Kivehető fogsor, műfogsor árak, tudnivalók, fajtái

Milyen fogászati probléma megoldásában segíthet a műfogsor?

 

A műfogsorok akkor jelentenek megoldást, ha Ön fogszuvasodás vagy fogágybetegség miatt részleges vagy teljes foghiánnyal küzd és a hiányzó fogak pótlása korszerű fogászati implantátumok segítségével nem lehetséges. Ez a megoldás kíméletes és költségkímélő is.

 

A műfogsorok további pozitív tulajdonságai:

 

  • A látható foghiány megszüntetése és ezzel megjelenésünk igényesebbé tétele;
  • A rágóképességünk visszaállítása a zavartalan étkezés érdekében;
  • A foghiányból fakadó arc beesettségének megszüntetése;
  • A beszédkészség helyreállítása, a foghiányból fakadó beszédhibák megszüntetése.

A műfogsor a rögzítés módjától függően lehet fix fogsor vagy kivehető fogsor. A fix-fogsor esetében implantátumot használunk a műfogsor rögzítéséhez, erről bővebben a linkre kattintva olvashat.

Kivehető fogsor napjainkban

 

Napjainkban a kivehető fogsor más néven műfogsor vagy kivehető protézis nem hasonlítható elődjeihez. Elkészíthető már úgy is, hogy kényelmesen illeszkedjen, természetesnek tűnjön és segítse az egészség hosszútávú megőrzését, helyreállítva ezzel az arc harmóniáját, a rágófunkciót és a kiegyensúlyozott, szép mosolyt. Az egyes műfogsor fajták csoportosítására több lehetőségünk van, így a csoportosítás alapja lehet:

 

I. Kiterjedés szerint

II. Anyaguk szerint

III. Használati idő szerint

IV. Rögzítési mód szerint

 

A különböző műfogsorok elnevezése utalást tesz a fenti tulajdonságok legalább egyikére.

 

I. Kiterjedés szerinti csoportosítás - Teljes fogsor, részleges fogsor

 

I.1. Teljes fogsor, akrilát fogsor

A teljes fogsor a felső vagy az alsó állkapocs egészét beborítja, azzal a különbséggel, hogy a felső állcsontra készülő fogsor betakarja a szájpadlás területét is ( szájpadlásos fogsor ), míg az alsó fogsor patkó alakban készül, így a nyelv szabad mozgástérrel rendelkezhet. Közvetlenül a nyálkahártyán fekszik, így a saját fogainkkal ellentétben a rágóerőt a nyálkahártya és az alatta fekvő csontos alap viseli (lásd kivehető teljes fogsor képe 360˚-ban).

A vákuummal rögzített fogsor elkészítése speciális műanyag felhasználásával történik (alaplemez) melybe a kereskedelmi forgalomban kapható fogakat ágyaz be a fogtechnikus. Az említett műanyag miatt hívhatjuk akrilát fogsornak is.

Amikor teljes protézis készítésében gondolkodunk mindenképpen mérlegelendő a fogimplantátum beültetés lehetősége, hiszen amennyiben erre lehetőség van, az nagyságrendekkel tudja stabilizálni a fogsor rögzítettségét (fixfogsor). Utóbbi esetben a teljes kivehető fogsor készülhet fémlemezzel is, ami növeli a fogpótlás stabilitását.

Teljes fogsor árak

A teljes fogsor árak kedvezőbbek a többi protézis típushoz képest, hiszen alapanyaguk egyszerűbb, kivitelezésük könnyebb.

Kivehető fogsor mosoly

I.2. Részleges fogsor, részleges műfogsor

 

Részleges kivehető fogpótlás abban az esetben készül, ha a páciens nem rendelkezik elég pillérrel, támasszal (fog, implantátum) ahhoz, hogy lehetőségünk legyen rögzített fogpótlást (foghíd, fogkorona) készíteni. Ebben az esetben a rágóerő egy részét már nem a saját fogak, implantátumok viselik, hanem a nyálkahártya és az alatta levő csontállomány. A részleges fogsor abban különbözik a teljes fogsortól, hogy ebben az esetben a páciens rendelkezik saját fogakkal is.

