Kivehető fogsor napjainkban

Napjainkban a kivehető fogsor más néven műfogsor vagy kivehető protézis nem hasonlítható elődjeihez. Elkészíthető már úgy is, hogy kényelmesen illeszkedjen, természetesnek tűnjön és segítse az egészség hosszútávú megőrzését, helyreállítva ezzel az arc harmóniáját, a rágófunkciót és a kiegyensúlyozott, szép mosolyt.

Teljes fogsor, műfogsor

A teljes fogsor a felső vagy az alsó állkapocs egészét beborítja, azzal a különbséggel, hogy a felső állcsontra készülő fogsor betakarja a szájpadlás területét is, míg az alsó fogsor patkó alakban készül, így a nyelv szabad mozgástérrel rendelkezhet. Közvetlenül a nyálkahártyán fekszik, így a saját fogainkkal ellentétben a rágóerőt a nyálkahártya és az alatta fekvő csontos alap viseli. A műfogsor elkészítése speciális műanyag felhasználásával történik (alaplemez) melybe a kereskedelmi forgalomban kapható fogakat ágyaz be a fogtechnikus. Amikor teljes fogsor készítésében gondolkodunk mindenképpen mérlegelendő a fogimplantátum beültetés lehetősége, hiszen amennyiben erre lehetőség van, az nagyságrendekkel tudja stabilizálni a fogsor rögzítettségét (fix fogsor).

Részleges fogsor, részleges műfogsor

Részleges fogsor abban az esetben készül, ha a páciens nem rendelkezik elég pillérrel, támasszal (fog, implantátum) ahhoz, hogy lehetőségünk legyen rögzített fogpótlást (foghíd, fogkorona) készíteni. Ebben az esetben a rágóerő egy részét már nem a saját fogak, implantátumok viselik, hanem a nyálkahártya és az alatta levő csontállomány. A részleges fogsor abban különbözik a teljes fogsortól, hogy ebben az esetben a páciens rendelkezik saját fogakkal is.

A részleges fogsort alapanyaga szerint alapvetően két csoportba oszthatjuk:

  • részleges fémlemezes fogsor;
  • részleges műanyag fogsor (akrilát), ideiglenes műfogsor.

A részleges műanyag fogsor csupán ideiglenes célból készül (például foghúzás után közvetlenül, foghiány kezelésére). Ebben az esetben a fogsor rögzülését kis drótból készült kapcsok biztosíthatják, amik a meglévő fogakba belekapaszkodva tartják a helyén a fogpótlást.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a részleges műanyag fogsor csak rövid távú viselését javasoljuk, mert hosszú távon tönkretehetik a megmaradt fogakat nem kellően stabil kiképzésük miatt. A részleges fémlemezes fogsor, mint ahogy a nevében is szerepel, fémből készül. Emiatt a fogpótlás fajái közül ez kellően merev, stabil, így hosszú távon alkalmas a rágóerő viselésére, saját fogaink kímélése mellett. A részleges fémlemezes fogsorokat, aszerint csoportosíthatjuk, hogy milyen módon rögzülnek a meglévő fogakhoz.

A rögzítő elemek lehetnek:

  • kapcsok (ezek a kapcsok sokkal merevebbek a részleges műanyag fogsoroknál említett kapcsokhoz képest;
  • precíziós, rejtett rögzítő elemek, „patentek” (kombinált fogpótlások készítésénél alkalmazzuk őket);
  • teleszkópok.

Műfogsor fajták, csoportjai

Az idők folyamán számos új fogsor típus fejlődött ki. Ezek az új fejlesztési irányok általában ugyanazt a célt szolgálták, mégpedig a műfogsor rögzítésének erősítését tűzték ki célul. Ilyen műfogsor típusok például a rugalmas fogsor (valplast fogsor), szilikonos kivehető fogsor. Ezek a fejlesztési irányok a legtöbb esetben nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen implantátum beültetéssel a műfogsor jóval nagyobb mértékben stabilizálható.

Csoportosíthatjuk a fogsorokat aszerint is, hogy milyen típusú fogak kerülnek beágyazásra. Készülhetnek a fogak műanyagból, vagy porcelánból („porcelén fogsor”). Az esetek nagy részében az előbbit alkalmazzuk, hiszen sokkal szorosabb kapcsolat, rögzülés alakul ki a műfogsor alaplemeze és a fog között. A műanyag fogak több kategóriában vásárolhatók meg. A prémium fogak jobb kopásállósággal és sokkal esztétikusabb kiképzéssel rendelkeznek.

Fogsor árak

A fogsor ár alapján is kategorizálható. Módosítja az árat a fogsor, protézis alapanyaga (műanyag fogsor, fémlemezes fogsor), típusa, kiterjedése és az elkészítés technológiai háttere is. Az egyes fogsor típus árak az oldal alján találhatók, vagy a fogászati árak oldalon ismerhetők meg.

Amennyiben fogászati problémáját csak kivehető fogsor készítésével látja megoldhatónak, érdeklődjön kollégáinknál a műfogsor fajták előnyeiről, és kérjen konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

Áraink

169.000 HUF

Teljes lemezes fogpótlás / állcsont

202.000 HUF

Részleges fémlemezes fogpótlás / állcsont

25.000 HUF

Ideiglenes akrilát kivehető fogpótlás 4 fogig / fog

120.000 HUF

Ideiglenes lemezes fogpótlás 4 fog felett

27.000 HUF

Fogsor javítás, alábélelés

Orvosaink