Sinus lift, arcüregemelés, avagy arcüreg csontpótlás

Arcüreg emelés, sinus lift jelentése

 

Az arcüreg a felső állcsontban a kis- és nagyőrlő fogaink felett található üreg. Ezt a csontos üreget belülről nyálkahártya borítja, amit úgy kell elképzelni, mint egy lufballont, ami felfújva nekifeszül az üreg falának. Foghúzás után a csont sorvadása / átrendeződése miatt az állcsont magassága nagyon gyakran nem kielégítő az adott területen a fog implantátum beültetés elvégzéséhez, hiszen nincs elegendő hely a csavar befogadásához.

Célunk a műtét során a fogászati csontpótló elvégzésével az, hogy kellő magasságú és szélességű csontállományt hozzunk létre, amibe biztonságosan tudunk implantátumot beültetni. Ennek egyik lehetősége a szinusz lift, vagyis arcüregemelés. A beavatkozás altatásban is végezhető.

 

Sinus lift műtét, arcüreg emelés típusai

 

A Helvetic Clinicsben az arcüreg emelő beavatkozások két különböző típusát alkalmazzuk. Ezeket a beavatkozásokat általában a szájsebészetben jártas szájsebész szakorvos, vagy parodontológus szakorvos végzi. A műtéti technika kivitelezése steril környezetben történik.

Belső arcüreg emelés

Zárt sinus lift, belső, vagy indirekt arcüregemelés

 

Belső arcüreg emelés kisebb mértékű csonthiány esetén alkalmazandó. A tervezett implantátum helyén (foghiány területén) az implantátum behelyezésekor az arcüreg alapját speciális műszer segítségével felkopogtatjuk, lehetővé téve a fogbeültetést. Ilyen esetben tehát a csontpótló beavatkozás és a fogbeültetés egy időben zajlik.

Külső arcüreg emelés

Nyitott sinus lift, külső, vagy direkt arcüregemelés

 

Erre a műtét típusra akkor van szükség, ha nagyobb volumenű csontpótlást tervezünk. A külső sinus lift során - helyi érzéstelenítést követően - a felső állcsont oldalsó felén egy csont ablakot hozunk létre, és ezen keresztül egy speciális eszközzel megemeljük az arcüreg nyálkahártyáját, majd csontpótló anyagot juttatunk az alá.

Így megnövelt csontmennyiség áll rendelkezésre a meglévő saját csont állománnyal együtt, ami már elegendő lesz a fogbeültetés, implantáció elvégzéséhez.

A kiindulási csontmennyiség függvénye az, hogy a beavatkozás külön lépésben történik-e, vagy az implantátum beültetéssel egyidőben.

Bármely típusról legyen is szó, a műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, így nem fog fájdalmat érezni.

Sinus lift műtét előkészítése

 

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk van néhány előkészítő folyamat, amit a beavatkozás előtt el kell végezni. A műtéti terület előkészítése során az eltávolítandó fogakat a beavatkozás előtt 4 hónappal eltávolítjuk. A 4 hónapos periódus alatt a húzás helyén a terület záródik. 

Fogkő eltávolítás, a szomszédos fogak szuvasodásának ellátása az előkészítő folyamatok része is lehet, így egészséges környezetben kerülhet sor a műtétre.

 

Tennivalók arcüreg emelés után

 

Arcüreg emelés tapasztalatok, komplikációk elkerülése hűtéssel

Az arcüreg megemelése után felléphetnek műtét utáni komplikációk, úgy mint fájdalom, duzzanat, érzékenység, de ezek fájdalomcsillapító használatával kezelhetők. A sinus lift utáni duzzanat megnyugtatására mindenképpen fontos a terület hűtése, amit legegyszerűbb módon egy jégzselés párna alkalmazásával tehetünk meg.

Fontos, hogy sinus lift műtét után az érintett területet ne hűtsük túl, ezért mindenképpen javasolt hűtésmentes szünetek közbeiktatása.

 

Gyógyszerek, varrat, tisztítás, gyógyulás ideje

Az arcüreg műtét után antibiotikum, és fájdalomcsillapító szedése szükséges a sebész előírásainak megfelelően.

Mivel varratokkal történt a terület zárása, azok eltávolítására is szükség van, éppen úgy mint a bölcsességfog műtét esetében. A fonalak eltávolítása után a terület tisztítható, de javasoljuk a puha sebészeti beavatkozásokhoz javasolt fogkefe használatát.

Sinus lift után a gyógyulás ideje függ a műtét típusától. Zárt arcüreg emelés esetén a gyógyulás idejét a behelyezett implantátum határozza meg (3-5 hónap), míg nyitott arcüregemelés esetén 6 hónap a gyógyulás fázisa minden esetben.

