Mit érdemes tudni a fogínysorvadás témájában?

 

Oldalunkon összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a fogágybetegségről, ínygyulladásról, így mély betekintést nyerhet a témába.

Fogínysorvadás - fogágybetegség

 

A fogágybetegség, más néven fogágygyulladás a fogakat körülvevő szövetek gyulladásos megbetegedését jelenti. A fogínysorvadás a fogágybetegség közkeletű neve. A fogágybetegség gyógyításával a parodontológia, mint szakterület foglalkozik, a betegség gyógyításában jártas fogszakorvos a parodontológus. Jelentősége óriási, hiszen népbetegségről van szó. Ma a fogak elvesztésének leggyakoribb oka a fogágybetegség, és nem a fogszuvasodás.

Fogínysorvadás folyamata

A fogágy

 

Ahhoz, hogy részleteiben megérthessük a betegséget, ejtsünk néhány szót a fogak körüli szövetek felépítéséről. Fogainkat körülvevő szövetek összessége a fogágy. A fogágy feladata, hogy fogainkat stabilan, de kissé rugalmasan a szánkban tartsa. A fogak gyökere cementtel fedett, az állcsontban ülnek, amikhez gyökérhártyarostokon keresztül kapcsolódik. Az állcsontot a fogíny borítja kívülről.

Ínygyulladás, ínysorvadás, melyik mit jelent?

 

A fogágyat érintő elváltozások, betegségek közül a leginkább említésre méltó a gyulladásos alapú elváltozások. A két legfontosabb gyulladásos elváltozás a fogínygyulladás és a fogágygyulladás (ínysorvadás). Az ínygyulladás csak az ínyszövet visszafordítható gyulladását (gingivitis), a fogágybetegség viszont az összes fogágyszövet gyulladását és visszafordíthahatlan pusztulását eredményezheti.

A fogágybetegségnek az esetek nagy részében még napjainkban sem tulajdonítanak kellő jelentőséget a páciensek. Tekintettel arra, hogy a tünetek látszólag nem súlyosak, a legtöbb ember könnyedén legyint egy kis fogínyvérzés vagy visszahúzódott íny láttán. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fogágyat érintő megbetegedések népbetegségnek számítanak, a lakosság több, mint 90%-a kisebb nagyobb mértékben érintett leggyakrabban ínygyulladással, ritkábban súlyos, tényleges tapadásveszteséggel járó fogágygyulladással. Az említett betegségek kezdeti stádiumban legtöbbször fájdalommentesek, csak néhány enyhe tünet utalhat a jelenlétükre.

Lejátszás

A fogínysorvadás okai

 

A fogágy gyulladás, a fogínysorvadás kialakulása a szánkban lévő agresszív baktériumok jelenlétének köszönhető. A betegség oka a szájüregben felhalmozódó bakteriális felrakódások (lepedék, fogkő), aminek felszínén mindig friss baktériumréteg található. Ezek a baktériumok egészséges esetben is a szánkban vannak, de a nem kellően alapos fogmosási technika (nem megfelelő, rossz szájhigiéné) esetén elszaporodnak, összetételük megváltozik.

Fogínysorvadás és a szájhigiénia

 

A lepedékréteg vastagodása olyan baktériumtörzsek megjelenésének kedvez, amelyek oxigén jelenléte (anaerob) nélkül érzik igazán jól magukat. Minél vastagabb a plakk, annál kisebb koncentrációban jut az oxigén a lepedékréteg belsejébe, ezáltal az anaerob baktériumok kerülnek túlsúlyba.

A nem megfelelő szájhigiéné tehát egyértelműen a ínysorvadás kialakulásának kedvez. Ehhez kapcsolódóan minden olyan fogmű, restaurátum, fogpótlás, ami nem kellő mértékben tisztítható azaz nehezíti a lepedék eltávolítását, fokozza a plakk felhalmozódást, a baktériumok elszaporodását és ezáltal a gyulladásos folyamatok kialakulását. A fogínygyulladás megelőzése és a fogágbetegség megelőzése szempontjából is kritikus tényező tehát a tökéletes szájhigiénia, Ezzel tehetünk a legtöbbet azért, hogy elkerüljük a betegséget.

Minden fogászati beavatkozásnak szem előtt kell tartania a fogágy, a parodontium védelmét! Jól tisztítható, sima felszínű és pontos széli záródású fogpótlások készítése az egyetlen elfogadható megoldás, hogy a pácienseknek a rosszul kivitelezett fogművekkel ne eredményezzünk gyulladásos elváltozásokat.