A részleges fogsort alapanyaga szerint alapvetően két csoportba oszthatjuk:

  • részleges fémlemezes fogsor;
  • részleges műanyag fogsor ( részleges akrilát fogsor )

A részleges műanyag fogsor csupán ideiglenes célból készül (például foghúzás után közvetlenül, foghiány kezelésére). Ebben az esetben a fogsor rögzülését kis drótból készült kapcsok biztosíthatják, amik a meglévő fogakba belekapaszkodva tartják a helyén a fogpótlást.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a részleges műanyag fogsor csak rövid távú viselését javasoljuk, mert hosszú távon tönkretehetik a megmaradt fogakat nem kellően stabil kiképzésük miatt. A részleges fémlemezes fogsor, mint ahogy a nevében is szerepel, fémből készül. Emiatt a fogpótlás fajtái közül ez kellően merev, stabil, így hosszú távon alkalmas a rágóerő viselésére, saját fogaink kímélése mellett. 

II. Anyag szerinti csoportosítás - Fémlemezes fogsor, akrilát fogsor

 

Fogsorkészítés során különböző anyagokat használunk a műfogsor elkészítéséhez. A leggyakrabban használt alapanyag a fémötvözet, a műanyag, vagy akrilát és a kerámia. Könnyebben megérthetjük az alapanyagokat, ha megismerjük, hogy milyen részekből épül fel a műfogsor.

 

A műfogsor három, vagy négy elemből áll:

 

Alaplemez: A műfogsorok alaplemeze készülhet fémből ( fémlemezes fogsor ) vagy műanyagból (műanyag fogsor, akrilát fogsor )

Műíny: A műíny anyaga akrilát, melynek színe jól illeszkedik az íny saját árnyalatához, hogy ezzel is növelje műfogsor természetes hatását. Ezért népszerű az akrilát fogsor. Ritka esetben készülhet műíny kompozitból is.

Műfogak: A fogak általában speciális, nagy szilárdságú műanyagból (akrilát, vagy kompozit ) készülnek, esetenként kerámia fogak is használhatók („ porcelén fogsor ”). Az esetek nagy részében az előbbit alkalmazzuk, hiszen sokkal szorosabb kapcsolat, rögzülés alakul ki a műfogsor alaplemeze és a fog között. A műanyag fogak több kategóriában vásárolhatók meg. A prémium fogak jobb kopásállósággal és sokkal esztétikusabb kiképzéssel rendelkeznek.

Rögzítő elemek (opcionális): lásd később

A fentiekre példa kombinált fogsor képe 360˚-ban.

III. Használati idő szerinti csoportosítás - ideiglenes fogsor, végleges műfogsor

 

III.1. Ideiglenes fogsor

 

Abban az esetben alkalmazzuk, ha a műfogsor -t csak átmenetileg szeretnénk használni addig, amíg a végleges fogpótlásunk nem készül el (ilyen például az implantátum beültetés, amelynél a gyógyulási periódusban az implantátumok még végleges fogpótlással nem terhelhetők, így a rágási funkció fenntartását ideiglenes műfogsorral oldjuk meg 3-4 hónapra). 

Sokszor foghúzás után közvetlenül készül. Ideiglenes volta miatt ez a legolcsóbb fogpótlás típus.

 

Szilikonos kivehető fogsor 

A szilikonos fogsor az ideiglenes fogsorok speciális változata, amikor az alaplemezt puhán maradó szilikonnal béleljük alá, így kímélni tudjuk a műtött területet és fokozni tudjuk a vákumhatást.

 

III.2. Végleges műfogsor

 

Abban az esetben alkalmazzuk, ha a műfogsor a végleges fogpótlás, amivel a fogászati problémát orvosoljuk hosszú távra.

 

IV. Rögzítési mód szerinti csoportosítás

 

A különböző fogsorokat, aszerint is csoportosíthatjuk, hogy milyen módon rögzülnek a nyálkahártyához, meglévő fogakhoz, implantátumokhoz.

 

IV.1. Rögzülés a nyálkahártyához - Vákumos fogsor, műfogsor ragasztó, mimikai izomzat

 

Vákumos fogsor

Teljes fogsor esetén, amikor a szájban nincsenek fogak, vagy implantátumok a vákuum és a mimikai izomzat a két természetes rögzítési mód ami fokozhatja a műfogsor stabilitását. A teljes fogsor készítés során törekednünk kell arra, hogy ezeket  lehetőségeket a fogsor rögzítése során maradéktalanul kihasználjuk. 