 

Orrfújás, fogsor viselés

Arcüregemelés után ne fújjon orrot, ne emeljen nehéz tárgyakat és ne hajoljon előre két hétig. Minden olyan fizikai aktivitást kerüljön, mely erőlködéssel jár, vagy emeli a vérnyomást az orrüregben. Kerülje a tüsszentést, ha feltétlenül szükséges tegye azt nyitott szájjal.

Abban az esetben, ha az érintett területen fogsort visel, néhány dologra felhívnánk a figyelmét. Függetlenül attól, hogy a fogsor alábélelése megtörtént, illetve adaptálva lett a műtét után, előfordulhat, hogy nyomhatja a behelyezett műgyökereket, ami későbbi problémákhoz vezethet. Ezért kérjük, kerülje a fogsor viselését az első hónapban az étkezések során. Ne viselje túl hosszú ideig és vegye ki éjszakára.

Az arcüreg emelés után meg kell várnunk a terület gyógyulását. A gyógyulási idő általában 6 hónapot vesz igénybe.

Arcüreg emelés árak

 

Az arcüreg emelés ára, vagyis a sinus lift ára függ az elvégzett beavatkozás típusától, az alkalmazott csontpótló anyag fajtájától, mennyiségétől. A arcüreg emelés ára az oldal alján érhető el, vagy a fogászati árak oldalon ismerhető meg.

Amennyiben az Ön esetében csak szinusz lift elvégzése után lehetséges implantátum beültetés, keresse klinikánkat a +36 1 690 1304-es telefonszámon sebészi konzultáció céljából!

GYIK - Gyakori kérdések a arcüreg emelés témájában

Veszélyes műtét az arcüreg emelés?

Arcüreg emelés során a felső állcsont oldalsó részén olyan vertikális irányú csontpótlást végzünk, ahol az arcüreg nyálkahártyája alatti zárt térben csontpótló anyag behelyezésével növeljük meg a csont magasságát. Célja mindig az, hogy az anatómiailag nem kielégítő csontkínálat esetén is lehetőséget teremtsünk fogászati implantátum beültetésére. Ambuláns, helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás, amely a legtöbb esetben alig jár fájdalommal, és szövődmények is igen ritkán alakulnak ki.

Milyen csontpótló anyagot használnak arcüreg emelés során?

Ma már általában állati eredetű, immunológiailag teljesen semleges (xenograft) csontpótló anyagot használunk, ami tulajdonképpen egy csontreszelék. Ez a reszelék képezi majd a vázát az arcüreg emelés területén kialakuló, újonnan növekedő csontszövetnek.   

Arcüreggyulladásom van, így is végezhető sinus lift?

Az arcüregemelés feltétele a tiszta arcüreg, hiszen a komplikációmentes gyógyulás csak így biztosítható. Az arcüreggyulladás esetén javasoljuk, hogy keressen fel egy fül-orr-gégész specialistát, aki sinus lift előtt kitisztítja a területet.

Arcüreg emelés tapasztalatok

Frédéric

„Ma fejezem be a Helvetic Clinics öt látogatásból álló sorozatát. Az elmúlt 15 hónap foghúzások (#1), csontpótlás + arcüreg emelés (#2), implantátum beültetés(#3), lenyomatok (#4) és több korona elkészítéséből (#5) álltak. Komoly és hozzáértő, de egyben barátságos csapatuknak köszönhetően most újra felfedezem, mit jelent a nyugodt mosolygás és étkezés. Amit a Helvetic Clinics elért a számban, az messze meghaladja a kezdeti várakozásaimat. Külön köszönet Adriennnek, Erikának, Bendes Dr.-nak és kedves asszisztensének.“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
F. Frédéric értékelése logo

Louis

„Nagyon örülök a kezelésemnek. Minden nagyon professzionálisan történt. 10 implantátum + korona, csontpótlás, sinus lift történt 4 vizitben. Mi is a szállodában szálltunk meg, ami szintén nagyon jó.“

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
D. Louis értékelése logo

Sylvianne

„A fogadtatás barátságos, a tolmácsok és a sebészek készséggel állnak rendelkezésére, ha bármilyen információra van szüksége, segítenek. Ma fogszabályzómmal indulok. Volt sinus emelésem és 4 implantátum beültetés minden rendben ment. Ezt a klinikát ajánlom“

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
M. Sylvianne értékelése logo
Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Arcüreg emelés implantátum beültetéshez

Belső arcüreg emelés implantátum beültetéshez

Orvosaink