 

Dohányzás, immunrendszer és egyéb tényezők a fogágybetegség kialakulásában

 

 Fogágybetegség kialakulásához nem elegendő azonban a nem kielégítő szájhigiéné. A lepedék és az agresszív bakteriális törzsek jelenléte mellett szükséges az immunrendszer nem megfelelő védekezése is, amit részben genetikai, részben bizonyos hormonális változások, állapotok befolyásolhatnak. Ezeket a tényezőt elkerülni, befolyásolni nem igazán tudjuk. Ami a fogínysorvadás megállítása érdekében különösen fontos, az az időbeni felismerés. 

Szintén fontos megemlítenünk, hogy a dohányzás nagyfokú rizikótényezőt jelent a betegség kialakulásában, illetve a már kialakult ínysorvadás súlyosbodásában. A fogágybetegség kezelésének sikere, a gyulladásmentes állapot hosszú távú stabilizálása érdekében fontos szem előtt tartani azt, hogy a dohányzás nagy mértékben rontja az íny vérkeringését Időnként felmerül kérdésként a páciensek részéről, hogy a kialakulásban a fogínysorvadás lelki okai mennyiben játszanak szerepet. Természetesen az emberek pszichés állapota bizonyos szinten hatással van szervezetünk, így az immunrendszerünk működésére, azonban a ínysorvadás kialakulásával nagyon szoros összefüggést még nem sikerült kimutatni a kutatásokban. 

A fogágybetegség, avagy fogínysorvadás tünetei

 

A fogágygyulladás általában látványos tünetek nélkül kialakuló, hónapok vagy évek alatt előrehaladó betegség, ami a kezdeti ínyvérzés, fogínygyulladás után már csak előrehaladott állapotában mutat a páciens számára is könnyen érzékelhető jeleket. A fogínysorvadás jelei között szerepelnek az olyan súlyosabb tünetek, mint a fogak elvándorlása, a mozgó fogak megjelenése ( fogak kilazulása), esetenként pedig fájdalom, duzzanat jelenléte. Rendkívül fontos a betegség időben történő felismerése, mielőtt a súlyos tünetek kialakulnak.

Vérző íny grafika

A korai felismerés céljából kezdjük pácienseink ellenőrzését mindig a fogágy alapos vizsgálatával, és amennyiben arra utaló jeleket találunk, azonnal megkezdjük a parodontális kezelést. Az öröklődő hajlam miatt rendkívül fontos a már kialakult betegségben szenvedő páciensek rokonainak, gyermekeinek szigorú és rendszeres szűrése, vizsgálata.

A fogínysorvadás diagnózis felállításának nagyon fontos része a precíz, digitális képalkotó eljárások használata. Legyen szó panoráma röntgenről, fogcsoportokat ábrázoló párhuzamos technikával készülő röntgen felvételről vagy 3D CBCT felvételről, a megalapozott diagnosztika alapja a röntgenfelvételek alapos elemzése. Az, hogy a páciens valódi tapadásveszteséggel járó fogágygyulladásban szenved-e, az csak röntgenfelvételek elemzésének segítségével dönthető el egyértelműen.

A fogágybetegség korai tünetei, amire figyelmet kell fordítani:

 • fogínyvérzés, fogínygyulladás (pl. fogmosáskor);
 • lepedék, fogkő felhalmozódás a fogak között;
 • duzzadt, vörös íny;
 • esetenként kisfokú érzékenység;
 • kellemetlen lehelet.

Szakorvos tanácsa

 

Fogínyvérzés, mozgó fog, visszahúzódott fogíny esetén mindig jusson eszünkbe, hogy a tünetek hátterében fogágygyulladás (ínysorvadás) is állhat. Sajnos a betegség csak ritka esetekben jár intenzív fájdalommal. Hasonló tünetek fennállása esetén minél hamarabb keressen minket, hiszen a betegség korai felismerése a legnagyobb fegyverünk!

dr. Berkei Gábor parodontológus, szakmai vezető

A fogágybetegség súlyosbodása

 

A fogágybetegség minden esetben ínygyulladással (gingivitis) kezdődik. Korai stádiumban felismerve a betegség megfelelő kezeléssel egyszerűen megállítható, visszafordítható. Ebben a fázisban még semmiféle visszafordíthatatlan károsodás nem alakul ki a fogakat körülvevő szövetekben, ezért hangsúlyozzuk a betegség korai felismerésének és kezelésének  fontosságát. Legjellemzőbb tünet a fogmosáskor fellépő ínyvérzés, illetve a duzzadt, vörös ínyszél. A fogmosáskor fellépő vérzés csak a legritkább esetben jelentkezik a túl erős fogmosás vagy túl kemény sörtéjű fogkefe miatt, sokkal inkább az ínygyulladás klinikai jele.

