Funkcionális fogpótlás

Manapság a fogaink megjelenésére fektetünk nagyobb hangsúlyt, sokszor a háttérbe szorítva a funkcionális szemléletet a fogpótlások készítésekor. Szakmai szemléletünk szerint az esztétika és a funkcionalitás alapvetően nem választható el egymástól. Ezzel a kiegyensúlyozott szemlélettel elkészített funkcionális fogpótlás, amely megfelelő anatómiai kiképzéssel rendelkezik, már önmagában esztétikus lesz, hiszen a természet által megálmodott formákat állítja helyre.

Így működik az állkapocs ízületünk

Fogaink egy mozgó dinamikus rendszer részei. A felső állcsont rögzített, míg az állkapocs az állkapocsízületen keresztül, a rágóizmok támogatásával kapcsolódik a koponyához, létrehozva egy bonyolult 3 dimenziós rendszert. A két állcsont között létrejövő mozgások minden egyes ember esetében különböznek, így az ízületi mozgások értékei egyéniek. A fogazatunk, illetve a szánkban lévő fogpótlások ezen bonyolult rendszer aktív részét képezik. A fogérintkezésnek harmóniában kell lennie az rágóízülettel és az azt támogató rágóizmokkal is, hogy egy valóban jól működő rendszerről beszélhessünk. Ha a fenti egység valamely tagja meghibásodik, vagy nem megfelelően kerül helyreállításra (rosszul kialakított fogpótlások) a harmónia megbomlik és a rendszer meghibásodik.

Önnek álkapocs ízületi problémái lehetnek, ha észleli magán ezeket a tüneteket

A figyelmeztető jelekre oda kell figyelnie, és ha azokat észleli, akkor érdemes a lehető legrövidebb időn belül egy specialistához fordulni, hogy megállíthassuk és visszafordíthassuk a káros folyamatokat

Ezek a tünetek fordulhatnak leggyakrabban elő:

  • ízületi fájdalom, nyak-, hátfájdalom, fejfájás
  • fogszorítás, csikorgatás
  • fogak, fogpótlások törése
  • a fogak tartószerkezetének sérülése, fogágyproblémák

Az állkapocs ízületi problémák kezelésének sikeres módszerei a Helvetic Clinicsben

A sikeres kezelés érdekében a fogpótlások a fogtechnikai laboratóriumban úgynevezett artikulátorban készülnek. Az artikulátor hivatott utánozni a két állcsontunk egymáshoz való 3 dimenziós viszonyát. Léteznek úgynevezett egyéni értékekre beállítható artikulátorok is, melyek a páciens egyéni értékei alapján kerülnek beprogramozásra, így az ebben készült fogpótlások valóban funkcionális fogpótlások. A Helvetic Clinincsben Önnek lesz lehetősége egyéni értékekre programozott artikulátorokban (Kavo, Protar evo 7) elkészíttetni fogpótlását, így a lehető legnagyobb használati értékű, teljes mértékben személyre szabott fogpótlások készülhetnek.

Az egyéni rágóízületi értékek számítógépes bemérése

Az egyéni ízületi értékek bemérése egy speciális számítógép által vezérelt ultrahangos regisztrációs készülék, Kavo Arcus Digma II segítségével történik, mely az alsó állkapocs 3 dimenziós mozgásait kielemezve számolja ki az ízület egyéni értékeit, melyeket aztán a fent leírt egyéni értékű artikulátorba programozunk. A személyre szabott artikulátorokban készített munkáknál a fogpótlás rágófelszínének kiképzésekor, a fogtechnikus mester figyelembe veszi a páciens egyéni anatómiáját, így a kialakított csücskök megfelelő helyre kerülnek nem zavarva, nem akadályozva a páciens szabad ízületi mozgásait. Így valóban olyan fogpótlások készülhetnek melyekről a páciens „elfelejt” tudomást venni.

Ennek a módszernek számtalan olyan pozitív tulajdonsága van, aminek Ön lehet a haszonélvezője:

  • Beteg rágóízület, helytelen fogérintkezés diagnosztikája, terápiája (sínterápia)
  • Helyes fogérintkezés, és az egyéni anatómiával harmonizáló rágófelszínrendszer kialakítása új fogpótlás készítésekor

Előzze meg az akár súlyos kellemetlenséget okozó állkapocs ízületi problémákat és konzultáljon specialistával. Látogasson el a Helvetic Clinics rendelőjébe egy személyes konzultációra és ismerje meg a fogászati rendelők új generációja által nyújtott biztonságot, kényelmet, kiemelkedő szakmai színvonalat és értékarányos árainkat. Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon tud kérni. Várjuk szeretettel a Helvetic Clinics belvárosi rendelőjében.