Fogászati csontpótlás sokszor nélkülözhetetlen az fogászati implantáció elvégzéséhez

A hiányzó fogak pótlásának legkorszerűbb módja az fogbeültetés (fogimplantátum behelyezése). Ennek alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a csontmennyiség annyira lecsökkent, hogy az implantáció már nem lehetséges fogászati csontpótlás nélkül.

A csontpótlás elkerülése

A megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány felelős a fogak stabilitásáért. Foghúzás következtében foghiány keletkezik. A foghúzás az érintett területen lévő csont átrendeződéséhez vezet, mivel ezt a területet átmenetileg nem éri terhelés, ami a csontmennyiség megőrzésében nélkülözhetetlen.

Előfordulnak olyan betegségek is, amik negatív hatással vannak a csontmennyiségre, illetve a csont minőségére. A leggyakoribb betegség, ami csontpusztulást okoz a fogágybetegség / fogínysorvadás (parodontitis).

Minél korábban sikerül felismerni a fogágy pusztulását okozó betegségeket, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a megfelelő, időben elvégzett kezelésekkel elkerülhetőek lesznek a későbbi csontpótló beavatkozások.

Elkerülhető lehet a csontpótlás azokban az esetekben is, amikor a foghúzás pillanatában a fogorvos már tudatosan tervez a fogimplantátum beültetés későbbi elvégzésével. Ilyenkor kritikus lépés a fogak kíméletes (atraumatikus) eltávolítása, megőrizve ezzel a lehető legnagyobb mennyiségű csontot a foghúzás területén. Orvosaink erre mindig kiemelt figyelmet fordítanak.

Fogászati csontpótlás korszerű csontpótló anyagokkal

A Helvetic Clinicsben egy implantációs konzultáció alkalmával 3D CBCT, fogászati ct felvételt készítünk, majd ezt követően egy tapasztalt fogszakorvos kollégánk megállapítja, hogy szükség van-e, és amennyiben igen, milyen típusú csontpótló beavatkozás lesz a legmegfelelőbb.

A csontpótlás célja a hiányzó csont mennyiségének pótlása és a további csontképződés elősegítése. A sikeres csontpótláshoz természetes vagy mesterséges csontpótló anyagok felhasználására lehet szükség. Intézményünkben a svájci Botiss (Cerabone) és Geistlich (BioOss) termékeit használjuk, melyek állati eredetű csontpótló anyagok (xenograft).

Csontpótló anyag

Vannak olyan esetek is amikor lehetőség van nem állati eredetű, hanem humán eredetű, élő donorból származó csontpótló anyag alkalmazására.

A megfelelő csontpótló anyag és technika kiválasztása komoly szakértelmet igénylő feladat. Függ a fogbeültetés helyétől, a csonthiány mértékétől, a tervezett fogpótlás típusától és egyéb egészségügyi körülményektől is.

Csontpótlás sinus lift

Csontpótlás a felső állcsont esetében

A felső állcsont esetében a leggyakoribb csontpótló beavatkozás a sinus lift, arcüreg emelés. Ennek az az oka, hogy az arcüreg alapja és a szájüreg között sokszor nincs kellő magasságú csont, ami elengedhetetlen a fogbeültetés szempontjából. A csontpótlás ezen formája rutin eljárásnak számít.

A beavatkozás során a felső állcsont oldalsó részén egy kis méretű csontablakot hozunk létre, és ezen keresztül egy speciális eszközzel megemeljük az arcüreg nyálkahártyáját, majd csontpótló anyagot juttatunk alá.

Az így megnövelt csontmennyiség már elegendő lesz az implantátum beültetéséhez. Ebben az esetben saját csont, illetve egyéb csontpótló anyag is alkalmazásra kerülhet. A kiindulási csontmagasság függvénye az, hogy a beavatkozás külön lépésben történik, vagy a fogbeültetéssel egyidőben. Ezt a beavatkozást hívjuk külső (direkt) arcüreg emelésnek. Abban az esetben, ha kisebb a hiányzó csont mennyisége az implantációhoz, elegendő lehet az arcüreg nyálkahártyájának indirekt emelése is, amit belső arcüreg emelésnek nevezünk.

