Döntés fogbeültetés előtt: Melyik a legjobb fog implantátum?

Mitől jó egy implantátum? Hagyományos vagy implantációs megoldás? Segítünk jó döntést hozni

 

Sorba vesszük mik azok a kulcsfontosságú tényezők amik a hosszú távú sikert megalapozzák
 

Oldalunkon megpróbáljuk megválaszolni hogy egy fog implantátum mitől jó? Felsorakoztatjuk azokat a tudnivalókat, amik segítenek pácienseinknek dönteni, hogy melyik fogászati implantátum a legjobb számukra.

Mielőtt tovább olvasna, érdemes tudnia, hogy az alábbi témába vágó kérdéseire egyéb oldalainkon talál válaszokat.

 

Mi az a fog implantátum, és mit érdemes tudni róla?

Mi a fogbeültetés menete lépésről, lépésre, és milyen különböző műtéti lehetőségek léteznek?

Szeretné tudni, hogy rendelőnkben milyen fog implantátum fajták elérhetők?

Mit kell tenni fog implantátum beültetés után és mire kell figyelni, milyen problémák jelentkezhetnek?

Tudni szeretné, hogy mit jelent a korona, vagy híd implantátumon, vagy érdekli a implantátummal rögzített fix fogsor?

 

Fogászati implantáció előnye a hagyományos fogpótlásokkal szemben

Lejátszás

Ha még nem döntötte el, hogy implantációs megoldást, vagy hagyományos fogpótlást válasszon segítségére lehet ha végig vesszük, milyen előnyökkel jár az implantációs fogpótlás készítése és a fogbeültetés.

 

1. Híd vagy implantátum: meglévő fogak védelme

 

Olyan foghiány esetén, amikor lehetőség van akár hagyományos híd, akár fogbeültetés elvégzésére, mindig felmerül a kérdés, hogy mi az előnye a fogászati implantátum behelyezésével kivitelezett fogpótlásnak. Első és legfontosabb előnye a meglévő, még ép fogak szöveteinek a védelme.

Egy hagyományos híd készítésekor a pillérfogak koronájának legalább 60%-át el kell fúrni, le kell csiszolni, hogy elégséges helyet teremtsünk a készítendő híd vastagságának.

Ehhez képest, ha a páciens fogászati implantáció mellett dönt, hozzá sem kell nyúlni a hiányzó fog melletti szomszédos fogakhoz, hiszen a beültetett fogászati implantátum hasonlóan fog működni, mint a már korábban eltávolított saját fogunk. Különösen igaz ez olyan foghiány esetén, ahol csak jóval több saját fog lecsiszolásával készíthető fix fogpótlás.

 

2. Implantátum = plusz pillér: a rágóerő elosztása

 

A rágóizmok az egyik legnagyobb erőt kifejteni képes izmok az emberi szervezetben. Amikor fog implantátum nélkül készítünk fogpótlást, akkor a rágóerő teljes egésze a még megmaradt fog gyökerét terheli, vagyis a természetes fogakra hat. Ez a terhelés szélsőséges esetben több mint amit a fog egészséges körülmények között el tud viselni. 

Ezzel szemben fogászati implantátum beültetés után ezt a rendkívül nagy erőt el tudjuk osztani jóval több pilléren, így a saját fogakat nem fogjuk túlterhelni, hanem eloszthatjuk a rágószerv terhelését mind a fogászati implantátum felületén, mind a még meglévő saját fogakon.

 

3. Fix fogpótlás készítése nagyszámú foghiány esetén is

 

Nagyfokú részleges vagy teljes foghiány esetén extra pillérek bevonása nélkül már csak kivehető fogsorok vagy teljes fogsor készíthető, fix megoldás nem lehetséges. Ilyen esetekben csak fogbeültetés segítségével készíthető olyan fogpótlás, amelyet még tisztítás céljából sem kell kivenni, sőt a páciensek nem is tudják eltávolítani a szájból. Ezek a fogművek sokkal jobb életminőséget biztosítanak a páciensek számára. 

 

4. Több fogpótlás típussal összekapcsolható: univerzálisan használható

 

A fog implantátum előnye továbbá, hogy a már meglévő implantátumos korona mellett elvesztett saját fogak pótlása sokkal egyszerűbb, hiszen a meglévő fog implantátum koronájának eltávolítása után a műgyökér maga univerzálisan használható akár egy, akár több másik fogászati implantátummal együtt híd, körhíd vagy fogsor megtámasztására egyaránt.

 

5. Kivehető fogpótlás megtámasztására is alkalmas

 

Fogászati implantátum bizonyos esetekben nem csak fix, hanem kivehető fogsorok megtámasztására is alkalmazható. Ilyen esetekben a fogászati implantátum előnye az, hogy stabilizálja a kivehető fogsorokat, ezáltal nem fognak billegni, nem fognak lemozdulni a helyükről. Fogimplantátum után akár teljes fogsorok is stabillá tehetők.

