Fogászati korona és híd

Amikor a fog koronáját szuvasodás vagy sérülés következtében nagyfokú károsodás éri, mely már a szövethiány nagyságából fakadóan esztétikus tömésekkel vagy betétekkel nem állítható helyre, esetleg a fog a gyökérkezelés miatt meggyengült, akkor fogászati koronára van szüksége.

A Helvetic Clinicsben Ön több korona típus közül is választhat:

  • fémkerámia korona
  • ’’fémmentes’’ esztétikus korona

Ismerje meg a fémkerámia korona pozitív tulajdonságait

A fémkerámia korona még ma is legnépszerűbb fogpótlás Magyarországon. Elkészítése során először egy fém váz készül, mely a végleges koronának a kicsinyített mása. Ezt követően a fogtechnikus speciális fogászati kerámiával leplezi a korábbiakban elkészített vázat, kialakítva ezzel a korona esztétikáját, illetve funkcióképességét.

Ismerje meg a ’’fémmentes’’ esztétikus korona pozitív tulajdonságait

Megfelelően képzett fogtechnikus mester, „művész” kezei között saját egészséges fogainkhoz megszólalásig hasonló koronarestaurációk születhetnek már fémkerámia korona választásakor is. Ezen koronák hátránya a teljes kerámia koronákhoz képest anyagtani tulajdonságaikban keresendő. Mivel a természetes fogak a fény számára átjárhatók, transzparensek, így ezek leutánozásakor a legtökéletesebb eredményt csak hasonlóan transzparens anyagok használatával érhetünk el. Pontosan ezért a fogászat egyik leggyorsabban fejlődő területe a fémmentes anyagok tökéletesítése. A ’’fémmentes’’ koronák leggyakoribb alapanyaga a préselhető kerámia (préskerámia) és a cirkónium-dioxid.

  • IPS e.max® préskerámia korona, a fémmentes koronák csúcsa

Rendelőnkben előszeretettel használjuk az Ivoclar Vivadent (Liechtenstein) cég által gyártott alapanyagból készített koronákat. Az IPS e.max® napjaink legmodernebb újításainak egyike, mely ötvözi a kompromisszumok nélküli esztétikát, keménységet (360-400 Mpa) és a kifogástalan pontosságot. A korona alapanyaga ebben az esetben egy préstechnológiával előállított lítium-diszilikát üvegkerámia.

Az IPS e.max® használatával tényleg tökéletes végeredmény érhető el. Kifejezetten a frontfogak területén az esztétikus zónában ajánljuk ezt a megoldást pácienseinknek.

  • Cirkónium-dioxid kerámia korona

A cirkónium-dioxid kerámia koronák alkalmazásával szintén esztétikus megoldások születhetnek, annak ellenére, hogy ezek valójában anyagtani szempontból a fémek közé tartoznak. Ez az anyag is alkalmas nagyon pontos, merev, stabil fogpótlások készítésére. Ez az esztétikus fogpótlás azonban nem egy részből készül. A fémkerámia koronához hasonlóan ennek a koronának is van egy váza, ami a természetes fogakhoz hasonló, fényáteresztő anyagból készül. Erre készül el aztán a kerámia leplezés, amely megadja a fog végső formáját és színét.

A koronák tartós és esztétikus megoldást nyújtanak fogászati problémáira. A korszerű fogtechnikai alapanyagok pedig kényelmet és biztonságot adnak Önnek.

Fogászati hidak

A fogászati híd javasolt lehet abban az esetben, ha Önnek egy vagy több foga hiányzik. Híd készítésénél a rágóerőt nem a nyálkahártya viseli, hanem a foghiányt határoló fogak, mint a híd pillérei. Ilyenkor tehát a híd teste átíveli az elvesztett fog területét, összekötve a pillérfogakat. Legegyszerűbb esetben tehát egy hidat három tag alkot, melyek közül a két szélső a páciens saját fogain helyezkedik el, a középső pedig a hiányzó fog területét foglalja el. Egy jól elkészített híd segítségével a páciensek nem csak rágóképességüket, de természetes mosolyukat is visszakaphatják. A foghiány pótlása pozitív hatással van az arc struktúrájára és javítja a harapás minőségét. Stabil híd készítésének alapfeltétele, hogy a környező fogak megfelelőek legyenek tartó pillérnek.

Ha Ön természetes megjelenésű, esztétikus és tartós koronára vágyik, akkor látogasson el a Helvetic Clinics rendelőjébe egy személyes konzultációra. Ismerje meg a fogászati rendelők új generációja által nyújtott biztonságot, kényelmet, kiemelkedő szakmai színvonalat és értékarányos árainkat. Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon tud kérni. Várjuk szeretettel a Helvetic Clinics belvárosi rendelőjében!