Foghiányok kezelése, a kihúzott fog következményei

Foghiány következményei

 

A foghiány nem csak esztétikai, de komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Hiányzó fogainkról hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az csak egy esztétikai kérdés. Hátsó fogak esetében pedig nem is zavaró a dolog, hiszen senki sem látja. A probléma ennél azonban sokkal összetettebb, hiszen fogaink természetes anatómiai felépítése arra épül, hogy minden felső vagy alsó foggal szemben egy másik fog helyezkedik el, így lesz a rágási funkció kiegyensúlyozott.

 

Foghiány következtében saját fogai is károsodhatnak

 • fogai túlterhelődhetnek, elkophatnak;
 • szemközti fogai kiemelkedhetnek a fogmederből;
 • a hiányt határoló fogak bedőlhetnek;
 • a bedőlt fogakra kedvezőtlen irányú erőhatás juthat, emiatt azok állapota tovább romlik, később szükség lehet eltávolításukra (foghúzás);
 • fognyaki érzékenység keletkezhet;
 • a fogak találkozása, az okklúzió sérülhet.

Állkapocs ízület károsodása

Az okklúziós (harapási) problémák – amennyiben hosszabb ideig fennállnak – állkapocs ízületi panasz kialakulásához vezethetnek. A következő tünetek jelentkezhetnek:

 • fogak csikorgatása, szorítása
 • fejfájás
 • nyakfájás
 • vállfájás
 • hátfájás
 • fültájéki fájdalom
 • füldugulás
 • egyensúlyzavar

 

Alvászavar

Az is lehet, hogy az Ön alvászavarainak hátterében is a hiányzó fogak problémája áll:

 • nem tud elég mélyen és pihentető módon aludni
 • nem tud elég mélyen és pihentető módon aludni
 • éjszaka csikorgatja a fogait
 • ébredés után fogai érzékenyebbek

Javasolt tehát a lehető legrövidebb időn belül pótolni a hiányzó fogakat, hogy elkerüljük az esetleges káros következményeket és szövődményeket.

 

Milyen foghiányról beszélhetünk és hogyan gyógyíthatjuk azt?

 

Az alábbiakban prioritás szerint összefoglaljuk, hogy a különböző típusú foghiányok esetén milyen megoldások léteznek amennyiben hiányzó fog pótlása válik aktuálisá az Ön számára.

 

1. Egyes fogak hiánya, szóló foghiányok kezelése

Foghiány

Szóló foghiányról akkor beszélünk, amikor Önnek akár a front, akár a hátsó régióban egy-egy foga hiányzik, a szomszédos fogak pedig megtartottak.

Első számú javasolt megoldás: Amennyiben az érintett terület csontjának minősége és mennyisége alkalmas a beültetésre, akkor az elsőként választandó megoldás a fog implantátum. Ezzel az egyszerű rutin műtéttel rövid idő alatt pótolható a hiányzó fog a szomszédos fogak károsítása nélkül.

Szükséges esetben a beültetést csontpótló beavatkozás előzheti meg, amennyiben a csontkínálat nem megfelelő. A csontszövet mennyisége 3d fogászati röntgen segítségével ellenőrizhető. A beültetett implantátumra végleges fogpótlásként fogkorona készül, ami minden esztétikai elvárást kielégítve természetes módon illeszkedik majd meglévő fogaihoz.

Második számú javasolt megoldás: Amennyiben a fogászati implantáció valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető, és a hiányzó fog nem sorvégi, vagyis előtte is mögötte is van saját fogunk, megoldás lehet a foghíd készítése. A fogászati híd anyagtani szempontból lehet fémkerámia vagy fémmentes.

Harmadik számú javasolt megoldás: Foghiány esetén szintén megoldást jelenthetnek a kivehető fogsor, bár ezt a foghiány csekély volta miatt ezekben az esetekben nem javasoljuk.

2. Több fog együttes hiánya

Több fog hiánya

A foghiányok típusai közül akkor beszélünk erről, amikor egymás mellett több fog is hiányzik.

Első számú javasolt megoldás: Amennyiben az érintett terület alkalmas a beültetésre, akkor az elsőként választandó megoldás a fogbeültetés. Ezzel az egyszerű rutin beavatkozással rövid idő alatt pótolhatóak a hiányzó fogak a szomszédos fogak károsítása nélkül. Szükséges lehet csontpótlás a beavatkozás előtt, amennyiben nem megfelelő a meglévő csont mennyisége.

