Foghíd - avagy fogpótlás híd segítségével: árak, fajtái

Miért jó a foghíd? Mik az előnyei és hátrányai? Miből és hogy készül?

 

Hogy néz ki egy foghíd: fogpótlás híd képek, tudnivalók egy helyen

 

Oldalunkon a fenti a kérdésekre keressük a választ. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a fogászati hidak témájában, hogy megválaszolhassuk minden kérdését.

 

….de lássuk csak mit is jelent a foghíd?

 

Mi a foghíd?

 

A foghíd egy olyan ragasztott, tehát fixen rögzülő fogpótlás, ami a foghiányt átívelve pótolja a hiányzó fogakat. Pótolhatnak tehát egyetlen fogat, vagy több fogat is. A természetes fogak mellett ( hagyományos híd ) készülhet a foghíd implantátumra is. Erről részletesen itt olvashat. Ebben az esetben akár teljes kivehető fogpótlás alternatívája is lehet.

 

Mitől híd a foghíd?

 

A foghíd vagy fogászati híd javasolt lehet abban az esetben, ha Önnek egy vagy több foga hiányzik. Egy vagy több fog elvesztése után, híd készítésénél a rágóerőt nem a nyálkahártya viseli, hanem a foghiányt határoló fogak. Ezek a fogak a fog híd pillérei, vagyis a pillérfogak. Ilyenkor tehát a híd teste átíveli az elvesztett fog területét, összekötve a pillérfogakat, megszüntetve a fog hiányát

Legegyszerűbb esetben tehát egy fogászati hidat három tag (összekötött fogkorona) alkot, amik közül a két szélső a páciens saját fogain helyezkedik el, a középső pedig a hiányzó fog területét foglalja el. Egy jól elkészített híd segítségével a páciensek nem csak rágó képességüket, de természetes mosolyukat is visszakaphatják.

A hiányzó fogak helyén kialakult foghiány pótlása pozitív hatással van az arc struktúrájára és javítja a harapás minőségét. Stabil foghíd készítésének alapfeltétele, hogy a környező fogak megfelelően stabilak legyenek.

Foghíd előnyei, hátrányai

 

Fogászati híd előnyei:

  • Gyorsan elkészíthető;
  • Látványos eredményt hoz;
  • Megszünteti a foghiányt és helyreállítja a rágófunkciót.

 

Fogászati híd hátrányai:

  • Többlet terhelést jelent a pillérekre;
  • Elkészítéséhez fogcsiszolás szükséges;
  • Tisztítása nagyobb odafigyelést igényel;
  • A hídtagok között fogselyem nem használható.

 

Fogászati híd anyaga, foghíd fajták

 

A Helvetic Clinicsben Ön több foghíd típus közül is választhat. A leggyakrabban alkalmazott fog híd fajták:

  • fémkerámia fog híd;
  • fémmentes esztétikus fog híd.

 

Fémkerámia fogpótlás híddal


A fémkerámia foghíd a különböző fogpótlás fajtái közül az egyik legnépszerűbb Magyarországon. Elkészítése során először egy fém váz készül, ami a végleges foghíd kicsinyített mása.

Fémkerámia híd

Ezt követően a fogtechnikus speciális fogászati kerámiával, porcelánnal leplezi a korábbiakban elkészített vázat, kialakítva ezzel a foghíd esztétikáját, illetve formáját. A fémkerámia fog híd hátránya a fémmentes foghídhoz képest anyagtani tulajdonságaikban keresendő. Lásd fogpótlás híd képek jobbra. 

A természetes fogak a fény számára átjárhatók, transzparensek, így a legtökéletesebb eredményt csak hasonlóan transzparens anyagok használatával érhetünk el. Mivel a fémkerámia foghidak esetében egy fém színű váz készül, ami a korona alapját adja, ez megnehezíti a kifogástalan esztétikai eredmény elérését.

Fogtechnika hídkészítés

Fémmentes esztétikus fogpótlás híd segítségével

 

Megfelelően képzett fogtechnikus mester kezei között saját egészséges fogainkhoz megszólalásig hasonló fogpótlások születhetnek. A fogak pótlásánál a fogászat egyik leggyorsabban fejlődő területe a fémmentes anyagok tökéletesítése. A fémmentes fog híd leggyakoribb alapanyaga a cirkónium-dioxid ( cirkon híd ).

Cirkónium foghíd

 

Pontosan úgy mint a fogkorona híd alapanyaga is lehet cirkónium ( cirkónium dioxid ). A cirkónium híd alkalmazásával esztétikus megoldások születhetnek, annak ellenére, hogy ezek valójában anyagtani szempontból a fémek közé tartoznak, így csak esztétikai szempontból teljesen fémmentes, anyagtanilag nem. Nagy előnye a fémkerámia hídhoz képest, hogy fényáteresztő képesség szempontjából kedvezőbb paraméterekkel bír. Ez az anyag alkalmas nagyon pontos, merev, stabil fogpótlások készítésére. 

