A csontpótlás implantátum beültetés előfeltétele lehet

Fogászati csontpótlás sokszor nélkülözhetetlen a fogászati implantáció elvégzéséhez

 

A hiányzó fogak pótlásának legkorszerűbb módja a fogbeültetés (fogimplantátum behelyezése). Ennek alapfeltétele a rendelkezésre álló megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a csontmennyiség annyira lecsökkent, hogy az implantáció már nem lehetséges fogászati csontpótlás nélkül.

 

A csontbeültetés elkerülése, avagy implantátum csontpótlás nélkül

 

A megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány felelős a fogak stabilitásáért. Foghúzás következtében foghiány keletkezik. A foghúzás az érintett területen lévő csont átrendeződéséhez vezet, mivel ezt a területet átmenetileg nem éri terhelés, ami a csontmennyiség megőrzésében nélkülözhetetlen.

Előfordulnak olyan betegségek is, amik negatív hatással vannak a csontmennyiségre, illetve a csont minőségére. A leggyakoribb betegség, ami csontpusztulást okoz és a fogaink elvesztéséhez vezet a fogágybetegség / fogínysorvadás (parodontitis).

Minél korábban sikerül felismerni a fogágy pusztulását okozó betegségeket, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a megfelelő, időben elvégzett kezelésekkel elkerülhetőek lesznek a későbbi csontpótló beavatkozások.

Elkerülhető lehet a csontbeültetés azokban az esetekben is, amikor a foghúzás pillanatában a fogorvos már tudatosan tervez a fogimplantátum beültetés későbbi elvégzésével. Ilyenkor kritikus lépés a fogak kíméletes (atraumatikus) eltávolítása, megőrizve ezzel a lehető legnagyobb mennyiségű csontot a foghúzás területén. Orvosaink erre mindig kiemelt figyelmet fordítanak.

 

Fogászati csontpótlás korszerű csontpótló anyagokkal

 

A Helvetic Clinicsben egy implantációs konzultáció alkalmával 3D CBCT, fogászati ct felvételt készítünk, majd ezt követően egy tapasztalt fogszakorvos kollégánk megállapítja, hogy szükség van-e, és amennyiben igen, milyen típusú csontpótló beavatkozás lesz a legmegfelelőbb.

A csontpótlás célja a hiányzó csont mennyiségének pótlása és a további csontképződés elősegítése. A sikeres csontpótláshoz természetes vagy mesterséges csontpótló anyagok felhasználására lehet szükség. Intézményünkben a svájci Botiss (Cerabone) és Geistlich (BioOss) termékeit használjuk, melyek állati eredetű csontpótló anyagok (xenograft). További információ a gyártó oldalán olvasható.

Csontpótló anyag

Vannak olyan esetek is amikor lehetőség van nem állati eredetű, hanem humán eredetű, élő donorból származó csontpótló anyag alkalmazására.

A megfelelő csontpótló anyag és technika kiválasztása komoly szakértelmet igénylő feladat. Függ a fogbeültetés helyétől, a csonthiány mértékétől, a tervezett fogpótlás típusától és egyéb egészségügyi körülményektől is.

Csontpótlás sinus lift

Csontpótlás típusai

 

Csontpótlás a felső állcsont esetében

 

A felső állcsonton a leggyakoribb csontpótló beavatkozás a sinus lift, arcüreg emelés. Ennek az az oka, hogy az arcüreg nyálkahártyája és a szájüreg között sokszor nincs kellő magasságú csont, ami elengedhetetlen a fogbeültetés szempontjából. A csontbeültetés ezen formája rutin eljárásnak számít.

A kiindulási csontmagasság függvénye az, hogy a beavatkozás külön lépésben történik, vagy a fogbeültetéssel egyidőben.

 

Gerinc augmentáció

Csontpótlás fogbeültetés

Amennyiben a meglévő csontállomány szélessége, vastagsága nem/sem megfelelő, gerinc augmentáció elvégésére lehet szükség. Ezen beavatkozások egy része bizonyos feltételek megléte esetén a fogorvosi rendelőben is elvégezhető.

A beavatkozás során saját szervezetből nyert saját csontot, vagy idegen csontpótló anyagokat használunk és ezzel növeljük a fogatlan gerinc térfogatát (magasságát/szélességét). A behelyezett csontpótló anyagot sok esetben membránnal fedjük.

A végeredmény szempontjából kiemelten fontos, hogy a műtött terület ne nyíljon szét, és ne fertőződjön. Ezt csak szoros megfigyeléssel, utánkövetéssel biztosíthatjuk a legtöbb esetben. Emiatt ezek a beavatkozások érzékenyebbek, nagyobb odafigyelést igényelnek.

Gerinc augmentáció a felső és az  alsó állcsonton egyaránt végezhető

 

Csontpótlás csípőcsontból

 

Ha a csontállomány nagymértékben elsorvadt, vagy egyéb háttérbetegség áll a háttérben, elképzelhető, hogy csak kórházi körülmények között végezhető el a beavatkozás, esetleg egyáltalán nem kivitelezhető. A kórházban elvégezhető beavatkozásokra példa a csípőcsont átültetés.

