Foghúzás

Bármilyen magas szakmai színvonalat is képvisel egy rendelő, bármennyire is megtesz mindent egy motivált fogorvos egy rossz állapotú fog megmentésére, van olyan állapot, amikor a fog reménytelen helyzetbe kerül. Ilyen esetekben a fogászati panaszok vagy súlyosabb problémák elkerülése érdekében a gyulladt fog kihúzása, a, a szuvas vagy az elhalt fog kihúzása  bizonyulhatnak a leghatékonyabb megoldásoknak. A foghúzás a szájsebészet tárgykörébe tartozik.

Világszinten a legtöbb foghúzás előrehaladott fogínysorvadás, fogágybetegség miatt történik, a második leggyakoribb ok a fogak mély, súlyos szuvasodása. Gyakran előfordul az is, hogy egy fogat nem betegség, hanem a rossz pozíciója vagy nem megfelelő előtörése miatt kell eltávolítani. Erre a legegyszerűbb példa a bölcsességfog húzás (pl. cisztás fog kihúzása) vagy a nem kibújt szemfogak esete. A fog törése szintén fogeltávolításhoz vezethet (letört fog kihúzása). Szintén szükség lehet fogeltávolításra sikertelen gyökérkezelés következményeként.

Foghúzás menete

A fogeltávolítást a legtöbb esetben fogászati röntgenfelvétel készítés, vagy fog CT készítés előzi meg. Erre azért van szükség, hogy a fogorvos, szájsebész pontos képet kaphasson a fog és a fogágy anatómiai viszonyáról. Foghúzást kivétel nélkül mindig helyi érzéstelenítés mellett végzünk, ezáltal a beavatkozás soha nem jár fájdalommal. Az érzéstelenítő injekciót mindig megelőz egy kis érzéstelenítő zselé használata, ami segít abban, hogy a szúrás helye elzsibbadjon.

Foghúzás közben

A megfelelő érzéstelenség elérése után – függően a foghúzás bonyolultságától – megtörténik a fog mobilizálása, majd kiemelése a szájüregből. Vannak helyzetek, amikor semmi egyéb beavatkozásra nincs szükség, mert a foghúzás egyszerűen elvégezhető. Előfordulhatnak azonban olyan esetek is, amikor a fogat egy darabban nem lehetséges kihúzni. Ilyenkor szükséges lehet a fog darabolása, vagy lebenyképzés is ki nem bújt fogak esetében (sebészi fogeltávolítás). Az ilyen esetekben a foghúzás altatásban is történhet.

 

Foghúzás után varrat

Varrat

Foghúzás után szinte mindig behelyezünk egy-két varratot a gyorsabb, panaszmentesebb sebgyógyulás érdekében. Sem a varratok behelyezése, sem azok eltávolítása nem jár fájdalommal. A varratokat általában egy héttel a foghúzást után távolítjuk el. A foghúzás után a lényeges tudnivalókról itt olvashat bővebben.

Foghúzás következménye

A fogeltávolítás után foghiány keletkezik. Ez a bölcsességfog húzás esetében nem jelent gondot, hiszen ezeket a fogakat nem pótoljuk. Egyéb fogtípusok esetében azonban kiemelten fontos a foghiány kezelése, fogpótlás készítése. A teljesség igénye nélkül pótolhatóak az eltávolított fogak fogimplantátum beültetés, vagy foghíd készítés útján is. Ezen felül kivehető fogpótlás, kivehető fogsor készítése is alternatívát jelenthet.

A foghiány következményeiről, kezeléséről itt olvashat bővebben.

Foghúzás árak

A foghúzás ár szempontjából több tényezőtől függ. Különbözik a beavatkozás ára ha egyszerű foghúzásról, vagy komplikált fogeltávolításról, esetleg sebészi foghúzásról beszélünk. A foghúzás árak az oldal alján találhatók, vagy a fogászati árak oldalon ismerhetők meg.

Gyulladt fog kihúzása előtt minden esetben győződjön meg arról, hogy elkerülhetetlen a foghúzás. Ennek eldöntéséhez kérje szakembereink segítségét a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

Áraink

17.000 HUF

Fogeltávolítás

27.000 HUF

Sebészi fogeltávolítás

43.000 HUF

Sebészi fogeltávolítás komplikált

Orvosaink