Mitől híd a foghíd?

A foghíd vagy fogászati híd javasolt lehet abban az esetben, ha Önnek egy vagy több foga hiányzik. Híd készítésénél a rágóerőt nem a nyálkahártya viseli, hanem a foghiányt határoló fogak, mint a foghíd pillérei. Ilyenkor tehát a híd teste átíveli az elvesztett fog területét, összekötve a pillérfogakat. Legegyszerűbb esetben tehát egy fogászati hidat három tag (összekötött fogkorona) alkot, amik közül a két szélső a páciens saját fogain helyezkedik el, a középső pedig a hiányzó fog területét foglalja el. Egy jól elkészített híd segítségével a páciensek nem csak rágó képességüket, de természetes mosolyukat is visszakaphatják. A foghiány pótlása pozitív hatással van az arc struktúrájára és javítja a harapás minőségét. Stabil foghíd készítésének alapfeltétele, hogy a környező fogak megfelelően stabilak legyenek.

A Helvetic Clinicsben Ön több foghíd típus közül is választhat:

  • fémkerámia foghíd
  • fémmentes esztétikus foghíd

Fémkerámia fogpótlás híddal

A fémkerámia foghíd a különböző fogpótlás fajtái közül az egyik legnépszerűbb fogpótlás Magyarországon. Elkészítése során először egy fém váz készül, ami a végleges foghíd kicsinyített mása.

Fémkerámia híd

Ezt követően a fogtechnikus speciális fogászati kerámiával, porcelánnal leplezi a korábbiakban elkészített vázat, kialakítva ezzel a foghíd esztétikáját, illetve formáját. A fémkerámia foghíd hátránya a fémmentes foghídhoz képest anyagtani tulajdonságaikban keresendő. A természetes fogak a fény számára átjárhatók, transzparensek, így a legtökéletesebb eredményt csak hasonlóan transzparens anyagok használatával érhetünk el. Mivel a fémkerámia foghidak esetében egy fém színű váz készül, ami a korona alapját adja, ez megnehezíti a kifogástalan esztétikai eredmény elérését.

Fogtechnika hídkészítés

Fémmentes esztétikus fogpótlás híd segítségével

Megfelelően képzett fogtechnikus mester kezei között saját egészséges fogainkhoz megszólalásig hasonló fogpótlások születhetnek. A fogászat egyik leggyorsabban fejlődő területe a fémmentes anyagok tökéletesítése. A fémmentes foghídak leggyakoribb alapanyaga a cirkónium-dioxid (cirkon).

Cirkónium foghíd

A cirkónium foghidak alkalmazásával esztétikus megoldások születhetnek, annak ellenére, hogy ezek valójában anyagtani szempontból a fémek közé tartoznak. Ez az anyag alkalmas nagyon pontos, merev, stabil fogpótlások készítésére. Ez az esztétikus fogpótlás nem minden esetben egy anyagból készül. A fémkerámia foghídakhoz hasonlóan ennek a fogpótlásnak is lehet egy váza, ami a természetes fogakhoz hasonlóan fehér anyagból készül. Erre készíti el a fogtechnikus a kerámia leplezést, ami megadja a híd végső formáját és színét. Bizonyos esetekben a teljes foghíd alapanyaga cirkónium. Ezek a fogpótlások is számítógép által vezérelt CAD/CAM technológiával készülnek.

A természetes fogak mellett készülhet a foghíd implantátumra is. Erről részletesen itt olvashat.

Foghíd készítésének lépései

A foghíd készítésének első lépése a fogkő eltávolítása, így létrehozva egy egészséges gyulladásmentes állapotot. Ezt követi a foghiányt határoló fogak csiszolása, ami helyi érzéstelenítés mellett történik. Fogcsiszolást követően fogorvos kollégáink ideiglenes foghidat, koronát készítenek, hogy ne kelljen fog nélkül távoznia. Az elkészült műanyag koronák védik a fogakat abban az időszakban, amíg a fogtechnikai labor elkészíti a végleges fogpótlást. Ezen alkalommal kerül sor a lenyomatvételre (mintavétel) is. A lenyomat készülhet hagyományos lenyomat segítségével, vagy digitális lenyomatvételi eljárással. Ennek során már nincs szükség lenyomatanyag használatára, hiszen ilyenkor egy digitális kamera tapogatja le a fogfelszíneket. A következő lépésben a fogpótlások készítésére specializálódott fogorvos bepróbálja az elkészült foghidat, és amennyiben ön is elégedett annak kényelmével, esztétikájával, speciális ragasztócementtel beragasztja azt.

Foghíd árak

Egy foghíd árak alapján is különböző kategóriákba sorolható. Befolyásolja az árat a fogpótlás híd anyaga, típusa, nagysága és az kivitelezéséhez szükséges technológiai háttér is. Az egyes foghíd árak az oldal alján találhatók, vagy a fogászati árak oldalon ismerhetők meg.

Amennyiben érdeklődik a foghíd fogpótlás iránt, vagy fogászati hídra van szüksége, jelentkezzen be egy konzultációra a +36 1 690 1304-es telefonszámon és kérje ki specialistáink véleményét!

Áraink

173.000 HUF

Fémkerámia átmenő csavaros korona implantátumra

99.000 HUF

Fémkerámia átmenő csavaros hídtag (Multi-Unit) implantátumra

89.000 HUF

Cirkónium-dioxid kerámia korona

Orvosaink