Ínygyulladás kialakulása, tünetei, fogínygyulladás kezelése

Oldalunkon szeretnénk összefoglalni minden tudnivalót az ínygyulladással kapcsolatban. Ha érdekli a téma érdemes egyéb cikkeinket is végigolvasnia, ahol megtudhatja mi a parodontológia, hogyan kezeljük a fogínysorvadást, vagy mit tehetünk ínyvisszahúzódás ellen.

 

Gingivitis jelentése, mit jelent a fogínygyulladás?

 

Gingivitis latinul nem más mint a fogínygyulladás, vagy ínygyulladás, ami a fogat körülvevő ínyszövet gyulladásos elváltozása, ami ínyvérzéssel jár.

Fogínygyulladás okai, kialakulása

 

Minden emberre igaz megállapítás, hogy szánkban sok millió baktériummal élünk együtt. Egészséges esetben az említett baktériumok száma, vagyis a szájhigiénia minősége egyensúlyban van a fogak mellett munkálkodó immunrendszeri védekező mechanizmusokkal. Ilyenkor nincs klinikailag érzékelhető gyulladás a szájüregben.

 

Íngyulladás képe, lepedék

1. Felhalmozódott lepedék

 

A probléma akkor kezdődik, amikor a nyálból folyamatosan képződő dentális plakk, lepedék, megkötődve a fogfelszíneken nem kerül kellő alapossággal eltávolításra. Ilyenkor tud a lepedék és az annak felszínén megtapadó sok millió baktérium vastag, a gyulladásnak kedvező felrakódásokat létrehozni minden szánkban jelenlévő felszínen. Ilyenkor beszélünk íny gyulladásról (gingivitis). Ínygyulladás képe jobbra.

Amennyiben a megfelelő fogmosás segítségével az említett lepedék réteget nem bontjuk meg, nem dörzsöljük le, akkor napokkal később elmeszesedik, kialakul az úgynevezett fogkő.

A fogkő eltávolítása már hagyományos fogmosási technikával nem lehetséges, ahhoz fogorvosi vagy dentálhigiénikusi segítség és műszerkészlet szükséges. 

Akár a szabad fogfelszínen, akár a fogkő felszínén alakul ki friss lepedék réteg, az mindig az íny gyulladását segíti elő a rajta megtelepedő kórokozók miatt.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a gyulladt íny oka a szájban felhalmozódó lepedék réteg, illetve az abban megtapadó rengeteg baktérium. Fogínygyulladás kialakulásának kedvez tehát a rossz szájhigiéne, valamint a fogmosást nehezítő minden egyéb tényező, úgymint:

 • torlódott fogazat;
 • bedőlt fogak;
 • elálló szélű, nem pontos tömés, korona;
 • fogszuvasodás;
 • dohányzás;
 • elhasznált, régi fogkefe;
 • fogszabályozó készülék;
 • egyoldalú táplálkozás.

Szakorvos tanácsa

 

A fogínygyulladás különböző faktorok, hajlamok megléte esetén könnyen súlyosabb ínybetegség kialakulásához vezethet akkor is, ha fájdalmat nem érzünk. Gyulladt íny tünetei, úgymint vérző íny esetén érdemes időben felkeresnie rendelőnket, hogy kivizsgálhassuk a problémát. A legtöbb esetben a szájüregi gyulladás megoldása gyors, egyszerű, és látványos eredménnyel jár. Várjuk szeretettel!

Dr. Lukács László parodontológus

2. Fogínygyulladás gyógyszer összefüggése

 

Vannak olyan gyógyszerek amik hajlamosító tényezőként szerepelnek a gingivitis kialakulásában. Ez nem azt jelenti, hogy önmagában elégségesek az elváltozás megjelenéséért, de szedésük és egy kis megtapadt lepedék együtt már elégséges ahhoz, hogy ínygyulladás, ínymegnagyobbodás alakuljon ki, hiszen fokozzák a szervezet gyulladásos válaszreakcióját.

A gyógyszer okozta ínygyulladás, ínymegnagyobbodás onnan ismerhető fel, hogy a fogak közötti íny háromszög területére korlátozódik (íny papilla). Mely gyógyszereknek lehet mellékhatása az ínygyulladás?

 • Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ( kálcium csatorna blokkolók )
 • Immunszupresszáns gyógyszerek ( ciklosporin )
 • Hydantoin származékok

Megoldást jelenthet ezen gyógyszerek kiváltása más hatóanyagtartalmú alternatívákkal. Ezt a döntést természetesen csak a kezelőorvos hozhatja meg.

 

3. Hormonális változás is ínygyulladás oka lehet

 

A szervezetünkben zajló hormonális változások is szerepet játszhatnak a gingivitisz kialakulásában, ami elsősorban hölgyeket érint. Ilyen lehet a terhesség, menopauza időszaka. Állapotos hölgyek 60-70%-nál fordul elő, így nagyon fontos a szájhigiénia kifogástalan betartása.

