Mit jelent a fogpótlás? Árak, fajtái, tudnivalók

Mit is jelent a fogpótlás?

 

A kifejezés gyakorlatilag egy gyűjtőfogalmat jelent. Azokat az szánkba helyezett elemeket értjük alatta, amik pótolhatják a fogak hiányzó részeit, vagy a fogak egészét. A fogpótlási lehetőségek szerteágazóak. 

Teljes fogak pótlása esetén a fogművek kiterjedhetnek egyetlen, vagy néhány hiányzó fog pótlásától (részleges pótlás) a teljes foghiány esetén készülő készülő társaikig. Fogpótlás fogínysorvadás esetén pont úgy szükséges lehet, mint szuvasodás vagy foghúzás után.

 

Fogpótlás célja

 

A fog pótlás célja a fogak hiányzó részeinek, vagy a fogak egészének pótlása. Az elkészített fogműveket tehát leggyakrabban a fogak helyreállítására (például egy letört fog pótlása esetén), foghiányok kezelésére használjuk. 

Fogmű tervezése

 

A különböző foghiányok esetében állandó célunk az, hogy a biztosabb rögzülés érdekében felhasználjuk a természetes fogak, fog implantátumok felszíneit, így növelhetjük a fogmű stabilitását. Ezzel a saját fogakhoz (egy vagy több fogat bevonhatunk), beültetett implantátumokhoz kapcsoljuk a pótlásokat, így a páciensek számára hosszú távon növelni tudjuk a komfort érzetet. Híd esetben (foghíd) például a hiányt határoló szomszédos fogakhoz rögzítjük a pótlást. 

Természetes vannak esetek amikor a fogpotlas készítésekor úgy döntünk, hogy a foghiány kezelésére nem választunk olyan módszert (pl. fogcsiszolás), ami véglegesen megváltoztatja a fogak szerkezetét formáját. Erre példa az ideiglenes pótlás használata. Abban az esetben amikor egy foghiányt implantátum beültetés útján szeretnék kezelni, viszont szükséges a gyógyulási idő alatt az esztétikai rehabilitáció, indokolatlan lecsiszolni a szomszédos fogakat arra a néhány hónapra, míg elkészül az implantátumos fogpótlás. 

Ilyenkor olyan ideiglenes típust választunk, aminek az elkészítése nem okoz maradandó károsodást a fogban.

A foghiányok következményeiről, típusairól és gyógyításukról itt olvashat bővebben.

Fogpótlás fajtái, csoportosításuk

 

Több lehetőségünk van a fogművek csoportosítására. A csoportosítás alapja lehet

 • rögzítettség
 • alapanyag
 • a viselés időtartama 
 • hogy ki készíti őket
 • annak kiterjedése
 • fogmű készítésének módja
 • fog pótlás ára

 

I. Fogmű csoportosítása rögzítettség szerint

Rögzítettség szerint beszélhetünk fixen rögzített vagy kivehető típusról.

 

I.1. Rögzített fogpótlás típusai

 

Ebben az esetben az elkészített pótlásokat a páciensek nem tudják eltávolítani a szájból. Az elkészített fogművek fixen rögzítettek, emiatt egészséges esetben nem mozognak a szájban.

Saját foghoz rögzített vagy implantációs fogpótlás

 

A rögzített pótlások egyes típusai, így a koronák és hidak készíthetők saját fogak mellett implantátumra is. Míg a természetes fogakhoz minden esetben fogászati cement segítségével kapcsolódnak, addig a beültetett műgyökérre készült fogpótlás csavaros, vagy cementtel rögzített is lehet. Ez utóbbi előnye, hogy roncsolás nélkül eltávolítható, így szükség esetén javítható. A cementtel ragasztott elemek, csak azok károsodásával távolíthatók el.

Lényeges tudnivaló, hogy lehetőség szerint kerüljük el az implantátum és a természetes fog fix összekötését, hiszen a két stabil pont rögzítettsége különbözik. A fogak esetében dinamikus, rostok útján stabilizált a kapcsolat, ami azt jelenti, hogy kisebb vagy nagyobb mozgathatósággal rendelkeznek.

Ez a húzó vonó erő szükséges ahhoz, hogy a fogágy egészséges maradhasson. A beültetett fogimplantátum teljesen összecsontosodik a fogmederrel, ennek következtében semmilyen mozgathatósága nincs. A fentiekből következik, hogy a különböző típusú pillérek összekötése kedvezőtlenül hat a másikra, tehát nem javasolt, kerülendő.

