Mikroszkópos gyökérkezelés lépései a Helvetic Clinicsben

A gyökérkezelés elsődleges célja egy elhalt vagy fertőzött fog megmentése, a fogeltávolítás elkerülése. Amennyiben egy fog szuvasodását nem ismerik fel időben, akkor az olyan mélységbe juthat, hogy a fogbélben lévő ér- és idegképleteket is elérheti, fertőzheti. Ilyen esetekben a fog vagy intenzív fájdalom mellett begyullad (pulpitis), vagy akár tünetmentese elhalhat. Bármelyik is történik, a fog megmentésének egyetlen lehetősége a fogbél kitisztítása, a csatorna-rendszer fertőtlenítése, preparálása és lezárása (gyökértömés). Ennek hiányában a fertőzés átjuthat a gyökér csúcsi részét körülvevő csontba, ahol csontfelszívódást eredményezhet. Amennyiben a csatornarendszer lefutása bonyolult, szűk, vagy már egy korábbi, nem megfelelő gyökértömés, esetleg betört műszer nehezíti a csatornák feltárását, akkor szükség lehet endodonciai mikroszkóp segítségére, mikroszkópos gyökérkezelésre, hogy a nehezen elérhető helyeket is megfelelően tudjuk kezelni.

A mikroszkópos gyökérkezelés menete:

Első lépés: a pontos diagnózis felállítása korszerű digitális diagnosztikai eszközök segítségével

A sikeres mikroszkópos gyökérkezelés alapja a pontos diagnózis. A precíz diagnózis felállításához akár digitális 3D CBCT felvétel készítésére is szükség lehet a hagyományos, 2D röntgenfelvételeken túlmenően. A CT felvételek alapján kezelőorvosa meg tudja határozni a gyulladás mértékét, a fog csatornáinak számát, lefutását, hosszát, és meg tudja tervezni a mikroszkópos gyökérkezelés folyamatát is. A Helvetic Clinicsben két korszerű 3D CBCT berendezés áll az Ön rendelkezésére, így nem kell külső helyszínre menni a felvételek elkészítése céljából. A felvétel 5 percen belül már a kezelőorvosa monitorján látható a kezelőhelyiségekben.

A 3D CT felvételek készítéséről ide kattintva olvashat részletesebben.

Második lépés: a 2D röntgen vagy a 3D CBCT felvételek elemzése és kezelési terv készítése

A képalkotó felvétel elkészültét követően kezelőorvosa alaposan megvizsgálja Önt. A diagnózis felállítását precíz tervezői munka követi, amelynek az eredménye egy írásos kezelési terv lesz, amelyben kezelőorvosa javaslatot tesz a kezelendő fog megmentésére. Ebből készül aztán egy, az Ön számára könnyen értelmezhető, grafikusan ábrázolt írásos ajánlat, amelyből kiderül, hogy milyen lépésekből áll és mennyibe fog kerülni a teljes beavatkozás sorozat.

Harmadik lépés: a szájüreg előkészítése a mikroszkópos gyökérkezeléshez

A mikroszkópos gyökérkezelés előtt a szájüregnek baktériummentesnek kell lennie. Ezt elérendő kezelőorvosa kezeli a kisebb fogászati problémákat, és amennyiben indokolt, dentálhigiéniai kezelés során előkészíti a tiszta és baktériummentes környezetet a mikroszkópos gyökérkezeléshez.

mikroszkópos gyökérkezelés

Negyedik lépés: a gyökércsatorna feltárása

A mikroszkópos gyökérkezelés minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, ezért fájdalommentes lesz az Ön számára.  Miután megkapta az érzéstelenítőt és annak hatása már érezhető, az endodontus specialista a fogat kofferdámgumi segítségével izolálja a többi fogtól, hogy a nyálban lévő baktériumok ne fertőzzék tovább a kezelendő területet. A fog koronájából eltávolítja a szuvas részeket, majd a fogbélkamrán keresztül eléri a gyökércsatornákat.

Ötödik lépés: a gyökércsatornák tisztítása

Kezelőorvosa digitális távolságmérő segítségével (Apex lokátor) pontosan beméri a csatornák hosszát. A csatornák teljes tisztítása, preparálása speciális gépi műszerekkel történik, amely hatékonyabb a hagyományos kézi műszereknél. Fogorvosa az effektív fertőtlenítés érdekében több alkalommal erős fertőtlenítő folyadékokkal öblíti át a csatornát.

Hatodik lépés: a gyökértömés

Amennyiben a csatornák kiszáríthatóak és nem maradt hátra bennük szövet-törmelék, a következő lépés a gyökértömés elkészítése. A gyökértömés kifejezetten erre célra fejlesztett anyag (ún. nevezett guttapercha) felhasználásával történik. Ha a fog még nem szárítható ki, az gyulladásra utal, emiatt gyökértömésre csak később kerülhet sor. Az üregbe ilyenkor gyulladáscsökkentő gyógyszer kerül.

Hetedik lépés: a gyökérkezelt fog végleges ellátása, fedése

Befejező lépésként egy esztétikus fedő restaurátum (általában betét: inlay, onlay vagy korona) kerül a gyökérkezelt fogra.

A Helvetic Clinicsben nemzetközi gyakorlattal rendelkező specialisták végzik a mikroszkópos gyökérkezelő beavatkozásokat. A több éves rutin igazi biztonságot jelent az Ön számára a kezelések során. Ha Ön is szeretné megmenteni fogait, mégpedig egy korszerű és kíméletes mikroszkópos gyökérkezelő eljárás segítségével, akkor jöjjön el Helvetic Clinics Fogászat rendelőjébe egy gyökérkezelés konzultációra és tudjon meg mindent a fogak megmentésének hatékony módszereiről. Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304 telefonszámon tud kérni. Várjuk Önt szeretettel bevárosi rendelőnkben!