Hogyan történik fogínysorvadás gyógyítása?

 

Oldalunkon összefoglaltuk a legfontosabb információkat a fogágybetegség kezelésének lehetőségeiről, legfontosabb tudnivalókról. 

A fogínysorvadás kezelése, fogágybetegség hatékony gyógyításának lehetőségei

 

A fogágybetegség, köznapi nyelven a fogínysorvadás sikeres kezelése szempontjából a legkritikusabb komponensek a tünetek időben történő felismerése, és a kezelések azonnali megkezdése felkészült parodontológus szakorvos segítségével. A kezelések hatékonysága, az elérhető cél annál jobb, minél korábban megkezdődik a gyógyító tevékenység.

A fogágybetegségek kezelésével az a célunk, hogy a gyulladást okozó tényezőket megszüntessük, gyulladásmentes állapotot hozzunk létre, és ezt az egészséges állapotot hosszú távon, stabilan tartsuk fenn. Ezen túlmenően lehetőségeinkhez képest meg kell próbálni visszaállítani az eredeti szöveti állapotot is, melyet különböző regeneratív, „csontpótló” eljárásokkal tehetünk meg. A regeneratív eljárások jól, stabilan működnek, de megvannak a korlátai. 

A fogágyat érintő gyulladásos elváltozások kezelésének egyik részét a nem sebészi (konzervatív) terápia, míg másik részét a sebészi, adott esetben regeneratív sebészi terápia alkotja. Ez utóbbira nincs minden esetben szükség, mindig a szakorvosi konzultáció után felállított diagnózis határozza meg a kezelési tervet, vagyis azt, hogy milyen fázisokra, milyen kezeléstípusokra lesz szükség az adott páciens esetében. Akár konzervatív, akár sebészi terápiáról van szó, indokolt esetben szükség lehet kiegészíteni a kezelést antibiotikumos terápiával is. Erről minden esetben a parodontológus kezelőorvosa tud dönteni. 

Kezeléseinket minden esetben helyi érzéstelenítés mellett végezzük, ami biztosítja a pácienst arról, hogy fájdalommentesen zajlanak a beavatkozások. Természetesen indokolt esetben lehetőség van arra is, hogy a parodontológiai beavatkozásokat teljes altatásban végezzük, ilyen igény esetén további vizsgálatokra, aneszteziológiai konzíliumra is szükség lehet.

Fogínysorvadás kezelése zárt küret

1. Fogínysorvadás megállítása, konzervatív kezelési lehetőségek

 

A fogágygyulladás konzervatív kezelése a betegség kialakulásában legfontosabb szerepet játszó baktériumok eltávolításában és azok távoltartásában rejlik. Ez a gyakorlatban a fogat körülvevő szövetek, a fogágy speciális tisztítását, a lepedék, a fogkő és a gyulladásos szövetek íny feletti, illetve szükség esetén íny alatti (zárt küret) eltávolítását jelenti. A kezelést szükség esetén antibiotikus támogatás mellett végezzük. Minden gyulladást csökkentő kezeléssel a fogínysorvadás megállítása a cél.

Íny feletti professzionális tisztítás

 

Ez tulajdonképpen a hagyományos fogkő eltávolítás, egy-két speciális eszközzel kiegészítve, amit fogínygyulladás kezelésére alkalmazunk. A kezelés során egy ultrahanggal működő eszközt (depurátor) használunk, ami megtisztítja a fogfelszíneket. A nehezen elérhető helyeken nagyon finom, vékony kézi eszközöket használunk.

Ezt követi a megtisztított felszínek polírozása, ami aspeciális pasztákkal, illetve homokfúvó segítségével történhet. Az íny feletti professzionális tisztítás nem jár fájdalommal, és egy-két alkalmat vesz igénybe. Enyhe ínygyulladás esetén nincs szükség további kezelésre, csak szoros nyomon követésre és rendszeres fenntartó kezelésre.