 

I.2. Kivehető fogművek típusai

Az ebbe a csoportba tartozó fogműveknél a fogsorokat a páciensek eltávolítják a szájból. Az oldható kapcsolat miatt a fogműveknek egészséges esetben is van egy kis mozgása.

Kivehető fogpótlás

A leggyakoribb kivehető fogpótlások:

 

 • Műanyag fogsor, teljes protézis;
 • Részleges lemezes fogpótlás, fémlemezes fogsor, részleges kivehető fogpótlás;
 • Teleszkópos fogpótlás;
 • Lokátoros fogsor;
 • Csúsztatós fogsor (kombinált fogsor);
 • Kapcsos kivehető fogpótlás;
 • Stéges fogsor.

Kivehető fogsor rögzítésében is részt vehet saját fog, vagy implantátum

 

A kivehető pótlásokat tovább osztályozhatjuk aszerint, hogy milyen stabilizáló elemeket használunk rögzítésükhöz. MIndig arra törekszünk, hogy amennyiben saját fog áll rendelkezésre azt bevonjuk a fogsor rögzítésébe (pl. teleszkópos fogsor ), ha nincsenek saját meglévő fogak akkor indokolt fog implantátum beültetés.

 

Kivehető fogpótlás készítésének menete

 

A kivehető pótlások elkészítése általában hosszabb időt vesz igénybe mint a rögzített restaurációk előállítása. A részleges fogpótlás menete, vagy a kombinált fogsor készítése több egymást követő lépésből áll, ami különböző lenyomatok és próbák sorozata. Ez utóbbi esetben, amikor híd, vagy korona is készül a pótlás részeként még több lépéssel kell számolnunk a kezelés ideje alatt, ami a kombinált fogpótlás árak magasabb volta tükröz.

Szakorvos tanácsa

 

A fogpótlások megfelelő személyre szabott tervezése, kiválasztása komoly szaktudást és tapasztalatot igényel. Azt vallom, hogy minden fogorvosnak követnie kell a legújabb fejlesztéseket, újdonságokat és olyan fogtechnikus csapattal kell együtt dolgoznia, aki képes magas szinten megvalósítani azt, amit mi fogorvosok megálmodtunk. Szerencsére ez a Helvetic Clinicsnél adott, hiszen egy épületen belül, helyben van Magyarország egyik legfelszereltebb fogtechnikai laboratóriuma. Mi hosszú távra tervezünk!

Dr. Bendes Balázs fogorvos

 

II. Fogmű csoportosítása alapanyag szerint

 

A fog pótlás fajtái csoportosíthatóak alapanyaguk szerint is. Létezik:

 

 • Akril, műanyag  fogpótlás (pl. teljes fogsor);
 • Fém fogmű;
 • Kerámia, porcelán fogpótlás;
 • Cirkónium fogpótlás ( cirkónium dioxid );
 • vagy készülhet pótlás a fentiek keverékéből is.

 

III. Viselés ideje szerint ideiglenes vagy végleges fogpótlás készülhet

 

A tervezett viselési idő függvényében beszélhetünk ideiglenes vagy végleges restaurációról. Végleges fogmű akkor készül, ha a feltételek adottak ahhoz, hogy hosszú távon működő stabil, megbízható fogmű készülhessen. Ideiglenes fogmű készítésekor tudatában vagyunk annak, hogy csak egy előre meghatározott ideig kívánjuk használni a pótlást. 

Az ideiglenes megoldások között vannak olyanok, amiket csak napokig, esetleg hetekig viselhetünk és olyanok is amiket középhosszú vagy hosszú távra tervezünk. Az ideiglenes fogpótlás alapanyaga általában különbözik a végleges anyagától. Az előbbi esetben puhább, kevésbé terhelhető alapanyagokat használunk, hiszen ezek előállítása gyorsabb és kevésbé költséges.

IV. Csoportosíthatjuk őket aszerint is, hogy milyen szakember készíti őket

 

A pótlás készülhet fogorvos vagy fogtechnikus által fogtechnikai laborban. A legtöbb esetben azonban egy elkészített fogműhöz a mindkét szakember szoros együttműködésére szükség van, így az egyedi helyreállítások csapatmunkában készülnek.

 

 

V. Csoportosíthatjuk a pótlásokat azok kiterjedése, mérete szerint is

 

Az elkészített fogmű méretét leginkább az határozza meg, hogy mekkora hiányzó szövet részt szeretnénk pótolni. Egyetlen letört fog felépítése esetén a pótlás természetesen sokkal kisebb, mint egy teljes fogatlan állcsont pótlásakor (pótlás saját fog nélkül). 

