A bölcsességfog

Jóval azután, hogy a maradó fogak felváltják a tejfogakat, valamikor 17 és 21 éves kor között kezdenek nőni leghátul, a második nagyőrlő fogak mögött a bölcsességfogak (harmadik nagyőrlő). Ez mindkét fogíven 2-2 fogat jelent. Ennek értelmében a 32 fogunkból 4 fog tartozik ebbe a csoportba.

Csak nagyon kevesen tartoznak azok közé, akiknél minden gond nélkül, észrevétlenül bújik elő minden bölcsességfog és szintén nagyon ritkán fordul elő, hogy a kinőtt fogak számára elegendő hely áll rendelkezésre. 

Az evolúciós fejlődés során – a táplálkozás változása miatt – az állcsontunk mérete csökken, ezért a bölcsességfog egyre több embernél hiányzik. Sok esetben az evolúciós fejlődés a fog méretében alakjában nyilvánul meg. Megfigyelt tendencia, hogy sokszor csökevényes bölcsességfog bújik elő, vagy normális formájú, de méretileg kisebb. Ezektől az elváltozásoktól nem kell megijedni, hiszen ezek természetesek.

Szakorvos tanácsa

 

Rendelőnkben a bölcsességfog műtétet nagy gyakorlattal, fogászati CT támogatás mellett, steril körülmények között végezzük. A műtéti beavatkozás fájdalom nélkül, hatékonyan történik és akár altatásban is elvégezhető. Keressen minket bizalommal, higgye el jó kezekben lesz. Várjuk szeretettel!

Dr. Bárka Csanád szájsebész

 

A bölcsességfog probléma okai

Az a bölcsességfog, amik egészségesen és megfelelő helyzetben tör elő, általában nem okoz gondot. Sajnos azonban a legtöbb esetben nem ez történik, és olyan probléma jelentkezhet, ami által a bölcsességfog húzás indokolttá válik. Gyakran nem elég nagy az emberi állkapocs ahhoz, hogy állcsontonként mind a 16 fogunk megfelelően helyet találjon benne. Az elégtelen hely, illetve a fogak pozíciója megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi azok megfelelő tisztítását is. A nehezen tisztítható felszínek pedig könnyen baktériumok felszaporodásához vezetnek, amik kedvezőtlen folyamatokat indítanak el.

A szűkös hely miatt a harmadik nagyőrlők visszamaradhatnak, vagyis nem törnek elő teljesen az íny felszíne alól, vagy a bölcsességfog nővése nem a megfelelő helyen történik. Nőhetnek oldalirányba, előbújhatnak részlegesen az ínyből, vagy rejtve maradhatnak teljesen. Legtöbbször azért okoznak fájdalmas tüneteket, mert részleges előtörésük miatt bölcsességfog gyulladás alakul ki körülöttük. Sokszor a helyhiány miatt nyomást gyakorolnak az előtte álló fogakra, ezek elszuvasodhatnak, vagy a metszőfogak torlódásához, szabálytalan elhelyezkedéséhez vezethetnek.

A lyukas bölcsességfog fogorvosi ellátása is nehézkes, hiszen sok esetben nem férünk hozzá megfelelően, mivel az szájunk csak korlátozottan nyitható, így a kezelés sok esetben kivitelezhetetlen. Az alsó állkapocsban futó ideg sokszor közel helyezkedik el a harmadik nagyőrlő fog gyökereihez, emiatt a bölcsességfog zsibbadás érzet okozója is lehet.

Bölcsességfog ferdén nő

Minden esetben csak klinikai- és röntgenvizsgálatot követően állapítható meg, hogy szükséges-e a bölcsességfog eltávolítás.

Két lehetőségünk van:

 • a komplikációkat megelőzve még preventíven,

 • vagy a panaszok megjelenése után már terápiásan történik  a bölcsességfog műtét.

Maga a bölcsességfog húzás fájdalommentes beavatkozás, ami helyi érzéstelenítésben történik. Az injekció kellemetlenségeit a nyálkahártya felület előzetes zselés érzéstelenítésével csökkentjük.

