Parodontológia Budapest belvárosában a mozgó fogakért

Parodontológia jelentése?

 

Sok tévhit kering a parodontológia jelentése kapcsán. Sokan például tévesen “ paradontológia “ kifejezéssel illetik a szakterületet és az ezzel foglalkozó szakember szintén csak helytelenül “ paradontológus “ .

Az alábbiakban szeretnénk tisztába tenni ezeket a félreértéseket és pontatlanságokat. Parodontológia a fogorvoslás tudományának azon szakterülete, ami a fogágyat, a fog tartószerkezetét érintő betegségek sikeres kezelésével foglalkozik. Parodontológus szakorvos az a specializálódott fogorvos aki képzett és jártas a fogágy betegségeinek kezelésében. Parodontológiai klinika, vagy rendelő pedig az az intézmény amely rendelkezik egy vagy több parodontológussal, tehát felkészül a fogágybetegség ellátására.

Fogorvosi rendelőnk parodontológusai a budapesti Semmelweis Egyetem képzésein tanultak, így felkészült szakemberek a parodontológiai problémák ellátására, ami ma már tényleg lehetséges.

A fogágy felépítése, avagy mit kezel a parodontológus?

 

Ahhoz, hogy részleteiben megérthessük a betegséget, amivel a parodontologia foglalkozik, ejtsünk néhány szót a fogak körüli szövetek felépítéséről. Sok a fogászatban ismert elváltozással szemben, a fogágy betegségeinél a fogak belső szövetei nem vesznek részt.

Fogainkat körülvevő szövetek összessége a fogágy. A fogágy feladata, hogy fogainkat stabilan, de kissé rugalmasan a szánkban tartsa. A fogak az állcsontban ülnek, foggyökér felszínét cement borítja, amihez gyökérhártyarostok segítségével kapcsolódik a fogmeder. Az állcsontot a fogak között fogíny borítja kívülről.

A fogágyat négy szövet alkotja:

  • fogíny;
  • gyökérhártyarostok;
  • gyökércement;
  • csontszövet a fog körül.

Ezek a szövetek képesek együttesen a fogakat stabilan a helyükön, a szájban tartani. A szövetek különböző, leggyakrabban gyulladásos eredetű megbetegedéseivel foglalkozik a parodontológia.

A Helvetic Clinics rendelőjében elérhető több parodontológus Budapest belvárosában, aki a fogágybetegségek sikeres gyógyítására specializálódott.

Parodontológus szakorvos tanácsa

 

Szánkban élő, lepedékhez tapadó baktériumok okozzák az emberek többségét érintő fogágy problémák leggyakoribb formáit. Bár vannak egyéni különbségek, a kezelések mindig megegyeznek abban, hogy tiszta, lepedékmentes, gyulladásmentes felszíneket hozzunk létre a pácienseink szájában. Parodontológiai szemlélettel végezzük fogászati beavatkozásainkat, előtérbe helyezve a hosszú távú szájüregi egészséget!

dr. Lukács László parodontológus

Fogágybetegség, fogínysorvadás, parodontózis, parodontológiai kezelések

 

Milyen eszközeink vannak a mozgó fogak megmentésére?

 

A fogágybetegség – hétköznapi nyelven fogínysorvadás, vagy parodontózis – sokszor észrevétlenül alakul ki, és már csak akkor figyelünk fel a gyanús tünetekre, amikor a betegség előrehaladott állapotban van, és fogaink veszélybe kerültek. Meglepően kevés tünet mellett is tehát a fogak tartószerkezetének gyulladásos megbetegedése végül a fogak elvesztéséhez vezethet.

Fog körül fogkő

A fogágybetegség a szájban felhalmozódó lepedék és fogkő felszínéhez kötődő milliónyi baktérium által okozott gyulladásos betegség. Első tünete az ínygyulladás, amely a kezdeti stádium után az arra fogékony szervezetben tovább fejlődhet, és a fogágy szöveteinek a gyulladását okozhatja. 

Ez a baktériumok okozta gyulladásos megbetegedés  eredményezi a gyökérhártyarostok gyulladását, majd a csont visszahúzódását. Megfelelő parodontológiai kezelés nélkül egy idő után a fogak meglazulásához, majd kieséséhez vezethet. A fogínysorvadás kezelése témakörben részletesen itt olvashat.

A parodontológus feladata, gyulladásos elváltozások kezelése

 

A parodontológiai kezelések célja az íny alatti és íny feletti fogkő eltávolítása, az íny és a fogak egészségének megőrzése, a fogágy gyulladás megszüntetése. A parodontológiai kezelések során minden esetben törekszünk arra, hogy a fogak felszínén megtelepedett baktériumokat eltávolítsuk, így elkerülhetjük a fogágybetegségek kialakulását, rosszabbodását. 

A kialakult fogágybetegség során a mozgó fogak megmentésére több kezelési módszer létezik, ilyenek például a nyitott küret, zárt küret, de említhetjük a különböző regeneratív műtéteket is.

