Fog implantátum kilökődés tünetei: kisokos implantáció után

Hogyan gyógyul a fog implantátum? Fogbeültetés után mire figyeljek? Mik a gyulladás tünetei?

 

Fontos, hogy a gyógyulás folyamata optimális körülmények között történjen, ezért implantáció után be kell betartani néhány szabályt. Ezeket gyűjtöttük össze Önnek!

 

Oldalunkon összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy mit érdemes tudni fog implantátum után, és mi azok az intő jelek, amikre oda kell figyelni. Mielőtt azonban tovább olvas,  fel szeretnénk hívni  figyelmét egyéb témába vágó cikkeinkre is, ahol megválaszoljuk az alábbi kérdéseket.

 

Mit kell tudni a fog implantátumról?

Még nem tudja, hogy a hagyományos, vagy implantációs megoldással pótolja a fogait, vagy csak nem tud eligazodni abban, hogy melyik a legjobb fogimplantátum?

Szeretné megismerni, hogy a Helvetic Clinics rendelőnkben milyen fog implantátum fajták helyezhetők be?

Meg szeretné ismerni a fogbeültetés menetét lépésről, lépésre, vagy ismerkedne a műtét típusokkal?

Tudni szeretné, hogy mit a korona, vagy híd implantátumon, és esetleg az implantátummal rögzített fix fogsor témája érdekli?

Fog implantátum beültetés utáni gyógyulás

 

Fogbeültetés után egy meglehetősen komplex gyógyulási folyamat kezdődik el. Ennek során az implantátum körüli csont intenzív átalakuláson megy keresztül, ahol a lebomló és csontfelépítő folyamatok eredményeként új, erős csontfelszín alakul ki a behelyezett implantátum titán felszínén. Ez az osszeointegráció folyamata, vagyis az implantátum csontosodása.

Nagyon hasonló folyamat zajlik le azonnali implantációkor is, amikor foghúzás után implantátum beültetés történik egy időben.

 

A fogbeültetés utáni gyógyulás fázisai

Fog implantátum utáni sebgyógyulás fázisai több részre oszthatók. Az első 2 hét az íny, a lágyrészek hámosodását, záródását jelenti. Ezután az implantátum körüli üregben kialakult vérrög indítja el az új csontszövet képződését, mely az első néhány hétben még alig terhelhető. 

A fogimplantátum után a beültetés 2-3. hete környékén a legsérülékenyebb az implantátum, ugyanis ilyenkor már legyengült a mechanikai stabilitás, de a biológiai stabilitás még nem épült ki teljesen. A gyógyulási idő későbbi heteiben egyre erősebbé, egyre ellenállóbbá válik a csont, ezáltal a beültetett implantátum is.

Mi befolyásolja a gyógyulási időt?

A különböző implantátum felszínek eltérő gyógyulási időket is jelentenek, vagyis egy speciálisan kezelt felszínnel rendelkező implantátum rendszer akár 40%-kal gyorsabb gyógyulást is eredményezhet. Szintén befolyásolja a gyógyulási időt a csontpótlás kérdése.

 

Mennyit várjunk a fogpótlás elkészítésével fogbeültetés után

Nagyon fontos, a fogbeültetés menete, a gyógyulási idő betartása, hiszen a fogak pótlására, a végleges fogpótlás elkészítésére csak ezután kerülhet sor.

 

Műtét utáni duzzanat és fájdalom: a fog implantátum meddig fáj?

Tekintettel arra, hogy sebészi beavatkozásról van szó,  a fog implantátum behelyezése esetén teljesen elfogadható a fog implantátum beültetés utáni duzzanat és fájdalom kialakulása az operált terület közvetlen környezetében és a szomszédos fogakon. Ezek a tünetek általában néhány nap után enyhülnek, 7-10 nap után meg kell szűnniük. Ez az időszak a műtét környékének alapos hűtésével rövidíthető. 

Esetenként akár az arc bőrének kékes-lilás elszíneződése is előfordulhat a lágyszövetek közötti vérömleny kialakulása miatt, de ez minden esetben csak átmeneti jellegű, a véraláfutás felszívódása után eltűnik. 