 

Fog implantátum hátrányai

 

Mint minden másnak a fogbeültetésnek is vannak hátrányai. A fogászati implantátum hátránya annak költségvonzata mellett, az elkészítéséhez szükséges hosszabb időtartam. Hiszen fogászati implantátum beültetés után, gyógyulási időre is szükség van.

Másik hátránya, hogy néhányan ódzkodnak a sebészeti beavatkozástól. Erre megoldást jelenthet a fogászati altatás, így enyhíthető a kellemetlensége a műtéti beavatkozásnak.

Melyik a számomra legjobb fogászati implantátum és mire figyeljek?

 

Ha már eldöntötte és fogászati implantációra esett a választása van néhány fontos tényező, ami segíthet az implantátum típusának kiválasztásában. Az alábbiakban ezekre szeretné szakmai csapatunk felhívni szíves figyelmét

Fogászati implantátum típusai

Nehéz eligazodni: Fogászati implantátum típusai

 

Több száz féle fogászati implantátum van kereskedelmi forgalomban. A tervezés vagy a gyártási technológia alapján különbözhetnek az anyagukban, a formai kiképzésükben, a méreteikben, a felszínkezelésükben, az fog implantátum fejjel való kapcsolatuk kialakításában vagy egyéb más tulajdonságaikban. 

Bár nem könnyű eligazodni a termékek széles palettáján, vannak bizonyos szakmai alapelvek, amelyek szem előtt tartása elengedhetetlen a fogászati implantátum sikeres, hosszú távon stabil és gyulladásmentes állapotának fenntartásához, beültetés utáni gyulladás elkerüléséhez. Ezek ismeretével a választási lehetőségek is leszűkülnek.

 

Fogászati implantátum anyaga legyen titán, erősített titán, esetleg cirkónium

 

A legtöbb fogászati implantátum anyaga tiszta titánium de van olyan prémium gyártó, aki speciális, erősített anyagot használ (ZrTi, pl. Straumann Roxolid). AJÁNLOTT

Létezik tisztán cirkónium implantátum (cirkónium-dioxid) is. Utóbbi megoldásokkal kapcsolatban még nincsenek hosszú távú tapasztalatok és a fogpótlások készítése során a lehetőségek jelentősen korlátozottak. KORLÁTOZOTTAN AJÁNLOTT

Fogászati implantátum formája

Fogászati implantátum formája legyen csavar alakú

 

Általában az fog implantátum formája csavar alakú, a foggyökér alakjához hasonlít. AJÁNLOTT

Léteznek ettől eltérő formájú variánsok is, mégis fontos hangsúlyozni, hogy csak a csavar formájú fogászati implantátum tekinthető biztonságos, a szakma által is elismerten használható terméknek. NEM AJÁNLOTT

Nyaki kapcsolat legyen kónuszos kapcsolat


A beavatkozás után a fogászati implantátum fej és a fogászati implantátum test kapcsolatának minősége nagyon nagy jelentőséggel bír a csont stabilitását illetően. A rágás során fellépő mikromozgások kisebb-nagyobb mértékben baktériumok vándorlását eredményezik, ami az műgyökér nyaka körüli csont lassú felszívódásához vezethet. Minél kisebb ez a mozgás, annál stabilabb a csontszint, így ennek is kiemelt szerepe van hosszú távon.

Megegan fogbeültetés

Ezt a stabilitást a kónuszos kapcsolat segíti elő a legjobban, hiszen ma már ez lehetővé teszi a szoros kapcsolatot a fej és a test között. A fogbeültetés után így stabil kapcsolat biztosítható a fogpótlás és a műgyökér között. AJÁNLOTT

A hagyományos kapcsolat esetén a két felszín lap szerint találkozik, így a fellépő baktérium szivárgás nagyobb. NEM AJÁNLOTT

Fog implantátum felszíne

Fogászati implantátum felszíne

 

A titán felszín kezelésében vannak különbségek a gyártók között. Ez az a tulajdonság, ami legjobban tudja segíteni, gyorsítani a fogbeültetést követően a gyógyulást, a csontosodást (osszeointegráció). 

A gyártási folyamat ezen részét, a “receptúrát” általában nagy titok övezi. Hasonlóan egyedi a fog implantátum menete és annak kiképzése. A modern felszíneket AJÁNLJUK!

Melyik implantátum a legjobb

Fog implantátum legyen klinikailag bevizsgált

 

Nagyon kevés gyártó engedheti meg magának azt, hogy a kereskedelmi forgalomba helyezés előtt akár több éves klinikai vizsgálat sorozatot végezzen el. Ezeknek a kutatásoknak nagyon fontos szerepe van a termékek hosszú távú sikeressége és megbízható felhasználása szempontjából. CSAK BEVIZSGÁLT TERMÉKEKET AJÁNLOTTAK!

