Gondolatok a fogászati implantológiáról

A fogászati implantológia segítségével pótolni tudjuk elveszett fogait.

Az implantátumok ma már mindenki számára elérhető, kíméletes megoldást jelentenek az elveszített fogak pótlására. Legyen szó csupán egy fog hiányáról, vagy egy teljes fogatlanságról. Történetük régre visszanyúlik. Az ókorban is próbálkoztak a hiányzó fogak pótlásával, elefántcsont és különböző fém szögek állcsontba való beillesztésével. A modern implantológia azonban csak jóval később 1965-ben született meg, amikor Bränemark professzor beültette az első titánból készült fogászati implantátumot. Az azóta elmúlt majdnem 60 évben rengeteget fejlődött a fogászati implantológia. A fogbeültetés egyszerűbb lett, gyorsabb, és fájdalommentes. A csonthiány kevésbé jelent akadályt, csontpótlással olyan foghiányok helyére is beültethetőek implantátumok, ahova korábban elképzelhetetlen lett volna. Az implantációs pótlások kényelmesebbé és élethűbbé váltak. Ma már sok esetben egyáltalán nem lehet megkülönböztetni egy implantációs koronát egy saját fogtól. Ez a rohamos fejlődés folyamatos tanulást igényel, ezért a Helvetic Clinicsben felkészült és nemzetközi gyakorlattal rendelkező implantológiában jártas és gyakorlott szakértői csoport végzi a fogászati implantátumok beültetését.

Mi az a fogászati implantátum? Gyakorlatilag egy titániumból készült csavar, amit egy nagyon tiszta speciális felület borít. Az implantátumot egy fájdalommentes műtét során beültetjük a páciens foga helyére és a gyógyulás során kapcsolat alakul ki az implantátum felszíne és a csontszövet között. A kapcsolat olyan erős, hogy megfelelő ápolással egy egész élet során szolgálhatja a pácienst. A gyógyulási idő letelte után az implantátumról lenyomatot veszünk, és egy csavar segítségével rögzítjük rá a fogpótlást. A fogpótlás az évek alatt többször is lecserélhető, átalakítható ahogy a fogazat állapota megkívánja, de az implantátum a helyén marad. Az implantátumok segítségével készíthetünk fix pótlásokat vagy stabilabbá tehetünk kivehető protéziseket akár teljes fogatlanság esetén is.

Implantológiai beavatkozásoknak kevés az ellenjavallata, amennyiben bármilyen műtéti beavatkozásnak nincs általános kizáró oka. A beavatkozásnak feltétele megfelelő mennyiségű, kiterjedésű csont, amelybe behelyezhető a titán implantátum.  Éppen ezért nem érdemes sokat várni a beültetéssel, az évek során a foghiány helyén csökkenhet a csontkínálat. Csontpótlással persze növelhető a csont mennyisége, de sokkal egyszerűbb, ha nem várunk éveket a fog elvesztését követően.

Sokan csak legyintenek, hogy 1-2 foghiány még nem zavarja őket, de a foghiányok kedvezőtlen hatással vannak az összes fogra. Ha nincs megfelelően pótolva egy fog a szomszédos fogak elvándorolhatnak a helyükről, a szemben levő fogak kiemelkedhetnek és zavarhatják az állkapocs mozgását, ez ízületi fájdalmat okozhat, károsíthatja a többi fogat.

Az implantátum egy egyszerű műtéti eljárás során kerül elhelyezésre az állcsontban. A beavatkozás primer, elsődleges gyógyulása néhány napig, maximum 2 hétig tart. Amikor az íny összenőt az implantátum felett, körül, akkor kezdődik a gyógyulás második szakasza, amely már semmilyen szubjektív tünettel nem jár. Ez a beavatkozást követően általában 2-5 hónapig tart.

A Helvetic Clinics 3 implantátum gyártó termékeit használja, a következő bejegyzésekben ezeket ismertetjük.