 

….most lássuk, hogy mit kell tennünk azért, hogy a gyógyulási folyamat ne szenvedjen zavart

 

Teendők fog implantátum műtét után: mit lehet és mit nem?

 

Mit ehetek implantátum behelyezés után?

Egyik fontos kérdés, hogy fog implantátum után mit lehet enni. Alapvetően mindent, ami nem tartalmaz nyers tejterméket, bár az első napokban javasolt inkább puha ételek, úgymint levesek, saláták, tészték, pürék fogyasztása. A műtét előtti reggel javasolunk bőséges étkezést, majd fog implantátum után ha lehetséges, inkább hideg étel fogyasztása javasolt. 

Összességében kijelenthető, hogy fog implantátum beültetés utáni étkezés elsősorban a nyers tejtermékek és a kemény, erős rágást igénylő ételek fogyasztásában tér el a normál étrendtől. 

Fog implantátum utáni étkezés mindig legyen óvatos, nehogy túlzott terhelés érje a beültetett implantátum csavarját. 

 

Gyógyszerek szedése, terület hűtése, dohányzás

Ami mindenképp fontos, hogy a szakorvosa által előírt gyógyszereket rendeltetésszerűen szedje (antibiotikum, fájdalom csillapító) és mindenképp kerülje a dohányzást! A terület hűtés nagyon fontos, használjon hűtőpárnát, de a bőrt ne hűtse túl.

 

Fogmosás, szájhigiénia implantáció után

A megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen a gyors komplikációmentes sebgyógyuláshoz. Tisztítsa a fogait fogkefével, öblögessen óvatosan fertőtlenítő hatású szájöblítővel lefekvés előtt. A sebészeti terület körül óvatosan használja a fogkefét. A sebet közvetlenül ne dörzsölje a varratszedés előtt, majd csak 10 nappal a beavatkozást követően. 

Varratszedés után az érintett terület tisztítható, használjon puha sebészeti beavatkozások utánra ajánlott fogkefét. Amennyiben gyógyulócsavarok kerültek behelyezésre, azokat is nagyon alaposan tisztítsa meg.

Implantációt követően a sikeres gyógyulás alapfeltétele a tökéletes szájhigiénia. Tisztítsa a fogait minden étkezés után, hogy kifogástalan higiéniai állapotot tarthasson fenn hosszú távon.

 

Sportolhatok fog implantátum után?

Másik említésre méltó korlátozás a fog implantátum utáni sportolás. A szívritmust megemelő fizikai tevékenység a műtéti területen is vérbőséget okoz, ami a gyulladásos folyamatoknak kedvez, emiatt kerülendő. Normál esetben 2 héttel a fog implantátum után lehet elkezdeni a sportolást. Abban az esetben, ha  sportolás közben, a pulzusszám emelkedésével a műtéti területen lüktetést érez, kérjük hagyja abba a fizikai tevékenységet!

 

Varratszedés fogászati implantáció után

A implantációs beavatkozások részeként a legtöbb esetben varratok kerülnek behelyezésre sebzárás céljából. Függően az adott szituációtól a fogorvosa dönt arról, hogy felszívódó, vagy nem felszívódó varratokat alkalmaz-e. A varratokat 10 nappal a beavatkozás után el kell távolítani. 

Ezt abban az esetben is javasoljuk amennyiben felszívódó varratok kerültek felhasználásra. Ha nincs lehetősége eltávolíttatni őket, tartsa őket fogkefe segítségével lepedékmentesen.

 

Kivehető fogpótlást lehet viselni fogbeültetés után?

Részleges, vagy teljes fogsor viselése esetén azt javasoljuk, hogy a fog beültetés utáni időszakban amennyire lehet kíméljük a behelyezett implantátumokat, és csak akkor viseljünk protézist amennyire elengedhetetlen. Kollégáink megteszik a szükséges módosításokat a fogpótlásokon, hogy azok a fogbeültetés után ne okozzanak kárt.

