Bölcsességfog húzás, avagy amikor könnyebb dolgunk van

Oldalunkon a bölcsességfog eltávolítás egyszerűbb módját vesszük górcső alá és a bölcsességfog húzás tudnivalóit ismertetjük. 

Felhívjuk figyelmét egyéb témába vágó oldalainkra is, ahol a bölcsességfog általános tudnivalóiról olvashat részletesen, vagy a bölcsességfog műtét témájában informálódhat.

Egyszerű bölcsességfog húzás

 

A Bölcsességfog eltávolítás történhet egyszerű bölcsességfog húzás, vagy műtét útján is. Természetesen ezt a döntés szakértő kollégáink hozzák meg és a döntés alapja az érintett fog elhelyezkedése mellett több más tényező értékelése.

Amennyiben a fog az ínyből kilátszik, illetve a fog koronai része megtartott, egy egyszerű bölcsességfog húzás megoldhatja a problémát. Erre legtöbb esetben a felső állcsontban elhelyezkedő felső bölcsességfog esetén van mód. Ebben az esetben tehát általában könnyebb dolgunk van.

Felső bölcsességfog húzás

 

Felső bölcsességfog húzás alatt a felső állcsont harmadik nagyőrlő fogainak az eltávolítását értjük. Azért érdemes megkülönböztetni ezeket a fogakat az alsó fogsorban elhelyezkedő társaiktól, mert a csont szerkezete teljesen más a felső állkapocsban, mint az alsóban. 

A felső állkapocs szerkezete sokkal puhább, szivacsosabb, így a felső bölcsességfog általában könnyebben mobilizálható. A felső bölcsességfog húzása során más formájú eszközöket, fogókat használunk, annak érdekében, hogy ideális szögben kimozgathassuk a fogat.

 

Alsó bölcsességfog húzás

 

A felső állkapoccsal ellentétben az alsó állcsont szerkezete keményebb, kevésbé rugalmas. Ez annak köszönhető, hogy szivacsos részben szegényebb, így az alsó bölcsességfog nehezebben mozgatható ki. A fentiek miatt az alsó bölcsességfog húzás mellékhatásai, szövődményei gyakoribbak.

Bölcsességfog húzás előtt hogyan készüljön?

 

  • Foghúzás előtt étkezzen megfelelően, ez segít a vércukorszint optimális szinten tartásában.
  • A rendszeresen szedett gyógyszereit szedje be, amennyiben a szájsebészeti konzultáció során a fogorvos máshogy nem rendelkezik.
  • Érkezzen pihenten, és amennyiben lehetséges vegyen ki szabadnapot aznapra.
  • Amennyiben lehetősége van rá, érkezzen kísérővel.

Bölcsességfog húzás menete

 

1. Konzultáció: A konzultáció és az előzetes szájvizsgálat elvégzése, röntgenfelvételek elkészítése után elvégezhető a bölcsességfog húzása.

2. Gyógyszer: Gyulladt bölcsességfog húzása esetén előzetesen dönthetünk úgy, hogy a húzást előzze meg antibiotikumos kezelés, így a beavatkozás már gyulladásmentes körülmények között tudjuk elvégezni.

3. Érzéstelenítés: A foghúzás helyi érzéstelenítésben történik, amit a nyálkahártya zsibbasztásával kezdünk egy speciális zselé alkalmazásával. Ennek az az előnye, hogy a szúrás maga is csak alig, vagy egyáltalán nem érezhető. A zsibbadás beállta csak néhány percet vesz igénybe és ezután elkezdhető a bölcsességfog kihúzása. 

Bölcsességfog húzás közben

4. A fog kimozgatása: A zsibbadás beálltával a fogat megfelelő eszközök használatával óvatosan kimozgatjuk a helyéről. Az alkalmazott fogók, emelők minden esetben steril műszerek. Abban az esetben, ha a fog kimozgatása nehéz és a fog anatómiája, gyökér szerkezete lehetővé teszi, szóba jöhet a fog kettévágása (disszekció). Ilyenkor a fogat két vagy több darabban távolítjuk el, miután a külön álló darabokat mobilizáltuk. 

A foghúzás során tompa nyomás feszegető érzés érezhető, viszont éles fájdalom nincs. Szükség esetén további érzéstelenítésre is szükség lehet.

5. Varrat behelyezése: A Bölcsességfog eltávolítása után varrat kerül behelyezésre amennyiben szükséges.

Bölcsességfog húzás után

 

Felső bölcsességfog húzás után

 

felső bölcsességfog foghúzás után a gyógyulás gyakran észrevétlenül, tünetek nélkül történik. Ennek oka az, hogy a felső állcsont szerkezet puhább, a csont szivacsos szerkezet miatt. 

Az érzéstelenítő hatása elmúltával a felső harmadik nagyőrlő fog húzás után kisebb eséllyel lépnek fel komplikációk, úgy mint fájdalom, duzzanat, érzékenység, de egyáltalán nem zárható ki azok megjelenése és ez teljesen normális jelenség. 