 

Csontpótlás a foghúzás során

 

Alveolus prezerváció során foghúzást követően a fog helyére csontpótló anyagot helyezünk. Ebben az esetben ezzel az a célunk, hogy csökkentsük a fogeltávolítás utáni csontfelszívódás mértékét.

 

A csontpótlás folyamatának bemutatása, a csontpótlás menete

 

A csontpótlás Budapest belvárosában, a Helvetic Clinicsben egy tudatosan megtervezett, hat lépésből álló műtéti beavatkozás. Az eljárás sikerességében jelentős szerepet játszik a tapasztalat, így a több ezer sikeresen elvégzett csontpótló műtét. Szintén kritikus a higiéniai feltételek betartása.

Szükség esetben csontpótlás végezhető altatásban is.

Csontpótlás fogct

A csontpótlás első lépése: a pontos diagnózis felállítása

A sikeres csontbeültetés alapja a pontos diagnózis. A precíz diagnózis felállításához pedig digitális 3d fogászati röntgen felvétel készítésére van szükség. A kíméletes CT felvételek alapján kezelőorvosa meg tudja határozni a csontvesztés pontos mértékét és meg tudja tervezni a csontpótlás folyamatát is.

A Helvetic Clinicsben két korszerű 3D CT berendezés áll rendelkezésünkre, így nem kell külső helyszínre menni azok elkészítéséhez. A felvétel perceken belül már a kezelőorvosa monitorján látható. A 3D CT felvételek készítéséről ide kattintva olvashat részletesebben.

Csontpótlás vizsgálat

Második lépés: fizikai vizsgálat

A 3D CT felvétel előkészületét követően kezelőorvosa alaposan megvizsgálja Önt, és ezek alapján állítja fel az ideális csontpótlásra vonatkozó kezelési tervet.

A diagnózis felállítását precíz tervezői munka követi tehát, aminek az eredménye egy írásos kezelési terv. Ebben a könnyen értelmezhető, grafikusan ábrázolt árajánlatban kezelőorvosa javaslatot tesz arra, hogy milyen technikát javasol az elsorvadt csontállomány pótlására illetve részletesen leírja, hogy milyen lépésekből áll és mennyibe fog kerülni a teljes beavatkozás.

Csontpótlás előkszítése

A csontpótlás harmadik lépése: a szájüreg felkészítése a csontpótlás műtétre

A csontpótlás előtt a szájüreget fel kell készíteni a műtétre. Ezt kezelőorvosa azzal éri el, hogy kezeli a kisebb fogászati problémákat (pl. fogtömés készül) és egy dentálhigiéniai kezelés (fogkő eltávolítás) segítségével megteremtjük a tiszta és baktériummentes környezetet a csontpótláshoz.

Csontpótló műtét

A csontbeültetés negyedik lépése: a fájdalommentes csontpótló műtét elvégzése

A csontpótló műtét helyi érzéstelenítésben történik, ezért nem jár fájdalommal. Érzéstelenítés után a szájsebészet területén járatos sebész egy „ablakot” nyit a kezelendő területre. Az „ablak” néhány milliméteres felemelésével rés keletkezik, melybe csontpótló anyagot (pl. saját csont) helyez. Szükség esetén egy speciális membránnal fedi a kezelt területe.

A műtét utolsó lépéseként az ínyt varrattal zárja a problémamentes gyógyulás érdekében.

Csontpótlás gyógyulás

Az ötödik lépés: a kezelt terület gyógyulása, azaz a csontosodási folyamat

A csontpótlás gyógyulási ideje általában 4-6 hónap.

A gyógyulási idő leteltéig nem szabad terhelni a kezelt területet, tehát az implantátum beültetése csak a gyógyulási folyamat leteltével végezhető el.

Csontpótlás után fogbeültetés

A csontbeültetés hatodik lépése: az implantátum beültetése a csontpótolt területre

A gyógyulási idő lejárta után a csontpótló anyag sikeres beépülését kezelőorvosa CT-felvétel segítségével ellenőrzi. Ezt követően történhet meg a fogbeültetés.

A implantátum beültetés részleteiről ide kattintva olvashat részletesebben.

Csontpótlás tapasztalatok csontpótló műtét után

 

Csontpótlás után előfordulnak komplikációk, úgy mint fájdalom, duzzanat, érzékenység. A csontpótlás mellékhatásai miatt mindenképpen javasoljuk, hogy tartsa be kezelőorvosa utasításait, hogy a fentiek előfordulását minimalizálni tudjuk. Kérjük szedje be a felírt gyógyszereket (fájdalomcsillapító, antibiotikum).

Szintén nagy fontossággal bír az érintett terület hűtése (jégzselé alkalmazása), így nagymértékben csökkenthető a duzzanat kialakulása. A terület zárása varratokkal történik, így azok eltávolítására is szükség van, éppen úgy mint a bölcsességfog műtét esetében.

A gyógyulás szempontjából kritikus a csontpótlás utáni dohányzás kerülése. A dohányfüst kimutathatóan rontja a gyógyulás esélyeit. Csontpótlás utáni étkezés természetesen lehetséges, de amennyire lehetőségünk van rá próbáljuk a rágást a műtött területtel ellentétes oldalon gyakorolni.