Fogínysorvadás, visszahúzódott fogíny képe

Amennyiben a gyulladás az íny alatti keményszövetekre (csont, rostrendszer) is ráterjed, a betegség súlyosabb típusával állunk szemben. Ezt hívjuk fogágygyulladásnak, fogágybetegségnek (parodontitis). Előrehaladott stádiumban a fogak gyökereit körülvevő csont is érintetté válik, pusztul, így a fogak körül mély tasakok jönnek létre, és a gyökér egyre nagyobb része kerül íny fölé. A fogínysorvadás képe ilyenkor típikus, fogorvos számára könnyen felismerhető. Végső stádiumban a fogak is kilazulnak, stabilitásuk nagymértékben csökken, végül megfelelő kezelés hiányában a fogak kiesnek a helyükről.

A már kialakult fogágybetegségek tünetei

 • foglazulás, mozgó fog
 • kellemetlen lehelet
 • fogak elvándorlása
 • lepedék, fogkő felhalmozódás a fogak felszínén
 • fájdalom, duzzanat
 • fogínyvérzés
 • mély tasakok a fogak körül
 • genny

A fogágybetegség felismerése, vizsgálati lehetőségek

Fogágybeteg páciens röntgen képének vizsgálata

Az egyszerű fogínyvérzés is olyan intő jelnek számít, ami arra utal, hogy valami nincs rendben fogainkkal, fogágyunkkal. Érdemes ezeket a kis, jelentéktelennek látszó tüneteket is nagyon komolyan venni, mert a betegség kialakulásának korai fázisában még meg tudjuk állítani, akár vissza is tudjuk fordítani a káros folyamatokat. A kiindulási állapot teljeskörű ismerete valamint a megfelelő diagnózis felállítása elengedhetetlen feltétele a pontos tervezésnek. Ehhez a Helvetic Clinicsben rendelkezésünkre állnak az emberi szervezetet maximálisan kímélő fog CT, fogröntgen, panoráma- és intraorális Planmeca típusú röntgen berendezések.

Fogínysorvadás kezelés munka közben

Az elkészült diagnosztikai felvételek és kezelési terv pedig alapját képezik a későbbiekben elvégezni kívánt kezeléseknek.

Fogágybetegségben szenvedő páciens kezelését mindig az egész szájüregre kiterjedő vizsgálat sorozattal kezdjük. Ennek része a részletes klinikai vizsgálaton és a parodontális paraméterek rögzítésén (tasakmélység) túl a radiológiai röntgenvizsgálat is.

Klinikai vizsgálat során a parodontológus specialista átvizsgálja a szájban lévő felszíneket, majd egy ún. parodontális szondával méréseket végez egyes vagy akár az összes fog mellett. Ezeknek a méréseknek a célja megállapítani azt, hogy vannak-e tasakok a fogak körül, milyen a páciens fogágyának gyulladásos állapota, van-e ínyvisszahúzódása, milyen az aktuális szájhigiénés állapota. A klinikai vizsgálattal párhuzamosan röntgenvizsgálat is történik.

Ez lehet digitális panoráma felvétel, long cone típusú fogröntgen felvétel vagy 3D CBCT felvétel. Ezek alapján a kezelőorvosának általában már elég információja lesz ahhoz, hogy felállítsa a diagnózist. 

A diagnosztikai vizsgálatokat nagyon szigorú parodontális tervezés követi, ami dönt a reménytelen fogak eltávolításáról, a kérdéses fogak jövőjéről, a megtartható fogak kezelésének lépéseiről, illetve a foghiányok ideiglenes, majd a későbbi végleges pótlási lehetőségeiről is. A tervezés szerves részét képezi a kezelési terv, amely minden fontos információt tartalmaz a kezelések időbeli lefolyásáról, a gyógyulási időkről, a kezelések költségeiről.

Fogínysorvadás konzílium

A fogínysorvadás kezelése csapatmunka

 

A fogínysorvadás kezelése a precíz ínysorvadás diagnosztika, valamint a szakértelemmel és gyakorlattal rendelkező fogorvosi csapat alappillérein nyugszik. A Helvetic Clinicsben a gyógyító tevékenységet a parodontológiai szemlélettel dolgozó 16 fős orvoscsapat és a digitális diagnosztikai géppark biztosítja.