 

Fog implantátum utáni gyulladás, fog implantátum veszélyei

 

Ha a gyógyulás folyamatába hiba csúszik

Gyakran felmerül kérdésként a páciensek részéről, hogy „befogadja-e” a szervezet a titán műgyökeret. A fog implantátum anyaga tiszta titán, amely biokompatibilis anyag. Ez azt jelenti, hogy a szervezet számára nem testidegen, ellene semmilyen immunológiai allergiás reakció  nem alakul ki, így implantátum kilökődés nem létezik.

Emiatt alkalmazzák az orvoslás számtalan más területein is (csípő- és végtagprotézisek). Előfordul azonban a beültetett fog implantátum körüli gyulladás, ami a csavar elvesztéséhez vezethet. ennek az esélye azonban a megfelelő tervezés, kivitelezés és utánkövetés esetén rendkívül kicsi, néhány százalék csupán.

 

Fog implantátum kilökődés tünetei: fog implantátum beültetés utáni fájdalom

implantátum beültetés utáni fájdalom

A beültetett implantátum körüli gyulladás (periimplantitis) jelei lehetnek a fájdalom, az érzékenység, a röntgenfelvételen felfedezhető csontpusztulás, a gyulladt íny, genny (gyulladásos váladék) megjelenése a fog implantátum beültetés után.

A fog implantátum utáni gyulladás és az erre utaló fájdalom  akkor tekinthető kórosnak, ha az nem javuló, hanem romló tendenciát mutat, vagy ha tovább tart, mint az említett 10 nap. 

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, haladéktalanul keresse fel kollégáinkat, hogy segíteni tudjunk. Amennyiben a gyulladást nem sikerül időben kezelni a folyamat megoldása az fog implantátum eltávolítás lehet.

Mi lehet a fog implantátum körüli gyulladás oka?

 

 • Az implantátum körüli gyulladás oka lehet:
 • Gyenge minőségű implantátum;
 • Fog implantátum beültetés műtéti hiányosságai, hibái;
 • Rossz szájhigiénia;
 • Rosszul megtervezett fogpótlás;
 • Műgyökér mellett az  ínyviszony kedvezőtlen volta;
 • Általános egészségügyi problémák;
 • Dohányzás.

Nagyon fontos, hogy a fentiek tudatában legyünk, hiszen a páciensnek is nagy szerepe van abban, hogy a beültetett fog implantátum milyen sikerességgel fog működni. Ezen okoknál fogva kiemelten fontos a rendszeres kontrollvizsgálat (röntgen vizsgálat), rendszeres dentálhigiéniai kezelés, fogkőszedés.

 

Meglazult fog implantátum kérdése, tudnunk kell, hogy mi mozdult meg

 

Ha úgy érzi, hogy a fog implantátum meglazult, vagy megmozdul, azonnal forduljon szakemberhez. Nagyon fontos eldönteni ugyanis, hogy mi az ami meglazult, hiszen nem minden esetben az implantátum lazul ki. Sokszor az abban rögzített különböző elemek ( pl. implantátum fej ) azok amik meglazulnak. 

Ez jelenti a kisebbik problémát, de ennek ellenére nagyon fontos, hogy a kilazult elemek rögzítése megtörténjen, hiszen az implantátum nagyon érzékeny ilyen esetekben, mivel a baktériumok vándorlásnak indulhatnak és csontpusztulás következhet be az implantátum körül. 

Amennyiben azt tapasztalja, hogy az implantátum megmozdul, vagy bármi arra utal, hogy valami nem stabil a fogbeültetés területén, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, hogy alaposan megvizsgálhassuk a kérdést.

 

Fog implantátum cseréje

 

Több oka lehet annak, hogy egy implantátum használhatatlanná válik ezért el kell távolítani. Az okok egy része az implantátum körüli csont pusztulása miatt, vagy a csontosodás hiánya következtében  alakulhat ki.

 • Meglazult fog implantátum
 • Fog implantátum törése

Más esetekben a fogászati implantátumba helyezett elemek sérülnek annyira, hogy maga az implantátum is használhatatlanná válik.

