz (kontakt pont), hogy evésnél az étel ne tudjon a fogak közé ékelődni. Ez utóbbival tudjuk megakadályozni, hogy később ínygyulladás és szuvasodás alakuljon ki.

 

  • Pontosság: az elkészült tömésnek pontosan kell illeszkedni a kialakított üregbe. A fogtömés széle nem érhet túl azon. Az így elkészített restaurátum nem fog íny visszahúzódáshoz, ínygyulladáshoz vezetni és elszíneződés sem fog jelentkezni.

 

  • Nagy gondossággal kiválasztott szín: a restaurátum  színének illeszkedni kell az eredeti fog színéhez. Ez a legtöbb esetben csak több, különböző színű, különböző átlátszóságú tömőanyag rétegzésével érhető el, mivel saját fogaink is hasonlóképpen épülnek fel. Léteznek már speciális festékek is, amivel még élethűbb hatást tudunk elérni. A pontos színválasztás a metszőfog tömés, vagyis az első fog tömése során a legkritikusabb, hiszen ez a terület az esztétikai zónában helyezkedik el.

 

  • A fogtömés magassága: nagy hangsúlyt fektetünk az általunk készített tömések „magasságának” beállítására. Ennek a rágóízület épsége szempontjából van nagy jelentősége. Ha egy tömés túl magas, akkor minden egyes záráskor ez lesz az első fog, mely találkozni fog a vele szemben álló foggal, ami túlterheléshez, fogfájáshoz vezethet. Ha a végleges tömés viszont túl alacsony, akkor nem alkalmas arra, hogy a rágóerő viselésében megfelelően vegyen részt.

 

  • Polírozottság: fontos, hogy a kompozit fogtömés felszíne sima, magas fényű legyen, így nehezebben tapadnak meg rajta a baktériumok, ételfestékek.

 

Esztétikus fogtömés amalgám tömés helyett, avagy a fogtömés anyaga


A kompozit fehér tömés vonzó alternatívája a sötét fém színű amalgám tömésnek. Esztétikailag kifogástalan eredményt nyújthatnak, és kevesebb fogszövet feláldozásával jár az elkészítésük, mint a hagyományos amalgám töméseké.

Lejátszás

Az esztétikus tömés előnyei az amalgám fogtömés hátránya

 

  • A kutatások azt bizonyítják, hogy egészségesebbek, mint az amalgám tömések;
  • Kevesebb egészséges fogszövet-állomány feláldozásával jár az elkészítésük;
  • Kisebb a hőtágulása az amalgámhoz képest;
  • Nem alakul ki galvanizmus, fémes szájíz.
  • Az amalgám tömés cseréje viszonylag kis költséggel járó beavatkozás, amivel visszakaphatjuk a fogak természetes megjelenését, így mosolyunk egészséges és fiatalos lesz.

A fogtömés anyaga lehet fogászati cement is, ilyenkor cement tömés készül. Ez utóbbit általában a lecsiszolt fogak felépítésére, tejfogak tömésére, vagy hosszú távú ideiglenes tömés készítésénél használjuk. Gyógyszeres tömés akkor használatos, amikor a kitisztított üreg nagyon közel helyezkedik el a fogbélhez.

 

A fogászati tömés típusai, fogtömés fajták

 

A fogászati töméseket alapanyagukon túl elkészítésük helye, annak mérete, kiterjedése szerint is csoportosíthatjuk. A hely tulajdonképpen a fogfelszínt jelenti és a kezelt felszínek száma függvényében beszélhetünk egyfelszínű, vagy többfelszínű tömésről.

Az egyfelszínű fögtömés leggyakrabban a rágófelszínen készül, amikor az a szomszédos fogakig nem terjed ki. Szintén gyakori és ebbe a kategóriába tartozik a fognyaki tömés. Ahogy az nevéből is kiderül " fognyaki kopást ", vagy szuvasodását kezeljük a fognyaki tömés készítésekor. A többfelszínű tömések készítésekor a szuvasodás, átterjed egy második, vagy harmadik felszínre is, így a restaurátum mérete kiterjed.

Mire figyeljünk fogtömés után?

 

Fontos tudni, hogy fogtömés után inni szabad, viszont a fogtömés után evés csak a zsibbadás elmúltával javasolt, hiszen elharaphatjuk a szánkat, amennyiben nem várjuk meg az érzéstelenség teljes megszűnését. A fogtömés után dohányozni kérdésnek nincs akadálya, de mindenképpen legyünk tudatában annak, hogy a szájüregi elváltozások (fogínysorvadás, fogágybetegség) sok esetben a cigarettafüst kedvezőtlen hatására vezethetők vissza.

Mit tehetek ha fogtömés után fáj az állkapcsom?

 

Kompozit tömés készítését követően szintén gyakori jelenség a fog érzékenysége, vagy az állkapocs fájdalma. Fog érzékenység esetén mindenképpen fontos kérdés, hogy az érzéstelenítés hatásának megszűnése után magasnak érzi-e az elkészített fogtömést. 

Amennyiben igen, kérjük mihamarabb foglaljon időpontot egy kontrollvizsgálatra, hogy a magas pontokat be tudjuk állítani (becsiszolás). A tömés felszín módosítása után az érzékenység általában gyorsan megszűnik. A harapás beállítása nélkül az érzékenység állkapocs fájdalomhoz vezethet. 

