Fix fogsor megoldások, szájpadlás nélküli kivehető fogsor

Oldalunkon szeretnénk érthetővé tenni a kivehető műfogsor fog implantátum segítségével történő stabilizálását. Mielőtt azonban tovább olvasna szeretnénk felhívni a figyelmét a témába vágó szakmai anyagainkra is ahol az implantátumon rögzülő korona, vagy híd fogpótlást tárgyaljuk. 

Míg az alábbiakban részletezett fogpótlások stabilak, de a páciens számára kivehetőek, addig az implantátumos korona és híd rögzített, tehát a páciens számára nem eltávolítható megoldásokat jelent.

 

Fix fogsor avagy műfogsor implantátumon

 

A kivehető teljes műfogsor gyakran okoz kellemetlen pillanatokat viselőjének, teljes foghiányban. Beszéd, evés vagy nevetés közben elmozdulhatnak a helyükről, ezzel kellemetlen szituációkat okozva tulajdonosuknak. 

Ez azonban egy egyszerű eljárással könnyedén elkerülhető. Nem kell mást tennünk, mint fog implantátum segítségével fix rögzítési pontokat biztosítani a fogsornak, hogy az ne mozdulhasson el. Így a fogak pótlására készített hagyományos kivehető fogpótlásból fix fogsor alakítható ki.

Implantátumon rögzülő fix fogsor, mit jelent ez?

 

Teljes fogsor implantátum megtámasztással, a műfogsoroknak egy olyan típusa, aminél a rágóerő egy részét implantátumok viselik. Fogak hiányában (foghiány) a hagyományos fogsor csak a nyálkahártyán támaszkodik ( vákumos fogsor ). 

Ezért fordulhat elő, hogy nem kellő stabilitású, étkezés vagy beszéd közben billeg, elmozdul a nyálkahártyáról, amit csak kellemetlen fogsorragasztó használatával sikerül helyben tartani.

Teljes fogatlanság esetén, a beültetett implantátum fogsor rögzítésére is szolgálhat, így nagyságrendekkel tudjuk fokozni a fogpótlás stabilitását. Ezzel növeljük a komfortérzetet és emellett visszanyeri egészséges rágófunkcióját is. A fix fogsor tehát egy olyan kivehető műfogsor pótlás ami fogimplantátum segítségével stabilizált, viszont továbbra is kivehető a páciens számára.

 

Fix-fogsor készítés feltétele

 

Műfogsor rögzítés implantátummal akkor alkalmazható, ha a páciens minden fogát elvesztette az adott állcsonton, és az állcsontba beültethető a szükséges méretű és számú implantátumok, azaz a megfelelő a csontállomány biztosított. Abban az esetben, ha ez nem áll rendelkezésre csontpótlás történhet, ami a szájsebészet tárgykörébe tartozik.

 

Hogyan rögzülhet a fix fogsor a beültetett implantátumhoz?

 

A készülő fix-fogsor speciális elemekkel, rögzítő alkatrészekkel rendelkezik, amik segítségével a fogpótlás stabilan rögzül (bepattan) az implantátumokhoz. Ezek az elemek többfélék lehetnek és a páciens anatómiai adottságai függvénye az, hogy melyik megoldás nyújtja a legoptimálisabb végeredményt.  

Természetesen mindkét fogívre készíthető implantátumokon rögzülő fix fogsor, tehát alsó fogsor implantátum megtámasztással pont úgy elkészíthető, mint a felső állcsontra elkészített testvére. Amennyiben a felső fogsor implantátum rögzítéssel készül, megfelelő számú beültetés után akár szájpadlás nélküli kivehető fogsor is készíthető.

Milyen módon valósulhat meg a fog implantátum teljes fogsor kapcsolata?

 

A kivehető protézis és fogászati implantátum kapcsolat megteremtésére különböző technikai lehetőségek adottak. Ezek kiválasztásakor minden esetben egyénileg mérlegeljük a páciens anatómiáját így befolyásolja a kezelést:

 

  • az állkapcsok mérete;
  • a fogmeder sorvadásának foka;
  • a harapás formája;
  • a szemközti fogpótlás típusa;
  • a beültethető fogimplantátumok száma.

 

A konzultáció során a nagy tapasztalattal rendelkező fogpótlás specialistáink mérlegelik a fenti tényezőket és megbeszélik Önnel a leginkább javasolt lehetőségeket. Ezt követően kezelési terv készül, ami tartalmazza a beavatkozások lépéseit és költségeit is, így a teljes fogsor implantátum ára is összegzésre kerül.

A leggyakrabban alkalmazott rögzítő elemek fix fogsor elkészítése során a lokátor és a stég.

 

Lokátoros fogsor

A hiányzó fogakat helyreállító leggyakrabban alkalmazott stabil rendszer a lokátoros fogsor. Ebben az esetben az implantátum beültetést követő gyógyulási idő lejárta után úgynevezett lokátor elemeket csavarunk a műgyökérbe. Ez lesz a rendszer apai eleme a lokátoros fogsor részeként.

