Teljes vagy részleges műfogsorok (kivehető fogpótlások)

Napjaink kivehető fogpótlásai, műfogsorai nem hasonlíthatók elődjeikhez. Kialakíthatóak oly módon, hogy kényelmesen illeszkedjenek, természetesnek tűnjenek és segítsék az egészség hosszútávú megőrzését, helyreállítva ezzel az arc harmóniáját, a rágófunkciót és a kiegyensúlyozott mosolyt.

Teljes műfogsorok

A teljes műfogsorok a felső vagy az alsó állkapocs egészét beborítják, azzal a különbséggel, hogy a felső állcsontra készülő fogsor betakarja a szájpadlás területét is, míg az alsó fogsor patkó alakú. Így a nyelv szabad mozgástérrel rendelkezhet. Közvetlenül a nyálkahártyán fekszenek, így a saját fogainkkal ellentétben itt a rágóerőt a nyálkahártya és az alatta fekvő csontos alap viseli. Elkészítésük speciális műanyag felhasználásával történik.

Részleges műfogsorok

Részleges műfogsorokat abban az esetben készítünk, ha a páciens nem rendelkezik elég pillérrel, támasszal (fog, implantátum) ahhoz, hogy lehetőségünk legyen rögzített fogpótlást (híd, korona) készíteni. Ebben az esetben a rágóerő egy részét már nem a saját fogak, implantátumok viselik, hanem a nyálkahártya és az alatta levő csontállomány. A részleges műfogsorokat az különbözteti meg a teljes fogsortól, hogy ebben az esetben a páciens rendelkezik saját fogakkal is. A részleges műfogsorokat alapanyaguk szerint alapvetően két csoportba oszthatjuk.

  • részleges fémlemezes műfogsor
  • részleges műanyag (akrilát) műfogsor

Az utóbbit csupán ideiglenes célból készítjük. Ez esetben a fogsor rögzülését kis drótból készült kapcsok biztosíthatják, melyek belekapaszkodva a meglévő fogakba tartják a helyén a fogpótlást. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy csak rövid ideig történő viselésüket javasoljuk, mert hosszútávon tönkretehetik a megmaradt fogakat nem kellően stabil kiképzésük miatt.

A részleges fémlemezes műfogsor, mint ahogy a nevében is szerepel fémből készül. Emiatt az ilyen típusú fogpótlás kellően merev, stabil, hogy alkalmas legyen hosszútávon elviselni a rágóerőt saját fogaink kímélése mellett. A részleges fémlemezes fogpótlásokat, legkönnyebben aszerint csoportosíthatjuk, hogy milyen módon rögzülnek a meglévő fogakhoz.

A rögzítő elemek lehetnek:

  • kapcsok (ezek a kapcsok sokkal merevebbek a részleges műanyag fogsoroknál említett kapcsokhoz képest
  • precíziós, rejtett rögzítő elemek (kombinált fogpótlások készítésénél alkalmazzuk őket)
  • teleszkópok

Ha hiányzó fogait körszerű megoldásokkal szeretné pótoltatni, akkor látogasson el a Helvetic Clinics rendelőjébe egy személyes konzultációra és ismerje meg a fogászati rendelők új generációja által nyújtott biztonságot, kényelmet, kiemelkedő szakmai színvonalat és értékarányos árainkat. Konzultációs időpontot a +36 1 690 1304-es telefonszámon tud kérni. Várjuk szeretettel a Helvetic Clinics belvárosi rendelőjében.