Vákumos műfogsor esetén a fogpótlás alaplemeze és a nyálkahártya közötti vákuumhatás az ami a fogprotézist a helyén tartja. A vákuumhatás ereje nagyban függ a szájképletek anatómiájától és a fogpótlás elkészítésének minőségétól is.

A vákumos fogsor ára kedvezőbb, hiszen műanyagból készül és gyorsan elkészíthető.

 

Műfogsor ragasztó

Abban az esetben ha a vákuumhatás nem elégséges a rögzítés mesterséges anyagokkal mint a fogsor ragasztó is fokozható. A műfogsor ragasztó helyes használata azonban nagyon fontos, mert csak úgy érhetjük el a maximális hatást, ha a fogsor ragasztó esetében is betartjuk a gyári előírásokat. Ennek fényében a helyes használat röviden a következő:

 

  1. A fogsort tisztítsa meg, szárítsa 
  2. Helyezzen alsó fogsornál 3, felső fogsor esetén 4-5 borsónyi mennyiséget a műfogsor alaplemezére.
  3. öblítse ki a száját, majd nyomja fel a műfogsorokat
  4. Harapjon össze fél percig.

 

IV.2. Rögzülés a fogakhoz - Kapcsos fogsor, patentos fogsor, teleszkópos műfogsor

.

Kapcsos fogsor

Ezeknél a fogpótlásoknál az alaplemezt kapcsok rögzítik a megmaradt fogakhoz. A kapcsok lehetnek öntött, vagy hajlított drótkapcsok. Utóbbit csak ideiglenes célból használjuk, mert stabilitása nem elégséges hosszú távú viselés céljából. 

Ezzel ellentétben az öntött kapocs stabilan illeszkedik, viszont esztétikai szempontból nem túl előnyös a viselőjük számára

Patentos fogsor képe

Kombinált műfogsor, patentos fogsor, csúsztatós fogsor

Felpattintható fogsor elnevezéssel is illetik. Ez a fogsor-típus ötvözi a rögzített és a kivehető pótlások előnyeit. Azért kombinált fogsor a neve, mert egy fixen rögzített korona vagy híd részből és egy kivehető részből áll, ami összekapcsolódik egymással. A híd rész két szélső tagjához csúsztató, patent rögzül, amik a kivehető részbe illeszkedik.

Ezek a precíziós, rejtett rögzítő elemek rejtve maradnak, így esztétikailag és stabilitás szempontjából is sokkal előnyösebbek a kapcsos változatnál. A rejtett elhelyezkedés miatt a rögzítő elem rejtett elhorgonyzás névvel is illethető.

teleszkópos fogsor képe

Teleszkópos fogsor

A teleszkópos műfogsor a teljes fogsor egy speciális változata, amikor néhány fog még rendelkezésre áll az állkapocsban, és a teljes fogívet beborító fogpótlás készül. Ilyenkor a lecsiszolt fogakat teleszkóp sapka borítja, és ennek a párja a kivehető fogsorba kerül rögzítésre. A két sapka dugattyúszerűen egymásba csúszik és így biztosítja a fogsor stabilitását.

IV.3. Rögzülés implantátumhoz - Fix-fogsor, stéges fogsor, lokátoros fogsor, szájpadlás nélküli kivehető fogsor

 

Az implantátumon rögzülő műfogsorok, külön oldalon kerülnek tárgyalásra.

 

Egyéb műfogsor fajták

 

Az idők folyamán számos új fogsor típus fejlődött ki. Ezek az új fejlesztési irányok általában ugyanazt a célt szolgálták, mégpedig a műfogsor rögzítésének erősítését tűzték ki célul. Ilyen műfogsor típusok például a valplast rugalmas fogsor (valplast fogsor), szilikonos kivehető fogsor. Ezek a fejlesztési irányok a legtöbb esetben nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen implantátum beültetéssel a műfogsor jóval nagyobb mértékben stabilizálható.

Fogsor árak, mennyibe kerül a műfogsor?

 

A fogsor ár alapján is kategorizálható. Módosítja az árat a fogsor, protézis alapanyaga (műanyag fogsor, fémlemezes fogsor), típusa, kiterjedése és az elkészítés technológiai háttere is. Az egyes fogsor típus árak az oldal alján találhatók, vagy a fogászati árak oldalon ismerhetők meg.