 

Alsó bölcsességfog húzás után

 

A felsővel ellentétben az alsó bölcsességfog húzás esetében gyakrabban jelentkeznek kellemetlen tünetek.

 

Varratok eltávolítása

 

Amennyiben varratokkal történt a terület zárása, azok eltávolítására is szükség van, éppen úgy, mint a bölcsességfog műtét esetében. Több dologra is érdemes odafigyelni 8-as húzás után éppen úgy, mint egyszerű foghúzás követően, ezekről a tudnivalókról a foghúzás után oldalon olvashat részletesebben.

 

Mit egyek bölcsességfog húzás után?

 

A 8-as fog húzás utáni étkezés, italfogyasztás előírásai nem különböznek az általános foghúzás előírásaitól. Bölcsességfog húzás után evés meghatározott feltételek mellett természetesen lehetséges. Erről a linkre kattintva olvashat részletesebben. Foghúzás után italfogyasztás támakörében is részletesen tájékozódhat.

 

Bölcsességfog húzás utáni fájdalom

 

A harmadik nagyőrlő fog eltávolítása utáni komplikációk gyakoribbak mint a többi fog esetében. Kifejezetten igaz ez az alsó állkapocs területén. A fájdalom sokszor kisugárzó, bölcsességfog húzás után fülfájás is kialakulhat. 

Foghúzás után a szomszédos fogat is érzékenynek érezheti néhány napig. A foghúzás utáni fájdalom témájában kapcsolódó szakmai cikkünkben olvashat részletesebben.

Bölcsességfog húzás gyógyulása

 

A varratok eltávolítása, varratszedés után a bölcsességfog húzás helyén az íny már általában teljesen záródott. A hámosodás ellenére a bölcsességfog húzás helyén lyuk tapintható, ami teljesen normális jelenség. Hosszú hónapokra van szükség, hogy ez a szövethiány telítődni, elsimulni tudjon. 

 

A bölcsességfog húzás ár vonatkozása

 

A bölcsességfog húzás ára a beavatkozás nehézségétől függ. Egyszerű esetben a bölcsességfog húzás ár megegyezik egy általános fogeltávolítás költségével, hiszen itt nincs szükség a műtéti beavatkozásoknál használt speciális felszerelésre. Bonyolultabb esetben sebészi foghúzásról beszélünk, ilyenkor magasabb a bölcsességfog húzás ára.

 

Bölcsességfog húzás Budapest belvárosában

 

Ha bölcsességfog húzásra van szüksége és a fent leírt tünetek önnél is kellemetlenséget okoznak kérjen konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon, vagy jelentkezzen be e-mailen

A Helvetic Clinics fogorvosi rendelő fogorvosai, szájsebészei fájdalom nélkül szabadítják meg a 8-as fog okozta panaszoktól. Várjuk szeretettel!

GYIK - Felső és alsó bölcsességfog húzás gyakori kérdések

Kihúzandó a bölcsességfog ínygyulladás miatt?

Azok az utolsó őrlőfogak, amelyek nem tudnak megfelelően kibújni gyakran okoznak ínygyulladást. Ezen fogak eltávolítása általában szükséges.

Egyszerű a bölcsességfog kihúzása?

Általában az anatómiai helyzetétől függ az, hogy egy bölcsességfog kihúzása egyszerű vagy kissé bonyolultabb. Minden esetben érzéstelenítés mellett történik, vagyis a beavatkozás nem jár fájdalommal.

Fáj a bölcsességfog kihúzása?

Tekintettel arra, hogy minden esetben érzéstelenítés mellett történik a beavatkozás, sosem jár fájdalommal.

Alsó bölcsességfog húzás után meddig fáj?

Az alsó bölcsességfog utáni szövődmények gyakrabban alakulnak ki, de általában 3-7 nap elteltével megszűnnek.

Egészséges a bölcsességfogam, miért kell kihúzni?

Sok esetben nem a bölcsességfog szuvasodása, hanem az elhelyezkedése indokolja a fog eltávolítását. Az eltávolításuk legtöbbször a későbbi problémák megelőzését szolgálják.

Hogyan gyógyul az alsó bölcsességfog húzás?

Az alsó harmadik nagyőrlő gyógyulása és a gyógyulás során jelentkező fájdalom és egyéb kellemetlen tünetek megjelenése egyéni különbségeket mutat. A fájdalom mértéke sokszor nincs összefüggésben a beavatkozás nehézségével vagy a fogorvosi székben töltött idő hosszával. Sokszor egy nagyon nehéz alsó foghúzás utópanaszok nélkül gyógyul, míg egy könnyű 8-as foghúzás is okozhat rossz pillanatokat a pácienseknek. 