Új, páciensek számára kellemesebb módja a fogkő eltávolításának az úgynevezett irányított biofilm terápia. Bővebben a linkre kattintva olvashat róla.

Szakorvos tanácsa

 

Pácienseink számára a legfontosabb és legjobb hír az, hogy a fogágybetegség megállítható. Természetesen, mint minden lassan progrediáló betegség esetén, a korai felismerés a kulcslépés a megelőzés vagy a sikeres kezelés érdekében. Tehát fontos a fogínygyulladás felismerése.

Mindig azt kérem a pácienseimtől, hogy ne halogassák a vizsgálatot, hanem mielőbb keressenek fel, hogy időben elkezdhessük a fogágy gyógyítását!

dr. Berkei Gábor parodontológus, szakmai vezető

Fogínysorvadás kezelése nyitott küret

Íny alatti tisztítás, zárt küret menete

 

Sok esetben a fogak íny feletti tisztítása nem elégséges, hiszen lerakódásokat keletkezhetnek az íny alatt is. Amennyiben szükség van íny alatti tisztításra (zárt küret, helytelenül “ zárt kürett “) is, ezt általában helyi érzéstelenítés mellett végezzük.

Zárt küret esetén, kézi eszközök használatával mélyen íny alatt is megtisztítjuk a fog- és gyökérfelszíneket ( mély tisztítás ). Az íny alatt lerakódott fogkövet, lepedéket ezzel a módszerrel távolíthatjuk el a leghatékonyabban. Amennyiben nincs szükség sebészi beavatkozásra, a gyulladásmentes állapot fenntartására rendszeres kontroll és ellenőrző tisztítás szükséges a továbbiakban. A fogászati zárt küret fájdalmas beavatkozás zsibbasztó használata nélkül, ezért a zárt küret menete érzéstelenítéssel kezdődik, és ezt követi a fogfeleszínek kézi eszközökkel való tisztítása. Ennek során eltávolítjuk a fertőzött szöveteket a fog és az íny között. Az alkalmazott eszközök a Gracey küret kanalak, amik adott fogcsoportonként különböznek, hiszen úgy készítik, úgy hajlítják őket, hogy a lehető legjobb hozzáférést biztosítsanak a fogfelszínekhez. A mechanikus tisztítást ultrahangos készülékkel egészítjük ki. A megtisztított tasakokat klórhexidines, hidrogén-peroxidos öblögetés követ, ami a baktériumok számát csökkenti. Parodontális zárt küret után hidegérzékenység előfordulhat, de pácienseink tiszta kellemes érzetről számolnak be utána. A gyulladás csillapodásával a mozgó fog, fogak stabilizálódnak, így azt a mozgó fogat meg lehet menteni, ami még elégséges csont mennyiséggel rendelkezik a gyökér körül.

 

Teljes száj tisztítása (full mouth cleaning)

 

Teljes száj fertőtlenítése alatt a konzervatív terápia elemeit alkalmazzuk rövid időn belül. Ennek értelmében ultrahangos eszközök használatával és zárt küret útján minden fogfelszínt megtisztítunk, fertőtlenítünk. Kiegészítésként antibiotikum használatára is sor kerülhet. A beavatkozás előnye az, hogy nem adunk lehetőséget egy már megtisztított felszín újrafertőződésére egy még nem fertőtlenített felszínről, hiszen minden ínyterületet, tasakot egyszerre, vagy rövid időn belül kezelünk.