Nagyon fontos a műtét helyének tisztítása. Varratszedés után az érintett terület tisztítható, használjon puha, sebészeti fogkefét.

Fogászati csontpótlás árak

 

A fogászati csontpótlás ár szempontjából több elem függvénye. Az egyszerűbb csontpótló műtét ár vonatkozásában kedvezőbb, hiszen itt kevesebb - a műtéti beavatkozásoknál használt - speciális felszerelésre van szükség. Bonyolultabb, nagyobb kiterjedésű csontbeültetés általában költségesebb. 

Összességében elmondható, hogy a csontpótlás árak nagyban függnek az érintett területtől, annak nagyságától, az alkalmazott technikától, a felhasznált csontpótló anyag típusától, mennyiégétől. A csontpótlás ár alapján több csoportba sorolható, melyeket az oldal alján olvashattalál, vagy a fogászati árak oldalon ismerhet meg.

Implantátum beültetés esetenként csak fogászati csontpótlás elvégzése után lehetséges. Csontpótlás lehetőségeinek átbeszélésére javasoljuk, hogy kérjen konzultációs időpontot szájsebész, parodontológus kollégáinkhoz a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

GYIK - Csontpótlás gyakori kérdések

Mikor van szükség csontpótlásra?

Legtöbbször fog implantátum beültetés céljából végzünk csontpótlást, amikor nincs meg a szükséges mennyiségű csont az implantátum ideális behelyezéséhez. Esetenként a fogbeültetést megelőzően, máskor azzal egy időben történik a csontpótló beavatkozás.

Milyen csontpótló anyagot használnak?

Csontpótlás során használható állati eredetű (xenograft), saját csontszövet (autograft), esetleg másik emberből származó speciálisan előkészített csontszövet (allograft). Ennek kiválasztása mindig a páciens igényeivel összhangban kell történjen - a szakmai irányelvek betartása mellett.

Milyen panaszokkal jár a műtét?

Csontpótló beavatkozások minden esetben sebészi beavatkozásokat takarnak. Ennek megfelelően a szájsebészeti beavatkozásokra jellemző utópanaszok jellemzőek a műtétet követő napokban. Általában duzzanattal járnak, enyhe nyomásérzékenység jellemzi a területet. Komolyabb fájdalmak ritkán tapasztalhatóak, de enyhe diszkomfort érzésre általában számítani kell. Tekintettel arra, hogy csontpótló beavatkozásainkat mindig érzéstelenítés mellett végezzük, a műtét fájdalommal nem jár.

Csontpótlás tapasztalatok

Amel

„Érkezésed után az orvosi csapat gondoskodik rólad. Ami engem illet, kiterjedt beavatkozásokat vettem igénybe (foghúzás, csontpótlás, implantátum beültetés...) Az egész orvosi személyzet figyelmes, nagyon profi és végtelenül kedves volt a kezelések során. Mindenekelőtt azt értékeltem, hogy senki nem ítélt el vagy nem becsmérelt a fogak állapota miatt, épp ellenkezőleg ők adtak megoldást a problémáimra pont úgy ahogy reméltem, sőt még azon túl is. Szívből köszönöm“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
R. Amel értékelése logo

Marie

„Fogászati beavatkozásom volt a Helvetic klinikán, és nagyon ajánlom ezt az intézményt. A fogkő eltávolítástól kezdve az implantátum beültetésen át a csontbeültetésig minden tökéletes volt!!! Balázs BENDES fogorvos amellett, hogy rendkívül kedves, kiváló szakember. Csakúgy, mint az egész csapat, az irodai munkatársak, a koordinátorok és a fogorvosi asszisztensek kedvesek és professzionálisak. Charles Thomer“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
Marie T. értékelése logo

Frédéric

„Ma fejezem be a Helvetic Clinics öt látogatásból álló sorozatát. Az elmúlt 15 hónap foghúzások (#1), csontpótlás + arcüreg emelés (#2), implantátum beültetés(#3), lenyomatok (#4) és több korona elkészítéséből (#5) álltak. Komoly és hozzáértő, de egyben barátságos csapatuknak köszönhetően most újra felfedezem, mit jelent a nyugodt mosolygás és étkezés. Amit a Helvetic Clinics elért a számban, az messze meghaladja a kezdeti várakozásaimat. Külön köszönet Adriennnek, Erikának, Bendes Dr.-nak és kedves asszisztensének.“ ... Tovább olvasom

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
F. Frédéric értékelése logo

Louis

„Nagyon örülök a kezelésemnek. Minden nagyon professzionálisan történt. 10 implantátum + korona, csontpótlás, sinus lift történt 4 vizitben. Mi is a szállodában szálltunk meg, ami szintén nagyon jó.“

Csillag Csillag Csillag Csillag Csillag
D. Louis értékelése logo
Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Arcüreg emelés implantátum beültetéshez

Belső arcüreg emelés implantátum beültetéshez

Csontpótló gerinc augmentáció implantátum beültetéshez (a csontpótló anyag árát nem tartalmazza)

Orvosaink