Bölcsességfog húzás vélemények

Berci

Nagyon kedves, segítőkész és rugalmas volt mindenki. Bölcsességfog húzásra mentem. Minden úgy volt ahogy előre megbeszéltük. Szép, tiszta az egész rendelő. Ügyesen és gyorsan dolgozott a fogorvos. Ajánlom a klinikát! :)

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Keszthelyi Berci értékelése logo

Angéla

„Maximálisan ajánlani tudom a klinikát, sok éve járok ide, felkészült orvosok stabil szaktudással. Dr. Csák Boglárka doktornő az orvosom, aki végtelenül türelmes és kedves, a kezelések pedig mindig fájdalommentesek. Bölcsességfog eltávolításon Dr. Lukács Lászlónál, majd a következő kettő esetében Dr. Bendes Balázsnál jártam, minden gyorsan és fájdalommentesen zajlott. A rendelő nagyon szép, igényes, rendezett.“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
M. Angéla értékelése logo

Clinton

„Már öt éve járunk erre a csodálatos fogászati ​​klinikára. A részletekre és a minőségre való odafigyelésük felülmúlhatatlan. Volt szerencsém gyökérkezelés, bölcsességfog eltávolítás, koronák, tömések, betétek készítésén, fogászati ​​műtéteken (törött fogon) részt venni, mind szakszerűen és nagy odafigyeléssel oldották meg. Nem tudjuk eléggé ajánlani ezt a rendelőt, ráadásul nagyon versenyképesek az árak és nagyon előzékenyek és alkalmazkodóak.“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
P. Clinton értékelése logo

Dávid

„Berkei doktornál jártam bölcsességfog eltávolításon. Nagyszerű körülmények, fájdalommentes, kiváló ellátás. Mindenkinek ajánlom!“

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
F. Dávid értékelése logo

Fruzsina

„Pozitív fogadtatás már a recepción. Kedvesek és segítőkészek voltak. Dr. Bárka Csanád volt a kezelőorvosom, gyorsan és fájdalommentesen távolította el a bölcsességfogaimat. A műtétek során az asszisztensek is hasonló profizmussal dolgoztak, mint Ő. Előtte egy átfogó tájékoztatást adott, ami megnyugtatott a kezelésemet illetően. A gyógyulásom is problémamentesen történt. Nyugodt szívvel ajánlom a klinikát, annak is aki egyébként retteg a fogorvostól." ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Fruzsina értékelése logo

Szabi

„Én egy elég összetett problémával fordultam a Helvetic Clinics-hez. Reflux betegségem mellé egy éjszakai fokcsikorgatással is problémáim voltak. Ennek eredményeképp lecsiszoltam a koronáimat. A legfőbb panasz egy ezidáig ismeretlen fájdalom volt, mellyel jártam már több fogászaton és szájsebészeten is. A Helvetic Clinics-nél megoldást találtak minden problémámra. Dr. Bárka Csanád-nál jártam bölcsességfog húzáson, amiből semmit nem éreztem. Bátran ajánlom mindenkinek! Dr. Berkei Gábor végzett el egy esztétikai koronahosszabbító műtétet a felső front fogaknál. Nagyon féltem ettől a beavatkozástól, de alaptalan volt a félelmem. Gyors és fájdalommentes volt a beavatkozás, ami teljesen megváltoztatta a mosolyomat.Dr. Kis Patrik volt a kezelőorvosom. Nála jártam gyökérkezelésen, a beavatkozáskor semmi fájdalmat nem éreztem, majdnem el is aludtam közben :) Készítettek nekem egy terápiás sínt, mivel az ismeretlen fájdalmat az állkapocsízület okozta és a sín viselésétől ez normalizálódott. Végül új koronák kerültek a fogakra, melyek mind komfort, mind esztétikum szempontjából számomra tökéletesre sikerültek. Ezúton is köszönöm a végtelen precizitást, a kedvességet és a türelmet. Köszönöm a recepciósok és az aszisztensek kedvességét, külön köszönöm Nagy Zsuzsannának, aki végig biztatott és segített ezen időszak alatt. A legjobb fogászat ahol eddig jártam, ajánlom mindenkinek!“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Sz. Szabi értékelése logo

Petra

„Nagyon kedves, és hozzáértő a személyzet minden része, a recepcióstól kezdve a szakorvosig. Dr. Bendes Balázs kb 1 perc alatt húzta ki a bölcsességfogamat, fájdalom nélkül. Örök hálám! Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a fogaszatot, garantáltan nem megyek soha többet máshova."

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Simon Petra értékelése logo

Yee M. T. (EN)

„A kiszolgálás jó, a személyzet (Ágnes és a recepciósok) nagyon kedvesek és segítőkészek, a fogorvosok (Dr. Bárká Csanád segített eltávolítani a bölcsességfogomat, Kocsis Anna, aki tisztította a fogaimat) profik, minden tiszta és rendezett."

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Yee M. T. (EN) értékelése logo
Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Fogeltávolítás

Sebészi fogeltávolítás

Sebészi fogeltávolítás komplikált

Orvosaink