2. A fogágybetegség sebészi kezelése

 

A gyulladásos állapotokat kezelő parodontális műtétek a fogágyat érintő sebészeti beavatkozások melyekkel célunk a gyulladás megszüntetése. Az alábbiakban összefoglaljuk a különböző műtét típusokat és azokra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

Fogínysorvadás műtét, parodontális nyitott küret

 

A nyitott küret, amit helytelenül sokszor “ nyitott kürett “ megnevezéssel is illetnek a fogínysorvadás műtét másik megnevezése. A beavatkozás szorosan kapcsolódik a korábban tárgyalt zárt kürethez, hiszen majdnem minden esetben zárt küret előzi meg a parodontális nyitott küret elvégzését. A zárt küret után az íny gyulladásmentesebb állapotba kerül és ez lehetővé teszi a műtét elvégzését. A nyitott küret célja kettős. Egyrészt célunk a zárt beavatkozás során el nem távolított fogkő maradéktalan felszámolása, másrészt szeretnénk a szöveteket a lehető legnagyobb mértékben regenerálni. Amikor a gyulladás olyan mértékű, hogy pusztán zártan kezelve nem szüntethető meg, akkor szükség lehet parodontális sebészi beavatkozásra, műtéti tisztításra. A fogínysorvadás műtét lebeny képzéssel jár, amit természetesen érzéstelenítés előz meg. A zsibbadás beállta után metszést ejtünk az ínyen és láthatóvá tesszük a fogak íny alatti felszíneit. Mivel a kezelt terület szemrevételezhető, emiatt tökéletesen megtisztítható.

Fogínysorvadás kezelése regenerációs műtét

Az elvesztett csont visszaépítése avagy parodontális regeneratív műtét

 

Ha az elpusztult, elveszített fogágy bizonyos része regenerálható (irányított szövetregeneráció), vagyis az elveszített szövetek visszaépülhetnek, regeneratív műtétet végzünk, vagy kiegészítjük a nyitott küret műtétet regeneratív fázissal.

Ennek során különböző regeneratív eljárásokkal, „csontpótló” anyagokkal (Emdogain®-Straumann) megmenthetők akár a kérdéses állapotú fogak is. A műtét során a fogfelszínek tisztítását követően a felszíneket speciális módszerrel előkezeljük, majd regeneratív anyagot juttatunk azokra a területekre ahol csont visszaépítése a cél. A regeneratív műtét bizonyos tasakformk esetén kifejezetten jól működnek. A fogínysorvadás műtét varratok behelyezésével zárul. Nyitott küret, vagy regeneratív műtét után az íny gyulladásmentes állapotba kerül és összehúzódik, feszes egészséges lesz. Az állapot fenntartása, szoros utánkövetéssel tökéletes szájhigiénia útján valósítható meg.

 

Mikor lehetséges a mozgó fogak megmentése és mikor szükséges a mobilis fogakat eltávolítani?

 

A fogínysorvadás gyógyítása kapcsán nagyon gyakran teszik fel a kérdést pácienseink, hogy mitől függ az, hogy egy mozgó fog megmentése lehetséges-e vagy a mozgó fog kezelése reménytelen és foghúzás az egyetlen megoldás. Fontos megemlíteni, hogy a mozgó fog leggyakoribb oka a fogágybetegség okozta csontveszteség, azonban más oka is lehet a fog növekedett mobilitásának. Ilyen kiváltó tényező lehet a fog túlterhelése, ami megtartott csontkínálat mellett is a fog mozgathatóságához vezethet. Leggyakrabban azonban az ínysorvadás vezet ilyen könnyen felismerhető elváltozáshoz. 

Fogágybetegség kezelése során el kell döntenünk tehát, hogy a foghúzással, vagy a fog kezelésével járunk-e jobban. Mindig értékelnünk kell a fogat körülvevő megmaradt csontállományt. Amennyiben ez elégséges, akkor a mozgó fogak megerősítése megfelelő kezeléssel lehetséges. A csontállomány vizsgálata során értékelnünk kell az adott fog gyökereinek a számát és a csont-gyökerek viszonyát. Többgyökerű fogak esetén  a fog mozgathatósága általában komolyabb csontveszteségre utal. Többgyökerű fogak esetén szintén kritikus értékelni a gyökerek közötti terület fertőzöttségét, hiszen érintettség esetén ennek tisztíthatósága sokkal nehezebb, emiatt jobban megtartott csont mellett is sokszor a foghúzást javasoljuk, hiszen a gyökerek között elindult folyamat sokszor nem állítható meg. Ezzel ellentétben az egy gyökerű fogak esetén előrehaladott csontveszteség, nagy mozgathatóság mellett is sokszor a fog megmentését célozzuk meg, hiszen a tisztíthatóság, kontrollálhatóság sokkal egyszerűbb. Mozgó fogak sínezése is megoldást jelenthet frontfogak esetén, a ínysorvadás kezelésének lépéseként. A fogak egymáshoz sínezése által azok stabilitása fokozható. Az akut gyulladás megszüntetésével a mozgó fog meg tud erősödni és újra használhatóvá válik. Mozgó fogak megmentése házilag nem lehetséges, ezért mindenképpen forduljon szakemberhez ha ilyen tüneteket tapasztal.