A különböző műfogsor árak jelentősen eltérhetnek egymástól, hiszen ez a fogpótlás minden esetben személyre szabottan kerül megtervezésre és elkészítésre. A pontos ár meghatározásához nélkülözhetetlen egy személyes szakorvosi konzultáció.

Amennyiben fogászati problémáját csak kivehető fogsor készítésével látja megoldhatónak, érdeklődjön kollégáinknál a műfogsor fajták előnyeiről, és jöjjön el a Helvetic-Clinicsbe egy személyes konzultációra! időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon kérhet. Várjuk szeretettel belvárosi rendelőnkben!

GYIK - Gyakori kérdések a kivehető fogsor témájában

A kombinált fogsor, vagy a kivehető fogsor látványa kedvezőbb esztétikailag?

A kombinált fogsor esztétikusabb amennyiben rejtett rögzítő elemekkel készül, hiszen a fogsort helyén tartó elemek ilyenkor nem láthatóak.

Létezik szájpadlás nélküli kivehető fogsor?

Bizonyos számú és elhelyezkedésű meglévő fogak esetén, vagy implantátumokra készülő kivehető fogpótlás esetén készülhet szájpadlás nélküli fogsor. Ez nagy segítséget jelent az ízérzésben.

Melyik a legjobb kivehető fogsor?

A legjobb kivehető műfogsor mindig személyre szabottan értelmezhető csak, hiszen minden esetben egyedileg mérlegeljük, hogy melyik fajtája biztosítja a legoptimálisabb eredményt. Összességében elmondható, hogy általában a rögzítettség mértéke a legkritikusabb tényező, tehát ennek maximalizálása a legfontosabb.

A kapcsos fogsor kivétele, hogyan helyes?

A kapcsos protézist mindig úgy távolítsuk el , hogy körmünket a kapocs szárába akasztjuk és finoman kimozgatjuk a protézist a helyéről

Készülhet kivehető fogsor fiatalon?

A protézis készítésének nincs korhatára, de fiatal korban mindenképpen mérlegelje a fogimplantátum lehetőségét.

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Gáspár László

„Annyira kedvesek és annyira profik...."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Máté, színész

"Professzionális hely, próbáljátok ki!"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Járai Kira

"Maximálisan meg voltam elégedve, még fehérebbek lettek a fogaim..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tamás

„Mindig azt éreztem, hogy meghallgatnak..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Vidosa Noémi

"Bárkinek jó szívvel ajánlom a klinikát, mert minden kezelés fájdalommentes..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Cseke Katinka

„Egyszerűen csoda a doktor úr és a doktornő"

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Tarján Zsófia, Honeybeast

"Gyakorlatilag egy élményben veszek részt, pedig fogászati kezelésen voltam."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Hatvani Mátyás

"A beavatkozás abszolút fájdalommentes volt, későbbiekben is őket fogom választani..."

Lejátszás

Elégedett pácienseink véleménye

Páciens vélemények a Helvetic Clinicsről

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Kiss Ernő Zsolt színművész

"Azt éreztem, hogy biztonságban vagyok..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Horvát János

"...elment 20 esztendő, s azóta mi együtt vagyunk..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Siroki Tamás

"A műtét nagyon fájdalommentes volt, már au injekciót sem éreztem egyáltalán..."

Lejátszás

Elégedet páciensünk, Bogdán Réka

"Nagyon fájdalommentesen és nagyon profin oldotta meg ezt a helyzetet..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Jeroem

"Meglepődtem, mert ilyen magas színvonalú fogászatot nem láttam életemben..."

Lejátszás

Elégedett páciensünk, Móni

"Azonnal jól érzed magad, ha ide bejössz..."

Áraink

220 000 Ft

Teljes lemezes fogpótlás / állcsont

250 000 Ft

Részleges fémlemezes fogpótlás / állcsont

28 000 Ft

Ideiglenes akrilát kivehető fogpótlás 4 fogig / fog

135 000 Ft

Ideiglenes lemezes fogpótlás 4 fog felett

40 000 Ft

Fogsor javítás, alábélelés

110 000 Ft

Részleges fogpótlást rögzítő rejtett elem (db.)

120 000 Ft

Fogpótlást rögzítő teleszkópos elhorgonyzás (+ a felhasznált arany ára)

Orvosaink