 

VI. Legmodernebb fogpótlás CAD/CAM, avagy a fogmű készítésének technikája

 

A digitális világ fejlődése nagy változások eszközölt a pótlás készítés területén is. Ez a megoldás, vagyis a legmodernebb fogpótlás már a hagyományos eljárásokhoz képest számítógépek segítségével tervezett ( CAD ) és speciális marógépek, vagy lézerszinteres eljárás során kivitelezett ( CAM ) modern eljárásokkal készülnek. 

A digitális fogászat újításairől bővebben itt olvashat.

Fogpótlás árak, legolcsóbb fogpótlás kérdése

 

Egy fogpótlás árak alapján is különböző kategóriákba sorolható. Befolyásolja az árat a pótlás anyaga, típusa, kiterjedése és az elkészítéséhez szükséges technológiai háttér is. Jelentős tényező a fogpótlás árak meghatározásakor, hogy a fogmű elkészítéséhez fogtechnikai háttér is szükséges-e.

A szükséges fog implantátum árak is nagyban befolyásolják a kezelés összköltségét. Egyes fogpótlás árak az oldal alján találhatók, vagy a fogászati árak oldalon ismerhetők meg.

Amennyiben valamilyen fogműre van szüksége és szeretné megtudni a lehetséges megoldásokat fogainak pótlására, ne halogassa a döntést. Jelentkezzen be egy fogászati konzultációra a +36 1 690 1304-es telefonszámon és a konzultáció során készült kezelési terv minden kérdésére választ ad.

Ma már minden modern fogpótlás Budapest központjában is elérhető a Helvetic Clinicsnél! Jelentkezzen be hozzánk. hogy megismerje lehetőségeit!

GYIK - Fogpótlás gyakori kérdések

Mi a különbség a kombinált és a csúsztatós fogpótlás között?

A kombinált fogpótlás egy rögzített részből (foghíd, vagy sín) és egy kivehető részből áll. Attól kombinált, hogy s két része együtt alkotja a működő pótlást. A csúsztatós fogpótlás a kombinált pótlás egyik fajtája. Ebben az esetben a két rész csúsztató útján kapcsolódik össze.

Miért drága a fogpótlás?

A fog pótlása azért költséges mert orvos és fogtechnikus munkája együttesen szükséges az elkészítéséhez. Egy egyedi személyre szabott, nem konfekció termékről van szó, aminek minden eleme egyedileg készül, hiszen csak a saját szánkba illeszkedik.

Fogpótlás vélemények

S. Stéphane (CH)

„Szuper fogadtatás, profi munka, jól felszerelt rendelők - implantátumokat, koronákat csináltattam."

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
S. Stéphane (CH) értékelése logo

Monika (DE)

„A teljes fogazatot helyreállították. Egyszerűen csak szuper. A klinika oldaláról semmi sincs, amit jobban lehetne csinálni. A gondoskodás szuper! A fogorvosok művészek"

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Monika (DE) értékelése logo

Marlies (DE)

„A kezelésekkel, amelyek több mint egy évig tartottak, több mint elégedett vagyok. Az optikai eredmény szuper. Az orvosi szakkompetencia nagyon jó kezelésekkel magas szinten van, az anyagok minősége is nagyon jó. Implantátumok fair árakon! A hangulat a klinikán nagyon nyugodt és barátságos minden munkatárs részéről. A tolmácsolás szuper és nagyon hasznos. Nagy bizalmam van a klinika és a munkatársakkal szemben… Szivélyesen köszönöm mindannyiótoknak, amiért ennyire jól éreztem magam!" ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Marlies (DE) értékelése logo

Heinz (DE)

„Az egész csapat szuper munkát végez. Minden egyes kezelésem közben tökéletes gondoskodásban volt részem. A tanácsadás mindig nagyon jó volt és számomra érthető. A kezelések mindig tökéletesek és nagyon professzionálisak voltak. A klinikát bármikor tudom ajánlani."

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Heinz (DE) értékelése logo
Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

88 000 Ft

Fémkerámia korona

62 000 Ft

Multi-Unit felépítmény átmenő csavaros hídhoz Megagen-AnyOne implantátumra

109 000 Ft

E-max préskerámia héj

220 000 Ft

Teljes lemezes fogpótlás / állcsont

250 000 Ft

Részleges fémlemezes fogpótlás / állcsont

Orvosaink