Egyéb csontpótló beavatkozások

Csontpótlás fogbeültetés

Amennyiben a meglévő csontállomány szélessége, vastagsága nem/sem megfelelő, egyéb fogászati csontpótló beavatkozásokra lehet szükség. Ezek egy része bizonyos feltételek megléte esetén a fogorvosi rendelőben is elvégezhető.

Ilyenkor saját szervezetből nyert, vagy idegen csontpótló anyagokkal növeljük a fogatlan gerinc térfogatát (magasságát/szélességét).

A végeredmény szempontjából kiemelten fontos, hogy a műtött terület ne nyíljon szét, és ne fertőződjön. Ezt csak szoros megfigyeléssel, utánkövetéssel biztosíthatjuk a legtöbb esetben. Emiatt ezek a beavatkozások érzékenyebbek, nagyobb odafigyelést igényelnek. 

Ha a csontállomány nagymértékben elsorvadt, vagy egyéb háttérbetegség áll a háttérben, elképzelhető, hogy csak kórházi körülmények között végezhető el a beavatkozás, esetleg egyáltalán nem kivitelezhető. A kórházban elvégezhető beavatkozásokra példa a csípőcsont átültetés.

A csontpótlás Budapest belvárosában, a Helvetic Clinicsben egy tudatosan megtervezett, hat lépésből álló műtéti beavatkozás. Az eljárás sikerességében jelentős szerepet játszik a tapasztalat, így a több ezer sikeresen elvégzett csontpótló műtét. Szintén kritikus a higiéniai feltételek betartása.

Szükség esetben csontpótlás végezhető altatásban is.

A csontpótlás folyamatának bemutatása, a csontpótlás menete

Csontpótlás fogct

A csontpótlás első lépése: a pontos diagnózis felállítása

A sikeres csontpótlás alapja a pontos diagnózis. A precíz diagnózis felállításához pedig digitális 3d fogászati röntgen felvétel készítésére van szükség. A kíméletes CT felvételek alapján kezelőorvosa meg tudja határozni a csontvesztés pontos mértékét és meg tudja tervezni a csontpótlás folyamatát is. A Helvetic Clinicsben két korszerű 3D CT berendezés áll rendelkezésünkre, így nem kell külső helyszínre menni azok elkészítéséhez. A felvétel perceken belül már a kezelőorvosa monitorján látható. A 3D CT felvételek készítéséről ide kattintva olvashat részletesebben.

Csontpótlás vizsgálat

A csontpótlás második lépése: fizikai vizsgálat

A 3D CT felvétel előkészületét követően kezelőorvosa alaposan megvizsgálja Önt, és ezek alapján állítja fel az ideális csontpótlásra vonatkozó kezelési tervet.

A diagnózis felállítását precíz tervezői munka követi tehát, aminek az eredménye egy írásos kezelési terv. Ebben a könnyen értelmezhető, grafikusan ábrázolt árajánlatban kezelőorvosa javaslatot tesz arra, hogy milyen technikát javasol az elsorvadt csontállomány pótlására illetve részletesen leírja, hogy milyen lépésekből áll és mennyibe fog kerülni a teljes beavatkozás.

Csontpótlás előkszítése

A csontpótlás harmadik lépése: a szájüreg felkészítése a csontpótlás műtétre

A csontpótlás előtt a szájüreget fel kell készíteni a műtétre. Ezt kezelőorvosa azzal éri el, hogy kezeli a kisebb fogászati problémákat (pl. fogtömés készül) és egy dentálhigiéniai kezelés (fogkő eltávolítás) segítségével megteremtjük a tiszta és baktériummentes környezetet a csontpótláshoz.