Bölcsességfog gyulladás és egyéb lehetséges elváltozások 

A harmadik nagyőrlők gyakran okoznak kellemetlen pillanatokat, hiszen sokszor nincs számukra elegendő hely az állkapocsban. Pácienseink gyakran fordulnak hozzánk az alábbi akut problémákkal:

 • bölcsességfog fájdalom;

 • bölcsességfog körüli gyulladás (begyulladt bölcsességfog);

 • torlódott fogak, feszülés az állcsontban  a harmadik nagyőrlő nyomása miatt;

 • szájzár;

 • részben előtört vagy íny alatt növekvő fogak melletti ínygyulladás alakul ki;

 • a fog elszuvasodik (lyukas bölcsességfog);

 • állkapocs ízületi fájdalom jelentkezik.

Ezek a problémák a leggyakrabban a bölcsességfog eltávolítás által oldhatók meg megnyugtató módon. A Helvetic Clinicsben a ma elérhető legkíméletesebb technikák alkalmazásával felkészült szájsebész – parodontológus szakorvosok végzik a bölcsességfog húzást. Szükség is van erre, mivel a bölcsességfog kihúzása sokszor összetett szájsebészeti beavatkozás során történik.

Bölcsességfog gyulladás

A leggyakrabban jelentkező probléma a bölcsességfog gyulladás kialakulása. Ez a legtöbb esetben nem is magának a fognak a gyulladását jelenti, hanem a környező szövetekét, hiszen a nem megfelelően előtört fog mellett, az íny alatt nem tisztítható terület jön létre, ami a baktériumok megtelepedésének melegágya.

Ha a bölcsességfog fáj, indokolt lehet fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása, hogy átvészeljük az időt amíg megérkezik a fogorvosi segítség.

Kezelhető a begyulladt bölcsességfog antibiotikum útján is, de ez minden esetben tüneti kezelést jelent csak és mint műtétet előkészítő kezelést használjuk. Antibiotikumot csak orvosi rendelvényre szedjünk!

Javasoljuk, hogy mihamarabb keresse fel kollégáinkat, hogy segíteni tudjunk bölcsességfog gyulladás esetén, hiszen terápia hiányában a tünetek könnyen fokozódhatnak.

Érvek a bölcsességfog eltávolítás mellett

A bölcsességfog eltávolítás a száj általános egészségét védi. Az eltávolítás általában a következő esetekben indokolt:

 • Bölcsességfog fájdalom és begyulladt bölcsességfog esetén amikor a fog csak részben tört elő. Ilyenkor baktériumok telepedhetnek meg a fog körüli tasakban, ami ínygyulladást okozhat. Emiatt gyakori a fájdalom, duzzanat, szájzár és egyéb problémák kialakulása.

 • Ha a fog tovább nő annak ellenére, hogy nincs számára elég hely, ilyenkor feszülés tapasztalható a szomszédos fogak területén is. Ez a folyamatos nyomás károsíthatja a második nagyőrlő fogat, vagy akár torlódhat a teljes fogazat is.

 • Sikeres fogszabályozó kezelés elérése érdekében.

 • Ha tályog vagy krónikus gyulladás jelenik meg a fogon és annak környezetében.

 • Bölcsességfog ciszta esetén (ciszta a fogon).

Bölcsességfog húzás közben

Mikor forduljunk szakemberhez?

 • Kisugárzó fájdalom, duzzanat, rossz lehelet esetén.

 • Ha gyulladás tapasztalható, vagy a bölcsességfog mellett genny ürül.

 • Szájnyitási korlátozottság, szájzár alakul ki

 • Ha nyomó feszítő érzés vagy zsibbadás jelentkezik.. 

Bölcsességfog húzás vagy bölcsességfog műtét?

A bölcsességfog eltávolítás történhet bölcsességfog húzás vagy bölcsességfog műtét útján is. Természetesen ezt a döntés szakértő kollégáink hozzák meg és a döntés alapja az érintett fog elhelyezkedése mellett több más tényező értékelése.

Amennyiben a fog az ínyből kilátszik, illetve a fog koronai része megtartott, egy egyszerű bölcsességfog húzás megoldhatja a problémát. Erre legtöbb esetben a felső állcsontban elhelyezkedő fogaknál van mód.

Sok esetben azonban, ha a harmadik nagyőrlő csak részben tört át az ínyen, vagy egyáltalán nem, a megoldást a bölcsességfog műtét jelenti.

