Mit is jelent a fogpótlás?

A fogpótlás kifejezés gyakorlatilag egy gyűjtőfogalmat jelent. Azokat az szánkba helyezett elemeket értjük alatta, amik pótolhatják a fogak hiányzó részeit, vagy a fogak egészét. Teljes fogak pótlása esetén a fogművek kiterjedhetnek egyetlen, vagy néhány hiányzó fog pótlásától (részleges fogpótlás) a teljes foghiányra készülő fogpótlásokig.

Fogpótlások célja

A fogpótlás célja a fogak hiányzó részeinek, vagy a fogak egészének pótlása. Az elkészített fogműveket tehát leggyakrabban a fogak helyreállítására (például egy letört fog pótlása esetén), foghiányok kezelésére használjuk.

Fogpótlás tervezése

A különböző foghiányok esetében állandó célunk az, hogy a biztosabb rögzülés érdekében felhasználjuk a természetes fogak, fog implantátumok felszíneit, így növelhetjük a fogmű stabilitását. Ezzel a saját fogakhoz (egy vagy több fogat bevonhatunk), beültetett implantátumokhoz kapcsoljuk a fogpótlásokat, így a páciensek számára hosszú távon növelni tudjuk a komfort érzetet. Híd esetben (foghíd) például a hiányt határoló szomszédos fogakhoz rögzítjük a fogpótlást. Természetes vannak esetek amikor a fogpótlás készítésekor úgy döntünk, hogy a foghiány kezelésére nem választunk olyan módszert (pl. fogcsiszolás), ami véglegesen megváltoztatja a fogak szerkezetét formáját. Erre példa az ideiglenes fogpótlások használata. Abban az esetben amikor egy foghiányt implantátum beültetés útján szeretnék kezelni, viszont szükséges a gyógyulási idő alatt az esztétikai rehabilitáció, indokolatlan lecsiszolni a szomszédos fogakat arra a néhány hónapra, míg elkészül az implantátumos fogpótlás. Ilyenkor olyan ideiglenes fogpótlást választunk (kivehető fogpótlás,) aminek az elkészítése nem okoz maradandó károsodást a fogban.

A foghiányok következményeiről, típusairól és gyógyításukról itt olvashat bővebben. Gyakran feltétele a fogpótlás készítésének a fogak előkészítése a fogcsiszolás.

Fogpótlás fajtái

Több lehetőségünk van a fogpótlások csoportosítására. Csoportosíthatjuk rögzítettség szerint. Így beszélhetünk:

 • Rögzített fogpótlásokról: Ebben az esetben az elkészített fogpótlásokat a páciensek nem tudják eltávolítani a szájból. Az elkészített fogművek fixen rögzítettek, emiatt egészséges esetben nem mozognak a szájban.
 • Kivehető fogpótlásokról (részleges fogpótlás, teljes fogpótlás): Az ebbe a csoportba tartozó fogműveknél a fogpótlásokat a páciensek eltávolítják a szájból. Az oldható kapcsolat miatt a fogműveknek egészséges esetben is van egy kis mozgása.

Rögzített fogpótlás saját foghoz vagy implantátumhoz

A rögzített fogpótlások feloszthatóak aszerint is, hogy a fogpótlást implantátumhoz, vagy saját természetes fogakhoz rögzítjük-e. Lényeges tudnivaló, hogy lehetőség szerint kerüljük el az implantátum és a fog fix összekötését, hiszen a két stabil pont rögzítettsége különbözik. A fogak dinamikusan, rostok útján stabilizáltak, ami azt jelenti, hogy kisebb vagy nagyobb mozgathatósággal rendelkeznek. Ez a húzó vonó erő szükséges ahhoz, hogy a fogágy egészséges maradhasson. A beültetett fogimplantátum teljesen összecsontosodik a fogmederrel, ennek következtében semmilyen mozgathatósága nincs. A fentiekből következik, hogy a különböző típusú pillérek összekötése kedvezőtlenül hat a másikra, tehát nem javasolt, kerülendő.

Kivehető fogpótlás

A leggyakoribb kivehető fogpótlások:

 • Műanyag fogsor, protézis;
 • Fémlemezes fogsor;
 • Teleszkópos fogsor;
 • Lokátoros fogsor;
 • Csúsztatós fogpótlás (kombinált fogsor);
 • Kapcsos kivehető fogpótlás;
 • Stéges fogsor.

A fogpótlás fajtái csoportosíthatóak alapanyaguk szerint is. Létezik:

 

Csoportosíthatjuk a fogpótlásokat aszerint is, hogy ki készíti őket:

 • Készülhetnek fogorvos által;
 • Készülhetnek fogtechnikus által;

Szakorvos tanácsa

 

A fogpótlások megfelelő személyre szabott tervezése, kiválasztása komoly szaktudást és tapasztalatot igényel. Azt vallom, hogy minden fogorvosnak követnie kell a legújabb fejlesztéseket, újdonságokat és olyan fogtechnikus csapattal kell együtt dolgoznia, aki képes magas szinten megvalósítani azt, amit mi fogorvosok megálmodtunk. Szerencsére ez a Helvetic Clinicsnél adott, hiszen egy épületen belül, helyben van Magyarország egyik legfelszereltebb fogtechnikai laboratóriuma. Mi hosszú távra tervezünk!

Dr. Bendes Balázs fogorvos

 

Ideiglenes vagy végleges fogpótlás

A tervezett viselési idő függvényében beszélhetünk ideiglenes vagy végleges fogpótlásról. Végleges fogmű akkor készül, ha a feltételek adottak ahhoz, hogy hosszú távon működő stabil, megbízható fogpótlás készülhessen. Ideiglenes fogmű készítésekor tudatában vagyunk annak, hogy csak egy előre meghatározott ideig kívánjuk használni a fogpótlást. Az ideiglenes megoldások között vannak olyanok amiket csak napokig, esetleg hetekig viselhetünk és olyanok is amiket középhosszú vagy hosszú távra tervezünk. Az ideiglenes fogpótlás alapanyaga általában különbözik a végleges fogpótlások anyagától. Az előbbi esetben puhább, kevésbé terhelhető alapanyagokat használunk, hiszen ezek előállítása gyorsabb és kevésbé költséges.

Fogpótlás árak

Egy fogpótlás árak alapján is különböző kategóriákba sorolható. Befolyásolja az árat a fogpótlás anyaga, típusa, kiterjedése és az elkészítéséhez szükséges technológiai háttér is. Jelentős tényező a fogpótlás árak meghatározásakor, hogy a fogmű elkészítéséhez fogtechnikai háttér is szükséges-e. Egyes fogpótlás árak az oldal alján találhatók, vagy a fogászati árak oldalon ismerhetők meg.

Amennyiben fogpótlásra van szüksége és szeretné megtudni a lehetséges megoldásokat fogainak pótlására, ne halogassa a döntést. Jelentkezzen be egy fogászati konzultációra a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

Áraink

74.000 HUF

Fémkerámia korona

62.000 HUF

Multi-Unit felépítmény átmenő csavaros hídhoz Megagen-AnyOne implantátumra

89.000 HUF

E-max préskerámia héj

169.000 HUF

Teljes lemezes fogpótlás / állcsont

202.000 HUF

Részleges fémlemezes fogpótlás / állcsont

Orvosaink