4. Egyoldalú táplálkozás, vitaminhiány, dohányzás

 

A nem kellően változatos, rostszegény, táplálkozás és az elégtelen vitaminbevitel is szerepet játszik az ínygyulladás megjelenésében. Kiemelten fontos szerepe van a megfelelő c vitamin szintnek.

A dohányzás is negatív hatással bír az íny állapotára, és fokozza az ínyproblémák, ínygyulladás súlyosságát. Irritálja a szöveteket, szájnyálkahártya gyulladás és egyéb szövet degeneráció kialakulásához vezethet.

 

5. Fogínygyulladás lelki okai, lehetséges ez?

 

Lelki állapotunk, stressz szintünk köztudottan befolyásolja testünk védekező képességét, így hatással lehet tulajdonképpen minden szervezetünkben lejátszódó folyamatra kisebb vagy mértékben. Ennek tekintetében az ínygyulladás kialakulásában, súlyosságában is szerepet játszhatnak lelki faktorok.

 

6. Genetikai hajlam, öröklődés

 

A fogágybetegség, ínygyulladás kialakulását befolyásolja a genetikai hajlam. Mindig nagyobb figyelmet kell fordítani az ínyproblémák, felismerésére azokban a családokban, ahol már előfordult a betegség a családtagok között. Ezért itt elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel.

Ínygyulladás tünetei

 

Sajnos az ínygyulladás tünetei nem mindig okoznak riadalmat a páciensek körében, hiszen sokan úgy vélik, hogy ezek az enyhének látszó tünetek nem jelentenek semmilyen komoly veszélyt a szájüregi egészségre. Azt azonban látni kell, hogy még a legenyhébb tünetek is előjelei lehetnek egy sokkal súlyosabb, az egész fogágyat érintő, legtöbbször visszafordíthatatlan betegségnek, úgymint  a fogínysorvadásnak (parodontitis).

Vannak olyan esetek is amikor kellemetlen tüneteket, akár fájdalmat tapasztalhatnak pácienseink. Az egészséges fogíny könnyen megkülönböztethető a gyulladt fogínytől.

A fogínygyulladás tünetei a következők:

 • ínyvérzés;
 • fogíny duzzanat, vöröses íny;
 • érzékeny, néha fájó fogíny;
 • lepedék, fogkő jelenléte;
 • kellemetlen lehelet;
 • fogíny tályog;
 • rossz lehelet.

 

Fogínygyulladás következményei

 

A fogászati rendelőben a gyulladt íny kialakulásának legnagyobb veszélye az, hogy kezelés nélkül bizonyos esetekben ráterjedhet a fogágy többi szövetére is, ezzel fogágygyulladás (parodontitis), fogínysorvadás kialakulását előidézve. Ahhoz, hogy a csontot is pusztító ínysorvadás alakuljon ki egyéb tényezőknek is fenn kell állnia, de ezek megléte esetén visszafordíthatatlan károsodásokat szenvedhet a fog tartószerkezete.

Fogínygyulladás kezelése

Fogínygyulladás kezelése

 

A fogínyvérzés kezelése épp olyan egyszerű, amilyen egyszerűen megérthető a kialakulásának oka. A szájban felhalmozódó lepedék, fogkő eltávolítása, és tartósan távol tartása a titka a sikeres kezelésnek. 

Természetesen ez nem mindig ennyire egyszerű, hiszen amikor torlódott fogak vagy nagyon pontatlan széli záródású fogpótlások mellett kell tökéletesen eltávolítani a plakkot, akkor annak azért vannak nehézségei.

Ínygyulladás kezelése a fogorvosi rendelőben

 

A gyulladt fogíny kezelése legtöbbször annyit takar, hogy a fogorvos, parodontológus vagy dentálhigiénikus különböző kézi vagy gépi eszközzel, polírozóval, speciális EMS készülékkel ( irányított biofilm terápia ) letakarítja a lepedéket valamint a fogkövet a fog- és ínyfelszínekről, majd a megtisztított felszíneket simára polírozza. A fogkő eltávolítás témájában itt olvashat részletesen.

Ezzel párhuzamosan segítünk a páciensnek megtanulni a helyes fogmosási technikát, ajánlunk olyan kiegészítő eszközöket, amelyekkel hatékonyabban tudja eltávolítani a lepedéket a hétköznapokban. Megmutatjuk a fogselyem, a fogköztisztító kefe megfelelő használatát, valamint szájfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő szájvíz használatát rendeljük el. 

Fogínygyulladás gyógyszer segítségével történő kezelése csak abban az esetben indokolt, ha gennyes ínygyulladás, fájdalmas fogíny fekély alakult ki.  Akut fogínygyulladás kezelése vagy fájdalmas fogínygyulladás kezelése kapcsán szóba jöhet antibiotikumos terápia is, de ennek eldöntése mindig szakember feladata. Ez esetenként magas lázzal és általános tünetekkel jár.

A gyulladásmentes állapot fenntartásában a régi, pontatlan, elálló szélű fogművek korrekciója, cseréje is alapvető fontosságú. Ebben kérje fogorvoskollégáink segítségét, akik minden egyes tömlés, betét, korona vagy híd készítésekor szem előtt tartják a készítendő fogrestaurátum tisztíthatóságát. Minden esetben pontos, vállas előkészítés mellett végezzük a fogpótlások kialakítását.