A rögzítő elem, párja, vagyis az anyai rész a kivehető fogsorba van beépítve. A lokátoros fogsor anyai eleme műanyagból készül és szükség esetén cserélhető. Különböző színű műanyag gyűrűk állnak rendelkezésre ami változó erősségű rögzítést biztosító változatban kapható.

Lokátoros fix fogsor

A lokátoros fogsor behelyezésekor a két elem egymásba pattan stabilizálva ezzel a kivehető fogpótlást. Ideális esetben állcsontonként négy darab lokátort alkalmazunk. A rendszer nem csak teljes kivehető fogsort, hanem speciális esetben részleges kivehető fogsorok esetén is használható.

Lokátoros műfogsor előnye, hogy kis helyigénnyel bír, így alacsony vertikális magasság mellet is elkészíthető. Szintén kedvező tulajdonsága, hogy implantátum vesztéskor a rendszer tovább működik, hiszen nincsenek összekötve a műgyökerek. Lokátoros fogsor hátránya, hogy a billenő erőket csak úgy tolerálja megfelelően, ha optimális pozícióba kerülnek elhelyezésre a beültetett csavarok.

Stéges fogsor

A kivehető pótlásokat a lokátoros megoldás mellett stég használatával is rögzíthetjük fogászati implantátumok segítségével. A stéges fogsor készítésekor a műgyökereket egy fémből készült merevítő rúd köti össze, ami a műfogsorban fémágyban rögzített műanyag U alakú rögzítőkkel kapcsolódik össze. A rögzülést tehát egy stég és az arra szoruló műanyag elem biztosítja. 

A stéges fogsor előnye, hogy jól kompenzálja a szájban fellépő billenő erőket. Elkészítésének nagy a helyszükséglete, így akkor készíthető ha elegendő vertikális magasság áll rendelkezésünkre, ez a stéges fogsor hátránya. Szintén kedvezőtlen, hogy implantátum vesztéskor esetenként a rendszer újrakészítése válhat szükségessé.

 

Szájpadlás nélküli kivehető fogsor

A felső állcsonton megfelelő számú implantátum beültetéssel (minimum 4 darab) lehetőségünk van a kivehető fogpótlás szájpadlás részét redukálni, így szájpadlás nélküli kivehető fogsor készülhet. Ez a megoldás a szájpadlást teljes mértékben szabadon hagyja, azaz szájpadlás nélküli fogsor. 

 

Szájpadlás nélküli fogsor előnyei:

  • Szájpadi ízérzés zavartalan;
  • Erős garatreflex, hányingeres pácienseknél is alkalmazható;
  • Komfortosabb viselet a csökkentett méret miatt.

A szájpadlás nélküli fogsor a fentebb említett lokátoros fogsor és stéges fogsor készítésével egyaránt megvalósítható, hiszen nem a rögzítés típusa, hanem annak erőssége (implantátumok száma) az elkészítés feltétele.

A szájpadlás nélküli teljes felső fogsor implantátum ára összességében magasabb, hiszen a fogsor megfelelő stabilizálásához fémlemezt kell készítenünk.

 

Fix fogsor árak

 

A fix fogsor ár alapján is kategorizálható. Hatással van az árra a fogsor, protézis alapanyaga (műanyag fogsor, fémlemezes fogsor), típusa, kiterjedése és az elkészítés technológiai háttere is. A kezelés összköltségét a behelyezett fog implantátumok száma, típusa is befolyásolja. 

A stéges fogsor ára és a lokátoros fogsor ára között nincs érdemi különbség. A fix-fogsor árak módosító tényezője a csontpótlás (sinus lift) szükségessége. Az egyes fix fogsor típus árak az oldal alján találhatók, vagy az fogászati árak oldalon ismerhetők meg.

Ha zavarja, hogy instabil a fogsora, ami ragasztó segítségével sem stabilizálható, látogasson el hozzánk egy fogászati konzultációra, hogy mielőbb megoldhassuk rágási problémáját. Fogpótlásokra specializálódott csapatunk segíteni fog. Hívja a  +36 1 690 1304-es telefonszámot és jelentkezzen be!  A Helvetic Clinics egy olyan fix-fogsor rendelő ahol megtaláljuk az Ön számára legideálisabb megoldást.

GYIK - Fix fogsor gyakori kérdések

Hány implantátum kell egy fogsorhoz?

A fogsor implantátummal történő rögzítéséhez általában 2 vagy 4 implantátumot javasolunk állcsontonként.

Milyen módszerrel rögzül a fogsor a beültetett implantátumhoz?

Többféle rendszer alkalmas arra, hogy a kivehető fogsort implantátumhoz rögzítsük. Mi a lokátoros fogpótlást részesítjük előnyben, de készülhet stéges megoldás is.

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

Implantációs fogpótlást rögzítő Locator elem

Implantációs fogpótlást rögzítő Locator betét cseréje

Részleges fémlemezes fogpótlás / állcsont

Orvosaink