Fogínysorvadás miatt elvesztett fogak pótlása

 

A fogínysorvadás kezelése nem merül ki a gyulladásmentes állapot elérésében, hiszen a kilazult és eltávolított fogak pótlása nagy fontossággal bír a fogazat helyreállítása szempontjából.

 

Fogbeültetés fogínysorvadás esetén

Minden esetben mérlegelendő az fogágybetegség következtében elvesztett fogak fog implantátum beültetés útján való helyreállítása. Ebben az esetben ugyanis nem a megmaradt, fogágy szempontjából érintett fogazatot terheljük túl, hanem önálló stabil tartópilléreket implantátumokat használunk a rágőerő viselésére.

 

Fogpótlás fogínysorvadás esetén

Ínysorvadás esetén gyakran meg kell válnunk reménytelen prognózisú fogaktól, így nagyon gyakori a fogpótlás készítése fogágybeteg pácienseknél.

Legyen szó implantátumra, vagy a megmaradt fogakra készülő fogpótlásról, mindkét esetben lényeges elem, hogy olyan minőségű fogpótlás (fogkorona, foghíd) készüljön (pontosan záró, megfelelően tisztítható), ami hosszú távon lehetőséget biztosít a gyulladásmentes állapot megőrzésére. Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen egy rossz fogpótlás tönkreteheti azt amiért hosszú éveken keresztül megdolgoztunk.

A fogágybetegségek kezelésének hossza

 

Különösen előrehaladott fogágybetegségben szenvedő pácienseknél a fogak megmentése, a hiányzó fogak megfelelő, precíz orvosi és laboratóriumi munkával kialakított fogpótlásokkal történő pótlása szükséges, és elegendő feltétele a gyógyulásnak, ez azonban nem rövid idő. Függően az eset bonyolultságától és komplexitásától, egy teljes kezeléssorozat 2-3 hónaptól akár egy-másfél évig is eltarthat. Ez nem azt jelenti, hogy a páciens „beköltözik” a rendelőbe, csak azt, hogy a teljes rehabilitáció ilyen sokáig is eltarthat, különösen akkor, ha a foghiány pótlása van napirenden, vagy, a rágóterhelés elosztására fog implantátum használata is szükséges.

Fogínysorvadás kezelése házilag

 

Fogínysorvadás ellen házilag több mindent tehetünk, de a legfontosabb a tökéletes szájhigiénia fenntartása. Ehhez számtalan eszköz (fogkefe, fogköztisztító kefe, fogselyem, superfloss) áll rendelkezésre, amik használatát parodontológus kollégáink, denálhigiénikusaink a beavatkozások során részetesen ismertetnek önnel. A fogínysorvadás kezelése házilag nem lehetséges ugyan, viszont az elért állapot fenntartása és komolyabb problémák kialakulása elkerülhető. A megfelelő fogmosási technika és a kiegészítő eszközök használata együttesen segít a stabil egészséges állapot fenntartásában. A professzionális fogászati kezelésen túl tehát nagyon fontos szerepet kap az otthoni szájhigiénia. Sokan mindent megpróbálnak azért, hogy a fogágybetegség kezelése otthon sikeres legyen. Ez a megelőző fázisban, vagy fenntartó fázisban sok mindenre elég, azonban valódi gyógymódot, oki terápiát nem nyújt. Gyakori alkalmazott otthoni gyógymód a szódabikarbóna fogínysorvadás ellen, ecsetelő, szájviz használata is elterjedt, azonban mindezek legfeljebb csupán tüneti kezelést nyújtanak.