A fogínysorvadás megelőzése érdekében a felhalmozódott lerakódásokat, elszíneződéseket fogkő eltávolításával kezeljük, hiszen a fogak felszínéről minden gyulladást fenntartó elemet el kell eltávolítani. Zárt küret, nyílt kürettázs is lehetséges kezelési módszer a fogak kilazulása ellen. Ilyenkor eltávolítjuk a gyulladt szöveteket, helyi érzéstelenítésben. A reménytelen prognózisú, menthetetlen fogakat a legtöbb esetben el kell távolítani. A professzionális kezelések mellett tökéletes szájhigiénia is fontos.

Ahhoz, hogy a gyógyító tevekénységünk sikeres legyen, Önre is szükségünk van. A fogínysorvadás ellen folyó küzdelem nem ér véget a rendelő falainál. A szánkban nyálból képződő lepedék felhalmozódása folyamatos, ami folyamatos tevékenységet követel meg a páciensek részéről is a mindennapi szájhigiéné fenntartása során. A fogágygyulladás kezelése igazi csapatmunka, amiben épp olyan nagy jelentősége van a parodontológusnak, a dentálhigiénikus kollégának, mint az Ön aktív közreműködésének.

Stabil eredmény csak az Ön aktív részvételével lehetséges. Rendkívüli motiváltság, tökéletes szájhigiénia és a kezelések utáni rendszeres kontroll biztosítja azt, hogy fogai hosszú távon is egészségesek maradjanak!

Amennyiben a fenti tünetek jelentkeznek Önnél és szeretné megmenteni fogait, ne halogassa a döntést. Jelentkezzen be egy parodontológiai konzultációra a +36 1 690 1304-es telefonszámon és vegyen részt rendszeres fogászati ellenőrzésen is.

 

GYIK - Gyakori fogínysorvadás kérdések

Szükséges-e röntgenfelvételt készíteni fogínysorvadás esetén?

Tekintettel arra, hogy a tényleges tapadásveszteség mértéke csak klinikai vizsgálatból nem állapítható meg egyértelműen, ezért egy alapos, mindenre kiterjedő parodontális vizsgálatnak szerves részét képezi a digitális röntgenfelvétel.

Ha nem tudok leszokni a dohányzásról, akkor a kezelésnek sincs semmi értelme?

Természetesen nagyon nagy segítség a kezelést illetően, ha a páciens sikeresen le tud szokni a dohányzásról, azonban e nélkül is nagy lépéseket tehetünk a gyógyulás irányába.

Kaphatok fogínysorvadás diagnózist röntgenfelvétel alapján telefonon vagy email-en keresztül?

Annak ellenére, hogy egy röntgenfelvétel nagy segítség a diagnózis felállításában, a fogágy betegségeinek vizsgálatakor nem lehet eltekinteni a páciens szájának klinikai vizsgálatától sem.

Egyik szülőmnek is ínysorvadása volt, fiatalon veszítette el a fogait. Én is így járhatok?

Tekintettel arra, hogy a fogágybetegségre való hajlam öröklődhet, nagyon fontos a korai felismerés. Azoknak a pácienseknek, akiknek a családjában korábban fogágybetegség kialakulása volt megfigyelhető, fokozottan figyelnie kell a megelőzésre és a korai felismerésre.

A fogkoronám mellett gyulladt, lila színű az íny. Ez lehet gyulladás?

A nem pontos széli záródású, ún. elálló szélű koronák mentén az íny sokkal nehezebben tartható tisztán, emiatt az ott felhalmozódó lepedék később gyulladást, akár csontvesztést is okozhat. Ilyen esetben nagyon fontos a koronák, fogpótlások, tömések könnyen tisztítható, pontos szélű fogművekre cserélése.

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

10 000 Ft

Íny alatti fogtisztítás (zárt küret) foganként

55 000 Ft

Íny alatti fogtisztítás (zárt küret) kvadránsonként

28 000 Ft

Íny alatti sebészi fogtisztítás (íny feltárással) foganként (min. 2 fog)

140 000 Ft

Íny alatti sebészi fogtisztítás (íny feltárással) kvadránsonként

189 000 Ft

Ínyvisszahúzódás sebészi ellátása szabadlebeny átültetésével (1-2 fog)

229 000 Ft

Ínyvisszahúzódás sebészi ellátása szabadlebeny átültetésével (3 vagy több fog)

Orvosaink