A beültetendő műgyökerek száma változó, függően attól, hogy mekkora a foghiány. Két hiányzó fog esetén két implantátum beültetése szükséges, viszont 3 fogat érintő egymás melletti foghiány már 2 beültetett műgyökérrel is orvosolható. A beültetett implantátumokra végleges fogpótlásként korona vagy hídpótlás készül, ami minden esztétikai elvárást kielégítve állítja vissza rágóképességét.

Második számú javasolt megoldás: Amennyiben a beültetés valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető, és a hiányzó fogak nem sorvégiek, vagyis a hiány előtt is mögött is van saját fogunk, megoldás lehet a hídpótlás készítése. A fogászati híd anyagtani szempontból lehet fémkerámia vagy fémmentes. Ehhez szükséges azonban, hogy a terhet viselő fogak(pillérek) megfelelő stabilitással rendelkezzenek. Amikor a foghiány nagyon nagy mértékű, ez a megoldás nem javasolt.

Harmadik számú javasolt megoldás: Szintén megoldást jelenthetnek több fog együttes hiánya esetén a kivehető fogpótlások, bár ezek kényelmi szempontból alul maradnak az első két megoldással szemben.

 

3. Teljes foghiány pótlása

Lokátoros fogsor

Teljes foghiányról akkor beszélünk, amikor egy van két állcsonton nincs egyetlen megtartott fog sem.

Első számú javasolt megoldás: Amennyiben az érintett terület alkalmas a beültetésre, akkor az elsőként választandó megoldás az implantáció. A fogbeültetéssel rövid idő alatt pótolhatóak a hiányzó fogak. Meglévő csontmennyiség függvényében csontpótlás, arcüreg emelés (sinus lift) előzheti meg a beültetést.

A beültetendő implantátumok száma változó, függően attól, hogy milyen fogpótlás elkészítését tervezzük. Kisebb számú implantátum beültetésekor, (általában 4 darab állcsontonként) implantátumokon rögzülő fix fogsor készül. Ha 6-nál több implantátumot ültetünk be, rögzített foghíd készíthető, ami kompromisszumok nélküli megoldást jelent, hiszen olyan érzése lesz, mintha visszakapta volna saját fogait.

Második számú javasolt megoldás: Megoldást jelenthet a foghiányok pótlása esetén a kivehető protézis implantátumokon való rögzítés nélkül is. Ilyenkor a funkció és esztétikai megjelenést úgy állítjuk helyre, hogy a rágóerőt nem beültetett műgyökerek viselik, hanem a szájüreg nyálkahártyával fedett csontos képletei. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy gyorsan kivitelezhető, de stabilitása elmarad az implantációs pótlásokétól. Elkészítése során prémium fogakat alkalmazunk.

Mit tehet Ön a foghiány megszűntetése céljából?

 

Amennyiben szeretné elkerülni a foghiány következményeként fellépő tünetek megjelenését és a további maradandó károsodások kialakulását, kérjük jelentkezzen be egy fogászati konzultációra a +36 1 690 1304-es telefonszám felhívásával, hogy megismerhesse csapatunkat és az ön esetében leginkább megfelelő megoldási javaslatunkat! A konzultáció során egy írásos fogászati árajánlat készül garanciával, amiben minden kérdésére választ kap. A különböző fogpótlás típusok árait a fogászati árak oldalunkon találja.

GYIK - Gyakori kérdések a foghiány témájában

Meddig várhatok a foghiány pótlásával?

A kihúzott fog következtében létrejött foghiány kezelését nem szabad túl sokáig halogatni, hiszen egyetlen fog elvesztésévek is megbomlik a fogazat egyensúlya. Bedölhentek a foghiány melletti fogak, és kinőhetnek a helyükről a szemközti fogak, ami elkerülhető lenne a kihúzott fog pótlásával.

Ha nincs fogam készülhet híd a számba?

Fogatlanság esetén, megfelelő számú beültetett implantátummal van lehetőség híd pótlást készíteni.

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Fémkerámia hídtag

Cirkónium-dioxid kerámia korona

Fogbeültetés Megagen AnyOne implantátummal

Fogbeültetés Astratech implantátummal

Fogbeültetés Straumann SLA implantátummal

Fogbeültetés Megagen AnyRidge implantátummal

Orvosaink