Csontpótló műtét

A csontpótlás negyedik lépése: a fájdalommentes csontpótló műtét elvégzése

A csontpótló műtét helyi érzéstelenítésben történik, ezért nem jár fájdalommal. Érzéstelenítés után a szájsebészet területén járatos sebész egy „ablakot” nyit a kezelendő területre. Az „ablak” néhány milliméteres felemelésével rés keletkezik, melybe csontpótló anyagot helyez. Szükség esetén egy speciális membránnal fedi a kezelt területe.

A műtét utolsó lépéseként az ínyt varrattal zárja a problémamentes gyógyulás érdekében.

Csontpótlás gyógyulás

A csontpótlás ötödik lépése: a kezelt terület gyógyulása, azaz a csontosodási folyamat

A csontpótlás gyógyulási ideje általában 4-6 hónap.

A gyógyulási idő leteltéig nem szabad terhelni a kezelt területet, tehát az implantátum beültetése csak a gyógyulási folyamat leteltével végezhető el.

Csontpótlás után fogbeültetés

A csontpótlás hatodik lépése: az implantátum beültetése a csontpótolt területre

A gyógyulási idő lejárta után a csontpótló anyag sikeres beépülését kezelőorvosa CT-felvétel segítségével ellenőrzi. Ezt követően történhet meg a fogbeültetés.

A implantátum beültetés részleteiről ide kattintva olvashat részletesebben.

Csontpótlás után

Csontpótlás után előfordulnak komplikációk, úgy mint fájdalom, duzzanat, érzékenység. A csontpótlás mellékhatásai miatt mindenképpen javasoljuk, hogy tartsa be kezelőorvosa utasításait, hogy a fentiek előfordulását minimalizálni tudjuk. Kérjük szedje be a felírt gyógyszereket (fájdalomcsillapító, antibiotikum). Szintén nagy fontossággal bír az érintett terület hűtése (jégzselé alkalmazása), így nagymértékben csökkenthető a duzzanat kialakulása. A terület zárása varratokkal történik, így azok eltávolítására is szükség van, éppen úgy mint a bölcsességfog műtét esetében. A gyógyulás szempontjából kritikus a csontpótlás utáni dohányzás kerülése. A dohányfüst kimutathatóan rontja a gyógyulás esélyeit. Csontpótlás utáni étkezés természetesen lehetséges, de amennyire lehetőségünk van rá próbáljuk a rágást a műtött területtel ellentétes oldalon gyakorolni. Nagyon fontos a műtét helyének tisztítása. Varratszedés után az érintett terület tisztítható, használjon puha, sebészeti fogkefét.

Fogászati csontpótlás árak

A fogászati csontpótlás ár szempontjából több elem függvénye. Az egyszerűbb csontpótló műtét ár vonatkozásában kedvezőbb, hiszen itt kevesebb - a műtéti beavatkozásoknál használt - speciális felszerelésre van szükség. Bonyolultabb, nagyobb kiterjedésű csontpótlás általában költségesebb. Összességében elmondható, hogy az ár függ az érintett területtől, annak nagyságától, az alkalmazott technikától, a felhasznált csontpótló anyag típusától, mennysiégétől. A csontpótlás ár alapján több csoportba sorolható, melyeket az oldal alján olvashattalál, vagy a fogászati árak oldalon ismerhet meg.

Implantátum beültetés esetenként csak fogászati csontpótlás elvégzése után lehetséges. Csontpótlás lehetőségeinek átbeszélésére javasoljuk, hogy kérjen konzultációs időpontot szájsebész, parodontológus kollégáinkhoz a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

Áraink

199.000 HUF

Arcüreg emelés implantátum beültetéshez

82.000 HUF

Belső arcüreg emelés implantátum beültetéshez

287.000 HUF

Csontpótló gerinc augmentáció implantátum beültetéshez (a csontpótló anyag árát nem tartalmazza)

Orvosaink