A fogorvosi rendelőben elvégzett kezelések után a megfelelő szájhigiénia fenntartása elengedhetetlen.

Fogágyat érintő gyulladásmentes állapotok kezelése

 

Léteznek más típusú fogágyat érintő műtéti beavatkozások amik nem kapcsolódnak a fogínysorvadás témaköréhez. Ezek közül említhető a koronahosszabbító műtét, illetve az ínyvisszahúzódás sebészi kezelése, vagyis ínyplasztika.

Ínyvisszahúzódás

Gyulladásmentes ínyvisszahúzódás kezelése

 

Az íny főként anatómiai okok miatti visszahúzódása nem eredményezi a fogak elvesztését, de okozhat kellemetlen panaszokat és problémákat a pácienseknek. Általában a szűk fogív és a vékony ínytípus esetén alakul ki, ha nem megfelelő, durva fogmosási technikával párosul. Amellett, hogy esztétikai hátrányt jelent, gyakran jelenik meg a szabaddá vált gyökérfelszínen gyökérszuvasodás, valamint sokszor okoz fognyaki érzékenységet is.

Kezelése lehet tüneti a fogérzékenység enyhítésére (fogtömés), de vannak olyan műtéttechnikák (pl. fogínyvisszahúzódás kezelése) is, amikkel sikeresen tudjuk fedni a szabaddá vált gyökérfelszínt.

 

Parodontológia árak

 

A parodontológia árak széles skálán mozognak. Az árképzés függ az elvégzett parodontológiai kezelés típusától, a kezelt terület kiterjedésétől, a szükséges csontpótló anyag mennyiségétől, az alkalmazott technikai háttértől is. A különböző parodontológiai kezelés árak az oldal alján ismerhetők meg, vagy az fogászati árak oldalon olvashatók.

Amennyiben parodontologiai problémákkal küzd, ne halogassa a döntést. Az Ön számára is elérhető képzett parodontológus Budapest belvárosában. Jelentkezzen be egy parodontológiai konzultációra a +36 1 690 1304-es telefonszámon!  Várja Önt a Helvetic Clinics parodontológia Budapest központjában!

GYIK - Gyakori parodontológiai kérdések

Mi a különbség a parodontológiai klinika és a parodontológiai rendelő között?

A parodontológia klinika egy egyetemi oktató intézmény ami a fogágybetegség témakörében oktat, kutat illetve végez betegellátást, míg a parodontológiai rendelő egy olyan fogorvosi rendelő ami rendelkezik parodontológus szakemberrel.

Mitől parodontológus egy fogorvos?

A parodontológia szakterület egy szakképzés a fogorvosi egyetem elvégzése után. A képzés sikeres elvégzése után elnyerhető cím a parodontológus szakorvos.

Parodontológusnál jártam és ki szeretné húzni az egészséges fogamat, mit tegyek?

Annak ellenére, hogy a fog maga egészséges (például nincs tömés benne), nem jelenti azt, hogy a fogágy is egészséges. Sajnos előrehaladott fogágybetegségben szenvedő pácienseknél gyakran előfordul, hogy reménytelen prognózisú fogak esetén is az egyetlen megoldás a foghúzás, annak ellenére, hogy a fog önmagában egészséges.

Van jó parodontológus Budapesten?

Budapesten több olyan fogorvosi rendelő van, ami parodontologia területén jártas. A Helvetic Clinicsben 2 parodontológus és két parodontológus rezidens dolgozik a fogágybeteg fogak megmentéséért.

A parodontológus minden fogat meg tud menteni?

Természetesen nem. Fontos tudni, hogy nem az a legjobb parodontológus aki minden fogat meg akar menteni, hanem az aki megfelelő döntést tud hozni arról, hogy melyik fogat érdemes és melyik fogat nem érdemes megtartani. Egy időben eltávolított beteg fog sokszor sokkal nagyobb eséllyel pótolható implantátum beültetéssel, mint egy sok ideig ki nem húzott nagyon beteg fogággyal rendelkező társa.

Mit jelent a parodontológiában a nyitott kürett, vagy nyitott kürettálás?

Nyitott küret a helyes kifejezés, ami egy sebészeti kezelést jelent. Lebenyképzés mellett biztosít tökéletes rálátást a fogfelszínekre, így azok maradéktalan megtisztítása lehetővé válik.

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Íny alatti fogtisztítás (zárt küret) foganként

Íny alatti fogtisztítás (zárt küret) kvadránsonként

Íny alatti sebészi fogtisztítás (íny feltárással) foganként (min. 2 fog)

Íny alatti sebészi fogtisztítás (íny feltárással) kvadránsonként

Ínyvisszahúzódás sebészi ellátása szabadlebeny átültetésével (1-2 fog)

Ínyvisszahúzódás sebészi ellátása szabadlebeny átültetésével (3 vagy több fog)

Orvosaink