Ez az esztétikus cirkon fogpótlás nem minden esetben egy anyagból készül. A fémkerámia foghidakhoz hasonlóan ennek a fogpótlásnak is lehet egy váza, ami a természetes fogakhoz hasonlóan fehér anyagból készül. Erre készíti el a fogtechnikus a kerámia leplezést, ami megadja a híd végső formáját és színét.

Bizonyos esetekben a cirkon foghíd alapanyaga teljesen cirkónium. Ezek a fogpótlások is számítógép által vezérelt CAD/CAM technológiával készülnek.

 

…lássuk, hogyan történik a híd elkészítése

Foghíd készítésének lépései

 

A konzultáció és kezelési terv elkészítése után a foghíd készítésének első lépése a fogkő eltávolítása, így létrehozva egy egészséges gyulladásmentes állapotot. 

Ezt követi a foghiányt határoló fogak csiszolása, ami helyi érzéstelenítés mellett történik.

Fogcsiszolást követően fogorvos kollégáink ideiglenes foghidat, koronát készítenek a lecsiszolt fogak fedésére, hogy ne kelljen fog nélkül távoznia. Az ideiglenes korona vagy híd fogpótlás az eredeti fogairól vett lenyomat alapján készül. Az elkészült műanyag koronák védik a fogakat abban az időszakban, amíg a fogtechnikai labor elkészíti a végleges fogpótlást. A lecsiszolt fog mellett a többi fogat is lemintázzuk.

A következő lépés a lenyomatvétel (mintavétel). Az előkészített fogakról a lenyomat készülhet hagyományos lenyomat segítségével, vagy digitális lenyomatvételi eljárással. Ebben az esetben  már nincs szükség lenyomatanyag használatára, hiszen ilyenkor egy digitális kamera tapogatja le a fogfelszíneket. 

A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a híd fogpótlást a fogtechnikai laborban.

A következő lépésben a fogpótlások készítésére specializálódott fogorvos bepróbálja az elkészült foghidat, és amennyiben ön is elégedett annak kényelmével, esztétikájával, speciális ragasztócementtel beragasztja azt.

Ezután kerül sor az  utolsó lépésre, ami a végleges híd korrekciója, vagyis az ellenőrzés fázisa.

Foghíd árak, mennyibe kerül egy foghíd?

 

Egy foghíd árak alapján is különböző kategóriákba sorolható. Befolyásolja az árat a fogpótlás híd anyaga, típusa, nagysága és az kivitelezéséhez szükséges technológiai háttér is. A fogászati híd árak általában a híd fog számától azaz tagszám alapján kalkulálhatók. Az egyes fog híd árak az oldal alján találhatók, vagy a fogászati árak oldalon ismerhetők meg.

Amennyiben érdeklődik a foghíd fogpótlás iránt, vagy fogászati hídra van szüksége, jelentkezzen be egy konzultációra a +36 1 690 1304-es telefonszámon és kérje ki specialistáink véleményét a Helvetic Clinics fogászati rendelőjében!

GYIK - Foghíd gyakori kérdések

Mit jelent a foghíd?

A fogászati híd egy olyan fogpótlás, ahol hiányzó fogakat pótolunk a foghiány melletti szomszédos fogak használatával. Tulajdonképpen a legegyszerűbb foghíd 3 tagból áll. A két szélső a híd pillér, melyeket a hiány melletti fogakra ragasztunk, míg a középső tag a köztes tag, ami tulajdonképpen pótolja a hiányzó fogat. A három tag egyben készül el.

A híd alatt begyulladt a fogam, mit tehetek?

Abban az esetben ha a híd alatt lévő fogak begyulladtak ( foghíd fájdalom ), viszont a fogmű megfelelő állapotban van, és nincs szuvasodás alatta, megkísérelhető a fog gyökérkezelése a hídon keresztül, a foghíd levágása nélkül.

Készülhet 2 fogra 6 tagú híd?

Frontfogak pótlása esetén működő koncepció lehet, viszont őrlő fogak területén nem javasolt. Mindig mérlegelni kell a fogak állapotát és a rájuk eső terhelést, hiszen ebben az esetben 2 gyökér viseli az eredetileg hat fogra jutó rágóerőt.

Mennyibe kerül egy foghíd?

A fogászati híd ára a hídtagok száma alapján számolható. Ennek megfelelően például egy 3 tagú hidat úgy kalkulálunk, hogy háromszor megszorozzuk a hidat alkotó tag árat.

Készülhet gyökérkezelt fog esetén fog híd?

Fogászati híd készíthető gyökérkezelésen átesett fogak esetében is, viszont mérlegelni kell az elvesztett fogszövet hiányának mennyiségét és annak statikai következményét, hiszen híd fogpótlás készítésekor a fogakra minden esetben nagyobb rágóerő jut, mint koronák készítésekor.

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

173 000 Ft

Fémkerámia átmenő csavaros korona implantátumra

99 000 Ft

Fémkerámia átmenő csavaros hídtag (Multi-Unit) implantátumra

99 000 Ft

Cirkónium-dioxid kerámia korona

Orvosaink