Implantátumokon rögzülő koronák, hidak (rögzített fogpótlások)

Az implantátumokon rögzülő korona vagy híd hasonló a hagyományos koronához vagy hídhoz, azzal a különbséggel, hogy a pillér nem egy vagy több természetes fog, hanem implantátum, így a rágóerőt a beültetett műgyökér viseli. Alapvetően rögzülési mechanizmusát tekintve két fajta kapcsolatot tudunk megkülönböztetni az implantátum és az arra készülő korona/híd között. Beszélhetünk fixen beragasztott megoldásról, és beszélhetünk csavarozható fogpótlásról.

Implantátumon rögzülő fixen beragasztott korona

Ennél a megoldásnál a behelyezett implantátumon kívül összességében két egységre van szükségünk a korona rögzítéséhez. Az első az implantátumba rögzített felépítmény, ami gyakorlatilag megfelel egy preparált („lecsiszolt”) fog alakjának. Ez speciális csavarral rögzül az implantátumban. Erre a fejre ragasztjuk majd rá az elkészült koronát. A fej alapanyagát tekintve készülhet fémből (titán) és készülhet fémmentes alapanyagokból is (cirkónium-dioxid, préskerámia). A frontfogak területén az esztétikus zónában javasoljuk fémmentes megoldás választását a maximális esztétika elérése céljából.

Fogászati implantátumra csavarozható korona

A fogászati implantátumok ma az elérhető legkorszerűbb megoldását jelentik a hiányzó fogak pótlására. A gyógyulási periódust követően azonban el kell döntenünk azt, hogy ragasztott vagy csavarozható fogpótlás kerüljön az implantátumokra.

A hagyományos ragasztott megoldás esetében a fogpótlás utólagos korrekciója meglehetősen nehézkes, ha arra szükség lenne. Ennek oka, hogy ebben az esetben az implantátumra rögzítésre kerül a titánium felépítmény, majd a felépítményhez fix ragasztással kerül rögzítésre az implantációs fogpótlás.

A csavarozható fogpótlás esetében a behelyezett implantátumon kívül összességében egyetlen egységre van szükség, mégpedig a koronára. Külön implantátum felépítményre nincs. Az elkészült koronát egy, a koronán átmenő csavar rögzíti az implantátumhoz, melyet a csavarozható fogpótlás elkészültekor megfelelő erősséggel szájban húzunk meg. A csavarozható korona stabilizálása után a csavarmenetet speciális anyaggal lezárjuk, így eltüntetve azt.

Nagy előnye a csavarozható megoldásoknak, hogy szükséges esetben a fogpótlás roncsolása nélkül, könnyen eltávolítható, majd a szükséges korrekció elvégzését követően visszahelyezhető. A ragasztott megoldásoknál csak a fogpótlás károsításával tudjuk a fogpótlást eltávolítani. Annak korrekciója már nem lehetséges, így újat kell készíteni.

Ha Ön szeretne egy korszerű, tartós, kényelmes és esztétikus implantációs fogpótlást kapni  kiváló specialisták segítségével, akkor látogasson el a Helvetic Clinics rendelőjébe egy személyes konzultációra és ismerje meg a fogászati rendelők új generációja által nyújtott biztonságot, kényelmet, kiemelkedő szakmai színvonalat és értékarányos árainkat. Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon tud kérni. Várjuk szeretettel a Helvetic Clinics belvárosi rendelőjében.