A fentiek miatt tehát, a fog eltávolítása előtt minden esetben szájsebészeti konzultáció szükséges. 

Bölcsességfog konzultáció

Bejelentkezés után a konzultáció alkalmával a szájsebész a klinikai vizsgálat során megvizsgálja a szánkat és az esetek nagy részében képalkotó berendezés segítségével röntgenfelvételt készít (panoráma röntgen, fogászati ct). Az adatok alapján döntést hoz arról, hogy egy egyszerű foghúzás, vagy bölcsességfog műtét szükséges-e a fog eltávolításához.

Egyszerű bölcsességfog húzás

A fog kihúzása akár a konzultáció után azonnal kivitelezhető abban az esetben, ha egy egyszerű foghúzás útján megoldható a beavatkozás. A foghúzást helyi érzéstelenítés előzi meg, amit a nyálkahártya zsibbasztásával kezdünk egy speciális zselé alkalmazásával. Ennek az az előnye, hogy a szúrás maga is csak alig, vagy egyáltalán nem érezhető. A zsibbadás beállta csak néhány percet vesz igénybe és ezután elkezdhető a bölcsességfog kihúzása. A foghúzás során tompa nyomás feszegető érzés érezhető, viszont éles fájdalom nincs. A Bölcsességfog eltávolítása után varrat kerül behelyezésre amennyiben szükséges.

Egyszerű bölcsességfog húzás után

Bölcsességfog húzás után kisebb eséllyel lépnek fel komplikációk, úgy mint fájdalom, duzzanat, érzékenység, de egyáltalán nem zárható ki azok megjelenése. 

A felső bölcsességfog húzás gyakran észrevétlenül, tünetek nélkül gyógyul. Ennek oka az, hogy a felső állcsont szerkezet puhább, a csont szivacsos szerkezet miatt. Ezzel ellentétben az alsó bölcsességfog húzás esetében gyakrabban jelentkeznek tünetek.

Amennyiben varratokkal történt a terület zárása, azok eltávolítására is szükség van, éppen úgy mint a bölcsességfog műtét esetében. Több dologra is érdemes odafigyelni bölcsességfog húzás után éppen úgy, mint egyszerű foghúzás követően, ezekről a tudnivalókról a foghúzás után oldalon olvashat részletesebben. Bölcsességfog eltávolítás után evés meghatározott feltételek mellett természetesen lehetséges. Erről a linkre kattintva olvashat részletesebben. Foghúzás után italfogyasztás támakörében is részletesen tájékozódhat.

Bölcsességfog műtét

A beavatkozás minden esetben a konzultáció után külön ülésben végezzük. Műtét előtt fontos, hogy Ön is felkészüljön a beavatkozásra:

 1. Egyen kiadósan, ne érkezzen üres gyomorral. Teli gyomorral kivédhejtük az ájulás kockázatát, amit az alacsony vércukorszint okoz.

 2. Tegye szabaddá magát a műtét napjára és ne tervezzen munkát a beavatkozás után, inkább pihenjen, és kerülje a stresszt.

Ilyenkor egy steril, beavatkozás során a szájsebész kollégánk műtét útján tárja fel a fogat ami részben vagy egészben az íny alatt vagy a csontban helyezkedik el. A beavatkozás elengedhetetlen feltétele a higiénikus steril munkakörnyezet a komplikációk elkerülése végett.

A bölcsességfog műtét is érzéstelenítéssel kezdünk ami megegyezik az egyszerű foghúzásnál részletezett folyamattal. Természetesen rendelőnkben van lehetőség a bölcsességfog műtét altatásban történő elvégzésére is. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben altatásban végezzük a beavatkozást érzéstelenítésre itt is szükség van.

Lejátszás

A zsibbadás beállta után a szájsebész megfelelő eszközök használatával kiszabadítja, láthatóvá teszi a fogat lebenyképzés után. A csont feltárására a régen alkalmazott vésés már idejét múlt technológia és gépi eszközök (sebészeti motor) vették át a helyét. Ezek sokkal precízebb, és a páciens számára is sokkal kellemesebb munkavégzést tesznek lehetővé. Ezt követi a bölcsességfog eltávolítás, melynek során a fogat egészben vagy indokolt esetben darabokban távolítunk el. A fog darabolására akkor van szükség, ha az a hely szűke miatt egyben nem távolítható el.