A tömött fogak érzékenysége előfordulhat akkor is, ha nem magas az elkészített fogpótlás. Ezekben az esetekben a tünetek általában 1-2 hét leforgása alatt javulnak, elmúlnak. Abban az esetben ha ez nem következik be és a tünetek fokozódnak, kérjen kontroll időpontot, mert gyökérkezelés válhat szükségessé!

Fogtömés árak, mennyibe kerül a kompozit tömés?

 

A fogtömés árak alapján is kategorizálható. A fehér fogtömés ára függ a tömés anyagától méretétől is. A különböző fogtömés árak az oldal alján ismerhetők meg, vagy a fogászati árak oldalon olvashatók. A kompozit tömés árak mérlegelésekor azonban mindenképpen mérlegeljük a fent leírtakat, hiszen a minőségi munkához idő és szakértelem kell.

Abban az esetben ha fogtömés elkészítésére van szüksége fogai tökéletes helyreállítására, kompozit tömés készítésével foglalkozó kollégáink várják jelentkezését a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

GYIK - Gyakori fogtömés kérdések

A számban lévő amalgám tömésben van káros anyag?

Az amalgám készítésekor higanyt használnak, ami az egészségre nagyon káros anyag. Fontos azonban megjegyezni, hogy az amalgám tömés elkészítése után a higany kötött formába kerül és csak minimális mértékben szabadul fel és kerül a nyálba.

Fogtömés után enni mennyire lehetséges és szabad egyáltalán?

A restauráció elkészítése után az új fényre kötő tömőanyagok használatakor már nem a tömés maga azt, ami meghatározza, hogy fogtömés után mikor lehet enni. Az evés ideje csak a zsibbadás állapotától függ. Ha az érzéstelenség már nem érezhető, nyugodtan lehet ételt fogyasztani. Fogtömés után inni bármikor lehet.

Mi a kompozit tömés összetétele?

A kompozit a 60-as években kerültek bevezetésre és összetételük azóta nagyons sokat változott. A mai kompozitok egy polimer rendszert alkotnak és három különböző alkotóelem építi fel őket: szerves mátrix, szervetlen töltőanyag és a kettőt összekapcsoló kötő fázis. A polimerizáció, vagyis az anyag keményedése fény hatására történik, oly módon, hogy egy fényre érzékeny elem elindítja a folyamatot (iniciátor-akcelerátor).

Meddig maradhat az ideiglenes tömés a fogban?

Az ideiglenes tömések (IT.) csak rövid távon jelentenek biztonságot a fog számára. Javasolt felhasználási idejük szerint több fajtájukat különböztetjük meg. A rövid távra készült ideiglenes tömés, csak néhány napokig, néhány hétig zár megfelelően. 

A nyál hatására keményedik meg, behelyezés után. Alkalmazunk hosszú távú ideiglenes cement készítményeket is, ezek alapanyaga egy jóval keményebb cement.

Nehéz az amalgám tömés eltávolítása?

Annak ellenére, hogy az amalgám fém, eltávolítása egyáltalán nem nehéz, sőt. A műanyag tömés eltávolítása sokszor nehezebb, hiszen fogszínű, így jó színválasztás mellett nagy odafigyelést igényel, hogy elkülönítsük a saját foganyagtól. Az amalgám esetében nincs ilyen gond. A fém tömés eltávolítása speciális karbid fúrót igényel, ennek megléte esetén, könnyedén eltávolítható.

Különbözik a fognyaki tömés menete az egyéb tömésekétől?

Nem, mert a töméskészítés lépései megegyeznek ebben az esetben is.

Amalgám vagy fehér tömés, melyiket válasszam?

Ma már ez a kérdése tulajdonképpen jelentőségét veszítette, hiszen amalgámot már nem használunk. Helyette fényrekötő kompozit restauráció készül.

Fogtömés vélemények

Mihály

Kedves személyzet fogad amikor belépünk a modern, tiszta épületbe. A fogtömés ha nem is a legolcsóbb, de a legjobb és minden igényt kielégítő. Visszatérő paciensként mindenkinek tudom ajánlani, akinek fontos a nívós fogászati kezelés. Az implantátumokat itt építik be a legjobban Magyarországon. A szájsebészeti részlegen a két legtapasztaltabb orvos végzi akivel valaha is találkoztam. ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
F. Mihály értékelése logo

Clinton

„Már öt éve járunk erre a csodálatos fogászati ​​klinikára. A részletekre és a minőségre való odafigyelésük felülmúlhatatlan. Volt szerencsém gyökérkezelés, bölcsességfog eltávolítás, koronák, tömések, betétek készítésén, fogászati ​​műtéteken (törött fogon) részt venni, mind szakszerűen és nagy odafigyeléssel oldották meg. Nem tudjuk eléggé ajánlani ezt a rendelőt, ráadásul nagyon versenyképesek az árak és nagyon előzékenyek és alkalmazkodóak.“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
P. Clinton értékelése logo

Petra

Egy barátom ajánlotta a klinikát, csupa jót mondott a fogorvosáról. Én kicsit félős vagyok de szükségem volt egy tömésre. A kezelés fájdalommentes volt, az orvos nagyon kedves. Köszönöm a Helvetic Clinics egész csapatának! Visszatérek.

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Sz. Petra logo
Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

35 000 Ft

Fényrekötő fogszínű tömés

20 000 Ft

Üvegionomer cement tömés

52 000 Ft

Fogak közötti rés zárása fogszínű tömőanyaggal

Orvosaink