Fogíny visszahúzódás kezelése

A parodontológiai problémák kisebb hányadát az esztétikai elváltozások teszik ki. Az ínyszél asszimmetriáját, gyulladásmentes visszahúzódását ma már – kiterjedésétől és fokozatától függően – nagy mértékben tudjuk korrigálni.

Ínyvisszahúzódás esetén (ínyrecesszió) a foggyökér felszínének egy része (amit egészséges esetben íny fed) szabaddá válik. Emiatt a fog koronája – íny fölött látható része – hosszabbnak tűnik, mint a szomszédos fogakon, megbontva a fogsor ínylefutásának harmóniáját. Ez azonban nem csak esztétikai problémát okozhat, hanem fokozhatja a fognyak érzékenységét hideggel, meleggel, édes ízzel szemben, és növeli a fognyaki szuvasodás kockázatát is (kompozit tömés lehet a megoldás). Általában lassú folyamat, így sokan észre sem veszik időben. Fogínyünk reakciója az irritáló behatásokra nagyban függ genetikai adottságainktól, így a vékony biotípusú íny érzékenyebb, míg a vastag biotípusú ellenállóbb. Hölgy pácienseinket érintik a különböző életszakaszokban bekövetkező hormonális változások, amik hatására az ínyszövet érzékenyebbé válik.

Ínyvisszahúzódás okai

Az gyulladásmentes ínyvisszahúzódás legfőbb oka anatómiai eltérés. A fog ilyenkor a fogíven kívül helyezkedik el, emiatt vékonyabb, vagy teljesen hiányzik a fog adott felszínén a csontszövet. Ilyenkor az íny érzékenyebb és a túlságosan erős vagy nem megfelelő technikájú fogmosás segíti elő az ínyvisszahúzódás kialakulását. Az ínyvisszahúzódás oka lehet még a fogak nem megfelelő érintkezése, harapási rendellenességek miatt kialakuló kialakuló túlterhelődés is.

Rendelőnkben nem csak az elváltozásokat kezeljük, hanem segítünk a megfelelő fogmosási technika elsajátításában is, amivel megelőzhetjük, illetve fenntarthatjuk az egészséges állapotot.

Ínyvisszahúzódás kezelése

Az ínyvisszahúzódás fedésére különböző műtéti technikák léteznek (ínyplasztika). A megfelelő műtéti típus kiválasztása az eredményesség kulcsa. Az ilyen jellegű műtétek nagy odafigyelést, szakértelmet és tapasztalatot kívánnak, hiszen érzékeny beavatkozások, emiatt nagyon fontos az operatőr személye. Sokszor a hiányzó íny mennyiséget a szájüreg egyéb területeiről (szájpadlás) pótoljuk.

Ennek értelmében inkább beszélünk fogíny átültetésről, mint arról, hogy a fogíny visszanő, hiszen ennek gyakorlatilag nincs realitása. Szintén nagyon fontos a megfelelő méretű varratok behelyezése, ami gyakran sokkal kisebb annál, mint amit az általános szájsebészetben alkalmazunk.

Ha szeretné a fogínyvisszahúzódás problémáját kezeltetni, ne habozzon, mert létezik megoldás. Fáradjon el hozzánk egy fogászati konzultációra, hogy mielőbb megoldhassuk a problémáját. Parodontológus csapatunk segít fog. Hívja a  a +36 1 690 1304-es telefonszámot!

Áraink

169.000 HUF

Ínyvisszahúzódás sebészi ellátása szabadlebeny átültetésével (1-2 fog)

203.000 HUF

Ínyvisszahúzódás sebészi ellátása szabadlebeny átültetésével (3 vagy több fog)

Orvosaink