Bölcsességfog műtét után

Bölcsességfog műtét után fájdalom elkerülése és a gyógyulás elősegítése érdekében indokolt az érintett terület hűtése, illetve fájdalomcsillapító, antibiotikum szedése is szükséges lehet. Minden esetben kövessük az orvos utasításait.

Bölcsességfog műtét után érzékenység, fájdalom, duzzanat, jelentkezhet néhány napig. Szintén gyakran előfordul a műtött terület környékén a bőr elszíneződése, véraláfutás megjelenése is. 1-2 napig vérzés, a nyál véres elszineződése szintén gyakori jelenség. Szájnyitási nehézség, korlátozottság, szájzár szintén előfordul.

A műtétet követő 7-10 napos intervallumban szükséges a varratok eltávolítása. A bölcsességfog műtét után lyuk keletkezik az érintett területen,  ami miatt indokolatlan az aggodalom, hiszen ez idővel telítődik, sekélyebbé válik.

Mit tegyünk a bölcsességfog műtét utáni gyógyulás elősegítése érdekében?

Összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, ami elősegíti, lerövidíti a gyógyulás folyamatát és csökkenti a kellemetlenséget a beavatkozás után.

 1. Szedjük a felírt gyógyszereket (fájdalomcsillapító, antibiotikum) az fogorvos előírásainak megfelelően. Ha nem várt tüneteket tapasztalunk azonnal kérjen tőlünk segítséget!

 2. Hűtsük, jegeljük a területet hűtőpárna segítségével. Arra vigyázzunk, hogy ne hűtsük túl, mindig tartsunk szünetet. Javasolt 10 perc hűtés után 10 perc szünetet tartani. A hűtőpárnát mindig csomagoljuk konyharuhába használat előtt. A meleg serkenti a gyulladásos reakciókat, emiatt kerülje a napozást, a szauna és fürdők használatát két hétig. 

 3. A megfelelő szájhigiénia fenntartása nagyon fontos. A megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen a gyors komplikációmentes sebgyógyuláshoz. Tisztítsa a fogait fogkefével, Ne öblögessen, ne szívogassa a sebet! A sebészeti terület körül óvatosan használja a fogkefét. A sebet közvetlenül ne dörzsölje a varratszedés előtt, majd csak  10 nappal a beavatkozást követően. Varratszedés után az érintett terület tisztítható, használjon puha sebészeti beavatkozások utánra ajánlott fogkefét. 

 4. Fontos a pihenés ezért kímélje a szervezetét, mert ez jótékony hatású a gyógyulásra nézve. Mellőzze a nehéz fizikai munkát!

 5. Igyon sok folyadékot, de kerülje a forró italokat. Könnyű ételek fogyasztása javasolt az első héten a beavatkozást követően. Kerülje a sör és a nyers tejtermékek (tej, joghurt, tejföl stb.) fogyasztását az első 6-7 napban.

 6. A pulzusszáma emelésének elkerülése érdekében 3 hétig kerülje az erős fizikai aktivitást a beavatkozás után. A sportolás lüktető fájdalomhoz, vérzéshez vezethet. 

 7.  Dohányzás tilos minimum 6-10 napig a műtét utáni időszakban.

Bölcsességfog műtét ár

A bölcsességfog műtét ár szempontjából több tényezőtől függ. Az egyszerű bölcsességfog húzás ár vonatkozásában kedvezőbb, hiszen itt nincs szükség a műtéti beavatkozásoknál használt speciális felszerelésre. A bölcsességfog eltávolítás ár alapján több csoportba sorolható, melyeket az oldal alján talál, vagy az fogászati árak oldalon ismerhet meg.

Amennyiben a bölcsességfog probléma tünetei jelentkeznek Önnél és szeretné kíméletes megoldást találni, jelentkezzen be hozzánk egy szájsebészeti konzultációra. Bölcsességfog eltávolítás Budapest belvárosában lévő rendelőnkben elérhető a +36 1 690 1304-es telefonszámon történő bejelentkezés után. Várjuk hívását!