 

Ínygyulladás kezelése házilag. Mit tehetünk vérző íny ellen?

 

A fogíny gyulladás kezelése otthon is nagy fontossággal bír, ezáltal kiegészítve a professzionális kezeléseket. Fogínygyulladásra a legjobb, ha nem úgy gondolunk, mint egy esetenként kialakuló enyhe betegségre, hanem mint egy folyamatosan leselkedő veszélyre, amely ellen minden nap tennünk kell. 

Az otthoni kezelés mellett azonban ne feledkezzünk meg a professzionális fogorvosi ellátásról sem, mert csak így van mód a rejtett, kezdetben ártatlannak tűnő folyamatok időben történő felismerésére, kezelésére. Előrehaladott folyamatok, mint a gennyes ínygyulladás kezelése házilag egyáltalán nem javasolt.

Fogínygyulladásra a legjobb módszer az alapos fogmosás

 

A vérző fogíny kezelése házilag a legsikeresebb akkor, ha a tökéletesen végzett fogmosást időnként fertőtlenítő szájöblögetéssel is kiegészítjük. Ez nem csak a lepedék eltávolításában segít, hanem a kellemetlen lehelet megszűntetésében is. 

 

Fogköztisztító kefe, fogselyem

 

Fogínygyulladás ellen a fogkefe használata szükségszerű, de nem elégséges eleme a tökéletes szájhigiénia fenntartásának. Fontos a fogközök fogselyemmel, vagy fogköztisztítóval való tisztítása is, hiszen ezek a területek a normál fogkefe által nem elérhetőek, így kritikusak az ínygyulladás kialakulása szempontjából

 

Gyulladáscsökkentő szájvíz

 

Gyulladt íny kezelése házilag lehetséges különböző szájvizek használatával is, de a mechanikus tisztítást semmiképpen nem helyettesítheti, csupán kiegészítheti azt.

 

Fogínygyulladásra ecsetelő

 

Léteznek ecsetelők amik szóba jöhetnek gingivitis kezelésére, de hasonlóan a szájvíz használatához ezek csak járulékos segítői a kezelésnek, hiszem minden esetben a lepedék eltávolítása az elsődleges terápiás lépés.

Fogínygyulladás megelőzése

 

A fentiek tükrében, mint minden betegségnél így ebben az esetben is a legcélravezetőbb a folyamatok megelőzése. Ez az oki tényezők csökkentésén túl a megfelelő szájhigiéné fenntartásával valósítható meg.

A megelőzés része az otthon elvégzett higiéniai lépéseken túl a rendszeres professzionális tisztítás és a szűrővizsgálaton való megjelenés is, ami 6 havonta javasolt.

 

Előzze meg az ínygyulladást és látogasson el egy kontroll vizsgálatra a Helvetic Clinics rendelőjébe. A fogínygyulladás megelőzése, fogínygyulladás kezelés Budapest belvárosában, csak egy telefon kérdése. Hívja a +36 1 690 1304-es telefonszámot és készséggel állunk rendelkezésére!

GYIK - Fogínygyulladás gyakori kérdések

A fogkoronám mellett gyulladt, lila színű az íny. Ez lehet gyulladás?

A nem pontos széli záródású, ún. elálló szélű koronák mentén az íny sokkal nehezebben tartható tisztán, emiatt az ott felhalmozódó lepedék később gyulladást, akár csontvesztést is okozhat. Ilyen esetben nagyon fontos a koronák, fogpótlások, tömések könnyen tisztítható, pontos szélű fogművekre cserélése.

Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

Az ínyvérzés nagyon gyakor tünet, és nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Fontos azonban, hogy járjunk rendszeres fogorvosi vizsgálatra, hogy szakember vizsgálhassa meg az ínyvérzés okát. Egyszerű esetben fogkőeltávolítás elégséges lehet, melyet megfelelő otthoni szájhigiénia egészítsen ki. Az ínyvérzés egyáltalán nem ok arra, hogy a mechanikus tisztítást, fogmosást szüneteltessük, sokkal inkább alaposabb fogmosás javasolt.

Az ínygyulladás gócnak számít?

Amíg a gyulladás csak az ínyre lokalizálódik addig nem beszélünk gócról. Abban az esetben, ha ez a mélyebb szövetekbe terjed és fogágybetegség alakul ki akkor már igen.

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Dentálhigiénés program (1 állcsont)

Dentálhigiénés program (2 állcsont)

Irányított Biofilm Terápia csomag

Irányított Biofilm Terápia perio csomag

Polírozás

Orvosaink

Dr. Segatto Emil PHD, fogszakorvos

 • State of the Art Fogszabályozás
 • Arc-esztétikai elemzések
 • Orthognát sebészeti beavatkozások alkalmazása
 • Aktív önligírozó bracketek használata
 • Szkeletális horgonylatok
 • Sínes kezelések