 • Betört fej
 • Belső menet sérülése

Ha a sérülés, vagy elváltozás, nem orvosolható, szükséges az implantátum eltávolítása.

 

Fog implantátum eltávolítása, új implantátum behelyezése

 

A fogászati implantátum eltávolítása több módszerrel történhet. Minden esetben helyi érzéstelenítés mellett végezzük. Az alkalmazott megoldás attól, függ, hogy milyen módon rögzül a csavar a csonthoz. Abban az esetben, ha a csontosodás (osszeointegráció) nem jött létre az implantátum egyszerűen kitekerhető.

Csontos kapcsolat megléte esetén speciális henger alakú fúrók (trepán) alkalmazása jöhet szóba, amivel körbefúrjuk a beültetett implantátumot. Egyéb nagy nyomatékú kihajtók használata is szóba jöhet bizonyos esetekben.

Az implantátum eltávolítása után, abban az esetben, ha a csontkínálat megfelelő, egy nagyobb méretű implantátum helyezhető be az üregbe. Amennyiben erre nincs mód, meg kell várni a gyógyulást, vagy csontpótlásra lehet szükség.

 

A fentebb leírtak sok kérdésre választ adnak. Amennyiben kételyei, további kérdései vannak, jelentkezzen be hozzánk a +36 1 690 1304-es telefonszámon.

GYIK - Gyakori kérdések a fog implantátum beültetés után

Fogbeültetés után kávé fogyasztható?

Igen, lehet kávét inni implantáció után, viszont mint minden sebészeti beavatkozásnál kerülje a nyers tejtermékeket és a forró italokat nagy mennyiségben.

Szabad dohányozni fog beültetése után?

Dohányzás egyáltalán nem javasolt legalább 10 napig a beavatkozás után.

Mi a fog beültetés hátránya?

A fogbeültetés hátrányai közé sorolhatnánk a beavatkozás magasabb költségét, és a kezelés hosszabb időtartamát.

A fogászati implantátumok költségesebbek, mint a fogpótlások?

Igen, hiszen a behelyezett implantátum költsége csak egy rész a kezelés árából, ezen felül hozzá kell számolnunk a fogpótlás árát is a össz bekerüléshez.

A hiányzó fogak pótlása után olyan eredményt kapunk mint a természetes fogak?

A fogbeültetés előnye, hogy a behelyezett műgyökérrel olyan eredmény születhet ami megtévesztésig hasonlít a saját fogainkhoz.

Fogbeültetéssel több fog is pótolható?

Műgyökér beültetésével van lehetőség akár egy akár több akár egy teljes állcsont fogainak pótlására. Természetesen minél több fogat pótlunk annál nagyobb számban szükséges implantátumot beültetni, hiszen annál nagyobb teherviselésre van szükség.

Mi a fog beültetés előnye?

A fogbeültetés legnagyobb előnye az, hogy új pillér, új tartóelem építhető be a csontba, ami fogpótlás viselésére szolgálhat, pont úgy mint a saját fogaink.

Hogyan rögzítik a fogat az implantátumhoz?

Fogbeültetés után a fog koronát rögzíthetjük cementtel, vagy csavarral. Csavaros korona esetében lehetőség van arra, hogy a fogpótlást roncsolás nélkül eltávolítsuk a beültetett műgyökérről.

Mit lehet enni fogbeültetés után?

Alapvetően megengedett a normális táplálkozás, annyi kitétellel, hogy kerüljük a nyers tejtermékeket. Természetesen kíméljük a fogbeültetés helyét.

Mit lehet enni fogbeültetés után?

Alapvetően megengedett a normális táplálkozás, annyi kitétellel, hogy kerüljük a nyers tejtermékeket. Természetesen kíméljük a fogbeültetés helyét.

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Fogbeültetés Megagen AnyOne implantátummal

Fogbeültetés Megagen AnyRidge implantátummal

Fogbeültetés Straumann SLA implantátummal

Fogbeültetés Astratech implantátummal

Orvosaink