Fogcsiszolás célja

A fogcsiszolás, preparáció egy gyakori beavatkozás a fogászatban. Egy előkészítő folyamatot jelent, aminek a segítségével a fogorvos eltávolítja a sérült szuvas szöveteket, és a fogakat előkészíti a fogpótlás viseléséhez. Ehhez forgó eszközöket, fúrókat, csiszolókat használ.

A fog csiszolás során olyan formát alakítunk ki a fogakon, ami lehetővé teszi a fogpótlás viselését. Fontos tudni, hogy ez egy nagyon aprólékos, figyelmet igénylő munka. A fog megfelelő minőségben történő lecsiszolása, preparációja nagy szaktudást igényel, hiszen ezen múlik, hogy lesz-e ínygyulladás az elkészült fogpótlások körül. A nem megfelelő csiszolásnak lehet az oka az, hogy az új fogkorona – még sok hét után is – túl „nagynak”, nem odaillőnek érezhető.

Vállas fogcsiszolás

Több típusa létezik a fogak csiszolásának. A vállas csiszolás előnye, hogy a fog preparációja során egy határozott vállat alakítunk ki a fog nyakánál. Ez egyértelműen jelzi a fogtechnikusnak, hogy hol szeretnénk, hogy végződjön az elkészítendő korona. További előnye, hogy a korona szélének vastagsága meg fog egyezni a váll vastagságával, így a korona záródási vonala szinte észrevétlen marad. Így olyan fogpótlást készíthetünk, ami nem irritálja az ínyt és így elkerülhető az ínygyulladás, fogínysorvadás kialakulása.

Fogcsiszolás menete

Miután a fogászati konzultáció alkalmával meghatározásra került a szükséges fogpótlás típusa, a fog előkészítése a következő feladat. A fog csiszolása a legtöbb esetben helyi érzéstelenítésben történik. Ez alól kivétel lehet a gyökérkezelt fogak preparálása. Érzéstelenítés után tehát forgó eszközök használatával a fogorvos kialakítja a fogpótlás viseléséhez szükséges fogformát. A csiszolt terület hűtése nagy fontossággal bír. A fog felmelegedésének elkerülésére vízhűtést alkalmazunk. A viselni kívánt fogpótlástól függ tehát a preparált forma és az eltávolított fogszövet mennyisége is. 

Fogcsiszolás után

A nem gyökérkezelt lecsiszolt fog érzékenysége normális jelenség. A kellemetlenség elkerülésére fogcsiszolás után ideiglenes korona, műanyag fogkorona készül a fogakra. A fogcsiszolás ritka mellékhatása lehet a fog gyulladása, ami miatt gyökérkezelés válhat szükségessé.

Fogcsiszolás árak

A fogcsiszolás ára kérdés önmagában nehezen értelmezhető, hiszen a preparációt azért végezzük, hogy valamilyen fogpótlás készüljön a csiszolt fogra. Az árat tulajdonképpen a készülő fogpótlás típusa határozza meg (fogtömés, betét, foghéj, fogkorona, foghíd). A fogpótlás árak az oldal alján találhatók meg, vagy az fogászati árak oldalon olvashatóak.

Ha szeretné fogainak csiszolását hozzáértő szakemberek kezében tudni, jelentkezzen be hozzán a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

Áraink

74.000 HUF

Fémkerámia korona

74.000 HUF

Fémkerámia hídtag

62.000 HUF

Multi-Unit felépítmény átmenő csavaros hídhoz Megagen-AnyOne implantátumra

89.000 HUF

Cirkónium-dioxid kerámia korona

89.000 HUF

E-max préskerámia korona

89.000 HUF

E-max préskerámia héj

Orvosaink