Így működik az állkapocs ízület

Fogaink egy mozgó dinamikus rendszer részei. A felső állcsont rögzített, míg az állkapocs az állkapocsízületen keresztül, a rágóizmok támogatásával kapcsolódik a koponyához, létrehozva egy bonyolult 3 dimenziós rendszert. A két állcsont között létrejövő mozgások minden egyes ember esetében különböznek, így az ízületi mozgások értékei egyéniek. A fogazatunk, illetve a szánkban lévő fogpótlás ezen bonyolult rendszer aktív részét képezik. A fogérintkezésnek harmóniában kell lennie az rágóízülettel és az azt támogató rágóizmokkal is, hogy egy valóban jól működő rendszerről beszélhessünk. Ha a fenti egység valamely tagja meghibásodik, vagy nem megfelelően kerül helyreállításra (rosszul kialakított fogpótlások) a harmónia megbomlik és a rendszer meghibásodik.

Arcus digma fogászat

Manapság a fogaink megjelenésére fektetünk nagyobb hangsúlyt, sokszor a háttérbe szorítva a megfelelő működés szemléletét a fogpótlások készítésekor. Szakmai véleményünk szerint az esztétikai és a működési elvek alapvetően nem választható el egymástól. Ezzel a kiegyensúlyozott szemlélettel elkészített funkcionális fogpótlás, amely megfelelő anatómiai kiképzéssel rendelkezik, már önmagában esztétikus lesz, hiszen a természet által megálmodott formákat állítja helyre.

Önnek álkapocs ízületi problémái lehetnek, ha észleli magán ezeket a tüneteket

Állkapocs ízület fájdalom

A figyelmeztető jelekre oda kell figyelnie, és ha azokat észleli, akkor érdemes a lehető legrövidebb időn belül egy specialistához fordulni, hogy megállíthassuk és visszafordíthassuk a káros folyamatokat.

Ezek a tünetek fordulhatnak leggyakrabban elő:

  • ízületi fájdalom, nyak-, hátfájdalom, fejfájás;
  • fogszorítás, csikorgatás;
  • fogak, fogpótlások törése;
  • ha állkapocs kattogás, fájdalom jelentkezik;
  • a fogak tartószerkezetének sérülése, fogágyproblémák.

Az állkapocs ízületi panaszok kezelésének sikeres módszerei - állkapocs fájdalom kezelése

Egyéni értékű artikulátor

A sikeres kezelés érdekében a fogpótlások a fogtechnikai laboratóriumban úgynevezett artikulátorban készülnek. Az artikulátor hivatott utánozni a két állcsontunk egymáshoz való 3 dimenziós viszonyát. Léteznek úgynevezett egyéni értékekre beállítható artikulátorok is, melyek a páciens egyéni értékei alapján kerülnek beprogramozásra, így az ebben készült fogpótlások valóban funkcionális fogpótlások. A Helvetic Clinincsben Önnek lesz lehetősége egyéni értékekre programozott artikulátorokban (Kavo, Protar evo 7) elkészíttetni fogpótlását, így a lehető legnagyobb használati értékű, teljes mértékben személyre szabott fogpótlások készülhetnek állkapocs specialista (gnatológus) által.

Arcus digma II használatban

Az egyéni rágóízületi értékek számítógépes bemérése

Az egyéni ízületi értékek bemérése egy speciális számítógép által vezérelt ultrahangos regisztrációs készülék, Kavo Arcus Digma II segítségével történik, mely az alsó állkapocs 3 dimenziós mozgásait kielemezve számolja ki az ízület egyéni értékeit, melyeket aztán a fent leírt egyéni értékű artikulátorba programozunk. Ezek az eszközök is a digitális fogászat vívmányai közé sorolhatók.

A személyre szabott artikulátorokban készített munkáknál a fogpótlás rágófelszínének kiképzésekor, a fogtechnikus mester figyelembe veszi a páciens egyéni anatómiáját, így a kialakított csücskök megfelelő helyre kerülnek nem zavarva, nem akadályozva a páciens szabad ízületi mozgásait. Így valóban olyan fogpótlások készülhetnek melyekről a páciens „elfelejt” tudomást venni.

Ennek a módszernek számtalan olyan pozitív tulajdonsága van, aminek Ön lehet a haszonélvezője:

  • Beteg rágóízület, helytelen fogérintkezés diagnosztikája, terápiája (sínterápia);
  • Helyes fogérintkezés, és az egyéni anatómiával harmonizáló rágófelszínrendszer kialakítása új fogpótlás készítésekor.

Gnatológia

Gnatológia alatt az állkapocs ízület, a harapás (okklúzió, fogérintkezés), a rágóizmok területével foglalkozó tudományt értjük. Az erre specializálódott fogorvos a gnatológiai specialista, vagy gnatológus. A fent vázolt problémákat gnatológiai vizsgálat keretében tárja fel, és fentebb részletezett beavatkozásokkal keres rájuk megoldást.

Gnatológia árak

A gnatológiai beavatkozások árai az oldal alján megtalálhatók, vagy bővebben is olvashat a fogászati árak oldalon.

Ha Önnél állkapocs fájdalom jelentkezik, vagy úgy érzi, hogy nem megfelelő minőségben készültek el fogpótlásai, jelentkezzen be kollégáinkhoz egy fogorvosi konzultációra a +36 1 690 1304-es telefonszámon!

Áraink

50.000 HUF

Helytelen harapás beállítása

99.000 HUF

Állkapocs ízületi (Gnatológiai) kezelés - támasztó csapos regisztrátum

50.000 HUF

Harapásemelő sín / állcsont

297.000 HUF

Állkapocs ízületi (Gnatológiai) kezelés Arcus Digma 2 diagnosztikával

Orvosaink