 

Fogínysorvadás ellen fogkrém

Tévhit az, hogy fogínysorvadás ellen gyógynövény, vagy fogkrém elegendő lenne a folyamat megállításához, kezeléséhez. A fogak, fogíny tisztán tartása, gyulladás-mentességének fenntartása a fogínysorvadás természetes gyógymódja. Természetesen léteznek kifejezetten fogínysorvadás ellen kifejlesztett fogkrémek, gyógynövények, ezekre azonban csak járulékos segítőként tekintünk.

 

Fogínysorvadás szájvíz összefüggése

Különböző szájvizek is elérhetők a kereskedelmi forgalomban, melyek hatékony gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Fontos megemlíteni, hogy ezeket kúraszerű használatra javasoljuk, fogászati beavatkozás kiegészítőjeként (pl. parodontológiai műtét után szájvíz kúra). Ennek oka az, hogy a legtöbb szájvíz gyakrabban alkalmazva nyálkahártya irritációt okozhat.

Fogínysorvadás kezelés ára

 

Fogínysorvadás kezelés ár tekintetében nagyban függ attól, hogy milyen parodontológiai kezelés fajtát választunk. Sokszor a kezelés típusok kombinációjára van szükség. A fogínysorvadás kezelés típusán túl befolyásoló tényező, a szükséges beavatkozás kiterjedése, illetve a használni kívánt járulékos anyagok mennyisége (csontpótló anyag). Az egyes parodontológiai beavatkozások ára az oldal alján és a fogászati árak alatt érhető el.

A fogínysorvadás kezelése még napjainkban is elhanyagolt területe a fogászatnak, ezért nagyon fontos, hogyha fogínyvérzést, vagy más fogágybetegségre utaló tünetet tapasztal forduljon hozzáértő segítséghez. A Helvetic Clinics Budapest fogínysorvadás kezelés szempontjából is megfelelő választás, hiszen több fogínysorvadás gyógyítására specializálódott parodontológus specialistával rendelkezik. Jelentkezzen be a +36 1 690 1304-es telefonszámon, és készséggel segítünk!

GYIK - Gyakori fogínysorvadás kezeléssel kapcsolatos kérdések

Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

Az ínyvérzés nagyon gyakor tünet, és nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Fontos azonban, hogy járjunk rendszeres fogorvosi vizsgálatra, hogy szakember vizsgálhassa meg az ínyvérzés okát. Egyszerű esetben fogkőeltávolítás elégséges lehet, melyet megfelelő otthoni szájhigiénia egészítsen ki. Az ínyvérzés egyáltalán nem ok arra, hogy a mechanikus tisztítást, fogmosást szüneteltessük, sokkal inkább alaposabb fogmosás javasolt.

Mennyi időt kell székben tölteni egy zárt küret kezeléshez?

A zárt küret elvégzéséhez szükséges idő függ a kezelt fogak számától, illetve a lerakódás súlyosságától. A teljes száj tisztítása általában 60-90 perces kezelést jelent.

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Íny alatti fogtisztítás (zárt küret) foganként

Íny alatti fogtisztítás (zárt küret) kvadránsonként

Íny alatti sebészi fogtisztítás (íny feltárással) foganként (min. 2 fog)

Íny alatti sebészi fogtisztítás (íny feltárással) kvadránsonként

Ínyvisszahúzódás sebészi ellátása szabadlebeny átültetésével (1-2 fog)

Ínyvisszahúzódás sebészi ellátása szabadlebeny átültetésével (3 vagy több fog)

Orvosaink