Természetesen a fent említett tulajdonságok összessége alapján különböző kategóriába sorolható termékek érhetőek el. Az árképzés is tükrözi a termék kvalitásait.

 

Létezik tehát legjobb fogimplantátum?

 

Valójában nem lehet egy fogászati implantátumra sem kimondani azt, hogy ez a legjobb fog implantátum. Viszont nagyon sok olyan rendszer létezik ami hosszú távon megbízható stabil eredményt nyújt, legyen szó csupán egy fog hiányának (pl. letört fog pótlása esetén), vagy akár egy teljes állcsont elveszített fogainak pótlásáról Így a fog implantátum univerzális, akár életre szóló megoldást jelenthet a fogpótlások megtámasztására.

Összességében elmondható, hogy ideális csontkínálat esetén, illetve egyéb komplikációk hiányában bármelyik AJÁNLOTT cimkével ellátott tulajdonsággal rendelkeő család, így a rendelőnkben alkalmazott összes rendszer nyugodt szívvel használható. Azonban érdemes szakorvosainkkal alaposan átbeszélni a helyi csontkínálat miatti, illetve az általános egészségi állapot okozta kockázati tényezők kezelést befolyásoló hatását, és ezek ismeretében érdemes a nekünk legideálisabb implantációs rendszert kiválasztani. Érdemes fog implantátum választáskor előre gondolkodni, hiszen egy ilyen beavatkozáskor hosszú távra tervezünk.

A rendelőnkben elérhető fog implantátum típusokról itt tájékozódhat.

 

Az olcsó fog implantátum később többe kerülhet

 

Döntés előtt érdemes belegondolni abba, hogy mitől olcsó egy termék? Vajon csak a marketinget, vagy a gyártó cég nevét fizetem meg ha a drágábbat választom? Vajon érdemes az alapján fogorvosi rendelőt választania, hogy hol a legolcsóbb a fog implantátum, vagy hol akciós a fogbeültetés?

Tapasztalatunk szerint a legtöbb esetben a magasabb ár magasabb értéket képvisel, ami hosszú távon kifizetődhet. Egy olcsó silány minőségű implantátum a későbbiekben sok vesződséggel és sok plusz költség megfizetésével járhat, ami az egészségünkre is hatással lehet. Egy fog implantátum eltávolítás a környező szövetek sérülésével jár, ezért érdemes időben gondolkodni és jó döntést hozni. 

Egy moderált árú, jó ár/érték arányú implantátum is lehet kiváló, csak meg kell találni a megfelelő terméket és a megfelelő szakembert, specialistát aki kifogástalanul beülteti azt.

Fogbeültetés konzultáció

Fogászati implantátum árak

 

A fogászati implantátum ár szempontjából, a fentiek tükrében tehát több mindentől függ. A fogászati implantátum ár lehet kedvezőbb, amennyiben olcsóbb gyártó termékét választjuk. Prémium termékek választásakor magasabb költségekkel kell számolnunk.

A fogászati implantátum ára a teljes kezelés végösszegének csak egy részét teszi ki, hiszen ez a fogpótlás árából és a fogászati implantátum árából tevődik össze. Érdemes megfontolni, hogy milyen fogászati implantátum mellett döntünk, hiszen a fog implantátum beültetés után ez már nem módosítható.

A fogászati implantáció árak az oldal alján találhatók, és a fogászati árak oldalon is megismerhető.

A Helvetic Clinics szakmai vezetése természetesen nem engedheti meg, hogy olyan fogászati implantációs rendszert használjunk, amely akár kis kockázatot is jelent a páciensek ellátása során. Bármelyik, nálunk használt terméket is választják pácienseink, teljesen biztosak lehetnek abban, hogy biztonságos, magas sikerességi mutatóval rendelkező, hosszú távon is stabil megoldást jelentő gyártmányt fogunk beültetni.

Amennyiben foghiánnyal rendelkezik és érdeklik a fog implantátumok, nem kell mást tennie, mint bejelentkezni hozzánk a +36 1 690 1304-es telefonszámon, vagy keressen minket e mailen

GYIK - Gyakori kérdések melyik a legjobb fogimplantátum témában

A régi CT felvételeket tudják használni implantációs beavatkozások elvégzéséhez?

Abban az esetben, ha az érintett területen nem volt nagy változás és a felvétel 1 évnél nem régebbi, illetve megfelelő minőségű, akkor használható és nincs szükség új felvételre.

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Fogbeültetés Megagen AnyOne implantátummal

Fogbeültetés Astratech implantátummal

Fogbeültetés Straumann SLA implantátummal

Fogbeültetés Megagen AnyRidge implantátummal

Orvosaink