 

GYIK - Gyakori bölcsességfog kérdések

Mit tegyek bölcsességfog fájdalom ellen?

Szájsebész szakorvossal történő konzultációt javasolunk, a találkozóig pedig nagyon alapos fogmosás és szükség esetén fájdalomcsillapító gyógyszer szedése javallt.


Kihúzandó a bölcsességfog ínygyulladás miatt?

Azok az utolsó őrlőfogak, amelyek nem tudnak megfelelően kibújni gyakran okoznak ínygyulladást. Ezen fogak eltávolítása általában szükséges.


Egyszerű a bölcsességfog kihúzása?

Általában az anatómiai helyzetétől függ az, hogy egy bölcsességfog kihúzása egyszerű vagy kissé bonyolultabb. Minden esetben érzéstelenítés mellett történik, vagyis a beavatkozás nem jár fájdalommal.


A bölcsességfog kihúzás fájdalmas?

Tekintettel arra, hogy minden esetben érzéstelenítés mellett történik a beavatkozás, sosem jár fájdalommal.


Alsó bölcsességfog műtét után tovább volt érzékeny a foghúzás helye mint a felsőnél, normális ez?

Az alsó bölcsességfog után gyakoribbak a szövődmények. Érdekes módon a szövődmény megjelenése és mértéke nincs összefüggésben a bölcsességfog műtét nehézségével.


Gyakori a bölcsességfog fájdalom kisugárzása?

Igen ez gyakran előfordul, főleg alsó fogak esetén.


Alsó bölcsességfog húzás után meddig fáj?

Az alsó bölcsességfog utáni szövődmények gyakrabban alakulnak ki, de általában 3-7 nap elteltével megszűnnek.


Milyen érzés ha nő a bölcsességfog?

A fog növekedésének érzete egyénenként változó. Általában szakaszosan nő, tehát egy aktívabb periódust egy nyugalmi szakasz követ. Nyomás, feszülés jelentkezik általában az érintett területen. Ínygyulladás is gyakori a fog mellett.


Mik lehetnek a bölcsességfog műtét utáni szövődmények?

A leggyakoribb szövődmények a fájdalom, a duzzanat, a bőr elszíneződése, vérzés, szájnyitási korlátozottság.


Hány bölcsességfog van?

Összesen négy harmadik nagyőrlő fogunk van abban az esetben ha nincs csírahiány. Ez utóbbi az evolúciós fejlődés miatt egyre gyakoribb.


Lyukas bölcsességfog esetén mi a teendő?

Szuvas fog esetén, mindig meg kell vizsgálnunk a fog hosszútávú prognózisát. A kezelés megfelelő megválasztása során mérlegeljük azt, hogy mit nyerünk és mit veszítünk a fog megtartásával. Amennyiben megfelelő hely biztosított a fog számára, tisztítás szempontjából elérhető, és segíti a rágófunkciót, indokolt lehet a fog betömése. Ha a fenti feltételek nem adottak javasolt inkább a fog eltávolítása.


Mit jelent az impaktált bölcsességfog?

Az áttörésben visszamardt, vagyis valamilyen akadály miatt kinőni nem tudó fogat hívjuk így. 


A bölcsességfog mennyi idő alatt nő ki?

Lassan, évek alatt fejlődik ki és tör elő a bölcsességfog, de sokszor olyan is előfordul, hogy kifejlődés után nem, vagy csak részlegesen bújik elő.


A bölcsességfog közel van az ideghez, mit lehet tenni?

Az alsó fogív esetén előfordulhat, hogy az utolsó őrlőfog gyökerei közel fekszenek az idegcsatornához. Ilyen esetben alapos ct diagnosztika, és megfontolt döntés szükséges a kezelést illetően. 


Egészséges a bölcsességfogam, miért kell kihúzni?

Sok esetben nem a bölcsességfog szuvasodása, hanem az elhelyezkedése indokolja a fog eltávolítását. Az eltávolításuk legtöbbször a későbbi problémák megelőzését szolgálják.

Áraink

17.000 HUF

Fogeltávolítás

27.000 HUF

Sebészi fogeltávolítás

43.000 HUF

Sebészi fogeltávolítás komplikált

Orvosaink